ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αλλάζει, αρέσει και αργεί

Αλλάζει, αρέσει και αργεί
INTIME SPORTS

Τα στοιχεία από το πρόσφατο παρελθόν που φέρνει ο Σίλβα, ο στόπερ που όσο αργεί τόσο καλύτερος πρέπει να είναι και ο Φορτούνης που αποδεικνύει ότι το ξένο μπορεί να είναι πάντα πιο... γλυκό, όχι όμως και καλύτερο.

Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι η αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας του Ολυμπιακού στα φιλικά επί ολλανδικού εδάφους.

Τόσο απέναντι στην Τβέντε, όσο κυρίως κόντρα στην Φέγενορντ, οι "ερυθρόλευκοι" παρουσίασαν κάποια από τα στοιχεία που δουλεύουν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας με τον Μάρκο Σίλβα, στοιχεία που δεν είχαμε δει στα φιλικά της Αυστρίας ή του "Afyon Cup".

Το 3-1 επί της παρέας του Ντιρκ Κάιτ σκόρπισε χαμόγελο αισιοδοξίας, πασπαλισμένα ίσως και από τις κλασικές ελληνικές υπερβολές, όπως άλλωστε θα συνέβαινε και στο σενάριο που θα ήθελε τον Ολυμπιακό να ηττάται με αυτό το σκορ από τη Φέγενορντ.

Προφανώς οι Πειραιώτες δεν είναι σούπερ ομάδα επειδή κέρδισαν τους (έτοιμους, καθώς το πρωτάθλημα τους ξεκινάει τώρα) Ολλανδούς μέσα στο "De Kuip", ούτε αντίστοιχα θα ήταν "καφενείο" αν το αποτέλεσμα ήταν ανάποδο.

Σίγουρα ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να πιστωθεί κάποιες αλλαγές που είναι ήδη ξεκάθαρες σε σχέση με πέρσι:

  • Ο Ολυμπιακός θέλει να πιέζει πολύ ψηλά, να κλέβει την μπάλα και συνεπώς να επιτίθεται κόντρα σε ανοργάνωτη άμυνα.
  • Το παιχνίδι από τα άκρα επιστρέφει αλλά με διαφορές σημαντικές. Ο Πορτογάλος θέλει τους ακραίους κυνηγούς να συγκλίνουν, να πατάνε περιοχή και να επιτίθενται κάθετα. Να είναι περισσότερο κοντά στον φορ, με τους μπακ να έχουν την ευθύνη να δίνουν πλάτος στην επίθεση με τα γνωστά overlap.
  • Η μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση να γίνεται με λιγότερες πάσες. Εδώ είναι απαραίτητη πρώτα η ταχύτητα σκέψης και μετά της μεταβίβασης. Για να συμβεί αυτό στην πράξη, ο Σίλβα ζητάει κάθετο ποδόσφαιρο και όχι παράλληλο.
  • Ποδόσφαιρο μιας επαφής. Κομμάτι από τα πλέον δύσκολα, καθώς εδώ απαιτείται καλή τεχνική και κυρίως διαρκής κίνηση στο χώρο χωρίς την μπάλα. Εδώ οι λεγόμενοι παίκτες - κώνοι δεν χωράνε. Ήταν εμφανές πέρσι το πρόβλημα στατικότητας του Ολυμπιακού. Ένας είχε την μπάλα, ένας - δύο σάλευαν και οι υπόλοιποι κοιτούσαν. Το γρήγορο ποδόσφαιρο που θέλει ο Σίλβα έρχεται μέσω της μιας (το πολύ δύο) επαφής του εκάστοτε παίκτη με την μπάλα μέχρι να την μεταβιβάσει στον συμπαίκτη του. Για να γίνει αυτό με επιτυχία είναι αναγκαία προϋπόθεση η κίνηση των υπολοίπων στον χώρο, ώστε να υπάρχουν παραπάνω από μια επιλογές στην πάσα.

Η φιλοσοφία του Μάρκο Σίλβα σε πρώτη φάση δεν μοιάζει με αυτή των συμπατριωτών του, Λεονάρντο Ζαρντίμ και Βίτορ Περέιρα, δικαιώνοντας για την ώρα όσα μας είχε ο Anselmo Crespo του SIC. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέποντας τον Ολυμπιακό απέναντι σε Τβέντε και Φέγενορντ "ταξίδεψαν" χαμογελαστοί στο πρόσφατο παρελθόν, τότε που στον "ερυθρόλευκο" πάγκο καθόταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Τότε που οι Πειραιώτες πίεζαν ασφυκτικά, είχαν κίνηση στον χώρο και έβαζαν σε πρώτο πλάνο το παιχνίδι από τα άκρα. Ο Ολυμπιακός που χτίζει ο Μάρκο Σίλβα θυμίζει κάτι από εκείνο το διάστημα, σίγουρα αρέσει αλλά ακόμη έχει να προσέξει πράγματα που μπορεί να του δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνέχεια.

Πύργος είναι η άμυνα

Όσο αποτελεσματικός κι αν εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός επιθετικά (και χωρίς καν να έχει μπει ακόμη ο Φινμπόγκασον, ενώ αναμένεται και ο αριστερός εξτρέμ), δεν θα έχει την ανάλογη αξία αν δεν το συνδυάσει με παρόμοιες αμυντικές επιδόσεις.

Αυλωνίτης και Βούρος (πέραν από τα φυσιολογικά λάθη απειρίας, έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία) έχουν τραβήξει όλο το κουπί της προετοιμασίας και των φιλικών, υπάρχουν φυσικά στο ρόστερ οι Μποτία, Σιόβας, Γούτας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αναζητείται ένας στόπερ - ηγέτης. Ο οποίος έχει ήδη αργήσει να έρθει και για κάθε μέρα που περνάει και δεν κλείνει, τόσο καλύτερη επιλογή πρέπει να είναι.

Αν είναι μια φορά απαραίτητη η χημεία στην επίθεση, στην άμυνα είναι δέκα. Για μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή πορεία ο Ολυμπιακός δεν μπορεί παρά να "χτίσει" πάνω στην αμυντική του λειτουργία. Από εκεί και πέρα, στην επίθεση μπορεί να ποντάρει και στην ατομική ποιότητα ορισμένων παικτών του.

Πίσω είναι το θέμα πώς θα εμφανιστεί. Και όσο αργεί του στόπερ, τόσο θα καθυστερήσει και η ομοιογένεια. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα φύγει κάποιος από τους Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί ή Μαζουακού. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί άμεσα αντικαταστάτης αλλά παράλληλα και επιπλέον χρόνος για την χημεία της αμυντικής γραμμής.

Από την στιγμή που ο Κώστας Μανωλάς έγινε κάτοικος Ρώμης, ο Ολυμπιακός έχει ταλαιπωρηθεί στο θέμα του κεντρικού αμυντικού, με επιλογές που κατά βάση αποδείχθηκαν άστοχες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Η απόκτηση ενός στόπερ - ηγέτη είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη κίνηση και όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, τόσο πιο ασφαλής πρέπει να είναι η επιλογή.

Ο Φορτούνης δικαιώνει τον Σίλβα

Είναι και άτυχος που γεννήθηκε Έλληνας, αφού αν ήταν Βραζιλιάνος, Αργεντίνος, Ισπανός και είχε αποκτηθεί έναντι 5-6 εκατομμυρίων ευρώ, θα τύγχανε και διαφορετικής αναγνώρισης. Ο Φορτούνης με την εικόνα του μέχρι στιγμής μοιάζει έτοιμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Ολυμπιακό. Σαφώς και έχει περιθώρια βελτίωσης (π.χ. στα τελειώματα του), αλλά σε κάθε περίπτωση "φωνάζει" ότι έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε μια πολύτιμη μονάδα των Πειραιωτών.

Ουσιαστικά ο Σίλβα τον προορίζει ως τον παίκτη που θα μοιραστεί με τον Τσόρι Ντομίνγκες τον ρόλο του κουμανταδόρου στον αγωνιστικό χώρο. Και σίγουρα ο Φορτούνης ήταν ένας από τους λόγους που ο Πορτογάλος τεχνικός έκοψε τον Μαρτίνες από το ρόστερ.

Για την ώρα ο Έλληνας διεθνής μεσοεπιθετικός δικαιώνει απόλυτα τον προπονητή του και δείχνει ότι δεν χρειάζεται πάντα να ξοδεύεις μια περιουσία για να αποκτήσεις έναν πραγματικά καλό παίκτη. Δείχνει επίσης ότι ο Ολυμπιακός αλλά και οι "ερυθρόλευκοι" οπαδοί ίσως θα πρέπει να είναι πιο υπομονετικοί με τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Εξάλλου το ξένο μπορεί να είναι πάντα πιο... γλυκό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ