ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

ΜακΓκίνες: "Έτσι ανακάλυψα τον Φαν Ντάικ"

AC Milan's Ricardo Kaka, center, controls the ball past Celtic's Virgil van Dijk, left, and Efe Ambrose during the Champions League group H soccer match between Celtic and AC Milan at Celtic Park in Glasgow, Scotland, Tuesday, Nov. 26, 2013.  (AP Photo/Scott Heppell)
AC Milan's Ricardo Kaka, center, controls the ball past Celtic's Virgil van Dijk, left, and Efe Ambrose during the Champions League group H soccer match between Celtic and AC Milan at Celtic Park in Glasgow, Scotland, Tuesday, Nov. 26, 2013. (AP Photo/Scott Heppell) AP

Ο πρώτος άνθρωπος που ξεχώρισε τον Βιρτζίλ φαν Ντάικ, Νέιλ ΜακΓκίνες, θυμήθηκε τα πρώτα βήματα του νέου αμυντικού της Λίβερπουλ και αποκάλυψε το παρασκήνιο της μεταγραφής του στη Σέλτικ.

Αν κάποιος έλεγε στον Νέιλ ΜακΓκίνες πριν από πέντε χρόνια ότι ο Βιρτζίλ φαν Ντάικ θα έφτανε στο σημείο να κοστίζει 70 εκατομμύρια λίρες είναι δεδομένο ότι θα τον πίστευε. Ο σκάουτερ από τη Σκωτία εκείνη την περίοδο εργαζόταν στη Σέλτικ και είχε επιμείνει για την απόκτηση του 21χρονου τότε αμυντικού ο οποίος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Χρόνινγκεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "BBC" αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο πίσω από εκείνη τη μεταγραφή, ενώ αποκρυπτογράφησε τα θετικά και τα αρνητικά του νέου αμυντικού της Λίβερπουλ.

Πότε πρωτοείδατε τον Φαν Ντάικ;

"Άρχισα να τον παρατηρώ στα μέσα του 2011 όταν έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις με τη φανέλα της Χρόνιγκεν. Ερχόταν κυρίως από τον πάγκο και από την αρχή μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο σωματότυπός του και το στιλ του. Γρήγορα έγινε μέλος της πρώτης ομάδας και ταξίδεψα για να τον ξαναδώ στις αρχές του 2013 σε ένα ματς με τη Φίτεσε. Ο λόγος που είχα επιλέξει εκείνο το παιχνίδι είναι ότι θα έπαιζε κόντρα σε έναν επιθετικό της Σουόνσι, τον Μπονί. Εκείνη την περίοδο ο Μπονί ήταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας και ήταν ένα καλό τεστ να το δω να παίζει κόντρα σε έναν τέτοιο επιθετικό.

Τα είχε πάει καλά σε εκείνο το ματς και επιβεβαίωσε την εικόνα που είχα για αυτόν όταν τον είχα πρωτοδεί. Εκείνο που μου επιβεβαίωσε ήταν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός αμυντικός στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Ακόμα απορώ πως δεν τον είχε δει κανένας άλλος τότε που έπαιζε στην Χρόνιγκεν"

Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και εάν μπορεί να ταιριάξει στη Λίβερπουλ;

"Διαθέτει όσα θες να έχει ένας ιδανικός αμυντικός. Είναι ψηλός, επιβλητικός και δυνατός στις εναέριες μονομαχίες. Τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη φυσική του κατάσταση και του αρέσει να κυριαρχεί στους αντιπάλους του. Για αμυντικός είναι γρήγορος τόσο στα πρώτα μέτρα όσο και σε σπριντ μεγαλύτερης διάρκειας. Είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια και μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι από πίσω.

Μπορεί να παίξει είτε ως δεξί είτε ως αριστερό στόπερ. Προτιμά να παίζει αριστερά παρά το γεγονός ότι είναι δεξιοπόδαρος. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι οι εξαιρετικές εκτελέσεις του στις στατικές φάσεις. Τον είδα πάρα πολλές φορές να δουλεύει σε αυτές στις προπονήσεις.

Παράλληλα, είναι από τους παίκτες με ηγετική φυσιογνωμία. Ο μόνος που μπορώ να τον συγκρίνω σύμφωνα με τα στοιχεία του παιχνιδιού του, αλλά και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά είναι ο Ρίο Φέρντιναρντ.

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι μπορεί να ταιριάξει στη Λίβερπουλ. Πιστεύω ότι ο Κλοπ θα τον χρησιμοποιήσει είτε με τον Λόβρεν είτε με τον Ματιπ. Αν και το πιθανότερο είναι να παίξει με τον δεύτερο προσφέροντας στον Κλοπ ένα δίδυμο δυνατό που μπορεί να προωθήσει σωστά την μπάλα από πίσω.

Με τις βαθιές μπαλιές του θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί και τις εξαιρετικές κινήσεις που κάνουν στο χώρο τόσο ο Κοουτίνιο όσο και ο Φιρμίνιο. Γενικότερο ο Φαν Ντάικ θα δώσει άλλη δυναμική στη Λίβερπουλ αφού πλέον οι συμπαίκτες του θα γνωρίζουν ότι έχουν δίπλα τους έναν αμυντικό που μπορεί να τα βάλει με τους περισσότερους επιθετικούς στο πρωτάθλημα"

Ποιο είναι το αδύναμο σημείο του;

"Μπορεί να είναι όσο καλός θέλει αλλά όλα εξαρτώνται από τη συγκέντρωση του. Έχω παρατηρήσει ότι μπορεί να χαλαρώσει όταν παίζει ένα θεωρητικά εύκολο ματς. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο του πρόβλημα. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι γνωρίζει πως έχει την ταχύτητα για να μπορέσει να διορθώσει ότι γίνει, αλλά είναι ένα στοιχείο το οποίο χρειάζεται δουλειά και κάνει τους μεγάλους αμυντικούς να διαφέρουν από τους μικρούς"

Πόσο καλός μπορεί να γίνει;

"Το πως ήταν όταν ήρθε στη Βρετανία με το πως είναι σήμερα έχει μεγάλη διαφορά. Βελτιώθηκε σημαντικά στο τακτικό κομμάτι παίζοντας απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους κάθε εβδομάδα. Μπόρεσε γρήγορα να εγκλιματιστεί στην αλλαγή του επιπέδου από την Σκωτία στη Premier League και έχει γίνει αρκετά πιο έξυπνος στο παιχνίδι του. Πάντα πίστευα πως έχει ότι χρειαζόταν για να φτάσει μέχρι την κορυφή και αυτός είναι ο λόγος που πίεσα την Σέλτικ για να τον αποκτήσει. Πιθανότατα οι σκάουτερ και οι άνθρωποι των υπολοίπων ομάδων θα περίμεναν πρώτα να τον δουν να αγωνίζεται είτε στον Άγιαξ είτε στην Αϊντχόφεν πριν αποφασίσουν να τον αποκτήσουν.

Οι προπονητές που γνωρίζω εγώ και δούλεψαν μαζί του ήξεραν ότι είχαν στα χέρια τους έναν καλό παίκτη ο οποίος προοριζόταν για μεγαλύτερα πράγματα. Πλέον, έχει όλες τις ευκαιρίες στα χέρια του και αν διατηρήσει την όρεξη του για δουλειά και την "δίψα" του σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να πετύχει. Ήδη θεωρώ ότι βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους αμυντικούς στον κόσμο και μπορεί να γίνει σπουδαίος στη Λίβερπουλ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία οΦαν Ντάικ
Δεν ήθελε τον Φαν Ντάικο Γκουαρδιόλα - Μάντσεστερ Σίτι

Photo credits: AP Photo/Scott Heppell

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ