ΟΦΗ

Μανουσάκης: "Είμαστε σε καλό δρόμο"

Μανουσάκης: "Είμαστε σε καλό δρόμο"

Ο πρόεδρος του ΟΦΗ Ανδρέας Μανουσάκης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις υποστήριξε πως οι συζητήσεις με τους Ιταλούς εξελίσσονται καλά και εξέφρασε την βεβαιότητα του για αίσια έκβαση και συμφωνία. Αποκάλυψε μάλιστα τις επαφές που θα έχει ο Τζενάρο Γκατούζο με τους εκπρόσωπους του "fund" αλλά και ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις των επενδυτών.

Ο Ανδρέας Μανουσάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "9,84" αποκάλυψε ότι οι Ιταλοί επενδυτές προκειμένου να βάλουν άμεσα τα χρήματα ώστε να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και παράλληλα να αρθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως όλα θα πάνε καλά.

Aναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ

Για τις συζητήσεις με τους Ιταλούς:

«Το διήμερο κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο. Θεωρώ ότι τα μηνύματα είναι θετικά για την ομάδα μας. Είμαστε σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί υπάρχει ένας όγκος δεδομένων που πρέπει να μεταφραστούν και να σταλούν στο δικηγόρο των Ιταλών. Μιλάω για τα στοιχεία, που έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα. Μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε καθυστερήσει, όμως δεν υπάρχει καθυστέρηση γιατί υπήρχε όγκος δουλειάς.

Οι υποψήφιοι επενδυτές έστειλαν τον Πιέρο Μπάφα, οικονομολόγο, δικηγόρο και μεγάλη εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Έχει γνώση για τα ζητήματα. Έγιναν από πλευράς του καίριες ερωτήσεις για όλα τα στοιχεία. Θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι, που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν.

Οι Ιταλοί ήθελαν να μάθουν τα πάντα. Για παράδειγμα το συμφωνητικό για το ΒΑΚ, το ρόλο του Ερασιτέχνη, που είναι δύσκολο να κατανοηθεί γιατί δεν το έχουν στην Ιταλία. Οικονομικά θέματα, ισολογισμούς, την καθαρή θέση της ΠΑΕ και όχι το λογιστικό χρέος. Θα πρέπει να πω ότι στην καθαρή θέση, δεν είχαμε απόκλιση, σε όσα τους είχαμε πει προφορικά, αλλά και κάποια στοιχεία γραπτώς. Ήταν παρών ο οικονομικός διευθυντής, Μανόλης Βασιλάκης και δικηγόρος. Δουλέψαμε πολύ και πιστεύω ότι η υπόθεση θα προχωρήσει».

Για τα επόμενα… βήματα και τις διαδικασίες:

«Ήδη μας εγγυήθηκαν ότι θα καταβάλουν άμεσα με την προτροπή του προπονητή μας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να αποσυρθεί η ομάδα από το άρθρο 99, να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να ζητήσουμε αν μπορούμε να έχουμε πίσω την αδειοδότηση να ενισχυθεί η ομάδα και αγωνιστικά.

Οι άνθρωποι εγγυήθηκαν ότι τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθούν τα χρήματα που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δημιουργούν τους κινδύνους που όλοι γνωρίζουν προς το σωματείο. Αυτό θα γίνει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα γίνει μια ταμειακή διευκόλυνση στην ομάδα, να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για τους σκοπούς που προανέφερα. Σαν μια εγγύηση της πρόθεσης τους να προχωρήσει όλη η διαδικασία.

Για τους Ιταλούς το κυρίαρχο είναι η οργάνωση και πως θα προχωρήσει η ομάδα, παρά το κομμάτι των χρεών και όλων των διαδικασιών. Αυτό που έχω αποκομίσει εγώ από όλες τις συζητήσεις, είναι αποφασισμένοι να μας μάθουν να ψαρεύουμε. Αν δουν ότι η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει σε άλλα επίπεδα, ως πραγματική ΠΑΕ δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος. Μας ζήτησαν στοιχεία για το νέο γήπεδο, τους χώρους που μπορεί να γίνει, τα ιδιοκτησιακά, για τα πάντα. Δώσαμε ένα τεράστιο φάκελο».

 

Για τις επαφές που θα έχει ο Γκατούζο στην Ιταλία και την προοπτική νέου γηπέδου:

«Ο προπονητής μας θα έχει στην Ιταλία ένα καθοριστικό ραντεβού στις 22, 23 του μήνα για αυτό το κομμάτι. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τα… αφεντικά που λέμε, με την κορυφή των συγκεκριμένων εταιρειών. Θα μιλήσει με τον άνθρωπο που ελέγχει το fund, που έχει δείξει το ενδιαφέρον για την επένδυση. Αφορά αυτό συγκεκριμένο θέμα και είναι κάτι ξεχωριστό.

Τώρα μιλάμε για ένα πόσο περίπου στα 3 εκ. ευρώ για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Από κει και πέρα, είναι άνθρωποι έμπειροι, που γνωρίζουν τις ιδιομορφίες κάθε χώρας. Είναι διατεθειμένοι να μπούμε σε διαδικασία εξυγίανσης. Εμείς πάλι θα έχουμε την ευθύνη, εννοώ η οικογένεια του ΟΦΗ, να μπει η ομάδα σε μια άλλη διαδρομή, να αλλάξει νοοτροπία. Μετά δεν έχουν πρόβλημα να επενδύσουν οποιοδήποτε ποσό».

Για την μορφή της μετοχικής σύνθεσης και τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να βάλουν:

«Θα γίνει σταδιακά με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν δύσκολο για μας να εξηγήσουμε ακριβώς τα μετοχικά. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, πως ο Ερασιτέχνης είναι στο 22% και όλα τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Ακόμη πως θα γίνει η συμμετοχή η δική τους. Αυτό που έχει αποφασιστεί λοιπόν είναι να γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τμηματικά, ώστε να έχουν την πλειοψηφία των μετοχών. Η πρόθεση είναι για αλλαγή ιδιοκτησιακού, αλλά θα γίνει τμηματικά.

Δε θα βάλουν αύριο 3 ή 4 εκ. ευρώ, αυτός είναι ο σκοπός, αλλά θεωρώ ότι θα γίνει μέχρι τέλους του χρόνου. Η ομάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη γενική συνέλευση τις τάξης των 2 εκ. Αυτή τη στιγμή το μετοχικό κεφαλαίο είναι στα 3 εκ., οπότε με απλά μαθηματικά για να πάρει κάποιος την πλειοψηφία χρειάζονται 3 εκ.

Πιστεύω ότι σταδιακά και τμηματικά θα πάμε με αυτό τον τρόπο. Έχουμε δικαίωμα ως Δ.Σ. να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προγενέστερα της γενικής συνέλευσης για να μπουν τα χρήματα. Στη συνέχεια η συνέλευση θα την επικυρώσει. Θα πρέπει βέβαια να καλυφθεί στο 100% για να είναι ενεργή. Θα είναι το πόσο που είναι διατεθειμένοι να βάλουν οι άνθρωποι σε πρώτη φάση. 1 εκ. ή και παραπάνω. Όταν μπουν τα χρήματα, θα φανεί ποιο είναι το fund που τα κατέθεσε».

Για τον Πιέρο Μπάφα και τον Λορέντζο Ντελισάντι:

«Ο κ. Μπάφα μας εξάντλησε κυριολεκτικά. Εγώ και ο κ. Βασιλάκης που συμμετείχαμε, μείναμε έκθαμβοι από την εμπειρία του. Δεν υπήρχε ούτε μία ερώτηση, που να μην είναι καίρια, που να μην αφορά σημαντικά ζητήματα. Ήθελε να ξέρει τα πάντα για την ομάδα. Από τη χωρητικότητα του γηπέδου, τα συμβόλαια, τις προσφυγές στην FIFA, δεν άφησε ούτε στοιχείο να μην το ζητήσει. Πραγματικά… φύλλο και φτερό. Στέκονται πολύ στην οργάνωση.

Του φάνηκε ανήκουστο, πως λειτουργεί η ομάδα, χωρίς να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός, επειδή δεσμευμένοι και πως διακινούνται τα χρήματα. Από την άλλη ο ρόλος του κ. Ντελισάντι είναι συμβουλευτικός και μας βοήθησε στα πρώτα βήματα στο κομμάτι των μεταφράσεων. Είναι ένας άνθρωπος που είναι χρόνια στην Ελλάδα και μιλά άπταιστα τη γλώσσα μας και υπήρχε η γνωριμία με τον προπονητή μας. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και ήταν σημαντική η συμβολή του. Η κύρια κουβέντα έγινε με τον κ. Μπάφα, που είναι το δεξί χέρι του Κλαούντιο Μινγκέτι και θα μεταφέρει την εικόνα στους επενδυτές».

Για τα αγωνιστικά και την πρόθεση ενίσχυσης:

«Είναι ξεχωριστό, αλλά ταυτόχρονα αλληλένδετο. Θέλουμε και αγωνιστικά να βρει τον δρόμο της και να αποκτήσει ξανά αίγλη. Βέβαια πρέπει να μείνει φέτος στην κατηγορία και όλα αυτά είναι μέσα στην όλη συνδιαλλαγή. Μάλιστα είχα σήμερα ένα ραντεβού με τον προπονητή μας, το οποίο κινήθηκε όχι στο οικονομικό, αλλά πως θα ενισχυθεί η ομάδα.

Κάναμε επαφές με την Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ, πως θα ξαναπάρει η ομάδα την αδειοδότηση, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά για να μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές. Θα τα δούμε όλα τις επόμενες ημέρες. Κάνουμε δύο διαφορετικούς σχεδιασμούς, με αδειοδότηση και χωρίς. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αδειοδότηση και θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια ο προπονητής».

Για την μετέπειτα διοικητική σύνθεση και το κίνητρο των Ιταλών:

«Στελέχη των Ιταλών θα υπάρχουν και στο αγωνιστικό κομμάτι σε διάφορα πόστα και στο διοικητικό. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έχουν ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην Ιταλία έχουν ασχοληθεί σε άλλο επίπεδο, όχι να αγοράσουν ομάδα. Έχουν δουλέψει για κάποια πρότζεκτ, με κατασκευές γηπέδων και άλλα.

Δεν έχουν διοικητικό έλεγχο ή μετοχική συμμετοχή. Ο Τζενάρο Γκατούζο είναι για αυτούς το πρώτο κίνητρο να εμπλακούν στον ΟΦΗ. Θεωρώ ότι έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα, με τεράστιες προοπτικές, το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο»

 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24