ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Κλοπ: "Αν χάσουμε, είναι 100% δική μου η ευθύνη"

Κλοπ: "Αν χάσουμε, είναι 100% δική μου η ευθύνη"
UEFA POOL VIA AP

Ο Γίργκεν Κλοπ παραδέχθηκε την ανωτερότητα της Ρεάλ, ωστόσο εμφανίστηκε έτοιμος να "πολεμήσει" με τα δικά του όπλα στον τελικό Champions League. Τι είπε για Σαλάχ και ραμαζάνι.

Μέσα σε μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα με αρκετά γέλια και αστεία, ο Γίργκεν Κλοπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού Champions League της Λίβερπουλ με τη Ρεάλ, του δεύτερου της καριέρας του.

Ο Γερμανός τεχνικός είχε ηττηθεί από την Μπάγερν στον προηγούμενο, το 2012-2013 ως τεχνικός της Ντόρτμουντ, ενώ μετράει πέντε σερί ήττες σε τελικούς, ένα αρνητικό ρεκόρ που θα επιδιώξει να... διορθώσει στο Κίεβο το Σάββατο.

"Ένας τελικός Champions League είναι πραγματικά μεγάλος. Ως προπονητής, έχεις πολλά πράγματα να κάνεις ως προετοιμασία. Μερικά πράγματα στην προπόνηση, αλλά κυρίως να είσαι πεπεισμένος, ψύχραιμος, ήρεμος, να κάνεις ό,τι θέλεις".

Συγκρίνοντας εκείνον τον αγώνα του 2013 στο "Γουέμπλεϊ" με το τώρα, είπε: "Είμαι βέβαιος ότι τότε ήμουν πιο ενθουσιασμένος. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα συμβούν τόσο καλά πράγματα σε μένα. Το να φτάσω σε έναν τελικό Champions League είναι δύσκολο, ίσως κάτι που συμβαίνει μία φορά στη ζωή. Παίξαμε φανταστικά απέναντι σε μία δυνατή ομάδα. Μου πήρε λίγο να βρω ξανά την ευκαιρία, αλλά τα παιδιά μου την έδωσαν. Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Αυτό το γκρουπ παικτών πάλεψε πολύ σκληρά γι' αυτό. Το άξιζαν πραγματικά. Είναι ωραίο και είμαι πολύ υπερήφανος ήδη. Ας παίξουμε ποδόσφαιρο".

"ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ Ο ΖΙΝΤΑΝ"

Η κουβέντα στράφηκε στον ομόλογό του της Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν, και την κριτική που συχνά δέχεται ο Γάλλος σχετικά με τις δυνατότητές του στην τακτική ως προπονητής.

"Αν ο κόσμος θεωρεί ότι ο Ζιντάν δεν έχει γνώση τακτικής, επειδή το ίδιο πιστεύει και για μένα, θα είναι πραγματικά αστείο αν δύο προπονητές στον τελικό δεν είχαν ιδέα για τακτική. Τι λέει αυτό για το άθλημα; Ο Ζινεντίν είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία. Την ίδια περίοδο που είμαι προπονητής της Λίβερπουλ, εκείνος μπορεί να κατακτήσει το Champions League για τρίτη φορά. Πρέπει να περιμένω ότι είναι πανέξυπνος, όπως ήταν ως παίκτης".

"Το σύνολό του εργάζεται μαζί σαν ρολόι από την Ελβετία. Έτσι είναι. Έχω δει την ομάδα του να παίζει μαζί πολλές φορές και είναι φανταστικό το ποδόσφαιρό της. Είναι οργανωμένο όταν πρέπει να είναι και χαώδες όταν πρέπει να είναι, αλλά είναι ποδόσφαιρο και υπάρχει μία ευκαιρία και για την άλλη ομάδα. Αυτό είναι αρκετό για μένα".

Μιλώντας για την τακτική που θα ακολουθήσει η Λίβερπουλ και τη φιλοσοφία του, απάντησε: "Η τακτική στο ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται για αν φέρει έναν καλύτερο αντίπαλο στο επίπεδό σου. Και όταν βρεθεί στο επίπεδό σου, μπορείς να τον νικήσεις. Ποτέ δεν σκεφτόμουν τη φιλοσοφία μου, όταν ήρθα στη Λίβερπουλ, σκεφτόμουν μόνο το παιχνίδι. Προσαρμοζόμαστε συνεχώς στο επόμενο επίπεδο που μας δίνουν τη δυνατότητα οι παίκτες μας. Πάντα επιχειρούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο που ταιριάζει στους ποδοσφαιριστές. Θεωρούμε ότι αυτό το στιλ ποδοσφαίρου μας καθιστά όσο το δυνατόν πιο πετυχημένους. Θα προσαρμοστούμε σε αυτό το επίπεδο και στην ποιότητα της Ρεάλ αύριο".

"Δεν θέλουμε να το αγνοήσουμε αυτό. Μας απασχολεί η ικανότητά τους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μετά από μία μικρή προπόνηση απόψε και να τους δείξουμε τι γνωρίζουμε για τη Ρεάλ. Είναι εφικτό να νικήσουμε. Πιστεύω στη χρήση των δικών μας δυνάμεων πρώτα. Και μετά προσαρμόζεσαι στο τι απαιτεί ο αντίπαλος. Είναι ακριβώς 50-50"

Κλοπ: "Αν χάσουμε, είναι 100% δική μου η ευθύνη"
UEFA POOL VIA AP

Η Ρεάλ φτάνει για τρίτη σερί φορά στον τελικό της διοργάνωσης, κάτι που αυτομάτως την καθιστά πιο έμπειρη, αν και ο Κλοπ θεωρεί ότι κι η Λίβερπουλ είναι γεννημένη για μεγάλα πράγματα. "Ποτέ δεν έχω βρεθεί σερί φορές σε τελικό Champions League, οπότε δεν ξέρω τι εμπειρία προσφέρει κάτι τέτοιο. Η Ρεάλ θα είναι πιο αισιόδοξη από εμάς στην αρχή του αγώνα, όμως δεν τελειώνουν όλα εκεί".

"Είχαμε δύο εβδομάδες να προετοιμαστούμε. Είναι ξεκάθαρο μετά από την προετοιμασία. Είναι πολύ δυνατοί, αλλά δεν μας έχουν αντιμετωπίσει. Είμαστε η Λίβερπουλ. Όχι μόνο μία καλή ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά έχουμε στο DNA μας ότι μπορούμε να πάμε για μεγάλα πράγματα. Είμαστε εδώ επειδή είμαστε η Λίβερπουλ. Αυτή είναι η πιο σπουδαία πορεία προς τον τελικό, με τα περισσότερα γκολ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε εμείς αυτοί. Σκοράραμε τα περισσότερα γκολ και είχαμε την καλύτερη πορεία προς τον τελικό. Εκείνοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά στο παιχνίδι αυτό δεν βοηθάει συνεχώς. Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη".

Όσο για το μεγάλο ατού της Λίβερπουλ, ήταν σαφής: "Το πνεύμα μας. 100% . Είμαστε ήδη μία καλή ομάδα. Ονειρευτήκαμε να βρεθούμε σε έναν τελικό, αλλά αυτό συνέβη μόνο μετά από τις εμφανίσεις μας σε διάφορα παιχνίδια. Αυτές δημιούργησαν ένα σπουδαίο πνεύμα. Τώρα βρισκόμαστε εδώ. Είναι το μεγαλύτερο ατού μας, σίγουρα".

"ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΤΟΥ ΣΑΛΑΧ"

Μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε από τη νηστεία του ραμαζανιού που ακολουθεί ο Μοχάμεντ Σαλάχ, με συνέπεια να υπάρχει πεποίθηση ότι έχει εξασθενίσει τον οργανισμό του. Ο Κλοπ έχει διαφορετική άποψη και μάλιστα θεωρεί ότι ο Αιγύπτιος επιθετικός ίσως καταφέρει να πλησιάσει Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

"Η πίστη είναι ιδιωτική, όμως όλα είναι εντάξει. Είναι γεμάτος ενέργεια. Δεν είναι κάτι σημαντικό. Κανείς προπονητής δεν ασχολείται με αυτό. Ο Μέσι κι ο Ρονάλντο αξίζουν τα εγκώμιά τους για όλα τα πράγματα που έχουν κερδίσει. Για χρόνια βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο και τώρα που είναι 30-κάτι, παραμένουν εκεί. Αν ο Μο μπορεί να το κάνει αυτό, θα το δούμε. Έχει φανταστικές δυνατότητες. Υπάρχει ακόμα ένα παιχνίδι, αλλά η σεζόν ήταν εκπληκτική. Οι επόμενες σεζόν θα δείξουν αν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο".

Όσο για την πίεση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην ομάδα, δήλωσε: "Έχουμε κάνει μία αρχική συμφωνία. Είμαι υπεύθυνος για τις ήττες. Τα παιδιά είναι υπεύθυνα για όλα τα πράγματα που κερδίζουμε. Αν δεν κερδίσουμε, μπορώ να αναλάβω το 100%. Έχουμε μιλήσει για πολλά πράγματα και στο τέλος, το κύριο μήνυμα είναι πως όλα όσα έχουμε δουλέψει από τη στιγμή που είμαστε μαζί, τα κάναμε για παιχνίδια όπως αυτό αύριο. Τα πάντα είναι ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι παίκτες μας θα είναι νευρικοί. Είναι φυσιολογικό συναίσθημα και μετά κάνεις το καλύτερο. Παίζεις ποδόσφαιρο. Παλεύεις με τους συμπαίκτες σου. Σουτάρεις, σεντράρεις, κάνεις κεφαλιές, 'ψαλιδάκια'. Κάνε ό,τι θέλεις. Είναι μόνο ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Ένας σημαντικός, σίγουρα, αλλά θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο πιο φυσιολογικά γίνεται".

Τέλος, μιλώντας για τους πάγκους των δύο ομάδων, σχολίασε: "Δεν έχουμε την ίδια ποιότητα πάγκου με τη Ρεάλ, επειδή οι Λούκας Βάθκεθ και Μάρκο Ασένσιο είναι νεαροί, όμως έχουν απίστευτη ποιότητα, καθώς και όποιος κάθεται δίπλα τους. Δεν θα συγκρίνουμε όλα τα καλά σημεία τους. Εμείς θα έχουμε τον καλύτερο διαθέσιμο πάγκο εδώ και εβδομάδες. Είμαστε όσο πιο φρέσκοι γίνεται. Η φυσική κατάσταση δεν θα είναι ζήτημα. Για να κερδίσεις έναν τελικό, κάθε ομάδα στο παρελθόν χρειάστηκε και λίγη τύχη. Θα τη χρειαστούμε κι εμείς".

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλες τις μονομαχίες στον αγώνα, αλλά ποτέ δεν θα συγκρίνουμε κάτι που εκείνοι έχουν με κάτι που εμείς δεν έχουμε. Είμαστε εντάξει με τα εργαλεία μας. Θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Ίσως μερικοί σύλλογοι έχουν καλύτερα από εμάς, αλλά δεν βρίσκονται στον τελικό. Θέλουμε να το κάνουμε με τον τρόπο μας, τότε θα δούμε πού μας οδηγεί αυτό".

Photo credits: UEFA Pool via AP

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ