ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Η μέρα του "Βασιλιά"!

Η μέρα του "Βασιλιά"!

Ο Κένι Νταλγκλίς, ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ και για πολλούς ο κορυφαίος Βρετανός όλων των εποχών, γιορτάζει σήμερα 60 χρόνια ζωής. Το Sport24.gr κάνει... rewind στην παραμυθένια καριέρα του τεχνικού των "κόκκινων" μέσα από αριθμούς, φωτογραφίες και videos!

Ο "Βασιλιάς Κένι" πανηγύρισε αμέτρητους τίτλους με την ομάδα του Μέρσισαϊντ από το 1977 μέχρι το 1991, καταφέρνοντας έτσι να μπει για πάντα στις καρδιές των οπαδών, και τώρα διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Λίβερπουλ και ευελπιστεί ότι θα επαναφέρει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών τον οποίο αγνοεί εδώ και δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι άκρως ενθαρρυντικά στα 11 ματς που έχει βρεθεί στην άκρη του πάγκου, αν αναλογιστεί κανείς ότι πήρε την ομάδα στην 12η θέση και με άσχημη ψυχολογία για να τη φέρει αυτή τη στιγμή στην 6η, όμως ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει στη δύσκολη αποστολή του ένα είναι σίγουρο...

Η Λίβερπουλ είναι ο Κένι Νταλγκλίς και ο Κένι Νταλγκλίς είναι η Λίβερπουλ, με τις δύο αυτές έννοιες να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αχώριστες όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το "γιατί" θα καταλάβετε πολύ εύκολα από τη συνέχεια του κειμένου, αφού, με αφορμή τα 60α γενέθλια του Νταλγκλίς, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τους λόγους που έχουν κάνει τον Σκωτσέζο να λατρεύεται κυριολεκτικά στο μεγάλο λιμάνι του αγγλικού Βορρά.

H καριέρα του Κένι Νταλγκλίς σε αριθμούς

440.000... λίρες. Αυτό είναι το ποσό (ρεκόρ για το βρετανικό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή) που πλήρωσε ο Μπομπ Πέισλι στη Σέλτικ τον Αύγουστο του 1977, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό του Κέβιν Κίγκαν που είχε αφήσει τη Λίβερπουλ για το Αμβούργο.

30.461... οπαδοί έδωσαν το "παρών" σε παιχνίδι προς τιμήν του Νταλγκλίς, που έγινε στο Άνφιλντ το 1990. Αντίπαλοι στο ξεχωριστό αυτό ματς ήταν Λίβερπουλ και Ρεάλ Σοθιεδάδ, με τους "κόκκινους" να επικρατούν 3-1.

9.394... ημέρες πέρασαν από τότε που πρωτοανέλαβε το τιμόνι της Λίβερπουλ προκειμένου να κοουτσάρει για πρώτη φορά τους "κόκκινους" σε ευρωπαϊκό αγώνα (0-0 με τη Σπάρτα στην Πράγα).

836... τα ματς στα οποία αγωνίστηκε σε συλλογικό επίπεδο.

515... οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

339... τα γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του για Σέλτικ και Λίβερπουλ.

321... φορές φόρεσε τη φανέλα της Σέλτικ.

307... τα ματς που κάθησε στον πάγκο στην πρώτη θητεία του στο "Άνφιλντ", από το 1985 μέχρι το 1991.

259... ματς χρειάστηκε για να σκοράρει 100 φορές στο πρωτάθλημα.

192... νίκες μετράει μέχρι στιγμής και στις δύο θητείες του στην τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ.

180... οι συνεχόμενες εμφανίσεις του ως βασικός, από τη σεζόν 1977-78 ως τη σεζόν 1980-81.

172... γκολ για τους "κόκκινους".

167... γκολ για τους "κέλτες".

102... φορές φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Σκωτίας και έγινε ο πρώτος Σκωτσέζος που πέρασε το φράγμα των 100 διεθνών συμμετοχών.

97... λεπτά χρειάστηκε για να πετύχει το πρώτο του γκολ με τη Λίβερπουλ. Αφού απέτυχε να βρει δίχτυα σε αγώνα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Τσάριτι Σιλντ, ο "βασιλιά Κένι" κατάφερε να σκοράρει μετά από μόλις επτά λεπτά στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, απέναντι στη Μίντλεσμπρο στο "Ayresome Park".

61... παρουσίες για την ομάδα της καρδιάς του ως παίκτης-προπονητής.

60... χρόνια ζωής έκλεισε σήμερα, γεννημένος στις 4 Μαρτίου 1951 στη Γλασκώβη.

41... γκολ με τη Σέλτικ τη σεζόν 1972-1973.

38... ετών έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι για τη Λίβερπουλ το Μάιο του 1990, μπαίνοντας ως αλλαγή στη θέση του Γιαν Μόλμπι σε ματς κόντρα στη Ντέρμπι.

37... συνεχόμενους αγώνες έμεινε αήττητος ως τεχνικός της Λίβερπουλ, από τον Αύγουστο του 1987 μέχρι το Φεβρουάριο του 1988.

37... τέρματα πέτυχε τη σεζόν 1967-1968 για την Κούμπερναλντ Γιουνάιτεντ, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε πριν πάει στη Σέλτικ.

31... γκολ σημείωσε στην πρώτη σεζόν του στο "Άνφιλντ".

30... τα τέρματα που πέτυχε για την Εθνική Σκωτίας, ρεκόρ που μοιράζεται με τον Ντένις Λόου (ο Νταλγκλίς είχε πάντως 102 συμμετοχές έναντι μόλις 55 του Λόου).

23... γκολ σε 49 εμφανίσεις, στην πρώτη του σεζόν ως βασικός στη Σέλτικ.

19... τρόπαια κατέκτησε με τη φανέλα της Λίβερπουλ, μέσα σε 13 μόλις σεζόν.

15... φορές εμφανίστηκε στο "Γουέμπλεϊ" ως παίκτης της Λίβερπουλ.

15... ετών ήταν όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη Λίβερπουλ το 1966. Έπαιξε σε έναν αγώνα της Β' ομάδας κόντρα στη Σάουθπορτ, αλλά δεν κατάφερε να βρει θέση στην ομάδα.

11... τα ματς στα οποία έχει καθήσει φέτος στον πάγκο της Λίβερπουλ, από τη στιγμή που αντικατέστησε τον Ρόι Χόντσον.

10... τίτλους πανηγύρισε με τη φανέλα της Σέλτικ.

10... φορές σκόραρε για λογαριασμό της Λίβερπουλ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

8... τα πρωταθλήματα που κατέκτησε με τη Λίβερπουλ: στα πέντε ήταν παίκτης και στα άλλα τρία ήταν παίκτης/προπονητής.

7... ήταν το νούμερο στη φανέλα του.

4...φορές ανακηρύχτηκε Προπονητής της Χρονιάς με τις Λίβερπουλ και Μπλάκμπερν.

3... είναι τα χρυσά μετάλλιά του από τα ισάριθμα Κύπελλα Πρωταθλητριών που κατέκτησε -μέσα σε μία οκταετία μάλιστα- με την ομάδα του Μέρσισαϊντ.

3... φορές πήρε μέρος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Σκωτία. Θα μπορούσε να πάει και τέταρτη φορά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο του στέρησε τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1986.

2... νίκες μετράει σε ισάριθμους τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Έβερτον (1986, 1989).

2... φορές πήρε τον βραβείο για τον Ποδοσφαριστή της Χρονιάς, με την τιμητική αυτή διάκριση να του απονέμεται από τους Άγγλους αθλητικούς συντάκτες.

2... φορές πέτυχε χατ-τρικ για τη Λίβερπουλ, με αντιπάλους τις Ρέξαμ και Μάντσεστερ Σίτι.

1... το Μετάλλιο Τιμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που παρέλαβε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο.

1... κόκκινη κάρτα αντίκρυσε στην καριέρα του, αυτήν κόντρα στη Μπενφίκα τη σεζόν 1984-85.

1... και μοναδικός: Κένι Νταλγκλίς.

Έχουν πει για το θρυλικό "Νο 7" της Λίβερπουλ

  • "Ο Κένι είναι ο καλύτερος παίκτες που έχει φορέσει ποτέ την κόκκινη φανέλα και είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της Λίβερπουλ". Φιλ Νιλ
  • "Δεν έχω δει κανέναν σε αυτή τη χώρα να τον φτάνει. Μπορώ να σκεφτώ μόνο δύο παίκτες που μπορούν να μπουν μπροστά από αυτόν, ο Πελέ και πιθανότατα ο Κρόιφ. Ήταν καλύτερος από τον Μαραντόνα, τον Ρουμενίγκε ή τον Πλατινί. Θα έλεγα ότι στην ημέρα του ήταν, χωρίς την παραμικρή σκιά αμφιβολίας, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο". Γκρέιαμ Σούνες
  • "Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχω δει πτέ και ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου". Φραντς Μπεκενμπάουερ
  • "Για μένα δεν είναι απλά ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ αλλά πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης που έχει βγάλει ποτέ το ποδόσφαιρο της Μεγάλης Βρετανίας. Είμαστε ο πιο επιτυχημένος σύλλογος και αυτός είναι ο καλύτερος παίκτης οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να τον ξεπερνάει". Τζέιμι Κάραγκερ
  • "Όταν αναγκάστηκα να πουλήσω τον Κίγκαν στο Αμβούργο -και δεν είχαμε άλλη επιλογή επειδή ο Κέβιν ήθελε να πάει στην Ευρώπη- δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να τον αντικαταστήσουμε επάξια. Και όμως το κάναμε τόσο εύκολα αγοράζοντας τον Κένι από τη Σέλτικ. Από πολλές πλευρές ήταν καλύτερος παίκτης για τη Λίβερπουλ απ'ότι ήταν ο Κέβιν. Ο Κένι είναι πρότυπο επαγγελματία και ήταν η καλύτερη μεταγραφή που κάναμε ποτέ, τόσο απλά". Μπομπ Πέισλι
  • "Ο Κένι είχε μία απίστευτη διορατικότητα και δύναμη ως παίκτης. Είχε πραγματική αίσθηση του χώρου και των παικτών που ήταν γύρω του. Διέθετε τρομερή ισορροπία, ήξερε να τελειώνει τις φάσεις και ήταν θαρραλέος. Ο κόσμος συχνά ξεχνάει ότι ένα προσόν που οι σπουδαίοι παίκτες χρειάζονται είναι το θάρρος. Ο Κένι είναι τόσο γενναίος όσο ένα λιοντάρι. Μπορεί να δεχόταν χτυπήματα από όλους τους αντιπάλους μέσα στο γήπεδο αλλά επέστρεφε για περισσότερα. Ο Κένι είναι ο άνθρωπος στον οποίο θα έχω πάντα σεβασμό". Άλεξ Φέργκιουσον
  • "Ο Κένι είναι ήρωάς μου και είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει φορέσει ποτέ την κόκκινη φανέλα". Στίβεν Τζέραρντ
  • "Ο Κένι Νταλγκλίς θα ήταν η πρώτη επιλογή μου για τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών στη Λίβερπουλ επειδή ήταν ένας σπουδαίος παίκτης με πολλές αρετές". Ράφα Μπενίτεθ
  • "Ο Κένι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ στη Λίβερπουλ και ήταν απλά ένας παίκτης φαινόμενο. Ο τρόπος που πρόσεχε τον εαυτό του ήταν υποδειγματικός. Ήταν ένας πραγματικός επαγγελματίας, ένα σπουδαίο ταλέντο και ήταν επιτυχημένος, που είναι και το σημαντικότερο πράγμα". Ρόι Έβανς
  • "Ο Κένι Νταλγκλίς είναι ενδεχομένως ένας από τους ωραιότερους ανθρώπους που μπορείς να συναντήσεις, και ως παίκτης η συνεργασία που είχε με τον Ίαν Ρας ήταν μοναδική. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει κάποιος να βρει καλύτερη συνεργασία στο χώρο του ποδοσφαίρου από αυτή μεταξύ του Νταλγκλίς και του Ρας. Μπορώ να θυμηθώ όταν πήγαινα σχόλειο και συνήθιζα να παίρνω το λεωφορείο στο Μέλγουντ. Έβρεχε μία νύχτα και ο Κένι ήρθε προς το μέρος μου και έβαλε στο αμάξι εμένα και τον πατέρα μου, που περιμέναμε στη στάση. Δεν μπορώ να θυμηθώ τί αμάξι ήταν -ίσως μία μεγάλη άσπρη Mercedes- αλλά θυμάμαι ότι είχα συνηθίσει τόσο πολύ τα λεωφορεία που ενθουσιαζόμουν στην ιδέα ότι καθόμουν σε ένα αμάξι, δεν με ένοιαζε αν ήταν Mercedes! Μας πήγε μέχρι σπίτι μου και ήμουν εντελώς συντετριμμένος από το γεγονός ότι δεν είχε δει κανείς τον τεχνικό της Λίβερπουλ να με πετάει σπίτι μου με το αμάξι του. Το οποιοδήποτε παιδί, ανεξάρτητα από ποια ομάδα υποστηρίζει, δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από αυτό, έτσι δεν είναι; Από τότε που παίζω, ο Κένι με έχει στηρίξει πολύ αλλά νομίζω ότι ως παίκτης αυτό που έχει καταφέρει δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι λιγότερο από εξαιρετικό". Ρόμπι Φάουλερ
  • "Ο Κένι είναι απλά ο μεγαλύτερος παίκτης της Λίβερπουλ με τον οποίο έχω συνεργαστεί και έφτιαξε πάρα πολλά τέρματά μου. Μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν. Όποτε ο Κένι είχε τη μπάλα ήξερα πάντα ότι θα έψαχνε να με βρει". Ίαν Ρας.
  • "Όταν μεγάλωνα ο ήρωάς μου ήταν ο Ντι Στέφανο. Ο Κένι για μένα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Ντι Στέφανο. Αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μπορώ να του κάνω". Τζορτζ Μπεστ
  • "Ο Κένι είχε πράγματι έρθει εδώ στο Μέλγουντ σε ηλικία 15 ετών. Ήρθε να δοκιμαστεί και αμέσως μετά επέστρεψε σπίτι του. Ήταν αρκετά χρόνια μετά που ο Μπιλ Σάνκλι συνειδητοποίησε ότι ο Νταλγκλίς είχε περάσει από εδώ ως αγόρι και τρελάθηκε! Είπε "πώς τον χάσαμε;" Ο Κένι είχε απλά το ποδοσφαιρικό μυαλό. Γεννήθηκε με αυτό και δεν μπορείς να το βρεις αυτό σε όλους ανθρώπους. Είχε αυτό το φυσικό πηγαίο ταλέντο". Ίαν Στ Τζον.
  • "Δεν θα μιλήσω ποτέ άσχημα για τον Κένι επειδή ως άτομο είναι φανταστικός. Ως προπονητής νομίζω ότι ήταν φανταστικός επίσης. Δεν είχε και την καλύτερη φάση της καριέρας του στη Νιούκαστλ αλλά πήρε τρόπαια στη Λίβερπουλ ως μάνατζερ και ως παίκτης. Πήρε τον τίτλο στη Μπλάκμπερν ως πρωταθλητής. Μερικές από τις μεταγραφές που έκανε στη Νιούκαστλ δεν έπιασαν αλλά σας λέω, εάν ρωτήσετε οποιοδήποτε παίκτη που ήταν στη Νιούκαστλ επί θητείας Νταλγκλίς, δεν θα έχουν να πουν κακό λόγο απέναντί του επειδή ήταν φανταστικός για τους παίκτες. Σε αντιμετώπιζε ως άνδρα. Σου συμπεριφερόταν με τον τρόπο που ήθελες να σου συμπεριφέρονται". Άλαν Σίρερ

Ο Κένι Νταλγκλίς στη Λίβερπουλ μέσα από φωτογραφίες

kenny dalglish

1977: Ντεμπούτο στο Τσάριτι Σιλντ κόντρα στη Μ. Γιουνάιτεντ

kenny dalglish

1978: Το νικητήριο γκολ του με τη Μπριζ στον τελικό του Πρωταθλητριών

kenny dalglish

1978: Η πρώτη σεζόν κλείνει ιδανικά, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών

1978: Ο Κέβιν Κίγκαν δεν αποχωρίζεται ούτε στο κρεβάτι το βαρύτιμο τρόπαιο

kenny dalglish

1981: Το δεύτερο Πρωταθλητριών για τον Νταλγκλίς, το τρίτο για τη Λίβερπουλ

kenny dalglish

1983: Μαζί με τον Σάμι Λι, πανηγυρίζει ένα σημαντικό γκολ του κόντρα στην Άρσεναλ

kenny dalglish

1984: Το τέταρτο συνεχόμενο Λιγκ Καπ για τη Λίβερπουλ

kenny dalglish

1984: Παίρνει το βραβείο MBE σε εκδήλωση στο Μπάκιγχαμ Πάλας

kenny dalglish

1986: Σκοράρει κόντρα στην Τσέλσι στην τελευταία αγωνιστική και χαρίζει την κούπα στη Λίβερπουλ

kenny dalglish

1986: Ο Νταλγκλίς σφραγίζει στον τελικό του FA Cup την κατάκτηση του νταμπλ για την ομάδα του

kenny dalglish

1986: Η υποδοχή των θριαμβευτών στην πόλη του Λίβερπουλ για το πρώτο (και μοναδικό μέχρι στιγμής) νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου

kenny dalglish

1989: Λίβερπουλ και Έβερτον διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους σε τελικό Kυπέλλου Αγγλίας, με τους "κόκκινους' να είναι και πάλι νικητές, όπως και τρία χρόνια πριν

kenny dalglish

1990: Ο Νταλγκλίς πανηγυρίζει τον τελευταίο τίτλο πρωταθλητή για τη Λίβερπουλ

2009: Η μεγάλη επιστροφή... Ο Νταλγκλίς αναλαμβάνει ρόλο πρεσβευτή της Λίβερπουλ στο εξωτερικό και υπευθύνου στα τμήματα ακαδημιών

2011: Ντεμπούτο στον πάγκο της Λίβερπουλ με αντίπαλο τη Μ. Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ"

Με υψωμένες τις γροθιές του χαιρετά τους οπαδούς της Λίβερπουλ που φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του κατά την είσοδό του στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ

Έτοιμος για την πρώτη του προπόνηση μετά την επιστροφή του στη Λίβερπουλ

Ο Νταλγκλίς δίνει συμβουλές στον Στίβεν Τζέραρντ

Μαζί με το βοηθό του, Στιβ Κλαρκ

Μαζί με τα δύο μεγάλα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας τον Ιανουάριο, τον Λουίς Σουάρες και τον Άντι Κάρολ

"Εδώ είναι Άνφιλντ"... Αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο Κένι Νταλγκλίς

Νταλγκλίς και Ρέινα αγκαλιάζονται μετά τη σπουδαία νίκη της Λίβερπουλ με 1-0 επί της Τσέλσι μέσα στο "Στάμφορντ Μπριτζ"

Στον εκτός έδρας αγώνα με τη Σπάρτα Πράγας, ο Νταλγκλίς έδωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα στην προπονητική καριέρα του

Κένι Νταλγκλίς και Άντι Κάρολ στην σημερινή προπόνηση της Λίβερπουλ, δύο ημέρες πριν τη "μητέρα των μαχών" κόντρα στη Μ. Γιουνάιτεντ

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ