ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από τον Βαΐτση στο Emirates

Από τον Βαΐτση στο Emirates

Το Sport24.gr ξεχωρίζει τις 5 μεγαλύτερες νίκες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού και καλεί τους αναγνώστες του να ψηφίσουν την κορυφαία.

Η τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού το βράδυ της Τρίτης (29/9) στο "Emirates", απέναντι στην Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, εκτός από τους πανηγυρισμούς για τους απανταχού φίλους των Πειραιωτών, ξεκίνησε και την κουβέντα για το αν αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Sport24.gr ξεχωρίζει τις 5 μεγαλύτερες νίκες στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού και καλεί τους αναγνώστες του να ψηφίσουν την κορυφαία!

Τα παιχνίδια που επιλέξαμε είναι τα εξής: Μονακό - Ολυμπιακός 0-1, Ολυμπιακός - Άγιαξ 1-0, Μαρσέιγ - Ολυμπιακός 0-1, Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 και φυσικά το Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3.

Βασιλιάς στο Πριγκιπάτο

Στις 21 Οκτώβρη του 1992, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο "Louis II" για να αντιμετωπίσει την Μονακό των Ετορί, Τιράμ, Λουίς Ενρίκε, Τζοργκαέφ και Κλίνσμαν. Οι Μονεγάσκοι έχουν το πάνω χέρι στην αναμέτρηση, ο Ολυμπιακός κρατάει και στο 86ο λεπτό ο Γιώργος Βαΐτσης σκοράρει για τους "ερυθρόλευκους", που φεύγουν με νίκη από το Πριγκιπάτο. Στον επαναληπτικό για τους "16" του Κυπέλλου Κυπέλλούχων, Ολυμπιακός και Μονακό μένουν στο 0-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και οι "ερυθρόλευκοι" παίρνουν την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.

Με... σπεσιαλιτέ Αλεξανδρή

Στις 21 Οκτώβρη ξανά, αλλά το 1998 πλέον, ο Ολυμπιακός θα πετύχει μια μεγάλη νίκη επί του Άγιαξ στο ΟΑΚΑ με σκορ 1-0, για την φάση των ομίλων του Champions League. Παιχνίδι στο οποίο οι Πειραιώτες είχαν στην ενδεκάδα 9 γηγενείς, τον... ελληνοθρεμμένο Τζόρτζεβιτς και τον Σερβοκύπριο Γκόγκιτς. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα ολοκληρωτικό παιχνίδι απέναντι στον "Αίαντα" και βρήκε τον τρόπο να σκοράρει με... σπεσιαλιτέ του Αλεξανδρή. Ίσως μόνο έτσι μπορούσε να νικηθεί ο Φαν ντερ Σάαρ εκείνο το βράδυ.

Κουρσάρος στην Μασσαλία

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Μασσαλία (23/11/2011) για ένα παιχνίδι must win, για το Group F (Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Ολυμπιακός, Μαρσέιγ) των ομίλων του Champions League της περιόδου 2011-12, όμως κόντρα στην Μαρσέιγ έχει τραυματίες όλους τους βασικούς χαφ του άξονα. Ο Βαλβέρδε δεν υπολογίζει στην βοήθεια των Ορμπάιθ, Μακούν και Ιμπαγάσα, εμφανίζει ανασταλτικό μέσο τον Μανιάτη και κάνει δύο αλλαγές στην επανάληψη που του δίνουν το ματς. Η μαγική πάσα του Γέστε στον Φετφατζίδη, φέρνει το καταπληκτικό διαγώνιο σουτ του δεύτερου να καταλήγει χαμηλά στην αριστερή γωνία του εμβρόντητου Μανταντά και βρίσκει τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει μια σπουδαία νίκη στο θρυλικό "Stade Velodrome"!

"Διάβολος" κόντρα στην Γιουνάιτεντ

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν περάσει από τον όμιλο με αντιπάλους τις Μπενφίκα, Παρί Σεν Ζερμέν και Άντερλεχτ, αντιμετωπίζοντας στην φάση των "16" του Champions League την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 25/2/2014, οι Πειραιώτες θα υποδεχθούν τους "κόκκινους διαβόλους" στο Φάληρο, μόνο που την τρίαινα θα την κρατάνε οι γηπεδούχοι. Ντομίνγκες στο 38' και Κάμπελ στο 55' γράφουν το τελικό 2-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" απέναντι στους φημισμένους αντιπάλους τους, σε ένα ακόμη σπουδαίο ευρωπαϊκό βράδυ για τον Ολυμπιακό, που πάντως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την έκπληξη καθώς ηττήθηκε με σκορ 3-0 στον επαναληπτικό του "Old Trafford".

"Κανόνι" ήταν ο Ολυμπιακός

Και φτάνουμε στον θρίαμβο του Ολυμπιακού το βράδυ της Τρίτης (29/9) στο "Emirates". Ένα παιχνίδι όπου η Άρσεναλ είχε την απόλυτη ανάγκη των τριών βαθμών μετά την ήττα της στο Ζάγκρεμπ και έμπαινε σε αυτό το ματς γνωρίζοντας ότι ένα εντός έδρας στραβοπάτημα με τους "ερυθρόλευκους" μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό, όσον αφορά το μέλλον της στον 6ο όμιλο του Champions League. Και μπορεί το προσωνύμιο των Λονδρέζων να είναι "κανονιέρηδες", όμως "κανόνι" στο "Emirates" ήταν ο Ολυμπιακός, που έφτασε σε τεράστια νίκη απέναντι στην ομάδα των Εζίλ, Καθόρλα, Σάντσες.

Τεράστιες νίκες και στο μακρινό παρελθόν

Ουσιαστικά οι επιλογές μας προέρχονται από την δεκαετία του '90 και έπειτα, ωστόσο ο Ολυμπιακός έχει πετύχει και πιο πριν σπουδαίες νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τον Σεπτέμβρη του μακρινού 1972, οι Πειραιώτες νίκησαν μέσα στη Σαρδηνία με σκορ 1-0 την πανίσχυρη Κάλιαρι του Ρίβα (Αλμπερτόζι, Μαρτιραντόνα, Πολέτι, Τσέρα, Νικολάι, Τομαζίνι, Ντομενγκίνι, Νενέ, Μαράσκι, Μπρονιέρα, Γκόρι), έχοντας προπονητή τον Πετρόπουλο και στην ενδεκάδα τους Κελεσίδη, Γκαϊτατζή, Αγγελή, Γκλέζο, Σιώκο, Συνετόπουλο, Γιούτσο, Παπαδημητρίου, Βιέρα, Τριαντάφυλλο και Δεληκάρη.

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1974-75, ο Ολυμπιακός νίκησε την μεγάλη Σέλτικ εκείνης της περιόδου με σκορ 2-0 και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στη Σκωτία, πέτυχε μια τεράστια πρόκριση.

Συγκλονιστική ήταν και η νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού επί του Άγιαξ στις 28 Σεπτεμβρίου του 1983. Μετά το 0-0 στο Άμστερνταμ, χωρίς σκορ έληξε και το 90λεπτο στο ΟΑΚΑ. Όμως ο Νίκος Αναστόπουλος στην παράταση θα σκοράρει δις (94', 118'), δίνοντας με ανεπανάληπτη πρόκριση στους "ερυθρόλευκους". Για να καταλάβετε το μέγεθος εκείνης της επιτυχίας, σε εκείνο τον Αίαντα έπαιζαν οι Σίλοϊ, Κούμαν, Μόλμπι, Βάνενμπουργκ, Ράικαρντ, Φαν Μπάστεν...

Ψηφίστε στο poll του Sport24.gr ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη νίκη στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία των Πειραιωτών:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ