ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Από φευγάτος, υπεραπαραίτητος ο Κασάμι!

Από φευγάτος, υπεραπαραίτητος ο Κασάμι!
INTIME SPORTS

Πώς ο Ελβετός από εκεί που βρισκόταν με το… ενάμιση πόδι εκτός Ολυμπιακού, βρέθηκε στη λίστα του Champions League και δήλωσε ότι «θα παλέψω για τη φανέλα πιο σκληρά από ποτέ». Όλο το χρονικό του φετινού καλοκαιριού του Κασάμι.

Έκπληξη; Ναι… Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και έκπληξη. Αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμα και το μεσημέρι της Τρίτης (1/9) ακουγόταν έντονα ότι ο Ραϊόλα έκανε τα πάντα για να του βρει ομάδα στην Αγγλία στο… 90φεύγα, τότε ναι, για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη το γεγονός ότι το όνομα τού μέχρι πρότινος φευγάτου (και τώρα υπεραπαραίτητου) Παϊτίμ Κασάμι φιγουράρει πλέον στην κόκκινη λίστα του Champions League. Για κάποιους πάντως ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη από τη στιγμή που ο παίκτης δεν αποχαιρέτησε τον Πειραιά και θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 14 Ιουνίου στο Ζέεφελντ: Ο Κασάμι μπαίνει στην προετοιμασία φουριόζος. Ενσωματώθηκε καθυστερημένα στην αποστολή λόγω των υποχρεώσεών του με την Εθνική ομάδα μέσα στον Ιούνιο. Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και την επόμενη μέρα. Στις 16 Ιουνίου όμως σήκωσε… χειρόφρενο!

Είχε αρχίσει και κυκλοφορούσε πιο έντονα από ποτέ στην πιάτσα των μάνατζερ ότι ο Ραϊόλα είχε βγει στην… γύρα για να του βρει ομάδα. Την ίδια στιγμή και ο Κασάμι με την εικόνα του στην προετοιμασία δεν έδειχνε να έχει το μυαλό του στον Ολυμπιακό. Δεν θύμιζε σε τίποτα τον… οδοστρωτήρα της περσινής προετοιμασίας. Δεν πήγαινε τόσο κεφάτος στην προπόνηση. Λες και κάτι τον απασχολούσε. Δεν ήταν πάντως σαν τον Αμπντούν. Ο Αλγερινός είχε στον πάγκο του προπονητικού κέντρου του Ζέεφελντ το κινητό του και ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον μάνατζέρ του. Ο Κασάμι περιοριζόταν στο να μην τα δίνει όλα στην προπόνηση και αυτό έκανε… μπαμ από χιλιόμετρα.

Ο καιρός περνούσε. Πήρε χρόνο στα φιλικά, με τον Μάρκο Σίλβα από αγώνα σε αγώνα να τον χρησιμοποιεί όλο και λιγότερο. Ήταν ολοφάνερο ότι ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε μείνει καθόλου ευχαριστημένος από την παρουσία του στην προετοιμασία. Και πώς να μείνει άλλωστε; Αφού το παλικάρι έδειχνε να είναι αλλού!

Η ομάδα επέστρεψε από το β’ στάδιο της Ολλανδίας και τα σενάρια άρχισαν να φουντώνουν όλο και περισσότερο.Ο Ραϊόλα εγκαταστάθηκε στην Φλωρεντία. Τα βρίσκει με τη διοίκηση της Φιορεντίνα, αλλά όχι και με τον Πάουλο Σόουζα. Ο Πορτογάλος τεχνικός των «βιόλα» σηκώνει απαγορευτικό. Στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα του δανεισμού του Ελβετού. Να τον τσεκάρει δηλαδή ο Σόουζα και αν του άρεσε να έκανε χρήση της οψιόν αγοράς τον Ιούνιο του 2016. Ούτε έτσι όμως ο Σόουζα πείστηκε. Κι απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν ήταν και ο μοναδικός προπονητής που «κλότσαγε» (σ.σ. τον θεωρούσαν παίκτη που είναι «τσακωμένος» με την τακτική).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ραϊόλα δεν σταμάτησε εκεί. Τον πρότεινε και σε άλλες ομάδες του Campionato. Και στην Μίλαν, και στην Ρόμα. Η αλήθεια είναι πώς και οι δύο εξέτασαν την περίπτωσή του, όμως, δεν ήταν στις πρώτες τους επιλογές. Ο χρόνος πίεζε. Στο παιχνίδι μπήκε και η Λεβερκούζεν που είχε ξεμείνει από χαφ μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Χιλιανού Αράνγκις (έξι μήνες έξω!). Δεν προχώρησε όμως τίποτα. Την ίδια στιγμή ο Κασάμι ήταν «ξένο σώμα» στο Ρέντη με αποκορύφωμα τους αποκλεισμούς του από τα ματς με τον Πανιώνιο και τον Λεβαδειακό. Κι αυτό δεν είχε να κάνει με τις συζητήσεις για τη μεταγραφή του. Ήταν ξεκάθαρη απόφαση του προπονητή. Ο Σίλβα έφτασε στο σημείο με τον Λεβαδειακό να πάρει ρίσκο χρησιμοποιώντας τον ανέτοιμο Καμπιάσο και όχι τον Ελβετό. Ο λόγος φυσικά ήταν η… φευγάτη εικόνα που έβγαζε ο Παϊτίμ στο Ρέντη.

Την Κυριακή (30/8) υπήρχε η πληροφορία ότι ο Κασάμι κατά… 99% θα αποχωρούσε. Ούτε και τότε όμως! Ο Ραϊόλα δεν είχε κάποια σοβαρή πρόταση στα χέρια του. Πέρασε και η Δευτέρα (31/8) και κάπου εκεί άρχισε να "αχνοφαίνεται" ότι ο Ελβετός στο τέλος θα μείνει στο λιμάνι. Το μόνο που είχε μείνει πλέον ήταν η Αγγλία. Λόγω της τραπεζικής αργίας στο νησί, η μεταγραφική περίοδος πήρε μία μέρα παράταση. Και φτάνουμε στην Τρίτη (1/9). Εκεί όπου ο Κασάμι και πάλι δεν ήταν σίγουρο ότι θα μείνει στον Πειραιά! Υπήρχαν πληροφορίες από την Αγγλία ότι κάποια ομάδα θα κάνει κίνηση την τελευταία στιγμή. Το μεσημέρι είχαν οργιάσει οι φήμες. Και πάλι όμως... μηδέν εις το πηλίκο!

Το απόγευμα άρχισαν να έρχονται όλα τούμπα. Κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Ελβετός θα μπει τελικά στη λίστα του Champions League! Από εκεί δηλαδή που ήταν φευγάτος, έγινε… υπεραπαραίτητος! Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ επιβεβαιώθηκε η πληροφορία και ανακοινώθηκε επισήμως ότι όντως ο Κασάμι είναι στους 22. Λογικό… Από τη στιγμή που δεν έφυγε από τον Ολυμπιακό, δεν γινόταν να μείνει ανενεργός ένας ποδοσφαιριστής με τα χαρακτηριστικά του Κασάμι. Ξέρουν στο λιμάνι τι μπορεί να προσφέρει, είναι μέλος της ομάδας και πλέον υπολογίζεται κανονικότατα. Παρά τα όσα προηγήθηκαν όλο αυτό το καλοκαίρι, ο Παϊτίμ επιστρέφει… Σεπτέμβριο στην ερυθρόλευκη καθημερινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον κόσμο. Όπως για παράδειγμα, γιατί να μείνει έξω ο «πιστός στρατιώτης» Φουστέρ ή ο Ντουρμάζ που ήταν βασικός μέχρι και το ματς με τον Λεβαδειακό, και να μπει ένας ποδοσφαιριστής που εδώ και δύο μήνες είχε τάσεις φυγής! Ναι, είναι σκληρό για τον Φουστέρ και τον Ντουρμάζ να δουν το Champions League από την εξέδρα ή την τηλεόραση. Όμως, ο Σίλβα έβαλε κάτω τα πράγματα και με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια αποφάσισε ότι ο Ολυμπιακός υστερούσε στα χαφ σε σχέση με τα εξτρέμ ή τη θέση πίσω από τον φορ.

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να μπούμε στο μυαλό του 38χρονου τεχνικού: Ο Μιλιβόγεβιτς θα απουσιάσει από τα ματς με Μπάγερν (16/9) και Άρσεναλ (29/9). Ο Μανιάτης είναι ακόμα ανέτοιμος και δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πότε θα είναι σε θέση να βοηθήσει στο 100%. Ο Ολυμπιακός στα χαφ είχε μόνο δύο τρόπον τινά ετοιμοπόλεμους. Τον Καμπιάσο που έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και τον Μπουχαλάκη. Ένας Μπουχαλάκης που αυτή τη στιγμή είναι τραυματίας και αναμένεται να γυρίσει στις προπονήσεις από την επόμενη εβδομάδα! Άρα δεν είναι καν ετοιμοπόλεμοι…

Αλλά για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ότι θα βρεθούν στο 100% με την Μπάγερν. Δεν πρέπει να έχουν και ένα μπακ απ; Ποιος ξέρει; Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Μπορεί κάποιος να τραυματιστεί, κάποιος να αποβληθεί. Να μην υπάρχει μία λύση στον πάγκο; Δύο ήταν οι εναλλακτικές επιλογές. Ο Τζανδάρης και ο Κασάμι. Ο Σίλβα λοιπόν σκέφτηκε ότι ο κανονικός και καλός Κασάμι μπορεί να κάνει τη διαφορά, έστω κι αν τον «παίδεψε» όλο το καλοκαίρι με την αγωνιστική του συμπεριφορά.

Α, και κάτι άλλο που δεν πρέπει να το περνάμε στο «ντούκου». Ξέρουν όλοι στον Ολυμπιακό ότι πλέον ο Κασάμι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να στρωθεί στη δουλειά. Ο Ραϊόλα τον πρότεινε στην Ιταλία και στην Αγγλία έχοντας ως "σημαία" τις εμφανίσεις που έκανε ο πελάτης του πέρσι στην Ευρώπη. Δεν τα κατάφερε τούτο το καλοκαίρι να κάνει το άλμα σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, αλλά ίσως να τα καταφέρει του χρόνου. Αρκεί, να εμφανιστεί στο χορτάρι - τουλάχιστον στο Champions League - ο Κασάμι που πρωτογνωρίσαμε. Δείχνει πάντως να το έχει καταλάβει για τα καλά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν έκανε καθόλου τυχαία τη δήλωση ότι «θα παλέψω για τη φανέλα πιο σκληρά από ποτέ». Καταλαβαίνει ότι ο Ολυμπιακός του δίνει ευκαιρία να φτιάξει ακόμα καλύτερο ίματζ, να ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του, να ξαναστεφθεί πρωταθλητής, να ακούσει ξανά τον ύμνο του Champions League, να εμπλουτίσει κι άλλο το βιογραφικό του, να αποκτήσει με λίγα λόγια κι άλλα «όπλα» για να πετύχει του χρόνου τη μεταγραφή που ενδεχομένως έχει στο μυαλό του. Προφανώς, αυτό το καλοκαίρι να ήταν και ένα καλό μάθημα για τον Ελβετό. Να κατάλαβε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνει το μεγάλο άλμα σε καλύτερο πρωτάθλημα.

Συμπερασματικά, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τόσο με αγωνιστικά κριτήρια, όσο και με… εξωαγωνιστικά, μόνο κερδισμένες μπορεί να βγουν και οι δύο πλευρές. Και ο Ολυμπιακός, και ο παίκτης. Αρκεί – επαναλαμβάνουμε - ο Κασάμι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται και να μην σκέφτεται από τώρα τον… Ιούνιο του 2016!

Πάμε και στους «κομμένους»: Σύμφωνα με τον Σίλβα είναι πλήρης η ομάδα στους εξτρέμ με τους Ερνάνι, Πάρντο, Σεμπά και υπό προϋποθέσεις τους Φορτούνη και Πουλίδο. Οπότε, ο Ντουρμάζ περίσσευε. Όσο για τον Φουστέρ; Ο Σίλβα τον υπολογίζει περισσότερο στη θέση των Τσόρι – Φορτούνη. Πίσω από τον φορ δηλαδή. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στα άκρα, αλλά όπως ο Τζίμι, έτσι και ο Νταβίντ δεν χώραγε. Το επαναλαμβάνουμε ότι είναι σκληρό ειδικά για τον Φουστέρ να μένει εκτός Champions League. Όμως, τα κουκιά δυστυχώς δεν έβγαιναν. Αυτή είναι η πραγματικότητα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ