ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Οκκάς: "Φταίει ο νόμος του Άνφιλντ"

Οκκάς: "Φταίει ο νόμος του Άνφιλντ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο παλαίμαχος Κύπριος επιθετικός Γιάννης Οκκάς μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ανατροπή & πέναλτι" με τους Σταύρο Γεωργακόπουλο, Βαγγέλη Μίχο και Γιάννη Σερέτη για την πρόκριση της Λίβερπουλ.

Ο παλαίμαχος επιθετικός του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, Γιάννης Οκκάς εξήγησε πώς η Λίβερπουλ κάνει ιστορικές ανατροπές, όπως κόντρα στην Ντόρτμουντ και θυμήθηκε εκείνη που πέτυχε κόντρα στους "ερυθρόλευκους".

Για το ποια ομάδα υποστηρίζει στο εξωτερικό: "Το έχω ξαναπεί ότι μικρός αγαπούσα τη Λίβερπουλ, έχω φανέλα και του Νταλγκλίς, είχα και συγγενείς από τη μητέρα μου που ζούσαν στην Αγγλία. Οντως το πανηγύρισα χθες με την Ντόρτμουντ και είπα τελικά δεν φταίει ο Ολυμπιακός, φταίει η Λίβερπουλ…"

Για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό το 2005, που αγωνιζόταν στους «ερυθρόλευκους»: "Είχαμε κάνει τρία στα τρία στο Καραϊσκάκη και θέλαμε ισοπαλία ή ήττα με ένα γκολ διαφορά. Και όταν προηγείσαι με τον Ριβάλντο και ξέρεις ότι χρειάζεται τρία γκολ για να αποκλειστείς, τότε φταίει ο νόμος του Ανφιλντ. Χθες, στο 0-2 υπήρχε χρόνος για ανατροπή, αλλά στο 1-3 που είχε περίπου ένα μισάωρο, ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο σχολιαστής εδώ στην Κύπρο είπε 1-3 game over. Υπάρχει όμως και η υποσημείωση από κάτω, που λέει insert coin (σ.σ. γέλια). Η Λίβερπουλ είχε το νόμισμα…"

Για το αν έχει… κατηφόρα στο “Ανφιλντ” και ότι υπάρχει δέος για τους αντιπάλους της όταν βγαίνουν να αγωνιστούν σε αυτό το γήπεδο: "Ομολογώ ότι κι εγώ ήμουν έτσι. Φίλος μου, μού είπε ότι όταν έγινε χθες το 4-3, σε θυμήθηκα για το πόσο ρόλο παίζει αυτή η ατμόσφαιρα. Κάτι που ξεκινάει από τα αποδυτήρια και το πώς δημιουργήθηκε η Kop, με την ιστορία από τον πόλεμο στη Νότιο Αφρική, η αλήθεια είναι ότι υποσυνείδητα αυτή η ομάδα έχει μια ιστορία. Θυμάμαι ότι λέγαμε πως κατηφορίζει το γήπεδο. Εγώ ήταν να μπω αλλαγή στο 2-1 και τελικά έγινε το 3-1 και μπήκα μετά στον αγώνα. Δεν πρόλαβα…"

Για τη χθεσινή πρόκριση της Λίβερπουλ: "Ολα παίζουν το ρόλο τους. Η Ντόρτμουντ είναι σίγουρα πιο έμπειρη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Από ένα σημείο και μετά υπάρχει ο ξεσηκωμός του κόσμου και μια ηχητική ανεπανάληπτη σε αυτό το γήπεδο, η οποία σε καταβάλλει. Φαίνεται ότι το πιστεύουν όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο φίλαθλο, φάνηκε και χθες από την τηλεόραση ότι στη Ντόρτμουντ τα βρήκαν σκούρα. Και το τραγούδι, το “You “ll never walk alone”, ξεσηκώνει τον ποδοσφαιριστή…"

Για το αν ο προπονητής παίζει ρόλο σε τέτοιες ανατροπές: "Σίγουρα παίζει το ρόλο του, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, όπως έγινε η ανατροπή, θα μπορούσε και η Ντόρτμουντ να αυξήσει το σκορ. Αν πάμε δύο μέρες πίσω και δούμε το πώς βραχυκύκλωσε ο Σιμεόνε την τριάδα της Μπαρτσελόνα, σίγουρα παίζει ρόλο. Μια-δυο κινήσεις μπορούν να γίνουν από τον πάγκο, όμως καθοριστικό ρόλο παίζει η ψυχολογία".

Για τη σημερινή Ντόρτμουντ, που είναι ουσιαστικά ομάδα του Κλοπ: "Ως ομάδα του Κλοπ είναι από αυτές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως παράδειγμα για τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, η οποία μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα έξι-επτά δευτερολέπτων. Αυτό που έβλεπα πάντως είναι ότι ο Κλοπ στο 3-3 το πανηγύρισε περισσότερο, ενώ στο 4-3 γύρισε να δει τον κόσμο να πανηγυρίζει. Είδα και μια γριούλα που πανηγύριζε, όπως συνέβη και με αρκετούς μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που κάθονταν και στο δικό μας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, πίσω από τον πάγκο. Μετά την ανατροπή με τον Ολυμπιακό, η Λίβερπουλ είχε πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα εδώ που έχουμε φτάσει, δεν αποκλείεται να το επαναλάβει. Όλα είναι πιθανά".

Για τη διαφορά της Λίβερπουλ αγωνιστικά εντός και εκτός έδρας και το γεγονός ότι στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» το 2005 δεν είχε ούτε μία τελική προσπάθεια:
"Στο πρώτο ματς το 2005 κάναμε καταπληκτική εμφάνιση, η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι αυτό το στατιστικό. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και το Καραϊσκάκη δυνατή έδρα. Ημασταν παθιασμένοι, με καλή λειτουργία σε όλες τις γραμμές, κάναμε τρεις νίκες τότε στον όμιλο και θα μπορούσαμε να βάλουμε και άλλο γκολ, αλλά μας σταμάτησε ο Ντούντεκ".

Για το ποια φανέλα αντιπάλου είχε πάρει σε εκείνο το ματς: "Πήρα στο πρώτο ματς τη φανέλα του αρχηγού, του Χίπια, του ψηλού του κεντρικού αμυντικού…"

Για το πρώτο γκολ που πέτυχε ο ίδιος στο νέο «Καραϊσκάκης»: "Το πέτυχα στο 2-1 με την Καλλιθέα μετά από κόρνερ του Ριβάλντο. Είχα αυτή την τιμή και είναι ένα στατιστικό που δεν μπορεί να αλλάξει. Οπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί με το ρεκόρ συμμετοχών μου στην εθνική Κύπρου".

Για την κρίση στην Κύπρο: "Τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα, είναι πιο ελεγχόμενα, πιο εύκολα διαχειρίσιμα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και το ποδόσφαιρο. Πολλοί άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολα. Περιμένουμε όμως καλύτερες μέρες και στον πολιτισμό και στο ποδόσφαιρο".

Για το αν ο Μπάγεβιτς εκείνης της εποχής μπορεί να συγκριθεί με τον σημερινό Κλοπ: "Αν πάρουμε τις δύο περιόδους ξεχωριστά, ο Μπάγεβιτς είναι ο Κλοπ εκείνης της εποχής. Ηταν ο προπονητής που ήθελαν να δουλέψουν οι ποδοσφαιριστές. Είναι η σχέση που έχει και ο Κλοπ με τους παίκτες του, είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι. Οσο έζησα με τον Μπάγεβιτς, με ενέπνεε και μέσα από αυτή την έμπνευση με βοήθησε πολύ".

Για την προπονητική και το μέλλον του: "Είμαι προπονητής και έχω δουλέψει και ως βοηθός. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψω στην Ελλάδα, γιατί είναι μια χώρα που αγαπώ και αγαπήθηκα. Εχω να πω τα καλύτερα".

Για το ποια ομάδα θα επέλεγε ανάμεσα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, στις οποίες αγωνίστηκε: "Η κάθε μία φανέλα έχει τη δική της ιστορία για μένα και το δικό μου σπίτι. Όλα αυτά είναι κομμάτια που αν τα ενώσεις, βγάζουν μια καλή καριέρα και θα ήταν λίγο άδικο να διαλέξω. Δεν θέλω να πω κάτι λανθασμένο. Παρότι που, για παράδειγμα, στην ΑΕΚ ήταν δύσκολα. Αγαπάω τους ανθρώπους που με επέλεξαν τότε, άρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Να κάνω κάποια επιλογή".

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ