ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ

Μετά από τις μεγάλες του αγάπες, Μάιντς και Ντόρτμουντ, ο Γιούργκεν Κλοπ είναι πλέον "κόκκινος". Η πορεία του μέχρι να κάτσει στον πάγκο της Λίβερπουλ, η επίσκεψη στο "Άνφιλντ", το συγκινητικό αντίο στην Μπορούσια και η πρόκληση που είναι μπροστά του, έχοντας ήδη αρχίσει να δουλεύει για να γράψει ξανά ιστορία

Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι πλέον και επίσημα ο νέος τεχνικός της Λίβερπουλ, αντικαθιστώντας τον Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος απολύθηκε μετά το κακό ξεκίνημα και συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την κακή εμφάνιση στο ντέρμπι με την Έβερτον για την 8η αγωνιστική της Premier League.

Όλη του η ζωή Μάιντς και Ντόρτμουντ

Ο Γερμανός προπονητής είναι 48 ετών και έχει συνδέσει το όνομά του με δύο ομάδες, τη Μάιντς και τη Ντόρτμουντ.

Mandatory Credit: Photo by Action Press/REX Shutterstock (4666373a)
 Jurgen Klopp
 Jurgen Klopp of 1. FSV Mainz football club - 12 Jul 1999
Mandatory Credit: Photo by Action Press/REX Shutterstock (4666373a) Jurgen Klopp Jurgen Klopp of 1. FSV Mainz football club - 12 Jul 1999 ACTION PRESS/REX SHUTTERSTOCK

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα έπαιξε μόνο στη Μάιντς, από το 1989 μέχρι το 2001. Ήταν επιθετικός, πέτυχε 52 γκολ, αλλά το 1995 γύρισε στην άμυνα!

Τερματίζοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα ανέλαβε την θέση του προπονητή στην ομάδα και είναι ο μακροβιότερος στην ιστορία του συλλόγου, καθώς έμεινε 7 χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2008.

Είναι βέβαια και ο πιο πετυχημένος. Την ανέβασε για πρώτη φορά στην Bundesliga το 2004 και έπαιξε 3 σερί χρονιές στην μεγάλη κατηγορία και μάλιστα έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την σεζόν 2005-2006 μέσω του "Fair Play".

Υποβιβασμός το 2007 και αφού το 2008 δεν κατάφερε η ομάδα να κερδίσει άμεσα την άνοδο ο Κλοπ παραιτήθηκε και ανέλαβε την Ντόρτμουντ.

Οι επιτυχίες εκεί είναι γνωστές. Κατέκτησε την Bundesliga το 2011 και το 2012, κάνοντας νταμπλ την δεύτερη φορά, έπαιξε στον τελικό του Champions League το 2013 (ήττα από την Μπάγερν) και πήρε τρεις φορές το γερμανικό σούπερ καπ (2008, 2013, 2014).

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ

Σε προσωπικό επίπεδο, βραβεύτηκε ως προπονητής της χρονιάς στην Γερμανία το 2011 και το 2012, ενώ το 2013 πήρε την δεύτερη θέση από την FIFA (δεύτερος καλύτερος στον κόσμο δηλαδή, με πρώτο τον Γιουπ Χάινκες της Μπάγερν).

Στην αρχή της σεζόν 2013-2014 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Μπορούσια μέχρι το 2018, όμως οι επιτυχίες δεν ήταν ανάλογες, ένιωσε πως ο κύκλος του έχει κλείσει και τον Απρίλη του 2015 ανακοίνωσε πως τον Μάιο με το τέλος του πρωταθλήματος θα αφήσει την ομάδα μετά από 7 χρόνια (όπως και με τη Μάιντς).

Ξεκούραση και υπομονή

Στην συνέντευξη τύπου της 15ης Απριλίου γνωστοποίησε την απόφασή του, τονίζοντας: "Κανείς δεν χρειάζεται να είναι ευγνώμων σε μένα. Και οι δύο πλευρές επένδυσαν πολλά σε αυτή τη συνεργασία και πήραν πολλά πίσω".

"Επέλεξα αυτή τη στιγμή να το ανακοινώσω επειδή στα τελευταία χρόνια κάποιες αποφάσεις παικτών πάρθηκαν τελευταία στιγμή και αιφνιδίαζαν το σύλλογο".

"Πραγματικά πιστεύω πως είναι η σωστή απόφαση. Αυτός ο σύλλογος αξίζει να προπονείται από έναν 100% σωστό προπονητή".

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ

"Πάντα έλεγα πως θα το πω όταν δεν θα είμαι ο τέλειος προπονητής για αυτή την ομάδα. Ως άτομο πάντως δεν θα ήθελα να δω να τελειώνει κάτι τόσο όμορφο".

"Δεν αισθάνομαι την ομάδα ως ένα βάρος στους ώμους μου. Δεν είμαι κουρασμένος αν και δείχνω πως είμαι. Δεν έχω έρθει σε επαφή με άλλο σύλλογο αλλά δεν σκοπεύω να μείνω εκτός δράσης για έναν χρόνο να ξεκουραστώ".

"Έχω ένα τελευταίο όνειρο με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και αυτό είναι ένα σπουδαίο πλασάρισμα στη βαθμολογία. Δεν είχα πρόβλημα με κανέναν παίκτη. Πιστεύω ότι η ομάδα χρειάζεται μία αλλαγή".

"Αυτή είναι μία περίοδος όπου ξεκινάει ο σχεδιασμός της νέας σεζόν και για αυτό το λόγο έπρεπε να πάρω τώρα μία απόφαση για το μέλλον".

"Δεν είχα χρόνο να ενημερώσω την ομάδα. Θα τους μιλήσω σε λίγο. Δεν φεύγω πάντως από αυτό τον κόσμο. Έχω κάνει ήδη κράτηση για 3 εισιτήρια διαρκείας για τη νέα σεζόν".

Αποθέωση και συγκίνηση

Στις 23 Μαΐου στο "Βέστφαλενσταντιον" η Μπορούσια υποδεχόταν την Βέρντερ στην τελευταία αγωνιστική της Bundesliga. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ αποχαιρέτησαν τον Κλοπ αποθεώνοντάς τον. Έκαναν ένα εντυπωσιακό κορεό, η ατμόσφαιρα ήταν απλά τρομερή και ο 48άχρονος προπονητής δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του...

Ανατριχιαστικό! Το "αντίο" δεν θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο...

Posted by SPORT 24 (www.sport24.gr) on Saturday, 23 May 2015

Emotional moment as Jurgen Klopp says goodbye to the Dortmund fans after what could possibly be his last stint as BvB club manager. - 360

Posted by Live Football News on Saturday, 23 May 2015
Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ

Γούσταρε Λίβερπουλ, τον γούσταρε και αυτή!

Στις 10 Αυγούστου 2014 η Ντόρτμουντ είχε παίξει φιλικό με την Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ", με τους "κόκκινους" να επικρατούν με 4-0.

Οι οπαδοί του αγγλικού συλλόγου έδειξαν στον Κλοπ πόσο πολύ τον συμπαθούν. Τον υποδέχθηκαν αρκετοί στο αεροδρόμιο και υπέγραψε μπόλικα αυτόγραφα στο γήπεδο.

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© BORUSSIA DORTMUND/GETTY IMAGES
Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© BORUSSIA DORTMUND/GETTY IMAGES

Παρά την "4άρα" έδειξε να απολαμβάνει κάθε λεπτό στο "Άνφιλντ"...

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© LIVERPOOL FC VIA GETTY IMAGES
Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© PA ARCHIVE/PRESS ASSOCIATION IMAGES
Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© LIVERPOOL FC VIA GETTY IMAGES
Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© EPA
Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© BPI/REX SHUTTERSTOCK

Και κυρίως είναι το πως απόλαυσε αυτήν την στιγμή. Κατέβαινε τις σκάλες σιγά-σιγά κοιτάζοντας το κάδρο με το σήμα της Λίβερπουλ και το "ΤHIS IS ANFIELD" και το χτύπησε με νόημα με το δεξί του χέρι...

Γουστάρει την Λίβερπουλ, ήθελε να την αναλάβει και αυτό έγινε πραγματικότητα. Τον γουστάρει και η Λίβερπουλ, με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι ο καταλληλότερος για την θέση του προπονητή. Όταν ανακοινώθηκε η απόλυση του Μπρένταν Ρότζερς άπαντες ήξεραν πως σχεδόν σίγουρα ο Κλοπ θα ήταν ο αντικαταστάτης.

Οι πρώτοι στόχοι και το ντεμπούτο στο Λονδίνο

Εδώ και μέρες που έχει επέλθει η συμφωνία, αν και δεν είχαν... πέσει οι υπογραφές, ο Γιούργκεν Κλοπ είχε κλείσει διάφορες συναντήσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Έκανε πλάνο για όλη την εβδομάδα, την εβδομάδα πριν από το ντεμπούτο του, το πολύ δύσκολο ντεμπούτο του με την Τότεναμ στο Λονδίνο το Σάββατο (17/10). Πλάνο με σειρά από συναντήσεις, κυρίως με μάνατζερς των ποδοσφαιριστών της Λίβερπουλ, καθώς θέλει να χτιστεί υγιείς σχέσεις μαζί τους.

Το πρώτο του στοίχημα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών, τον σεβασμό τους και να τους ενθουσιάσει, να τους ανεβάσει την ψυχολογία και να δώσουν τα πάντα στο γήπεδο.

Η Λίβερπουλ σε 8 αγωνιστικές έχει 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττές. Με τέρματα 8-10 είναι στην 10η θέση με 12 βαθμούς, 6 λιγότερους από την πρωτοπόρο, Μάντσεστερ Σίτι.

Η διοίκηση είχε μιλήσει με τον Κλοπ και πριν από περίπου 5-6 μήνες. Ο Γερμανός θέλει να έχει τον έλεγχο των μεταγραφών και την διαχείριση του μπάτζετ. Πιθανότατα για να υπέγραψε αυτά τα εξασφάλισε από τους Αμερικανούς, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Μεταγραφές και σύστημα

Έπειτα από τα πρώτα δείγματα θα αρχίσει και ο σχεδιασμός για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Όπως γίνεται πάντα, τα πρώτα σενάρια θα αφορούν παίκτες της πρώην ομάδας του, της Ντόρτμουντ.

Πρώτο όνομα είναι αυτό του Μάρκο Ρόις. Θα "παίξει" σίγουρα, όπως και αυτό του Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ενώ σχεδόν σίγουρο είναι πως και τα δύο στόπερ οι Χούμελς και Παπασταθόπουλος θα μπουν στα σενάρια.

Το θέμα όμως είναι πως η Λίβερπουλ έχει παίκτες αξίας σε όλες τις θέσεις και ο Κλοπ καλείται να πάρει το μέγιστο από αυτούς και εν συνεχεία να αξιολογήσει.

Το 4-3-3 που παίζει η Ντόρτμουντ χρόνια τώρα, με δύο κεντρικούς μέσους, επιτελικό μέσο, εξτρέμς και παίκτη στην κορυφή (πες το και 4-5-1) είναι το σύστημα που αναμένεται να ακολουθήσει. Η μήπως όχι; Για κάποιους είναι πολύ πιθανότερο το 4-4-2. Χέντερσον, Μιλνερ, Εμρέ Τζαν στο κέντρο με επιτελικό μέσο τον Κοουτίνιο (κάποιες φορές και Ρομπέρτο Φιρμίνο), με τους Στάριτζ και Μπεντεκέ στην επίθεση.

Ο "κόκκινος" Γιούργκεν Κλοπ
© IAN HODGSON
TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ