ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Άντερλεχτ υπό πίεση και επικίνδυνη

Άντερλεχτ υπό πίεση και επικίνδυνη

Οι σχέσεις οπαδών, προπονητή και προέδρου, τα πάρε - δώσε του Γενάρη, οι παίκτες που ξεχωρίζουν και η πιθανή ενδεκάδα. Το κλίμα στο στρατόπεδο της Άντερλεχτ πριν την αναμέτρηση κόντρα στον Ολυμπιακό (18/2, 20:00).

Δεν είναι εύκολη η αποστολή του Ολυμπιακού το βράδυ της Πέμπτης (18/2, 20:00) στο "Constant Vanden Stock". Κάθε άλλο.

Η Άντερλεχτ δεν διανύει και την καλύτερη δυνατή πορεία στο πρωτάθλημα της, (3η με 51 βαθμούς σε 26 ματς) υπάρχει πάντα η μουρμούρα προς το πρόσωπο του Μπέσνικ Χάσι, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου στηρίζει τον προπονητή αλλά συχνά πυκνά... χώνει τη μύτη του σε θέματα που αφορούν το αγωνιστικό.

Όπως προ ημερών, όταν... έβγαλε στον τάκο τους Τίλεμανς, Πρατ (ότι διαλέγουν ματς για την μεταγραφή τους), με τους δύο παίκτες να βρίσκουν πάντως κάλυψη από τον προπονητή τους.

Γενικότερα έχουν τα θέματα τους οι Βέλγοι φέτος, όμως ο Ολυμπιακός τους πετυχαίνει επάνω στην... στροφή. Λίγο οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, λίγο το πρόσφατο 3-0 (30' Ατσεαμπόνγκ, 60' Μπούτνερ, 90+1' Σουάρες) επί της Ζούλτε Βάρεγκεμ και η κατάσταση δείχνει να “γλυκαίνει” στο στρατόπεδο της Άντερλεχτ.

Φανταστείτε, ότι η ομάδα των Βρυξελλών βρήκε γκολ και με απευθείας εκτέλεση φάουλ μετά τις 19 Μαΐου του 2013...

Ούτως ή άλλως είναι ένα σύνολο που διαθέτει άφθονο ταλέντο (που για την ώρα ωστόσο δυσκολεύεται να διαχειριστεί καταστάσεις πίεσης), ενώ στο ρόστερ της προστέθηκαν τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι Φίλιπ Τζούριτσιτς (επιτελικός μέσος, δανεικός από την Μπενφίκα), Αλεξάντερ Μπούτνερ (αριστερός μπακ από την Ντινάμο Κιέβου και με θητεία στην Μάντσεστερ Γ.), Στεφάν Μπατζί (κεντρικός μέσος από την Μπασακσεχίρ) και Ραφαέλ Γκαλιάρντο (δεξιός μπακ από την Σάντος), με τον τελευταίο πάντως να μην βρίσκεται στην λίστα των παικτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Europa League.

Αστάθεια στα μετόπισθεν

Αμυντικά κάνει τα νερά της. Δεν είναι σταθερή, έχει παιχνίδια που δέχεται γκολ με χαρακτηριστική -για το συγκεκριμένο επίπεδο- ευκολία. Ο Χάσι στηρίζει αρκετά πλέον στην εμπειρία του 35χρονου Ντέσχαχτ (32 ματς φέτος). Αγωνίζεται από το 2001 στην ομάδα των Βρυξελλών, ξεκίνησε ως αριστερός μπακ, αλλά με τις ανάγκες του ποδοσφαίρου να αλλάζουν και τα χρόνια να περνάνε, έχει περάσει πλέον στη θέση του στόπερ.

Ανήμερα των γενεθλίων του μάλιστα, ανανέωσε με την Άντερλεχτ έως το καλοκαίρι του 2017. Παρτενέρ του συνήθως ο ψηλός (190 εκ.), αθλητικός στόπερ Καρά Εμποτζί (27 παιχνίδια την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο), που είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο στην ίδια φάση. Καλός αλλά ασταθής αμυντικός.

Μίχελ Χέιλεν (6 συμ., 317') και Μπραμ Νάιτινκ (8 συμ., 413') συμπληρώνουν την τετράδα των στόπερ σε βοηθητικό ρόλο.

Ο Άντι Ναχάρ είναι ένας δεξιός μέσος, που όμως συχνά πυκνά αγωνίζεται όλο και περισσότερο ως δεξιός μπακ (28 ματς, 3 γκολ, 2 ασίστ), ειδικότερα από την στιγμή που ο Γκιγιόμ Ζιλέ μετακόμισε στο γαλλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Ναντ τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο Ραφαέλ Γκαλιάρντο ήρθε τον Γενάρη, ενώ ο γερόλυκος Άντονι Βάντεν Μπόρε χρησιμοποιείται ελάχιστα φέτος (2 συμ.).

Ιβάν Ομπράντοβιτς (16 συμ.) και Φαμπρίς Ενσακαλά (9 συμ.) μοιράστηκαν τη θέση του αριστερού μπακ στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως τώρα εκεί θα είναι ο Αλεξάντερ Μπούτνερ. Ένας μπακ που ξεχωρίζει περισσότερο για την τεχνική του και λιγότερο για τις ανασταλτικές του ικανότητες.

Πλήρης ο άξονας στα χαφ

H μεσαία γραμμή είναι η πλέον ποιοτική για την Άντερλεχτ. Με την παρουσία του Ντεφούρ (30 ματς, 2 γκολ, 7 ασίστ) στον άξονα να είναι ηγετική και συνάμα καταλυτική για τον τρόπο παιχνιδιού των Βέλγων. Ο Τίλεμανς (29 συμ., 5 γκολ, 3 ασίστ) είναι το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο (πάνω από 15 εκατ. ευρώ η αξία του) του ρόστερ, ενώ οι νεοαποκτηθέντες Τζούριτσιτς και Μπατζί προσθέτουν τεχνική και δύναμη αντίστοιχα στο κέντρο της ομάδας.

Τρεις από τους τέσσερις θα αγωνιστούν. Οι δύο είναι σίγουροι. Ντεφούρ και Τζούριτσιτς δεν μένουν στον πάγκο. Επομένως η μια θέση παίζεται ανάμεσα σε Μπατζί και Τίλεμανς. Κόντρα στην Ζούλτε ήταν ο Σενεγαλέζος που πήρε φανέλα βασικού, με τον 18χρονο Βέλγο στον πάγκο. Οι ρόλοι αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν.

Ο Τίλεμανς βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών ομάδων και μια καλή εμφάνιση στο Europa League μπορεί να ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του, αλλά το προβάδισμα για να βρεθεί στο βασικό σχήμα απέναντι στους "ερυθρόλευκους" διατηρεί ο Μπατζί.

Για τον Χάσι υπάρχει πάντα και η επιλογή του Λεάντερ Ντεντόνκερ, που έχει δώσει κάμποσες λύσεις (23 συμ., 2 γκολ, 1 ασίστ) τη φετινή σεζόν ως ανασταλτικός μέσος, με πέντε 90λεπτα μάλιστα στο Europa League.

Δεν βολεύεται ο Πρατ

Από την στιγμή που έφτασε στις Βρυξέλλες ο Τζούρισιτς, ο Πρατ πήρε... μετάθεση. Από τον άξονα και την θέση πίσω από τον επιθετικό, πέρασε στο δεξί άκρο ως εξτρέμ. Και η αλήθεια είναι ότι ο 20χρονος άσος, δεύτερο ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο των Βέλγων μετά τον Τίλεμανς, δεν πείθει, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, ως ακραίος κυνηγός. Δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιο ρόλο και δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο το δεδομένο ταλέντο του.

Ο "σβούρας" Ατσεαμπόνγκ

Ο παίκτης της απέναντι πλευράς πάλι, θα είναι τελικά εντός πλάνων του Χάσι. Ο Φρανκ Ατσεαμπόνγκ, έπαιξε και σκόραρε στο τελευταίο κόντρα στην Ζούλτε και όλα έδειχναν ότι δύσκολα θα καταφέρει να τεθεί στην διάθεση του προπονητή του για το παιχνίδι της Πέμπτης.

Ο Νιγηριανός αριστεροπόδαρος εξτρέμ υπέφερε από έναν μυικό τραυματισμό, έπειτα από χτύπημα που δέχθηκε στο ματς του πρωταθλήματος. Όμως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο 23χρονος ακραίος κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα του και μοιάζει να διατηρεί την θέση του στην ενδεκάδα.

Εναλλακτική λύση εδώ ο Ντοντί Λουκεμπακιό, με 2 ασίστ σε 11 συνολικά ματς και μόλις 372 λεπτά συμμετοχής.

Πολυφωνία στη θέση του επιθετικού

Ο Στέφανο Οκάκα σίγουρα ξεχωρίζει. Μοιάζει λίγο άτσαλος κάποιες φορές αλλά είναι δυνατός, γρήγορος και ικανός σκόρερ εντός περιοχής (31 ματς, 12 γκολ, 4 ασίστ). Και οι εναλλακτικές λύσεις της Άντερλεχτ πάντως δεν είναι άσχημες. Ο πολύπειρος Ματίας Σουάρες (25 παιχνίδια, 5 γκολ, 5 ασίστ) δίνει εύρος στην επίθεση εκτός περιοχής, ενώ υπολογίσιμοι είναι και οι Ίμο Εζέκιελ (25 ματς, 3 γκολ, 5 ασίστ), Ιντρισά Σιλά (25 συμ., 6 γκολ, 1 ασίστ).

Οι επιλογές του Χάσι

Τα ρεπορτάζ από τον σύλλογο των Βρυξελλών, θέλουν τον Χάσι να παρατάσσει την ομάδα του κόντρα στον Ολυμπιακό με τον Προτό κάτω από τα δοκάρια. Τον Ναχάρ δεξιά στην άμυνα και τον Μπούτνερ αριστερά. Στους στόπερ υπάρχει έκπληξη, με τον Χέιλεν δίπλα στον Ντέσχαχτ, την στιγμή που Ντεφούρ και Μπατζί θα αποτελέσουν το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ο Τζούριτσιτς θα βρεθεί σε επιτελικό ρόλο, με ελευθερία κινήσεων στο δημιουργικό/επιθετικό κομμάτι, ο Πρατ στο δεξί άκρο της γραμμής κρούσης και ο Ατσεαμπόνγκ στο αριστερό. Στο ματς με την Ζούλτε Βάρεγκεμ ο Ιντρισά Σιλά ήταν στην κορυφή της επιθετικής γραμμής, ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης (18/2) στο βασικό σχήμα θα επιστρέψει ο συνήθης ύποπτος, Στέφανο Οκάκα.

Σε μια προσπάθεια του να αποφορτίσει ψυχολογικά τους παίκτες του, ο Μπέσνικ Χάσι έχρισε φαβορί τον Ολυμπιακό, με τον Σίλβα πάντως να μην σηκώνει το γάντι έστω κι αν με τη σειρά του τόνισε ότι στόχος των Πειραιωτών είναι να φύγουν με τη νίκη από το "Constant Vanden Stock".

Σε ένα γήπεδο που ο Ολυμπιακός έφυγε θριαμβευτής προ διετίας με 3-0, το οποίο δεν θα γεμίσει την Πέμπτη, σε μια πόλη που άλλωστε κάθε άλλο παρά κινείται στους ρυθμούς της αναμέτρησης των δύο ομάδων. Η Άντερλεχτ πέρασε ως δεύτερη από την φάση των ομίλων του Europa League (πρώτη η Τότεναμ, άφησε πίσω της Μονακό και Καραμπάκ) για να βρεθεί στον δρόμο των "ερυθρολεύκων" στους "32" της διοργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λαχτάρα με Σιόβα

Μαζί Τσίπρας, "Μανόλο" και Ολυμπιακός

Περιμένει περισσότερα από τον Ιντέγε ο Σίλβα

Προπονήθηκε ο Ολυμπιακός στις Βρυξέλλες

Πίστη για πρόκριση από Χάσι

Σεμπά: "Πάμε για να κερδίσουμε"

Η ανυπομονησία του Ντουρμάζ

Θέλει να κρατήσει τον Μπενίτες η Κρους Ασούλ

Έντεκα μήνες αήττητη η Άντερλεχτ!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ