ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από το ανοιχτό γήπεδο μέχρι τα στημένα

Από το ανοιχτό γήπεδο μέχρι τα στημένα
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν σκοράροντας αποκλειστικά σε κανονική ροή αγώνα και όταν έβαλε στο πρόγραμμα και τις στημένες φάσεις, βρήκε σημαντικές λύσεις σε "Emirates" και Τούμπα (video).

Με 6 νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, "διπλό" στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ και μοναδική... γκέλα την ήττα απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό -από πλευράς αποτελεσμάτων και όχι μόνο- ξεκίνημα στην αγωνιστική περίοδο 2015-16, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στα 6 παιχνίδια για την Super League, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν βρει δίχτυα 18 φορές, ενώ τα 3 γκολ απέναντι στην Άρσεναλ ήταν και τα πρώτα τους στους ομίλους του Champions League, αφού στην πρεμιέρα είχαν ηττηθεί με σκορ 0-3 στο Φάληρο από την Μπάγερν Μονάχου.

Κόντρα σε Πανιώνιο (3-0), Λεβαδειακό (2-0) και Πλατανιά (3-1), ο Ολυμπιακός έβρισκε δίχτυα αποκλειστικά και μόνο σε open play. Σε κανονική ροή αγώνα και με πρωταγωνιστές σε δημιουργία και εκτέλεση τους Φορτούνη και Ντουρμάζ. Οι δύο τελευταίοι "ευθύνονται" για τα δύο πρώτα γκολ που ήρθαν με την μπάλα στημένη.

Στο "Skoda Ξάνθη Arena", ο Σουηδός κέρδισε το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Φορτούνης (3-1 ο Ολυμπιακός, 4η αγωνιστική), ενώ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (5-1 ο Ολυμπιακός, 5η αγωνιστική), ο Ντουρμάζ μετέτρεψε σε γκολ το κερδισμένο πέναλτι του Μαζουακού. Στο ίδιο παιχνίδι βρήκε δίχτυα ο Αλμπέρτο Μποτία από κόρνερ του Κώστα Φορτούνη.

Η άσπρη βούλα όμως δεν είναι συχνό φαινόμενο σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αντίθετα με τα φάουλ ή τα κόρνερ. Και μόλις ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στο μενού σκοραρίσματος τις πλέον συνηθισμένες στημένες φάσεις, τότε βρήκε ένα αποτελεσματικό όπλο, που τον βοήθησε στις δύο κολλητές εκτός έδρας νίκες σε "Emirates" και Τούμπα.

Από κόρνερ του Φορτούνη, εκτελεσμένο με πάσα εκτός περιοχής, ο Πάρντο πέτυχε το πρώτο τέρμα των Πειραιωτών στο Λονδίνο. Με τον ίδιο τρόπο ( στην ανάλυση πριν το παιχνίδι είχαμε επισημάνει την αδυναμία της Άρσεναλ στα στημένα), ο Ολυμπιακός βρήκε και το δεύτερο τέρμα απέναντι στους "κανονιέρηδες". Απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη, λάθος υπολογισμός του Οσπίνα και γκολ.

Έτσι διπλασίασε τα γκολ του ο Ολυμπιακός και στην Τούμπα. Κόρνερ του Φορτούνη, η μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Μιλιβόγεβιτς και από εκεί στο βάθος της εστίας του Όλσεν.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν βραδιές που οι "ερυθρόλευκοι" θα εγκλωβιστούν από δύο και τρεις ζώνες άμυνας, γεγονός που θα τους κάνει δύσκολη την ζωή, όσον αφορά το σκοράρισμα σε κανονική ροή αγώνα. Αν μπορούν να βρουν τις λύσεις μέσα από τις στημένες φάσεις, τότε θα περιορίσουν στο ελάχιστο όποιο πρόβλημα προκύψει σε open play.

Εξάλλου οι στημένες φάσεις είναι ένα κομμάτι που δουλεύουν οι Πειραιώτες στις προπονήσεις, καθώς όπως οι περισσότεροι τεχνικοί, έτσι και ο Μάρκο Σίλβα, το θεωρεί πολύ σημαντικό τομέα ενός αγώνα. Σε παγκόσμιο κλίμακα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ποσοστό των γκολ που προέρχεται από στημένες φάσεις ανά παιχνίδι.

Στην παρούσα φάση ο Πορτογάλος τεχνικός είναι στην ευχάριστη θέση να διαθέτει καλούς εκτελεστές αλλά και παίκτες με ικανότητα στον αέρα. Επομένως με την ανάλογη δουλειά, οι στημένες φάσεις μπορούν να αποδειχθούν ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο στην επιθετική φαρέτρα του Ολυμπιακού για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ