ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Ο Καντάφι βρέθηκε "μερικές ώρες" μακριά από την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Καντάφι βρέθηκε "μερικές ώρες" μακριά από την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
SERGEI GRITS/AP/DAPD

Θέμα ωρών ήταν η μεταβίβαση των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, όπως αποκαλύπτει ο Τουρκοκύπριος μεσάζοντας των διαπραγματεύσεων.

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το πολυσυζητημένο deal της ανάληψης του μετοχικού πακέτου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Μάλκολμ Γκλέιζερ.

Ο Τουρκοκύπριος χρηματιστής Μεχμέτ Νταλμάν υποστήριξε στη " Sunday Times" ότι ο νέος ιδιοκτήτης των "κόκκινων διαβόλων" το 2004 θα μπορούσε να είναι ο δικτάτορας της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Νταλμάν υποστήριξε ότι ταξίδεψε στη χώρα της βόρειας Αφρικής με ιδιωτικό τζετ για να συζητήσει με συμβούλους του συνταγματάρχη το ενδεχόμενο εξαγοράς το ποσοστό των μεγαλομετόχων Τζον Μάγκνιερ και Τζον Πάτρικ Μακμάνους, που ανερχόταν στο 29,9%.

Οι Ιρλανδοί είχαν έρθει σε ρήξη με τον Άλεξ Φέργκιουσον για το άλογο κούρσας "Rock of Gibraltar" του οποίου τα δικαιώματα διεκδικούσαν και οι δύο πλευρές και ζήτησαν από τον Νταλμάν να βοηθήσει να πουλήσουν τις μετοχές τους.

"Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως η συμφωνία εξαγοράς βρισκόταν μία σπιθαμή μακριά από το να πάει στη Λιβύη. Ο Καντάφι σχεδόν αγόρασε τον σύλλογο. Τόσο κοντά φτάσαμε. Κυριολεκτικά, μιλάμε για μερικές ώρες", τόνισε ο Νταλμάν.

Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στα οικονομικά, κάτι που είχε επισημάνει και ο γιος του δικτάτορα, Σααντί Καντάφι, σε συνέντευξή του στη "Financial Times" το 2005: "Επτά ή οκτώ μήνες πριν, ετοιμαζόμασταν να αγοράσουμε μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κρατήσαμε μυστικό, επειδή νομίζαμε ότι θα τα καταφέρναμε. Αλλά τώρα είναι αδύνατον".

"Είπα στον πατέρα μου ότι θα ήταν σαν να αγοράζαμε την Αγγλικανική Εκκλησία. Είναι πολύ δύσκολο, ίσως ακατόρθωτο, εξαιτίας των φιλάθλων και της ιστορίας, πολύ δύσκολο. Είναι χρυσός, χρυσός, χρυσός σύλλογος".

Το ποσοστό των δύο μεγαλομετόχων πέρασε εν τέλει στα χέρια της οικογένειας Γκλέιζερ, που ολοκλήρωσε την εξαγορά εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ.

Όσο για τον γεννημένο στην Πάφο Νταλμάν, από τον Ιούλιο του 2013 είναι πρόεδρος της Κάρντιφ, με ιδιοκτήτη τον Μαλασιανό Βίνσεντ Ταν.

Photo credits: Sergei Grits/AP/dapd

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ