ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Σαν σήμερα: Το πρώτο γκολ του Καντονά με τη Γιουνάιτεντ

Football - Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League 95/96 - White Hart Lane - 1/1/96
Eric Cantona of Manchester United
Mandatory Credit: Action Images
Football - Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League 95/96 - White Hart Lane - 1/1/96 Eric Cantona of Manchester United Mandatory Credit: Action Images ACTION IMAGES

Σαν σήμερα ο Ερίκ Καντονά πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το Sport24.gr θυμάται τις πολυτάραχες, αλλά και ιστορικές μέρες του Γάλλου θρύλου στο "Ολντ Τράφορντ".

Με αφορμή το πρώτο γκολ του Ερίκ Καντονά με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 19 Δεκεμβρίου του 1992 και κόντρα στην Τσέλσι, το Sport24.grθυμάται τις "χρυσές" μέρες του Γάλλουφορστο “Ολντ Τράφορντ”.

Η επαναστατική πλευρά του "βασιλιά Ερίκ", ορόλος του ΣερΆλεξ Φέργκιουσον,η επιστροφή της Γιουνάιτεντ στην ελίτ, η ιστορική κλωτσιάκαι η αιφνίδιααπόφαση που συντάραξε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Η "ΣΠΟΝΤΑ" ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Νοέμβριος του 1992. Ο Καντονά δίνει ρεσιτάλ στην αγγλική Λιντς Γιουνάιτεντ, τη στιγμή που η διοίκηση της ομάδας του ψάχνεται απεγνωσμένα για έναν κεντρικό αμυντικό. Ο πρόεδρός της, Μπιλ Φόθερμπαϊ, έρχεται σε επαφή με τον πρόεδρο της ΜάντσεστερΓιουνάιτεντ, Μάρτιν Έντουαρντς, έχοντας κατά νου να του ζητήσει τον στόπερ των “κόκκινων διαβόλων”, Ντένις Έργουϊν.

Σαν σήμερα: Το πρώτο γκολ του Καντονά με τη Γιουνάιτεντ

Η εξέλιξη της συγκεκριμένηςεπαφής, αποβαίνειιστορική. Η μετακίνηση του αμυντικού των "κόκκινων διαβόλων"δεν πραγματοποιείται ποτέ, όμως οΆλεξ Φέργκιουσον αρπάζει την ευκαιρία και ρωτάγια τη διαθεσιμότητα του Καντονά. Στις 26 Νοεμβρίου του 1992, ο Γάλλος γίνεται κάτοικος “Ολντ Τραφορντ”, έναντι 1.435.000 ευρώ.

Ακολουθεί σκληρή κριτική από ΜΜΕ, ανθρώπους τους ποδοσφαίρου και φιλάθλους. Σχεδόν ουδείς συμφωνείμε τη μεταγραφική επιλογήτου Φέργκιουσον.Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Καντονά, συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό.Η κοινή γνώμη μιλά για κίνηση πανικού από την πλευρά του Σκωτσέζου τεχνικού.

Ο Καντονά κάνει ντεμπούτο επίσημα στις 12 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι και συνοδεύει τηνεμφάνιση αυτή με νίκη απέναντι στους “πολίτες”. Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου του 1992,πετυχαίνει και το πρώτο του τέρμα, με αντίπαλο την Τσέλσι, αναμέτρηση η οποία λήγει με σκορ 1-1.

Ο ΕΥΕΞΑΠΤΟΣ ΚΑΝΤΟΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Στις αρχές του 1993, ο ευερέθιστος Καντονά κάνει ξανά την εμφάνισή του, σε μια στιγμή που άπαντες στο Μάντσεστερ αυταπατώνταιπωςέχει“ξεψυχήσει”.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει όταν επιστρέφει στο "Έλαντ Ρόουντ”, έδρα της προηγούμενης ομάδας του, τηςΛιντς. Εκεί, φτύνει έναν οπαδό των γηπεδούχων και τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 λιρών από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Αυτό που ακολουθεί, σβήνει μονομιάς -τουλάχιστον στο μυαλό των φίλων της Γιουνάιτεντ- αυτή του την ενέργεια. Με πρωτοστάτη τον ίδιο, η ομάδα του Μάντσεστερ καταφέρνει να ανατρέψει τα προγνωστικά, καθώςείχε ξεκινήσει εξαιρετικά άσχημα εκείνη τη σεζόν,και να πανηγυρίσει τον τίτλο, έπειτα από 23 χρόνια "ξηρασίας"!

Toπαραπάνω αποτελεί τηναπαρχή. Ο Καντονά δεν σταματά ναδηλώνειηχηρό “παρών”, αναλαμβάνοντας, μάλιστα, το... βαρύ φορτίο του αριθμού “7” στη φανέλα, το οποίο κάποτε φορούσαν οιΤζορτζ Μπεστ και Μπράιαν Ρόμπσον.

Οι διακρίσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, με τους συναδέλφους του να τον αναδεικνύουν κορυφαίο ποδοσφαιριστή της σεζόν 1993-94 στην Αγγλία και την ποδοσφαιρική κοινωνία να τον χαράζει στη συνείδησήτης ως παίκτηκορυφαίας “πάστας”. Παράλληλα, το λεγόμενοπνεύμα του νικητή, του πρωταθλητή,"διεισδύει" εκ νέουστις τάξεις της Γιουνάιτεντ.

Σαν σήμερα: Το πρώτο γκολ του Καντονά με τη Γιουνάιτεντ
© BOB THOMAS/GETTY IMAGES

Οι... κακοτοπιές, όμως, δεν παύουννα περιτριγυρίζουν τον ήρωα του παραμυθιού, τον "βασιλιά Ερίκ", όπως θα τον αποκαλούσαν αργότερα. Κατά τη διάρκεια τηςδεύτερης σεζόν του στο Μάντσεστερ, σε ματς ανάμεσα στην ομάδα του και τη Γαλατάσαράι για τον θεσμό τουChampions League,προκαλεί καβγά με τον διαιτητή της συνάντησης και αποβάλλεται.

Αν μη τι άλλο, αιτιολογία που δεν ακούς συχνά. Περιττό να πούμε ότι, ήδη, έχειπρολάβει ν' αποβληθεί από δύο παιχνίδια τηςPremier Leagueεκείνη τη σεζόν. Παρόλα αυτά, τα χειρότερα είναι καθ' οδόν...

Η ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΩΤΣΙΑ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

25 Ιανουαρίου 1995. Η Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει στην Κρίσταλ Πάλας στην έδρα της δεύτερης. Ένα χτύπημα εκτός φάσηςτου Καντονά αποφέρει την κόκκινη κάρτα του διαιτητή. Ακολουθεί ένας μικρός σαματάς μεταξύ ποδοσφαιριστών, αλλά τίποτα το πολύ ιδιαίτερο.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, με μια κλωτσιά αλάkarate-kid,ο Καντονά επιτίθεται προς τον οπαδό των γηπεδούχων, Μάθιου Σίμονς, ο οποίος έχεικατέβει 11 σειρές της εξέδρας για να του τα ψάλει, με ομολογουμένως...άκομψο τρόπο.

Οι συνέπειες; Πρώτον, ηαρχική ετυμηγορία της εισαγγελίας, η οποίακάνει λόγο για φυλάκιση δύο εβδομάδων, με την έφεση να του εξασφαλίζει κάτι περισσότερο ανώδυνο: 120 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Δεύτερον, αφαίρεση τουπεριβραχιόνιου του αρχηγού που διατηρούσε στην εθνική Γαλλίας. Τρίτον, κατόπιν άνωθεν πιέσεων, η Γιουνάιτεντ αναγκάζεται να τον πετάξει εκτός ομάδας για το υπόλοιπο της σεζόν. Τέταρτον, οιUEFAκαιFIFAτοναποκλείουν για ένα οκτάμηνοαπό τις διοργανώσεις τους.

Ποια είναι, όμως, η άποψη του ίδιου του Καντονά επί του περιστατικού που “τράνταξε” το ποδόσφαιρο στο Νησί; “Οι γλάροι ακολουθούν την τράτα, επειδή νομίζουν ότι οι σαρδέλες θα πεταχτούν στη θάλασσα. Σας ευχαριστώ πολύ”, λέει σε συνέντευξη Τύπου, λίγους μήνες αργότερα. Το 2007, τοποθετήθηκε εκ νέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αφήνοντάς μας ξανά άφωνους: “Έχω ζήσει πολλές όμορφες στιγμές. Η κλωτσιά στον χούλιγκαν ήταν η καλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής και θεατρικής μου καριέρας”...

Η "ΠΕΙΘΩ" ΤΟΥ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ, ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Εντός του επόμενουδιαστήματος ο Γάλλος ζητά με γραπτή του δήλωση να αποχωρήσει από την Αγγλία και τη Γιουνάιτεντ, όμως η “πειθώ” του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον,στέκεται αρκετή για να κρατήσει τον παίκτη στο Μάντσεστερ.

Σαν σήμερα: Το πρώτο γκολ του Καντονά με τη Γιουνάιτεντ
© GETTY IMAGES

Παρά την έντονη επιθυμία τόσο του Σκωτσέζουτεχνικού, όσο και των ιθυνόντων της ομάδας να δούνε τον Καντονά να “μαγεύει” ξανά επί χόρτου, το μυαλό τους δεν μπορείνα αποβάλει το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιου είδους επεισοδίου.

Άλλωστε, μετά τα όσαέχουνδιαδραματιστεί, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις και προκλήσεις προς εκείνον. Φυσικά, ο φόβος τους δεν αφορά την πιθανότητα να τον... πάρει από κάτω, αλλά την οξυθυμία που τονχαρακτήριζε και θα χρειαζόταν να θέσει υπό τον έλεγχό του.

Ο ίδιος τους διαψεύδει πανηγυρικά. Επιστρέφει την πρώτη μέρα του Οκτώβρη του 1995, σε ντέρμπι απέναντι στη Λίβερπουλ. Με το... καλημέρα θυμίζει σε όλους τι εστί Καντονά. Γκολ και ασίστ, για να διαμορφώσει το τελικό 2-2. Τα επεισόδια λαμβάνουν τέλος, οι εκρήξεις του μένουν εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Εκείνη τη σεζόν, οδηγεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο νταμπλ, πετυχαίνοντας 14 γκολ καιαποτελώντας τον ηγέτη της. Μάλιστα,γίνεταιο πρώτος μη Άγγλος ποδοσφαιριστής που σηκώνειτο ιστορικό τρόπαιο του FA Cup!

Σαν σήμερα: Το πρώτο γκολ του Καντονά με τη Γιουνάιτεντ
© TED BLACKBROW

Ηεπόμενη σεζόν είναι... μια από τα ίδια. Κατακτάτο τέταρτο πρωτάθλημα, παρότι ευρισκόμενος μόλις πέντε χρόνια στο Θέατρο των Ονείρων.Αυτό που αντικρίζουν στο Νησί, δεν έχει προηγούμενο. Μοιάζει ασύλληπτο. Αν και εκτός του Μάντσεστερ "αιωρείται" μια αντιπάθεια προς εκείνον,οι επιδόσεις του καθιστούναδύνατο να υποβαθμιστεί η ποδοσφαιρική του αξία.

ΒΟΜΒΑ

Καλοκαίρι1997.“Δεν έχω πια το ίδιο πάθος για την μπάλα. Δεν περνάω άσχημα, αλλά θέλω να μπορώ να ξενυχτάω, να περνάω καλά με τους φίλους μου, να κάνω μια φυσιολογική ζωή”, λέει ο Καντονά, σε μια (μάταιη) απόπειρανα δικαιολογήσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση και κατ' επέκταση τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην ηλικία των 30 ετών!

Η αιφνίδια απόφασή του, παρέμεινε (ουσιαστικά)αδικαιολόγητη. Κανείς, ποτέ,δεν κατόρθωσενα αποκωδικοποιήσει τον άνθρωποΚαντονά.Τον ποδοσφαιριστή, όμως, δεν μπορούν παρά νατον μνημονεύουν.

Ειδικότερα,οι φίλοι των "κόκκινων διαβόλων", που σήμερα βλέπουν την ομάδα τους ν'αναζητά ηγετικές φυσιογνωμίες και να πειραματίζεται διαρκώς με νέες φόρμουλες, στην προσπάθειά της να επανατοποθετήσει το... τομάρι της στονδρόμο τηςεπιστροφήςστην αγγλική ποδοσφαιρική κορυφή.Στον δρόμο που της δίδαξε να βαδίζειο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παρέα με τον "βασιλιά Ερίκ".

Υ.Γ.Το 2001, ο Ερίκ Καντονάψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της Γιουνάιτεντ για τον 20ο αιώνα. Με τη φανέλα της, μέτρησε 185 εμφανίσεις και 82 γκολ.



TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ