ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Άλλοι 14 που περιμένουν

Άλλοι 14 που περιμένουν

Μετρώντας το απόλυτο στο πρωτάθλημα και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό "διπλό", τα χαμόγελα στον Πειραιά για το φετινό ρόστερ είναι δικαιολογημένα, την στιγμή που... 14 ακόμη παίκτες περιμένουν τις δικές τους ευκαιρίες από τον Σίλβα.

Ιδανικά εξελίσσεται η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της. Οι Πειραιώτες μετρούν το απόλυτο εντός συνόρων, με 6 νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές της Super League, ενώ στον 6ο όμιλο του Champions League ρέφαραν με τον καλύτερο τρόπο την ήττα της πρεμιέρας από την Μπάγερν Μονάχου, κερδίζοντας μέσα στο "Emirates" την Άρσεναλ στην 2η αγωνιστική.

Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Ντα Κόστα, Σιόβας, Μαζουακού, Σαλίνο, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Κασάμι, Φορτούνης, Πάρντο, Ντουρμάζ, Σεμπά, Ιντέγιε, Φινμπόγκασον, είναι οι παίκτες που έχουν τραβήξει το κουπί, αυτόν τον πρώτο ενάμιση μήνα αγωνιστικών υποχρεώσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Είναι οι ποδοσφαιριστές με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής, μια 16άδα όπου ουσιαστικά έχει στηριχθεί ο Μάρκο Σίλβα για να βγει το πρώτο απαιτητικό κομμάτι της σεζόν. Και η αλήθεια είναι ό,τι ο Πορτογάλος τα έχει καταφέρει μια χαρά με τους συγκεκριμένους. Ωστόσο στην διάθεση του 38χρονου τεχνικού υπάρχουν ακόμη 14+2 παίκτες, που περιμένουν την δική τους ευκαιρία.

Και πριν βιαστεί κάποιος να ξεγράψει παίκτες, ας θυμηθεί τις περιπτώσεις Κασάμι και Μποτία. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τόσο ο Ελβετός διεθνής μέσος, όσο και ο Ισπανός στόπερ όλο το καλοκαίρι έμοιαζαν να μην έχουν κανένα μέλλον στον Πειραιά. Κι όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα, όπου Κασάμι και Μποτία ήταν από τα πλέον σημαντικά εργαλεία στα χέρια του Σίλβα σε θριαμβευτικές βραδιές όπως αυτές σε Λονδίνο (κυρίως) και Τούμπα.

Γιατί να μην εξελιχθούν στο μέλλον τα πράγματα έτσι για όσους περιμένουν την δική τους στιγμή; Μετρήστε: Φουστέρ, Τζανδάρης, Γούτας, Κολοβός, Γιαννιώτας, Αυλωνίτης, Μπουχαλάκης, Πουλίδο, Καπίνο, Μπεν, Μανιάτης, Ζντιέλαρ, Βούρος, Ερνάνι, είναι μια 14άδα παικτών που έχει αγωνιστεί από λίγο έως καθόλου.

Διαφορετική περίπτωση ο καθένας, σίγουρα δεν θα σταθούν όλοι το ίδιο τυχεροί, όμως άπαντες έχουν τις δικές τους πιθανότητες να διεκδικήσουν. Προσθέστε σε αυτούς και τους Ντα Κόστα, Ντομίνγκες που έλειψαν με τραυματισμό αλλά έχουν επιστρέψει κανονικά στις προπονήσεις και αναλογιστείτε την ευχέρεια επιλογών που έχει ο Μάρκο Σίλβα.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Επειδή η ανυπομονησία είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα οπαδού, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών που αποκτήθηκαν κυρίως με το σκεπτικό που αφορά την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Στέφανος Καπίνο. Ο Ολυμπιακός δαπάνησε κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ για τον 21χρονο γκολκίπερ θέλοντας να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο, να προσθέσει ταλέντο στις θέσεις των γκολκίπερ, μα κυρίως να προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση για τον Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο.

Ο Ισπανός δεν θα μείνει μια ζωή στον Πειραιά και στο χέρι του Καπίνο είναι να δουλέψει στο μεσοδιάστημα όσο πιο σκληρά μπορεί για να είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Ρομπέρτο, όταν έρθει η ώρα. Στο μεσοδιάστημα είναι δεδομένο ότι ο Καπίνο θα πάρει τις ευκαιρίες του, κυρίως σε αγώνες Κυπέλλου αλλά και σε κάποιους του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στην ίδια κατηγορία μπορεί κάλλιστα να μπει ο Πραξιτέλης Βούρος, που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στα φιλικά προετοιμασίας, κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και μαζί και μια θέση στο ρόστερ της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Πιστέψτε μας, αν ο Σίλβα δεν είχε πίστη στις ικανότητες του 20χρονου Έλληνα στόπερ, δεν θα τον έβαζε ποτέ στο "Emirates" ως αλλαγή, έστω και για σκάρτα 10 λεπτά αγώνα.

Ο Γούτας μπορεί να γίνει η ευχάριστη έκπληξη

Ένας ακόμη Έλληνας, νεαρός σε ηλικία με πολλά περιθώρια εξέλιξης. Ο Δημήτρης Γούτας αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στους κοιλιακούς τις πρώτες του μέρες στον Ολυμπιακό, δεν ακολούθησε σε κανένα στάδιο της προετοιμασίας και μοιραία έμεινε πίσω στις επιλογές του Σίλβα, που δεν είχε την ευκαιρία να τον τσεκάρει έστω και σε ένα φιλικό.

Ο 21χρονος στόπερ είναι απολύτως καλά πλέον, προπονείται μαζί με τους συμπαίκτες του και έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν και περισσότερο αυτή της άμυνας. Με ποδοσφαιρικό θράσος, την ικανότητα να βγαίνει πρώτος στην μπάλα, γρήγορος στα πρώτα μέτρα και δυνατός στον αέρα, ο Γούτας μοιάζει... καταδικασμένος να πετύχει στον Ολυμπιακό.

Συνωστισμός στον άξονα της μεσαίας γραμμής

Τζανδάρης, Μπουχαλάκης, Μανιάτης, Ζντιέλαρ. Τέσσερις ακόμη παίκτες για τον άξονα της μεσαίας γραμμής που έχει στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός, πλην των Κασάμι, Καμπιάσο, Μιλιβόγεβιτς. Σύνολο επτά. Ο ιδανικός αριθμός για τις δύο θέσεις στον άξονα είναι 5 ποδοσφαιριστές. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή στο γήπεδο, όπως αυτή που απαιτεί ο ρόλος του κεντρικού μέσου. Κούραση, κάρτες και τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα, επομένως 5 παίκτες για 2 θέσεις είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο.

Ο Μπουχαλάκης είναι ο άτυχος της παρέας. Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Σίλβα, ο Πορτογάλος τον προόριζε για βασικό στο ξεκίνημα της χρονιάς, όμως ένας τραυματισμός και "καπάκι" μια υποτροπή τον έφεραν στα πιτ για μεγάλο διάστημα. Άτυχος στάθηκε και ο Μανιάτης. Πάνω που ήταν έτοιμος για επιστροφή σε χρόνο - ρεκόρ από τους χιαστούς, ένας ερεθισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να ρίξει ρυθμούς και να πάει πιο προσεκτικά.

Ο Ζντιέλαρ άφησε θετικές εντυπώσεις στην προετοιμασία, ενώ ο Τζανδάρης προερχόμενος από εξάμηνη απραξία ήταν δύσκολο να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες στο διάστημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

"Πανηγύρι" στην γραμμή κρούσης

Φουστέρ, Κολοβός, Γιαννιώτας, Πουλίδο, Μπεν και Ερνάνι. Μια εξάδα που αφορά την μεσοεπιθετική και επιθετική γραμμή. Κολοβός και Γιαννιώτας έχουν δύσκολο έργο, με τον πρώτο να έχει μπει σε δύο αποστολές και αλλαγή στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό και ο Σίλβα ιδιαίτερα απαιτητικός σε όσα ζητάει.

Το ταλέντο δεν λείπει πάντως από τους δύο Έλληνες, που αναμένεται να πάρουν ευκαιρίες τουλάχιστον στο Κύπελλο. Ο Μπεν μόλις επέστρεψε στις προπονήσεις μετά την επέμβαση στους χιαστούς τον περασμένο Μάη, ενώ και ο Φουστέρ αντιμετώπισε εσχάτως πρόβλημα τραυματισμού. Για τον Πουλίδο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Ο Μεξικανός έδωσε πραγματική μάχη για να πάει στον Ολυμπιακό, γεγονός που ουσιαστικά του στοίχισε έναν χρόνο από την καριέρα του. Μετά από τέτοια αποχή είναι φυσιολογικό να ψάχνεται σε μια ομάδα με τις απαιτήσεις και την πίεση των "ερυθρολεύκων".

Ο Πουλίδο έχει δεδομένη ποδοσφαιρική αξία και ικανότητα στο σκοράρισμα. Επομένως το στοίχημα στην δική του περίπτωση, είναι να εμφανίσει το ταλέντο του ξανά, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Φτάνοντας στον Ερνάνι, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Ο 24χρονος εξτρέμ ήταν η καλοκαιρινή "κάψα" του Σίλβα. Αναμφισβήτητα μπαλαδόρος αλλά αρκετά ατίθασος, ο Ερνάνι καλείται να αφομοιώσει την φιλοσοφία του προπονητή του, να παίξει για τον διπλανό του και να μπει σε συνθήκες ομαδικής τακτικής. Διαφορετικά ο Σίλβα όσο κι αν τον πιστεύει, δεν θα το σκεφτεί πολύ να συνεχίσει με τους Σεμπά, Πάρντο και Ντουρμάζ να μοιράζονται τις δύο θέσεις.

Ζόρικη η δουλειά του Σίλβα στην συνέχεια. Να στηρίξει όσους έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής, να κρατάει ζεστούς παίκτες που μπορούν να προσφέρουν όταν χρειαστεί, να δώσει ευκαιρίες σε παιδιά που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής. Σίγουρα τον Δεκέμβρη θα υπάρξουν αποχωρήσεις, ώστε κάποιοι ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν έστω και δανεικοί το υπόλοιπο της σεζόν προκειμένου να μην μείνουν ανενεργοί.

Ακόμη κι έτσι όμως, ο Μάρκο Σίλβα έχει όλο τον χρόνο να αξιολογήσει ακόμη καλύτερα στο ρόστερ του και ενδεχομένως στην πορεία να εμφανίσει κι άλλους παίκτες έτοιμους να προσφέρουν άμεσα στο σύνολο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ