ΟΦΗ

Όταν η Ολλανδία προσκύνησε τον Μαχλά...

Όταν η Ολλανδία προσκύνησε τον Μαχλά...

Σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Μαχλάς κηρύσσεται ο πρώτος μη Ολλανδός τοπ-σκόρερ της Ολλανδίας, με 34 γκολ, ξεπερνώντας τον Όβε Κίντβαλ. Μετά από συμμετοχή σε 6 διαφορετικές ομάδες και 6 τίτλους διακρίσεων στο ενεργητικό του, ο Έλληνας επιθετικός αποσύρθηκε από τον ποδοσφαιρικό χώρο σε ηλικία 35 ετών.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Νίκος Μαχλάς γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1973 στο Ηράκλειο και αγωνίστηκε στον ΟΦΗ όπου και ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία (1990) για να συνεχίσει σε ολλανδικές ομάδες και να ολοκληρώσει στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου.

Ήταν από τους πρώτους Έλληνες ποδοσφαιριστές που τον εμπιστεύτηκε μια ομάδα από ένα δυνατό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το 1996, ο Μαχλάς εντάχθηκε στην Φιτέσε όπου συμπλήρωσε 92 συμμετοχές και 60 γκολ. Τη σεζόν 1997-1998 απέσπασε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 34 γκολ, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι της Ευρώπης, το Πρωτάθλημα της Ολλανδίας και το κύπελλο της Ολλανδίας.

Με το συγκεκριμένο επίτευγμα, ο κρητικός επιθετικός έμεινε στην ιστορία του Ολλανδικού πρωταθλήματος καθώς έγινε ο πρώτος μη Ολλανδός που πέτυχε αυτό τον αριθμό τερμάτων. Είναι αξιοσημείωτο πως το ρεκόρ του για μη Ολλανδό, το ξεπέρασε ο Λουίς Σουάρες τη σεζόν 2009-2010 με ένα γκολ παραπάνω.

Στην χώρα της τουλίπας, ο Μαχλάς παρέμεινε 6 χρόνια αγωνιζόμενος από το 1999 στον Άγιαξ, με 82 συμμετοχές σημειώνοντας 41 γκολ.

Μίνι-Βιογραφικό:

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1990 και συμμετείχε στην πρώτη εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδας σε Μουντιάλ το 1994 σημειώνοντας το αξέχαστο γκολ εναντίον της Εθνικής Ρωσίας που σφράγισε την πρόκριση. Ο Μαχλάς θα αγωνιστεί 61 φορές με την Εθνική και θα πετύχει 18 γκολ.

Το 1996 μετά από τα 48 του γκολ στον ΟΦΗ, μεταγράφεται στην Φιτέσε, όπου θα παραμείνει 3 χρόνια και θα πετύχει τα 60 γκολ. Τα περισσότερα όχι μόνο της καριέρας του αλλά και του Ολλανδικού πρωταθλήματος. Τη σεζόν 1997-1998 ο Μαχλάς εντυπωσίασε σκοράροντας 34 γκολ σε 31 αγώνες. Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ολλανδία και πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι.

Όταν η Ολλανδία προσκύνησε τον Μαχλά...
INTIME SPORTS

Το 1999, ο Άγιαξ τον απέκτησε, πληρώνοντας 5,5 δις δραχμές καθιστώντας τον, ως τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα αθλητή όλων των εποχών. Δυο χρόνια μετά θα ενταχθεί στη Σεβίλλη αγωνιζόμενος ως δανεικός από τον Άγιαξ. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2003 μένοντας για ένα χρόνο στον Ηρακλή και για δυο χρονιές στο ΟΦΗ. Το 2006 μετεγράφηκε στον ΑΠΟΕΛ.

Ο Μαχλάς είναι ο έκτος στην κατάταξη των τοπ σκόρερ της Ολλανδίας από το 1956 μέχρι σήμερα. Στην ίδια θέση με 34 γκόλ, βρίσκονται ο Κάνχες (Μπρέντα), ο Κιστ (Άλκμααρ), ο Γκιλς (Άγιαξ) και ο Άλβες (Χερενφέιν).

Όταν η Ολλανδία προσκύνησε τον Μαχλά...

Εκτός από το Χρυσό Παπούτσι της Ευρώπης και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Ολλανδίας (1998), διακρίθηκε με το πρωτάθλημα της Ολλανδίας το 2002, το Κύπελλο Ολλανδίας της ίδια χρονιά, το Πρωτάθλημα Κύπρου το 2007 και το Κύπελλο Κύπρου το 2008.

TAGS ΟΦΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ