ΜΙΛΑΝ

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!

Η λατρεία για τη Μίλαν, το όνειρο να μοιάσει στον Μπουφόν, τα μελιστάλαχτα λόγια του Ραϊόλα και το πιασμένο πέναλτι του Κρόος. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον 16χρονο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα που ξεκίνησε ήδη να γράφει ιστορία με τους "ροσονέρι".

Είχε πολλά πράγματα για να "κρατήσει" κανείς στο φινάλε του αγώνα της Μίλαν με την Σασουόλο για την 9η αγωνιστική της Serie A.

Εντός γηπέδου ήταν η νίκη -έστω και αν αυτή ήρθε με ιδιαίτερα αγχωτικό τρόπο- για τους Μιλανέζους με τα γκολ των Κάρλος Μπάκα και Λουίζ Αντριάνο που έδωσε παράταση ζωής στον Σίνισα Μιχάιλοβιτς στον πάγκο ενώ στις εξέδρες έλαμπαν διά της απουσίας τους οι οργανωμένοι οπαδοί που είχαν φροντίσει πάντως να δείξουν τις προθέσεις τους κρεμώντας πανό με στόχο τον προπονητή αλλά και τον Αντριάνο Γκαλιάνι.

Όχι όμως. Κανένα από τα παραπάνω γεγονότα δεν είχε τέτοια δυναμική για να κλέψει την παράσταση από έναν έφηβο που τράβηξε πάνω του τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας το απόγευμα της Κυριακής και που δεν είναι άλλος από τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα.

Φημολογούταν έντονα τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την εμφάνισή του στο Trofeo Berlusconi απέναντι στην Ίντερ μεσοβδόμαδα, και ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς το πήρε τελικά απόφαση ανήμερα του αγώνα να κρατήσει δίπλα του στον πάγκο τον Ντιέγκο Λόπεθ και να δώσει τα γάντια του βασικού σε έναν τερματοφύλακα κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον πρώην γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης!

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, σε ένα must-to-win παιχνίδι για τη Μίλαν αλλά και για το μέλλον του Μιχάιλοβιτς στον πάγκο, ο Σέρβος τεχνικός πήρε το ρίσκο και παρέταξε τους "ροσονέρι" με τον Τζανλουίτζι Ντοναρούμα κάτω από τα γκολπόστ: ουσιαστικά τον τρίτο κατά σειρά γκολκίπερ της ομάδας του που είναι γεννημένος το 1999 (25 Φεβρουαρίου), χρονιά στην οποία πρωτοφόρεσε τη φανέλα της Μίλαν ο θεωρητικά αναπληρωματικός της κίπερ φέτος, Κρίστιαν Αμπιάτι!

Ο Ντομένικο Μπεράρντι κατάφερε να τον "ψαρέψει" στο 53ο λεπτό και με εκτέλεση φάουλ στην κλειστή του γωνία ισοφάρισε προσωρινά για τη Σασουόλο, όμως ποιος μπορεί να "δείξει με το δάχτυλο" ένα παιδί με τόσο ταλέντο που υστερεί σε εμπειρία, από τη στιγμή μάλιστα που ο προκάτοχός του δεν είχε καταφέρει να κρατήσει το μηδέν στην εστία του ούτε μία φορά στις προηγούμενες 9 αγωνιστικές;

Σε ηλικία 16 ετών, 8 μηνών και 6 ημερών ο Ντοναρούμα έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μίλαν σε αγώνα για την κορυφαία κατηγορία και έγινε έτσι ο νεότερος γκολκίπερ των "ροσονέρι" που αγωνίζεται σε ματς της Serie A στην εποχή που η κάθε νίκη δίνει τρεις πόντους (το απόλυτο ρεκόρ το κατέχει ο Τζουζέπε Σάκι όταν στις 25 Οκτωβρίου του 1942 έπαιξε σε ματς Μίλαν-Φιορεντίνα 1-3, σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 24 ημερών), ενώ είναι πλέον ο δεύτερος νεότερος τερματοφύλακας όλων των εποχών που ντεμπουτάρει σε παιχνίδι της Serie A.

Για να βρούμε τον πρώτο θα πρέπει να γυρίσουμε 35 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου 1980: τότε που ο Τζανλούκα Πακιαρότι έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία υπερασπιζόμενος την εστία της Πεσκάρα κόντρα στην Περούτζα, όντας 16 χρόνων, 6 μηνών και 12 ημερών. Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως εκείνο παιχνίδι ήταν το πρώτο και ταυτόχρονα το μοναδικό που έπαιξε στη Serie A!

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!

Σε αντίθεση πάντως με τον Πακιαρότι, ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, "Τζίτζο "για τους φίλους του, έχει όλα τα φόντα όχι μόνο να γράψει περισσότερες συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία αλλά και να γράψει ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια εμπειρότερων συναδέλφων του.

Όπως για παράδειγμα του συνονόματού του, Τζανλουίτζι Μπουφόν (εκείνος έκανε ντεμπούτο στη Serie A σε ηλικία 17 ετών και 9 μηνών), με τον Ντοναρούμα να έχει ως είδωλο και σημείο αναφοράς τον καπιτάνο της Γιουβέντους και να δηλώνει μάλιστα πρόσφατα: "Έχω μπροστά μου το παράδειγμα του Μπουφόν, του μεγαλύτερου από όλους, από τον οποίο ελπίζω να συλλέξω την κληρονομιά του στην εθνική Ιταλίας".

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι τον αποκαλούν "ο νέος Μπουφόν": τα 197 εκατοστά ύψος που διαθέτει δεν είναι κάτι που μπορείς να συναντήσεις εύκολα σε έναν γκολκίπερ που δεν έχει κλείσει καν τα 17 του χρόνια (θα το κάνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο) ενώ όσοι τον έχουν δει, υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν άκρως προικισμένο παίκτη που είναι εξαιρετικά ώριμος για την ηλικία του, ο οποίος βγάζει τεράστια σιγουριά στις εξόδους του και ο οποίος είναι καλός και με τη μπάλα στα πόδια.

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!

Πριν από δύο χρόνια μάλιστα θα μπορούσε να είχε καταλήξει στην Ίντερ που έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για να τον αποκτήσει από την Νάπολι Καστελαμάρε, όμως το πέρασμα του αδερφού του Αντόνιο από τα τμήματα υποδομής της Μίλαν (πλέον ανήκει στη Τζένοα) τον έκανε να αγαπήσει από μικρός τους "ροσονέρι" και να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του: "Μόλις η Μίλαν επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ομάδας μου, αποφάσισε να με αποκτήσει. Είναι η ομάδα της καρδιάς μου, υποστηρίζω από πάντα τους ροσονέρι και το όνειρό μου είναι να γίνω μία ημέρα η σημαία του συλλόγου".

Την αξία του μάλιστα την αντιλήφθηκε νωρίς και ο Μίνο Ραϊόλα, με τον διάσημο Ιταλό μάνατζερ να προσθέτει στη λίστα των πελάτων του τον Ντοναρούμα και να κάνει την εξής δήλωση τον περασμένο Απρίλιο: "Υπάρχουν και στην Ιταλία μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Πάρτε το παράδειγμα του Ντοναρούμα, που στον Άγιαξ ή στην Ατλέτικο Μαδρίτης θα έπαιζε ήδη στην πρώτη ομάδα..."

Όσο για το πότε ο Ντοναρούμα άρχισε να μπαίνει ουσιαστικά στη ζώη της ποδοσφαιρικής Μίλαν; Αυτό έγινε το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς τον προβίβασε από την ομάδα Νέων στην πρώτη ομάδα ως τον τρίτο γκολκίπερ, με τον νεαρό πορτιέρε να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά με το καλημέρα.

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!
© INTER VIA GETTY IMAGES

Στις 30 Ιουλίου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μίλαν σε διεθνές φιλικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, παίρνοντας στο 72ο λεπτό τη θέση του Ντιέγκο Λόπεθ, σε ένα ματς όπου όχι μόνο δεν δέχτηκε γκολ στο υπόλοιπο του αγώνα αλλά έπιασε και πέναλτι του Τόνι Κρόος στη διαδικασία των πέναλτι.

Κατά τη διάρκεια του Trofeo Tim ήταν καθοριστικός στο ματς με τη Σασουόλο πιάνοντας τα πέναλτι των Ατσέρμπι και Μπεράρντι, ενώ το καλοκαίρι που πέρασε πήρε μέρος και στην πρώτη του διεθνή διοργάνωση, όντας ο βασικός γκολκίπερ της εθνικής Ιταλίας Κ17 στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που οι "ατζούρι" έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά.

Η μεγαλύτερη πάντως επιβράβευση για τον ανήλικο πορτιέρε ήρθε την Κυριακή (25/10) που φόρεσε τα γάντια του βασικού κόντρα στη Σασουόλο (πανηγύρισε μάλιστα την πρώτη νίκη των "ροσονέρι" μετά από τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα) και που άκουσε στο φινάλε τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς να λέει τα εξής:

Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μπουφόν της Μίλαν!

"Ο Ντιέγκο Λόπεθ είναι ένας πολύ σημαντικός τερματοφύλακας και τον εκτιμώ πολύ αλλά τις τελευταίες εβδομάδες δεν τον είδα να είναι τόσο καλά. Έτσι αποφάσισα να αλλάξω. Ο Ντοναρούμα μπορεί να διαγράψει την καριέρα που έκανε ο Μπουφόν, είναι νέος και έχει τα φόντα να το πετύχει.

Δεν θέλω να δημιουργηθεί θέμα με τους τερματοφύλακες. Και στη Σαμπντόρια είχα δύο εξίσου καλούς γκολκίπερ, τους Βιβιάνο και Ρομέρο, και έτσι έκανα rotation.

Εγώ δεν κοιτάζω την ηλικία, κοιτάζω αν κάποιος είναι άξιος ή όχι για να παίξει. Το παιδί αυτό προπονείται καλά και αυτή τη στιγμή είναι εκείνος που εμπιστεύομαι περισσότερο..." Λέτε στο ματς με τη Σασουόλο να γεννήθηκε ένα ακόμα αστέρι για τη Μίλαν;

Μίλαν - Σασουόλο 2-1

Ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα κόντρα στη Σασουόλο:

Το ντεμπούτο του Ντοναρούμα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης:

Ο 16χρονος πορτιέρε της Μίλαν εν δράσει:

TAGS ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ