ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο

Όταν ο Ζάχοβιτς πέταξε την φανέλα πριν 15 χρόνια, "υπέγραψε" την φυγή του Μπάγεβιτς από τον Ολυμπιακό. Το Sport24.gr θυμάται τους προπονητές που παρέλασαν από τον "ερυθρόλευκο" πάγκο από το 1997, μέχρι σήμερα. Διαβάστε το 1ο μέρος του αφιερώματος.

Πριν από 15 χρόνια στις 8 Νοεμβρίου του 1999, ο Ζάχοβιτς γίνεται αλλαγή, πετάει την φανέλα του και φεύγει από την Ελλάδα, με τον Μπάγεβιτς να αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Ολυμπιακού δύο ημέρες μετά. Ο Σερβοβόσνιος ολοκληρώνει έτσι την πρώτη του θητεία στον Πειραιά, πριν επιστρέψει σε αυτόν το καλοκαίρι του 2004. Το Sport24.gr θυμάται τους προπονητές που παρέλασαν από τον "ερυθρόλευκο" πάγκο από την χρονιά - ορόσημο, αυτή του 1997, μέχρι σήμερα. Ακολουθεί το πρώτο μέρος του αφιερώματος*.

Στις 26 Ιουνίου του 1996 ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε μια κίνηση ματ που έμελλε να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της μετέπειτα αυτοκρατορίας του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Πειραιωτών και με αυτόν στον πάγκο ο Ολυμπιακός κατάφερε να δώσει τέλος στα "πέτρινα χρόνια" της ανομβρίας των τίτλων.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο

Με τον Σερβοβόσνιο να δημιουργεί ένα σύνολο προορισμένο για επιτυχίες, ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου, ενώ παραμένει αξιομνημόνευτη η ευρωπαϊκή πορεία των "ερυθρολεύκων" την σεζόν 1998 - 99 όταν και έφτασαν μια ανάσα μακριά από τα ημιτελικά του Champions League.

Το καλοκαίρι του 1999 ο Ολυμπιακός θα πραγματοποιήσει δύο μεταγραφές που προκαλούν πανευρωπαϊκή αίσθηση. Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα και Ζλάτκο Ζάχοβιτς γίνονται κάτοικοι Πειραιά και οι προσδοκίες για την πορεία της ομάδας στην Ευρώπη γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Και η πρεμιέρα των ομίλων του Champions League άφησε πολλές υποσχέσεις, καθώς οι Πειραιώτες κοίταξαν στα μάτια την Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 3-3 στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ήττα με 2-0 από την Πόρτο στην Πορτογαλία, νίκη εντός με 3-1 επί της Μόλντε αλλά και ήττα στην Νορβηγία με 3-2, ματς στο οποίο ο Μπάγεβιτς επικρίθηκε αρκετά για τις επιλογές στην επανάληψη, με το σκορ στο 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολούθησε το γνωστό "χειρουργείο" του Μάρκους Μερκ (με τον Ρομπέρτο Κάρλος σε ρόλο γκολκίπερ να αποκρούει με εντυπωσιακό μπλονζόν την μπάλα πριν περάσει την γραμμή και να συνεχίζει κανονικά το ματς) στην Μαδρίτη, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε εντέλει με 3-0 από την Ρεάλ, ολοκληρώνοντας με νίκη τις υποχρεώσεις του στον όμιλο απέναντι στην Πόρτο. Γεγονός που του επέτρεπε να συνεχίσει στο Κύπελλο UEFA (σημερινό Europa League).

Στην Ελλάδα οι "ερυθρόλευκοι" δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες και μετά από 5 σερί νίκες είχε έρθει η ώρα για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, στις 8 Νοεμβρίου του 1999. Ένα ματς του οποίου η μοίρα είχε προαποφασιστεί από την στιγμή που ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα είχε κέφια. Με μπροστάρη τον Βραζιλιάνο που έκανε "παπάδες" στον αγωνιστικό χώρο, ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί ολοκληρωτική εμφάνιση και επικρατεί του ΠΑΟΚ με 4-1.

Ένα επεισόδιο όμως με πρωταγωνιστή τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς θα πάρει ανυπολόγιστες διαστάσεις και εντέλει θα οδηγήσει στην απόλυση του Ντούσαν Μπάγεβιτς! Ο Σλοβένος θα γίνει αλλαγή στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης και θα εκφράσει την οργή του πετώντας την φανέλα κατά την αποχώρηση του.

NEWSPORTS         22/7/99
ªEE¼E¤NT AYªTPIA.¦POETOIMAªIA O¤YM¦IAKOY.
KAPA¦IA¤Hª,TZIOBANI,ZAXOBITª,M¦A¡EBITª.
NEWSPORTS 22/7/99 ªEE¼E¤NT AYªTPIA.¦POETOIMAªIA O¤YM¦IAKOY. KAPA¦IA¤Hª,TZIOBANI,ZAXOBITª,M¦A¡EBITª. NEWSPORTS 22/7/99 ªEE¼E¤NT AYªTPIA.¦POETOIMAªIA O¤YM¦IAKOY. KAPA¦IA¤Hª,TZIOBANI,ZAXOBITª,M¦A¡EBITª.

Η ιστορία δεν θα τελειώσει εκεί, αφού ο Ζάχοβιτς αποφασίζει να να εγκαταλείψει τον Ολυμπιακό επιστρέφοντας στην πατρίδα του και εκφράζοντας την επιθυμία να μετακινηθεί σε άλλο σύλλογο την επόμενη μεταγραφική περίοδο! Φυσικά ο Μπάγεβιτς δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος με την συμπεριφορά του παίκτη και ζητά την παραδειγματική του τιμωρία από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Κίνηση που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα...

Ο τότε πρόεδρος των Πειραιωτών κατηγόρησε τον Σερβοβόσνιο τεχνικό ότι γνώριζε καλά τα θέματα συμπεριφοράς του Ζάχοβιτς όταν εισηγήθηκε την απόκτηση του και παράλληλα απέδωσε στον Μπάγεβιτς μια σειρά ακόμη από λάθη. Όπως τις συνεχείς κόντρες του με τους σταρ της ομάδας και την αδυναμία του να οδηγήσει ψηλά τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο
INTIME SPORTS

Στις 10 Νοεμβρίου του 1999 ο Μπάγεβιτς θα αποτελέσει παρελθόν από τον "ερυθρόλευκο" πάγκο, στον οποίο θα επιστρέψει πέντε χρόνια αργότερα.

Έφυγε ο "πρίγκιπας", ήρθε ο... Καίσαρας

Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν ή... "Καίσαρας" (σύμφωνα με ιστορικό πρωτοσέλιδο της εποχής) ήταν ο αντικαταστάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Μεγάλο παράσημο του Ιταλού τεχνικού το πρωτάθλημα που είχε πάρει με την Νάπολι του Μαραντόνα. Ρετζίνα, Λέτσε, Ουντινέζε, Άσκολι, Περούτζια και Σιόν (κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελβετίας) ήταν οι άλλοι σύλλογοι που είχε δουλέψει πριν πιάσει Λιμάνι.

NEWSPORTS       23/12/99
TOYPNOYA ¦O¢Oª¼AIPOY 5X5 ªTON ¦EIPAIA.
KOKKA¤Hª,M¦I¡KON.
NEWSPORTS 23/12/99 TOYPNOYA ¦O¢Oª¼AIPOY 5X5 ªTON ¦EIPAIA. KOKKA¤Hª,M¦I¡KON. NEWSPORTS 23/12/99 TOYPNOYA ¦O¢Oª¼AIPOY 5X5 ªTON ¦EIPAIA. KOKKA¤Hª,M¦I¡KON.

Ο Μπιγκόν άλλαξε σύστημα (3-5-2) αλλά και θέσεις σε ορισμένους ποδοσφαιριστές, με την χαρακτηριστικότερες... έμπνευσεις του να είναι η τοποθέτηση του Γιαννακόπουλου σε ρόλο αμυντικού μέσου και του Πουρσαϊτίδη σε αυτή του αριστερού μπακ.

Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός κέρδιζε αλλά δίχως να πείθει ιδιαίτερα με τις εμφανίσεις του, ενώ στην Ευρώπη έμεινε εκτός Κυπέλλου UEFA από την Γιουβέντους (ήττα με 3-1 στο ΟΑΚΑ, νίκη με 2-1 στο Τορίνο).

Για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, οι Πειραιώτες θα γνωρίσουν τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ, καθώς στην ρεβάνς του 1-1 θα έρθει μια βαριά ήττα με 3-0. Ο κόσμος αρχίζει πλέον να γκρινιάζει ανοιχτά για τον Μπιγκόν και του κολλάει το παρατσούκλι "Καπαρτίνας".

NEWSPORTS     13/2/2000
¦ANI¿NIOª - O¤YM¦IAKOª.
NEWSPORTS 13/2/2000 ¦ANI¿NIOª - O¤YM¦IAKOª. NEWSPORTS 13/2/2000 ¦ANI¿NIOª - O¤YM¦IAKOª.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 3-0 την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και με 2-0 τον ΠΑΟΚ, ώσπου φτάνει το κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Το "τριφύλλι" προηγείται με 2-1 λίγο πριν το τέλος αλλά ένα τέρμα του Αλέκου Αλεξανδρή λυτρώνει τον Ολυμπιακό για το τελικό 2-2.

Ωστόσο ο Ιταλός τεχνικός παίρνει μια... γεύση από Μπάγεβιτς, αφού αποφασίζει να αποσύρει από το ματς τον Ζάχοβιτς και ο Σλοβένος ξεκινάει τα μπινελίκια και δεν σταματάει! Αν δεν ήταν ο Τάσος Μητρόπουλος, είναι πολύ πιθανό ο Μπιγκόν να είχε αρπάξει και τίποτα ψιλές...

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο

Η ισοπαλία στην Καισαριανή με τον Εθνικό Αστέρα αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του "Καπαρτίνα" στον Ολυμπιακό. Ο Μπιγκόν έμεινε στον "ερυθρόλευκο" πάγκο από τις 11/11/1999 μέχρι τις 10/4/2000.

Το "8 στα 8", ο ρόμβος με κλικ και τα... χνώτα

Ο Γιάννης Ματζουράκης αναλαμβάνει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσον αφορά την προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου: οι Πειραιώτες φτάνουν στο 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα αν πετύχουν 8 νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές έως το τέλος. Και το καταφέρνουν με συντελεστή τερμάτων 16-1. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να δώσει στον Ματζουράκη μια ευκαιρία και για την επόμενη σεζόν.

NEWSPORTS      28/7/2000
¦PO¦ONHªH O¤YM¦IAKOY ªTO TEP¡KENZE THª ¡EPMANIAª.
KOKKA¤Hª,MANTZOYPAKHª.
NEWSPORTS 28/7/2000 ¦PO¦ONHªH O¤YM¦IAKOY ªTO TEP¡KENZE THª ¡EPMANIAª. KOKKA¤Hª,MANTZOYPAKHª. NEWSPORTS 28/7/2000 ¦PO¦ONHªH O¤YM¦IAKOY ªTO TEP¡KENZE THª ¡EPMANIAª. KOKKA¤Hª,MANTZOYPAKHª.

Ο κόουτς "Ματζούρ" κάνει τις μεταγραφικές του εισηγήσεις, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν τα ονόματα των Χρήστου Πατσατζόγλου, Παρ Ζέτερμπεργκ και του 16χρονου τότε, Νέρι Καστίγιο. Η σεζόν ξεκινάει μέσα σε καχύποπτο κλίμα αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού είναι ενθαρρυντική.

Τουλάχιστον μέχρι την ήττα των Πειραιωτών από την Χέρενφέν στην Ολλανδία που θα σκορπίσει την γκρίνια στον κόσμο της ομάδας. Παράλληλα θα υπάρξει και το γνωστό επεισόδιο με τον Χούτο που απαίτησε από τον προπονητή του να μην του μιλάει γιατί... μύριζαν τα χνώτα του.

NEWSPORTS      22/7/2000
¦PO¦ONHªH O¤YM¦IAKOY ªTO TEP¡KENZE THª ¡EPMANIAª.
XOYTOª,MANTZOYPAKHª,ANATO¤AKHª.
NEWSPORTS 22/7/2000 ¦PO¦ONHªH O¤YM¦IAKOY ªTO TEP¡KENZE THª ¡EPMANIAª. XOYTOª,MANTZOYPAKHª,ANATO¤AKHª. NEWSPORTS 22/7/2000 ¦PO¦ONHªH O¤YM¦IAKOY ªTO TEP¡KENZE THª ¡EPMANIAª. XOYTOª,MANTZOYPAKHª,ANATO¤AKHª.

Οι νίκες με Βαλένθια και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-0 και 4-1 αντίστοιχα) θα ηρεμήσουν προσωρινά τα πνεύματα μέχρι εκείνο το παιχνίδι στο Ζερλάν απέναντι στην Λιόν, με τον "σφαγέα" Μπένκο (αρνήθηκε δύο πέναλτι σε βάρος του Άλβες και ακύρωσε πεντακάθαρο γκολ του Ζιοβάνι) να υπογράφει την ήττα - αποκλεισμό (1-0) του Ολυμπιακού από το Champions League.

Ο Ματζουράκης είχε επεισόδιο με τον Ζιοβάνι όταν αποφάσισε να τον κάνει αλλαγή, ενώ τιμωρήθηκε και με 2 αγωνιστικές από την UEFA για τα μπινελίκια στον Αυστριακό ρέφερι. Στην Ελλάδα οι Πειραιώτες καταφέρνουν να σταθούν όρθιοι έστω και με δυσκολία αλλά η αναμέτρηση με την Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ (Κύπελλο UEFA) θα αποτελέσει το αντίο του "Ρουμάνου" από την τεχνική ηγεσία.

Περίπου 10 λεπτά πριν την λήξη της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός χάνει με 2-1 και ο Ελευθερόπουλος κινείται νωχελικά σε μια εκτέλεση άουτ. Ο κόσμος ξεσπάει κατά πάντων, ο Αλεξανδρής με ψαλιδάκι θα ισοφαρίσει στο 90' αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σώσει την θέση του Ματζουράκη.

Ο Έλληνας τεχνικός αποχώρησε αήττητος στις εγχώριες διοργανώσεις και σε σύνολο 30 αγώνων στον "ερυθρόλευκο" πάγκο είχε 24 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες (80-19 τα γκολ). Από τις 10/4/2000 έως τις 25/11/2000 κράτησε η θητεία του.

Από βοηθός... Σερίφης

Ο Ματζουράκης αποτελεί παρελθόν και ο Κόκκαλης αποφασίζει να εμπιστευθεί τις τύχες του Ολυμπιακού στον βοηθό του "Ρουμάνου", Τάκη Λεμονή που είχε πέραση στις τάξεις των παικτών αντίθετα με τον προκάτοχο του.

NEWSPORTS        25/10/2000
O¤YM¦IAKOª - BA¤EN£IA.¤EMONHª,MANTZOYPAKHª.
NEWSPORTS 25/10/2000 O¤YM¦IAKOª - BA¤EN£IA.¤EMONHª,MANTZOYPAKHª. NEWSPORTS 25/10/2000 O¤YM¦IAKOª - BA¤EN£IA.¤EMONHª,MANTZOYPAKHª.

Πρώτο ματς του Λεμονή στην Τούμπα και οι Πειραιώτες θα επικρατήσουν με εμφατικό τρόπο του ΠΑΟΚ, με το σκορ να φτάνει στα επίπεδα του 4-2. Ο Έλληνας τεχνικός θα επιστρέψει στα πατήματα του Μπάγεβιτς και ο Ολυμπιακός θα μπει ξανά στην σωστή πορεία.

Οι "ερυθρόλευκοι" κατακτούν τον 5ο συνεχόμενο τίτλο τους, φτάνουν στο θρυλικό 4-1 επί του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο για το Κύπελλο Ελλάδος (1-1 το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ) αλλά γνωρίζουν βαριά ήττα στον τελικό της διοργάνωσης με 4-2 κόντρα στον ΠΑΟΚ του Μπάγεβιτς.

Ο Λεμονής παίρνει το χρίσμα και για την επόμενη σεζόν. Στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού εισηγείται την απόκτηση των Μπερμούδες, Καρεμπέ και... Ζίζι Ρόμπερτς, επιλέγοντας μάλιστα να αποδεσμεύσει τον Λουτσιάνο προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στις θέσεις των ξένων.

Η σεζόν 2001-02 δεν εξελίσσεται καλά για τον Ολυμπιακό. Τέταρτος και καταϊδρωμένος στον όμιλο του Champions League, τον λίμπερο Μπερμούδες να χρησιμοποιείται ως στόπερ στην ευθεία τεσσάρων στα 32 του, τον Ρόμπερτς συχνά να βρίσκεται στην ενδεκάδα αντί του... Ζιοβάνι και τους Πειραιώτες να γκελάρουν εντός συνόρων.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο
INTIME SPORTS

Το πρωτάθλημα (6ο συνεχόμενο) κατακτήθηκε εντέλει στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ (χάρη στο θρίλερ του ΟΑΚΑ που κατέληξε σε νίκη με σκορ 4-3 του Ολυμπιακού) αλλά στον τελικό του Κυπέλλου ήταν οι "κιτρινόμαυροι" που έφτασαν στο τρόπαιο (2-1). Στο τέλος εκείνης της σεζόν ο Κόκκαλης έκανε το πρώτο... τάκλιν στον Λεμονή.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο
INTIME SPORTS

Την στιγμή που η φυγή του Ζιοβάνι (την οποία "υπέγραφε" ο Έλληνας τεχνικός) έμοιαζε δεδομένη, ήρθε η φιέστα με την Πάρμα και ο κόσμος του Ολυμπιακού "μίλησε" απαιτώντας σύσσωμος την παραμονή του Βραζιλιάνου. Μπορεί λοιπόν να απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον "μάγο", αλλά την επομένη κιόλας ανακοινώθηκε η παραμονή του για ακόμη τρία χρόνια στον Ολυμπιακό!

Η προετοιμασία για την σεζόν 2002-03 ξεκινάει, με αρκετούς νεαρούς παίκτες να προωθούνται στην πρώτη ομάδα, τον Ντρασένα να υπογράφει ως δανεικός στον Ολυμπιακό και τον Λεμονή να τον αγνοεί καθώς δεν είχε δώσει την συγκατάθεση του για την μεταγραφή.

Η εικόνα στα φιλικά είναι προβληματική, το θέμα με τον Ζιοβάνι εξακολουθεί να υφίσταται και το κλίμα κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι στον Πειραιά. Στο πρωτάθλημα έρχονται νίκες δίχως καλές εμφανίσεις αλλά φτάνει η τρομερή νύχτα κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, όταν ο Ολυμπιακός φιλοδωρεί στην Ριζούπολη με 6 γκολ την φιναλίστ του Champions League!

Οι ελπίδες για κάτι καλό επιστρέφουν αλλά σύντομα αποδεικνύονται όνειρα θερινής νυκτός. Εμφανίζονται οι γκέλες στο πρωτάθλημα (Ηρακλής) και έρχεται η Μακάμπι να προσγειώσει τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη μετά το 3-0 στην Κύπρο... Κάπου εκεί αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τον Λεμονή.

Ο Κόκκαλης αρχίζει να προβληματίζεται έντονα τόσο για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, όσο και για την απειθαρχία, ενώ πλέον ο Λεμονής έχει χάσει αρκετό από το έρεισμα που είχε στις τάξεις των παικτών. Σε συνδυασμό με τον παραγκωνισμό των Μπερμούδες, Άλβες, την άρνηση για επιστροφή του Γεωργάτου, τις κακές σχέσεις με τον Ζιοβάνι και το "θάψιμο" του Ντρασένα, οι λόγοι μοιάζουν πάρα πολλοί για να πείσουν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού πως είχε έρθει η ώρα να δείξει στον "Sir" την πόρτα της εξόδου. Όπως και έγινε στις 9/10/2002.

Κόλλιας και... ψύχωση

Για 20 ημέρες (10/10/2002 - 30/10/2002) ο Γιάννης Κόλλιας αποτελεί τον αντικαταστάτη του Λεμονή, μέχρι που οι Πειραιώτες αποφάσισαν ότι δεν γίνεται να προχωρήσουν έτσι. Ο Σρέτσκο Κάτανετς ήταν ο εκλεκτός του Κόκκαλη. Ο Σλοβένος που είχε κάνει προπονητικό όνομα στον πάγκο της Εθνικής του ομάδας αλλά αποτελούσε ένα ακόμη από τα... θύματα του Ζλάτκο Ζάχοβιτς!

Στις 2 Νοεμβρίου του 2002 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει και επίσημα την πρόσληψη Κάτανετς, που αρχίζει με δύο ισοπαλίες (κόντρα σε ΑΕΚ και Μακάμπι Χάιφα), πριν αποφασίσει να αλλάξει σύστημα επιλέγοντας το αγαπημένο του 3-5-2. Αρχικά οι Πειραιώτες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης αλλά γρήγορα η γκρίνια επιστρέφει. Τόσο για το σύστημα, όσο και για τα αποτελέσματα.

Ο Κάτανετς θεωρεί πως η κακή προετοιμασία του καλοκαιριού οφείλεται για τα βάσανα της ομάδας, έχει τα δίκια του αλλά κάνει το... μοιραίο λάθος. Δίνει συνέντευξη Τύπου και εξωτερικεύει κάποιες από τις σκέψεις του, οι οποίες θα τον θέσουν άμεσα εκτός Ολυμπιακού!

"Το σύστημα 4-4-2 το θεωρώ καταστροφικό. Ο Ολυμπιακός έπαιξε έτσι έξι χρόνια στο Champions League και δεν είχε καλά αποτελέσματα. Από τη στιγμή που αρχίσαμε να παίζουμε σε εξαιρετικά άσχημα γήπεδα έπεσε η απόδοση. Είναι πρακτικά αδύνατο, πάντως, να κερδίζει συνεχώς ο Ολυμπιακός.

Στις ομάδες που εγώ εκπαιδεύτηκα, οι ποδοσφαιριστές δεν καλούν τους δημοσιογράφους. Εδώ συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και, απ' όσο λένε οι πληροφορίες μου, συμβαίνει πολλά χρόνια. Θα πρέπει να προσαρμοστώ.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο
INTIME SPORTS

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει η πίεση αυτή για το 7ο πρωτάθλημα. Υπάρχει ψύχωση και δεν εξελίσσεται καλά για μένα και την ομάδα. Η ομάδα θα είναι πρώτη εφόσον αξίζει να είναι πρώτη. Είσαι πρωταθλητής, εφόσον το αξίζεις και παρουσιάζεσαι καλύτερος στο γήπεδο από τον αντίπαλο. Σίγουρα κανένας χρόνος δεν είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Και οι παίκτες δεν είναι οι ίδιοι.

Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Θα παίξουμε έτσι ώστε αν αξίζουμε να είμαστε πρώτοι να αναδειχθούμε πρωταθλητές. Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος για να είναι ο φυσικός ηγέτης του Ολυμπιακού. Όταν δεν παίζουν καλά οι παίκτες, θα πρέπει να ψάχνουν πρώτα το πρόβλημα στους εαυτούς τους".

Αυτές οι δηλώσεις κάνουν έξαλλο τον Κόκκαλη αλλά και αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Την επομένη το πρωί ο Κάτανετς μαζεύει τους "ερυθρόλευκους" στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και τους εξηγεί μεταξύ άλλων πως "άλλα είπα κι άλλα μεταφράστηκαν, με αποτέλεσμα να βγουν στον Τύπο διαφορετικά πράγματα. Δεν θα ξαναδώσω συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, για να μην παρεξηγούμαι".

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρη: "Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας της με τον προπονητή Στρέτσκο Κάτανετς... Την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας αναλαμβάνει ο Ολεγκ Προτάσοφ". Στις 7/2/2003 απολύθηκε ο Σλοβένος που είχε απολογισμό 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 1 ήττα (34 - 10 τα γκολ) στον "ερυθρόλευκο" πάγκο.

Η κατάρριψη ενός... Μινγκ

Όταν φόρεσε τα "ερυθρόλευκα" ως ποδοσφαιριστής στις αρχές της δεκαετίας του '90, αποτελούσε έναν εκ των κορυφαίων εν ενεργεία στράικερ στον κόσμο, σε μια μεταγραφή που είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση. Λίγα χρόνια αργότερα έμελλε να βρεθεί ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ολυμπιακό αναλαμβάνοντας χρέη προπονητή μετά την απόλυση του Κάτανετς.

Ο Προτάσοφ παίρνει τις ευλογίες του Κόκκαλη και την εντολή "πάμε για το 7ο". Ο Ολυμπιακός στα 9 ματς που ακολουθούν πετυχαίνει 7 νίκες, 1 ήττα και 1 ισοπαλία και πλέον με μόλις 4 παιχνίδια να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος οι Πειραιώτες θέλουν όχι απλά ισάριθμες νίκες αλλά μεταξύ αυτών και μια κόντρα στον Παναθηναϊκό και μάλιστα με περισσότερα από 1 γκολ διαφορά.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο
INTIME SPORTS

Οι νίκες με Αιγάλεω και Γιάννινα είναι πειστικές (4-0, 3-0) και φθάνει το πλέον αποφασιστικό παιχνίδι με τον Παναθηανϊκό. Στις 11/05/2003 οι Πειραιώτες επικρατούν με σκορ 3-0 του Παναθηναϊκού και με το 5-1 στην Ξάνθη "σφραγίζουν" την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου τίτλου.

Με τον Προτάσοφ στον πάγκο ξεκινάει η σεζόν 2003 - 2004. Ο Ολυμπιακός δείχνει καλά δείγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώσπου έρχεται μια καταστροφική νύχτα στο Τορίνο: οι Πειραιώτες θέλουν νίκη επί της Γιουβέντους για να συνεχίσουν στην Ευρώπη (UEFA) και η απόφαση του Προτάσοφ να ρισκάρει με επιθετικό σχήμα αποδεικνύεται μοιραία καθώς οι "μπιανκονέρι" φιλοδωρούν με 7 τέρματα τον Ολυμπιακό...

Ο Ουκρανός παραμένει στο πόστο του από το οποίο εντέλει αποχωρεί μετά τις ήττες από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Ο Κόκκαλης του δείχνει την άλλη πλευρά του νομίσματος στις 17/3/2004.

Γκόγκιτς, το "όχι" του Αναστόπουλου και... τα πάντα όλα

Ο Σίνισα Γκόγκιτς αναλαμβάνει για δύο ημέρες, ο Αναστόπουλος λέει "όχι" στον Κόκκαλη για συνεργασία τριών μηνών (...) και ο Νίκος Αλέφαντος είναι προπονητής του Ολυμπιακού.

Από τον Μπάγεβιτς μέχρι τον Αλέφαντο
INTIME SPORTS

Οι "ερυθρόλευκοι" στην Λεωφόρο φτάνουν κοντά στη νίκη αλλά ο Παναθηναϊκός θα κρατήσει το 2-2 που τον οδηγεί στην κατάκτηση του τίτλου.

Μέχρι και σήμερα έχουν μείνει παροιμιώδεις οι επιθέσεις του Αλέφαντου στον ρέφερι εκείνη της αναμέτρησης Δούρο, τον οποίο και θεώρησε ως βασικό υπαίτιο (είχε αφήσει ατιμώρητο τον Κυριάκο για την μπουνιά στον Ζιοβάνι, αποβάλλοντας μονάχα τον Βραζιλιάνο...) για την απώλεια του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός θα ηττηθεί από τον ΠΑΟ και στον τελικό του Κυπέλλου, με τον "Αλέ" να καταφέρνει το αμίμητο: τρία περάσματα από τον πάγκο των Πειραιωτών, ισάριθμα νταμπλ για τους "πράσινους"! Από τις 19/3 έως τις 31/5 του 2004 έμεινε ο Αλέφαντος στον πάγκο του Ολυμπιακού.

*Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με την επιστροφή Μπάγεβιτς και Λεμονή και τους Σόλιντ, Σεγκούρα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ