ΛΑΜΙΑ

Πίτι στο Sport24.gr: "Τρέχω έτσι στα 36 μου γιατί έχω πάθος για το ποδόσφαιρο"

Πίτι στο Sport24.gr: "Τρέχω έτσι στα 36 μου γιατί έχω πάθος για το ποδόσφαιρο"

Ο Ισπανός μέσος της Λαμίας, Πίτι, μιλά στο Sport24.gr για τα πρώτα βήματα των Φθιωτών στη Super League Σουρωτή, το ματς με την ΑΕΚ, τον Μανόλο Χιμένεθ, τον Ερνέστο Βαλβέρδε κι επιλέγει τα ομορφότερα γκολ της καριέρας του.

Ήταν σίγουρα το πιο "βαρύ" όνομα που αφίχθη στη Λαμία κατά τη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου. Το βιογραφικό του, άλλωστε, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Με θητεία σε Σαραγόσα, Έρκουλες, Μούρθια, Ράγιο Βαγιεκάνο, Γρανάδα και ΑΕΛ (Λεμεσού) και παραστάσεις από ένα εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης και της Ευρώπης (La Liga), ο Φρανθίσκο Μεδίνα Λούνα ή απλά "Πίτι" ήδη εντυπωσιάζει στις πρώτες του εμφανίσεις με την ομάδα της Φθιώτιδας.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον 36χρονο Ισπανό μέσο και σκόρερ του δευτέρου γκολ της νίκης των "κυανόλευκων" στην Τρίπολη (1-3) επί του Αστέρα. Οι πρώτες εντυπώσεις από τη Super League Σουρωτή, η αναμέτρηση με την ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε και οι γκολάρες του απέναντι σε Σοθιεδάδ και Λεβάντε.

- Έρχεται το καλοκαίρι η πρόταση από τη Λαμία. Ποια είναι η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό σου;

"Αρχικά προσπάθησα να πάρω πληροφορίες για την ομάδα. Ήταν ήδη στη Λαμία τότε ο Νοέ Ακόστα, ο οποίος είναι φίλος μου. Μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα. Για το γήπεδο, για τον προπονητή μου είπε ότι είναι πολύ έμπειρος, αλλά και καλός άνθρωπος. Μου μίλησε για τον πρόεδρο, επίσης με τα καλύτερα λόγια. Αυτό ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσω την ελληνική μου περιπέτεια".

Πίτι στο Sport24.gr: "Τρέχω έτσι στα 36 μου γιατί έχω πάθος για το ποδόσφαιρο"

- Είχες εκείνη την περίοδο κι άλλες προτάσεις; Ενδεχομένως για να επιστρέψεις στην Ισπανία ή να συνεχίσεις στην Κύπρο...

"Είχα προτάσεις για την Ισπανία, για τις οποίες έπρεπε να περιμένω λίγο. Η ΑΕΛ (Λεμεσού) μου είχε κάνει πρόταση ανανέωσης γι' ακόμη μία σεζόν. Αλλά δεν ήθελα ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ήθελα να συνεχίσω εκτός Ισπανίας".

- Έχεις στην ομάδα έναν Ισπανό (Νοέ Ακόστα), έναν Βραζιλιάνο (Βάντερσον), ήλθε κι άλλος ένας Βραζιλιάνος (Ντακόλ). Σε βοήθησαν στην προσαρμογή σου;

"Τόσο ο Ακόστα, όσο και ο Αναστασιάδης με έχουν βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή μου. Ο Ανέστης είναι αληθινός αρχηγός και μιλά ισπανικά, καθώς ήταν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Ο Βάντερσον είναι καλό παιδί. Όλη η ομάδα αποτελείται από καλά παιδιά, νέα παιδιά που θέλουν να μάθουν από τους μεγαλύτερους. Έχουμε καλό κλίμα".

Πίτι στο Sport24.gr: "Τρέχω έτσι στα 36 μου γιατί έχω πάθος για το ποδόσφαιρο"

- Είσαι μέλος μια ομάδας που διανύει μια ιστορική σεζόν γι' αυτήν. Η Λαμία στην παρθενική της παρουσία στην πρώτη κατηγορία. Το αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η σεζόν είναι διαφορετική για την ομάδα, την πόλη, τους κατοίκους αυτής;

"Είμαι πολύ χαρούμενος που βοηθώ την ομάδα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Μακάρι αυτή η ομάδα να συνεχίσει να μεγαλώνει. Αυτή τη σεζόν να σώσει την κατηγορία και σιγά-σιγά να πετυχαίνει μεγαλύτερα πράγματα".

- Η άποψή σου για το ελληνικό πρωτάθλημα από αυτά τα λίγα που έχεις δει; Σίγουρα κατώτερο από το ισπανικό. Αλλά, σε σχέση με το κυπριακό;

"Σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας μοιάζει με αυτό της Κύπρου. Υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά μοιάζει με την Κύπρο. Μετά τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ είναι δύσκολα, γιατί όλες οι ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο".

- Είστε μερικά παιδιά που έχετε εμπειρία, αλλά οι περισσότεροι στην ομάδα της Φθιώτιδας είναι νέοι. Ανάμεσά τους αρκετοί Έλληνες. Πιστεύεις ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει ταλέντο;

"Ναι, έχει ταλέντο. Πρέπει να το σεβαστούμε γιατί το ταλέντο δεν βγαίνει πάντα στα 20 έτη. Πρέπει να το αποδείξεις, να το παρουσιάσεις, να το δουλέψεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρία, να μην φοβούνται κανέναν αντίπαλο".

Πίτι στο Sport24.gr: "Τρέχω έτσι στα 36 μου γιατί έχω πάθος για το ποδόσφαιρο"

- Δεν είναι μόνο η τεχνική σου. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι είσαι 36 ετών τρέχεις, μαρκάρεις, κυνηγάς μπαλιές. Το μυστικό σου για το γεγονός ότι διατηρείσαι σε εξαιρετική κατάσταση;

"Το πάθος. Το πάθος για το ποδόσφαιρο. Ζω για το ποδόσφαιρο, ζω από αυτό την οικογένειά μου. Οπότε προσέχω τον εαυτό μου πάντα, όταν έχω πρόβλημα προφυλάσσομαι. Πάθος".

- Μετά τον Ολυμπιακό, η Λαμία έρχεται αντιμέτωπη με ακόμη μια μεγάλη ομάδα του πρωταθλήματος. Ποιος είναι ο στόχος στο ματς με την ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική της Super League Σουρωτή;

"Ο στόχος είναι να παίξουμε 11 εναντίον 11. Η ΑΕΚ είναι ανώτερη από εμάς σε μπάτζετ, παίκτες, ποιότητα. Αλλά θα αφήσουμε και την ψυχή μας στο γήπεδο. Πάμε με πάθος να κάνουμε ένα καλό ματς και να τους δυσκολέψουμε".

- Προπονητής της ΑΕΚ είναι ένας συμπατριώτης σου. Γνωρίζεις τον Μανόλο Χιμένεθ;

"Ναι, βεβαίως. Είναι ένας προπονητής που προσωπικά μου αρέσει πολύ. Ζει το παιχνίδι με πολύ πάθος, όπως όλοι οι Σεβιγιάνοι. Θεωρώ ότι θα κάνει πολύ μεγάλη σεζόν με την ΑΕΚ".

Πίτι στο Sport24.gr: "Τρέχω έτσι στα 36 μου γιατί έχω πάθος για το ποδόσφαιρο"

- Βέβαια, για ένα ακόμη κρίσιμο ματς η Λαμία δεν θα παίξει στη φυσική της έδρα, αλλά στο Περιστέρι. Μπορεί το ΔΑΚ να είναι μικρό σχετικά, αλλά είναι η δύναμη της ομάδας. Πιστεύεις ότι είναι πρόβλημα;

"Εμείς, θα θέλαμε να παίξουμε εδώ στη Λαμία. Είναι πολύ σημαντικό να παίζεις στην έδρα σου, μπροστά στον κόσμο σου. Αλλά, θα περιμένουμε το επόμενο ματς (με Πανιώνιο για την 6η αγωνιστική της Super League Σουρωτή). Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα έρθουν και στην Αθήνα".

- Πάμε και στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα;

"Εγώ είμαι οπαδός της Μπαρτσελόνα. Είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου, εκεί παίζουν οι καλύτεροι. Ξέρω ότι η Ρεάλ τα τελευταία χρόνια έχει πολύ καλή ομάδα, η Ατλέτικο του Σιμεόνε πάντα παλεύει για τα πάντα ως το τέλος. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι απρόβλεπτο, δεν ξέρεις ποιος είναι το φαβορί. Ελπίζω να το κατακτήσει η Μπαρτσελόνα".

- Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο;

"Μέσι, είναι διαφορετικός. Δεν υπάρχει άλλος στον κόσμο σαν κι αυτόν. Δεν ξέρω εάν θα εμφανιστεί στο μέλλον, κιόλας".

- Μιας κι ανέφερες την Μπαρτσελόνα. Πώς βλέπεις τους "μπλαουγκράνα" στην εποχή του Βαλβέρδε;

"Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά έχουμε πολλούς κοινούς φίλους. Είναι μεγάλος προπονητής, αλλά και μεγάλος άνθρωπος. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά στο ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και θα τα καταφέρει".

Atletico Madrid's Joao Miranda from Brazil in action with Rayo Vallecano's Francisco Medina 'Piti" during a Spanish La Liga soccer match at the Vallecas stadium in Madrid, Spain, Sunday, Feb. 10, 2013. (AP Photo/Andres Kudacki)
Atletico Madrid's Joao Miranda from Brazil in action with Rayo Vallecano's Francisco Medina 'Piti" during a Spanish La Liga soccer match at the Vallecas stadium in Madrid, Spain, Sunday, Feb. 10, 2013. (AP Photo/Andres Kudacki) AP

Ο Πίτι με τη φανέλα της Ράγιο απέναντι στην Ατλέτικο και τον Μιράντα

- Ο πιο δύσκολος αντίπαλος στην καριέρα σου;

"Μέσι και Νεϊμάρ. Επίσης, Ινιέστα και Κριστιάνο Ρονάλντο. Από άλλον πλανήτη".

- Το πιο όμορφο γκολ της καριέρας σου;

"Θα έλεγα στο "Βαγιέκας" με τη Ράγιο απέναντι στη Λεβάντε και με τη Γρανάδα απέναντι στη Σοθιεδάδ"

- Τι λένε οι Ισπανοί για το ελληνικό πρωτάθλημα; Πού το κατατάσσουν;

"Δεν το παρακολουθούν τόσο στενά, αλλά γνωρίζουν τις μεγάλες ελληνικές ομάδες. Τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη σεζόν, προσωπικά, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει το πρωτάθλημα τόσο εύκολα. Θα γίνει μεγάλη μάχη ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες".

- Το παιδικό σου ίνδαλμα;

"Ο Λάουντρουπ"

- Η αγαπημένη σου ταινία;

"Το κυνήγι της ευτυχίας με τον Γουίλ Σμιθ"

- Το αγαπημένο σου φαγητό στην Κύπρο και την Ελλάδα;

"Μουσακάς"

- Μέχρι πότε θα συνεχίζεις να παίζεις;

"Μέχρι να μου προσφέρουν συμβόλαιο. Μέχρι να αντέξει το κορμί. Θα μου κοστίσει πολύ να αποσυρθώ από τη δράση, αλλά όσο αντέξει το σώμα μου και όσο βαστούν τα πόδια μου...".

- Ένα μήνυμα στους φίλους της Λαμίας;

"Δεν θα υποσχεθώ κάτι γιατί τα λόγια τα παίρνει ο αέρας. Θα προσπαθήσουμε να ιδρώσουμε τη φανέλα και να αφήσουμε και την ψυχή μας στο γήπεδο για να καταφέρουμε το στόχο μας".

Photo credits: Eurokinissi, AP Images

TAGS ΛΑΜΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ