ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Γκουαρδιόλα: "Ο Κρόιφ μού είπε ότι είμαι πιο αργός κι απ' τη γιαγιά του"

Γκουαρδιόλα: "Ο Κρόιφ μού είπε ότι είμαι πιο αργός κι απ' τη γιαγιά του"

Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα βρέθηκε στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Γιόχαν Κρόιφ και παραχώρησε συνέντευξη στον "Guardian" για το πόσο τον επηρέασε ο Ολλανδός θρύλος.

Το ποδόσφαιρο, απ' τον περασμένο Μάιο, είναι φτωχότερο εξαιτίας του θανάτου του Γιόχαν Κρόιφ σε ηλικία 68 ετών. Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου άφησε ανεξίτηλη την υπογραφή του τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα η αυτοβιογραφία του, την οποία ολοκλήρωσε λίγο καιρό πριν φύγει απ' τη ζωή, στο "Bloomsbury Hotel" του Λονδίνου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, όντας στο πλευρό του Ζόρντι Κρόιφ.

Δεν θα μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά, αφού ο Ολλανδός ήταν ο άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία, ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα, να ξεδιπλώσει το σπουδαίο ταλέντο του, ενώ στη συνέχεια είχε ρόλο μέντορα, όταν ο Πεπ αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Γκουαρδιόλα: "Ο Κρόιφ μού είπε ότι είμαι πιο αργός κι απ' τη γιαγιά του"

Ο " Guardian" και συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Μάκρεϊ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος και του αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της συνύπαρξής του με τον σπουδαίο Γιόχαν Κρόιφ.

Ακούω απ' τον κόσμο να λέει: 'Πόσο καλός προπονητής είναι ο Πεπ'. Ξεχάστε το. Ο Κρόιφ ήταν μακράν ο κορυφαίος

"Ήταν μοναδικός, πραγματικά μοναδικός", ανέφερε αρχικά ο Καταλανός τεχνικός και συνέχισε: "Χωρίς αυτόν δεν θα βρισκόμουν εδώ. Γνωρίζω με σιγουριά πως βρίσκομαι εδώ, αυτή στην στιγμή, ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και προηγουμένως των Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα χάρη σ' αυτόν".

"Πριν έρθει δεν είχαμε έναν ναό του ποδοσφαίρου στην Μπαρτσελόνα. Χρειαζόμασταν κάτι νέο. Και τώρα είναι κάτι που έχει διάρκεια. Χτίστηκε από έναν άνδρα, τον Γιόχαν Κρόιφ, πέτρα-πέτρα. Γι' αυτό ήταν ξεχωριστός. Δεν μπορώ να πετύχω όσα πέτυχε ο ίδιος.

Ακούω απ' τον κόσμο να λέει: 'Πόσο καλός προπονητής είναι ο Πεπ'. Ξεχάστε το. Ο Κρόιφ ήταν μακράν ο κορυφαίος. Το να δημιουργείς κάτι καινούργιο είναι το δύσκολο. Το να το σκεφτείς, να το 'χτίσεις' και να μπορέσεις να κάνεις τους υπόλοιπους να σε ακολουθήσουν. Είναι φανταστικό. Γι' αυτό το λόγο, όταν ήμουν προπονητής της Μπαρτσελόνα, επισκεπτόμουν συχνά τον Γιόχαν. Ειδικά, τον πρώτο χρόνο στην Μπαρτσελόνα, όπου κατακτήσαμε τα πάντα, πήγαινα διαρκώς".

Μου είπε πως ήμουν πιο αργός κι απ'τη γιαγιά μου, πίστευα πως τελείωσα

Ο Καταλανός τεχνικός αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν παίκτης της Μπαρτσελόνα και είχε για προπονητή τον Κρόιφ, αποκαλύπτοντας ένα ανέκδοτο περιστατικό. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ενός αγώνα, ο Κρόιφ γύρισε προς το μέρος του και του είπε: "Είσαι πιο αργός κι απ' τη γιαγιά μου".

“Το πήρα πολύ άσχημα γιατί ήταν το πρώτο μου φιλικό με την πρώτη ομάδα. Ήταν καλοκαίρι, απέναντι σε ομάδα τρίτης κατηγορίας, την Μπανιόλες. Ήθελα να παίξω στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά μου είπε "όχι". Έτσι απλά. Κάθισα και σκέφτηκα πως τελείωσε, δεν θα παίξω ποτέ ξανά με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα".

"Τότε δεν το καταλάβαινα. Ο Κρόιφ είχε υψηλές απαιτήσεις απ' τους παίκτες του. Όμως, όταν ήσουν στην ομάδα του, ήταν απίστευτα προστατευτικός. Θα σε πίεζε ξανά και ξανά, όμως παράλληλα θα σε προστάτευε όποτε χρειαζόταν. Ήταν εξαιρετικός στη διαχείριση των παικτών. Ήξερε πότε έπρεπε να πιεστείς και πότε να σε προστατεύσει".

Παράλληλα, ο 46χρονος προπονητής μίλησε για το ντεμπούτο με τη φανέλα των "μπλαουγκράνα": "Κάθε βήμα που έκανες σε βοηθούσε να καταλάβεις γιατί έχεις γίνει καλύτερος. Με δίδαξε πώς να γίνομαι καλύτερος. Έγινα σαν αυτόν: 'Θέλω διαρκώς περισσότερα'. Μπορεί να καταλάβεις την ικανοποίησή μου όταν γίνομαι καλύτερος".

Γκουαρδιόλα: "Ο Κρόιφ μού είπε ότι είμαι πιο αργός κι απ' τη γιαγιά του"

Μέσα στην αυτοβιογραφία του, ο Κρόιφ αποκάλυψε πως όταν μίλησε με τον Πεπ Γκουαρδιόλα για το κομμάτι της προπονητικής, του τόνισε πως για να γίνει καλός τεχνικός θα πρέπει να αφήσει εκτός αποδυτηρίων τους προέδρους και τους ιθύνοντες της ομάδας: "Ναι, είναι αλήθεια. Όμως, εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα ήταν καλός φίλος του Κρόιφ, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Επίσης, μιλήσαμε για το πώς θα πρέπει να διαχειριστώ την ομάδα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου".

Στις προπονήσεις ήταν καλύτερος από εμάς

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δημοσιογράφος του "Guardian" τον ρώτησε αν ίσχυε η φήμη πως ο Κρόιφ, ακόμα κι όταν έγινε προπονητής, συνέχισε να παίζει υπέροχο ποδόσφαιρο, ακόμα και στις προπονήσεις.

Γκουαρδιόλα: "Ο Κρόιφ μού είπε ότι είμαι πιο αργός κι απ' τη γιαγιά του"

"Ήταν καλύτερος από εμάς", εκμυστηρεύτηκε ο Γκουαρδιόλα. "Ήταν πολύ πολύ καλύτερος από εμάς. Μας εξηγούσε τι έπρεπε να κάνουμε και στη συνέχεια μας τα έδειχνε. Κάθε προπόνηση μαζί του ήταν ένα αριστούργημα. Σε κάθε αγώνα ανέλυε γιατί παίξαμε καλά ή άσχημα. Ήταν λες και πήγαινες στο Πανεπιστήμιο κάθε ημέρα. Ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Δεν άλλαξε έναν σύλλογο, αλλά δύο τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής. Είναι αδύνατον να βρούμε έναν άνθρωπο σαν αυτόν. ΟΚ, ο Άγιαξ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο με τον Μίχελς προπονητή, όμως ο ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαφορά ήταν ο Κρόιφ. Ύστερα, έγινε προπονητής της ομάδας και μετά ήρθε στην Μπαρτσελόνα. Ήμασταν μία μεγάλη ομάδα, αλλά δεν είχαμε μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική κουλτούρα. Είχαμε έναν Αργεντινό προπονητή που έπαιξε με τον αργεντίνικο τρόπο, στη συνέχεια είχαμε έναν Γερμανό προπονητή που αγωνιζόταν με τον γερμανικό τρόπο. Όμως, όταν ήρθε ο Γιόχαν μάς είπε: 'Παιδιά, θα παίξουμε μ' αυτόν τον τρόπο'.

"Ήταν ο πιο θαρραλέος προπονητής που συνάντησα ποτέ. Όταν έβλεπε έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή δεν τον ενδιέφερε η ηλικία. Είτε ήταν 16 είτε 17 δεν τον ενδιέφερε γιατί τον πίστευε πολύ. Είναι αυτό που στην Ισπανία αποκαλούμε 'efecto mariposa' (σ.σ. το φαινόμενος της πεταλούδας) . Κατά την άποψή του, μία καλή πάσα στην αρχή μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά τα πάντα".

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ