ΜΙΛΑΝ

Η Μίλαν αλλάζει χέρια τη Δευτέρα με άγνωστο μέλλον

Chinese businessman Yonghong Li looks down to his name on an AC Milan jersey, during a press conference to illustrate takeover of AC Milan soccer club by a Chinese consortium, in Milan, Italy, Friday, April 14, 2017. A new era began at AC Milan on Thursday after the sale of Italy's most successful club to a Chinese-led consortium ended Silvio Berlusconi's 31 years in charge. (AP Photo/Antonio Calanni)
Chinese businessman Yonghong Li looks down to his name on an AC Milan jersey, during a press conference to illustrate takeover of AC Milan soccer club by a Chinese consortium, in Milan, Italy, Friday, April 14, 2017. A new era began at AC Milan on Thursday after the sale of Italy's most successful club to a Chinese-led consortium ended Silvio Berlusconi's 31 years in charge. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η εποχή Κίνας τελειώνει με... βίαιο τρόπο και η Μίλαν περνάει στα χέρια των δανειστών της, οι οποίοι θέλουν να την πουλήσουν. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές.

Το ιδιοκτησιακό μέλλον της Μίλαν μπαίνει σε μία ευθεία από τη Δευτέρα, η οποία ίσως και να είναι η τελική. Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του συλλόγου, Γιόνγκχονγκ Λι, απέτυχε να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ακόμα και μετά από το πέρας της νέας προθεσμίας των δέκα ημερών που είχε στη διάθεσή του, με συνέπεια ο έλεγχος των "ροσονέρι" να περνάει στα χέρια του αμερικανικού hedge fund "Elliott Management" από τη Δευτέρα.

Ο Κινέζος επενδυτής δεν κατέβαλε τα 32.000.000 ευρώ που έπρεπε να επιστρέψει στους Αμερικανούς μέσω ΑΜΚ ούτε στην πρώτη διαδικασία, που ήταν ανοιχτή μόνο για εκείνον, ούτε στην επόμενη, που διήρκεσε δέκα μέρες και ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η προθεσμία έληγε την Παρασκευή, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συλλόγου, Μάρκο Φασόνε, και τον γιο του Λι και εκτελεστικό διευθυντή, Χαν Λι, να ταξιδεύουν μαζί στο εξωτερικό εκείνη τη μέρα, πιθανόν για συζητήσεις με υποψήφιους αγοραστές.

Ο Λι έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει μία συμφωνία με αγοραστή στην "Elliott Management" τη Δευτέρα, στην προσπάθειά του να διατηρήσει μικρό μέρος των μετοχών, ωστόσο οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τις κινήσεις του Κινέζου και δύσκολα θα του δώσουν νέα προθεσμία. Εξάλλου, οι οφειλές της πλευράς Λι και του συλλόγου προς το hedge fund ανέρχονται σε 400.000.000 ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 303.000.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν χρόνο νωρίτερα (σε ένα deal 740.000.000 ευρώ) και ακόμα 32.000.000 ευρώ για να αποπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις που σχετίζονταν με την UEFA και το Financial Fair Play.

Σύμφωνα με την "Gazzetta dello Sport", πάντως, ο Λι έχει νομικό δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια και να κερδίσει ορισμένες ημέρες πριν χάσει οριστικά τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας, χωρίς μεγάλες πιθανότητες να τα καταφέρει.

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Όποιο κι αν είναι το σενάριο που θα επικρατήσει, η κινεζική εποχή στον σύλλογο μοιάζει να ολοκληρώθηκε. Στην ομάδα θα υπάρξει νέος μεγαλομέτοχος και αυτός θα είναι είτε η "Elliott Management" είτε κάποιος νέος αγοραστής. Το αμερικανικό hedge fund δεν επιθυμεί να διατηρήσει τις τύχες του συλλόγου στα χέρια του για αρκετό καιρό, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Η "Corriere della Sera" υποστηρίζει ότι θέλει να παραμείνει για έναν χρόνο επικεφαλής της ομάδας, ώστε να αυξήσει την αξία της και να την πουλήσει στη συνέχεια.

Η Μίλαν αλλάζει χέρια τη Δευτέρα με άγνωστο μέλλον
AP PHOTO/NAM Y. HUH

Το ίδιο έντυπο αναφέρει ότι η "Elliott Management" άρχισε από την Παρασκευή τις επαφές με την οικογένεια Ρίκετς, η οποία είχε εκφράσει με ανακοίνωσή της το ενδιαφέρον για αγορά της Μίλαν, όταν άνοιξε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η οικογένεια Ρίκετς, της οποίας ηγείται ο Τόμας Ρίκετς, κατέχει τους Σικάγο Καμπς και τους οδήγησε στην κορυφή του MLS το 2016 για πρώτη φορά μετά από 98 χρόνια.

Η ιταλική οικονομική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore" προσθέτει στο ρεπορτάζ ότι ο Λι βρίσκεται σε συζητήσεις με έναν Ρώσο επιχειρηματία, του οποίου η ταυτότητα είναι άγνωστη. Στο παρελθόν υπήρξαν επαφές με τον μέτοχο της Άρσεναλ, Άλισερ Ουσμάνοβ, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι αυτός είναι ο συνομιλητής. Ο Ρώσος επενδυτής παρουσιάστηκε ως Ασιάτης "Κύριος Χ" στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες και είναι Ρώσος που κατοικεί στη Μόσχα.

Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντα ο Ιταλοαμερικανός επιχειρηματίας Ρόκο Κομίσο, ο οποίος είχε εκφράσει ενδιαφέρον προ ημερών και είχε έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ομάδας, ωστόσο είχε θέσει ως όρο να μην εξελιχθεί σε... σίριαλ η αγοραπωλησία, κάτι που δεν επετεύχθη.

Η Μίλαν αλλάζει χέρια τη Δευτέρα με άγνωστο μέλλον
AP PHOTO/SETH WENIG

Η "La Stampa" υπερθεματίζει, πάντως, υποστηρίζοντας ότι η "Elliott Management" έχει αρχίσει ήδη τις διαδικασίες απόκτησης του ελέγχου του συλλόγου και θα χρειαστεί από τρεις μέχρι επτά ημέρες. Στη συνέχεια, θα δαπανήσει 150.000.000 ευρώ για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του συλλόγου, για τις μεταγραφές και για τρέχοντα ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι η προσφυγή που έχει καταθέσει η Μίλαν στο CAS για τον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν λόγω παραβιάσεων στους κανονισμούς του FFP, κίνηση που μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, δύσκολα θα έχει την κατάληξη που θα επιθυμούσαν οι Ιταλο.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calann, Nam Y. Huh, Seth Wenig

TAGS ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ