ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

7+1 φορ για τον Ολυμπιακό

7+1 φορ για τον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει ήδη 7 επιθετικούς και αναμένεται να αποκτήσει έναν ακόμη στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Σαβιόλα, Βαλντές, Στσέποβιτς και... μικροί. Πως επηρεάζει τις εξελίξεις η πορεία της υγείας του Μάικλ Ολαϊτάν.

Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος, όπου ο Ολυμπιακός έχει πλέον ολοκληρώσει τις δικές του αγωνιστικές υποχρεώσεις, ξεκίνησε με τους Πειραιώτες να έχουν στην γραμμή κρούσης τους Κώστα Μήτρογλου, Χαβιέρ Σαβιόλα, Μάρκο Στσέποβιτς και Μάικλ Ολαϊτάν.

Με τον Μήτρογλου "σεληνιασμένο", τον Σαβιόλα να δίνει πολύτιμες λύσεις με την εμπειρία και την κλάση του, τον Ολαϊτάν να δείχνει καλές προοπτικές και τον Στσέποβιτς να δίνει ανάσες σε θεωρητικά πιο εύκολα ματς, ο Ολυμπιακός έμοιαζε να έχει ήσυχο το κεφάλι του όσον αφορά την επιθετική του υπόσταση.

Η γαλήνη των Πειραιωτών όμως δεν κράτησε για πολύ. Αρχικά ήρθε ο τραυματισμός και εν συνεχεία η πώληση (ουδεμία αμφιβολία για το ορθόν της απόφασης του Ολυμπιακού) του Κώστα Μήτρογλου στην Φούλαμ , ενώ ακολούθησε το σοκ με τον Μάικλ Ολαϊτάν και την περιπέτεια της υγείας του.

Με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του Χαβιέρ Σαβιόλα, που ανάγκασε τον Ολυμπιακό να παίξει τον επαναληπτικό του "Old Trafford" με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας ως μοναδικό καθαρό φορ (πλην του πιτσιρικά Βέργου και με τον Στσέποβιτς να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής) τον Νέλσον Βαλντές που τον Γενάρη είχε έρθει για να καλύψει -τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι- το κενό του Κώστα Μήτρογλου.

Εκεί λοιπόν που ο Ολυμπιακός παρουσίαζε πληρότητα στην θέση του επιθετικού, ήρθαν οι συγκυρίες (απρόβλεπτες στο ποδόσφαιρο) που του χάλασαν τα σχέδια. Και η λογική λέει, πως έχοντας πλέον αρκετό διάστημα στην διάθεση τους, οι Πειραιώτες θα κοιτάξουν να στελεχώσουν μια άρτια γραμμή κρούσης.

Εδώ έρχονται και τα ερωτηματικά. Και με γνώμονα πως ο Μίτσελ θα παραμείνει και για την επόμενη σεζόν στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, ο Ισπανός τεχνικός έχει μπροστά του κάμποσα διλήμματα.

Σαβιόλα, Βαλντές, Στσέποβιτς, Ολαϊτάν, Διαμαντάκος, Ιωαννίδης και Βέργος, ανήκουν αυτή την στιγμή στον Ολυμπιακό. Ναι, βάζουμε μέσα και τους τρεις τελευταίους για παραπάνω από έναν λόγους που θα δούμε παρακάτω.

Ας τους πάρουμε όμως με την σειρά...

  • Με 14 γκολ και 4 ασίστ σε 34 ματς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Σαβιόλα πρόσφερε λύσεις μέσα στην σεζόν. Καλύτερη του βραδιά ενδεχομένως, αυτή κόντρα στην Άντερλεχτ στο Φάληρο, που έστειλε και τον Ολυμπιακό στην φάση των "16" του Champions League. Έδωσε και πολλά πράγματα που δεν καταγράφονται στην στατιστική. Είχε πάντως και τους τραυματισμούς του, ενώ δεν είναι ο φορ-εκτελεστής αλλά αποδίδει καλύτερα σε ρόλο δεύτερου επιθετικού. Έχει συμβόλαιο και για του χρόνου, δεν φεύγει παρά μόνο αν το ζητήσει ο ίδιος.
  • Ο Μίτσελ τον εμπιστεύθηκε με κλειστά μάτια, πιστεύοντας στο ταλέντο του. Και μόλις ήρθε η αποχώρηση του Μήτρογλου, δίχως δισταγμό έχρισε βασικό τον Μάικλ Ολαϊτάν που έδειχνε κότσια και ικανότητα να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Όταν κατέρρευσε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, άπαντες φοβήθηκαν για τα χειρότερα. Ο Νιγηριανός είναι πλέον καλά, πατάει στα πόδια του αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο 100% στην ενεργό δράση. Και η περίπτωση του, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί, θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο θέμα επιθετικού. Εννοείται πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Μάικλ από τον Ολυμπιακό.
  • Ήρθε για να καλύψει το κενό του Μήτρογλου, σε πρώτη φάση για μέχρι το καλοκαίρι. Πάλεψε με τρομερή διάθεση να αποδείξει πως αξίζει, δεν... χλώμιασε στο ξύλο που έτρωγε στην Τούμπα από την αρχή έως το τέλος του ματς, πέτυχε και 6 γκολ σε 14 παιχνίδια που αγωνίστηκε συνολικά. Φτάνουν αυτά για να εξασφαλίσει την παραμονή του και την νέα σεζόν; Μάλλον όχι. Η οψιόν φυσικά είναι στο χέρι του Ολυμπιακού, αλλά δύσκολα θα ενεργοποιηθεί. "Ρυθμιστής" της περίπτωση του θα είναι ο Μάικλ Ολαϊτάν. Αν ο Νιγηριανός είναι σε θέση να βοηθήσει τον Ολυμπιακό την νέα σεζόν, ο Βαλντές θα κουνήσει μαντήλι.
  • Έδειξε πραματάκια όποτε χρησιμοποιήθηκε. Αλλά σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά για να φθάσει σε υψηλά στάνταρ απόδοσης. Το παράδοξο είναι πως παρά την εντυπωσιακή του σωματοδομή, ο Στσέποβιτς μοιάζει καλύτερος εκτός παρά εντός περιοχής. Ο Μίτσελ δεν δείχνει να τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα, ίσως γιατί κρίνει πως το στυλ του δεν ταιριάζει απόλυτα με αυτό του Ολυμπιακού ως φιλοσοφία παιχνιδιού. Επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί δανεικός.
  • Παίκτης για τον οποίο έχει καλή άποψη ο Ισπανός τεχνικός είναι ο Δημήτρης Διαμαντάκος, που με την φετινή του σεζόν πιστοποίησε στον αγωνιστικό χώρο την βελτίωση του. Σκόραρε 10 γκολ σε 27 εμφανίσεις του με την φανέλα του Εργοτέλη. Κλασικός αριστεροπόδαρος που ωστόσο βελτίωσε την επαφή του με το δεξί πόδι αλλά και το παιχνίδι του με πλάτη. Δυνατός και αρκετά γρήγορος, στα 21 του χρόνια δείχνει έτοιμος να εκμεταλλευθεί την οποιαδήποτε ευκαιρία του δώσει ο Μίτσελ.
  • Ο Νίκος Ιωαννίδης πήγε δανεικός το περασμένο καλοκαίρι στην Χάνσα Ροστόκ. Ο Μπερντ Στορκ έκρινε πως το συμφέρον του παίκτη ήταν πλέον να πάρει εμπειρίες από πρωταθλήματα κατηγοριών, καθώς στην ομάδα Νέων δεν θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω. Ο 19χρονος επιθετικός ξεκίνησε εντυπωσιακά με την φανέλα της γερμανικής ομάδας, είχε κάποιους τραυματισμούς που τον κράτησαν πίσω και έφτασε τα έξι γκολ σε 26 συνολικά εμφανίσεις (11 ως βασικός). Έχει πολύ καλά στοιχεία, χρειάζεται επιπλέον εμπειρίες και δουλειά.
  • Ακόμη ένας παίκτης από τις Ακαδημίες της ομάδας, που ο Μίτσελ εμπιστεύθηκε φέτος, με αποκορύφωμα την είσοδο του στον επαναληπτικό του "Old Trafford", στα τελευταία δέκα λεπτά απέναντι στην Γιουνάιτεντ! Ο λόγος φυσικά για τον Νίκο Βέργο, που πέτυχε κόντρα στον Αστέρα στην Τρίπολη, το πρώτο του τέρμα με τα "ερυθρόλευκα" σε επίσημο ματς. Επιθετικός με αίσθηση του γκολ, ένστικτο εντός περιοχής και αρκετά αθλητικός. Του λείπουν μόνο οι παραστάσεις και η τακτική βελτίωση σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού.

Συμπερασματικά, η κατάσταση του Μάικλ Ολαϊτάν θα κρίνει πολλά. Στην περίπτωση που θα είναι σε θέση να βοηθήσει, τότε Βαλντές και Στσέποβιτς θα αποχωρήσουν με κάποιον τρόπο. Ένας εκ των Διαμαντάκου, Ιωαννίδη ή Βέργου (με πιθανότερο τον πρώτο λόγο εμπειρίας) μπορεί να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ. Αυτοί μαζί με τον Σαβιόλα συν μια μεταγραφή, έχουν τις περισσότερες ίσως πιθανότητες να αποτελέσουν την τετράδα των επιθετικών για την νέα σεζόν.

Η παρουσία ενός από τους μικρούς μπορεί να θεωρείται βέβαιη για δύο λόγους: αφενός μεν είναι επιθυμία του Μίτσελ να έχει μαζί του παίκτες της Ακαδημίας (μέχρι 3) την επόμενη χρονιά, αφετέρου για να υπάρχουν παίκτες από τις υποδομές και να δηλωθούν στην λίστα του Champions League.

Μίτσελ, Βερδού και Χάφεναρ

Το ζήτημα της συγκρότησης στην κορυφή της επιθετικής γραμμής δεν είναι εύκολη δουλειά. Αντιθέτως θέλεις και παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστούς τρόπους για να απειλούν τον αντίπαλο. Το ευχάριστο για τον Ολυμπιακό είναι πως έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να επιλέξει με ηρεμία και το λιγότερο δυνατό ρίσκο, ενώ στις λίστες των Ισά και Καρεμπέ υπάρχουν ήδη περιπτώσεις που εξετάζονται.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ