ΛΑΜΙΑ

Η παρέα της Λαμίας που έγραψε ιστορία

Η παρέα της Λαμίας που έγραψε ιστορία

Η Λαμία ετοιμάζεται για τη φιέστα της παρθενικής της ανόδου στη Super League και το Sport24.gr βρέθηκε στην πόλη της Φθιώτιδας και μίλησε με τους πρωταγωνιστές των "κυανόλευκων". (video)

"Α Εθνική έχω ανεβεί κι έχω τρελαθεί", φώναζαν οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας στο "Κλεάνθης Βικελίδης" έπειτα από την εξασφάλιση της ανόδου. Κάποτε φάνταζε όνειρο απατηλό. Μακρινό, απλησίαστο. Για πρώτη φορά στην 53χρονη ιστορία της, η Λαμία είναι στην πρώτη κατηγορία.

Για τους παλαιότερους κατοίκους της πόλης της Φθιώτιδας είναι όνειρο ζωής. Οι ποδοσφαιρικές αναμνήσεις της ιστορίας του ΠΑΣ εξαντλούνται σε νίκες-προκρίσεις επί της ΑΕΚ (1972, 1984) και στα (σπάνια και παλαιότερα) ματς με τον Ολυμπιακό (1985), τον ΠΑΟΚ (1972) και τον Παναθηναϊκό (1968). Της σύγχρονης, δε, σε παιχνίδια Κυπέλλου με τον Ιωνικό και τον Πανσερραϊκό (ομάδες, δηλαδή, της πρώτης κατηγορίας για το θεσμό του Κυπέλλου)...

FOOTBALL LEAGUE / ÁÑÇÓ - ËÁÌÉÁ (MOTION TEAM)
FOOTBALL LEAGUE / ÁÑÇÓ - ËÁÌÉÁ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Και από το Δομοκό, τη Μαλεσίνα, τη Μακρακώμη, τον Τυμφρηστό, το Μαρτίνο στα σαλόνια της Super League. Δεν ήταν και δα, τόσο εύκολο. Οι "κυανόλευκοι" τα κατάφεραν στην τρίτη τους απόπειρα.

Όλα ξεκίνησαν από τότε που την ομάδα ανέλαβε ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου. Άλλωστε, μιλάμε για μια ομάδα που... βολόδερνε ανάμεσα στη Γ' και Δ' Εθνική την προηγούμενη δεκαετία, που δεν κατέβηκε να αγωνιστεί σε κανένα πρωτάθλημα (ερασιτεχνικό) της σεζόν 2008-2009! Που έφθασε στα πρόθυρα της διάλυσης.

Και ξαφνικά σκαλί-σκαλί, έκανε το όνειρο πραγματικότητα. Ένα όνειρο, την πραγματοποίηση του οποίου είχε υποσχεθεί ο ιδιοκτήτης της όταν ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Έστω κι αν ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το ΔΑΚ Λαμίας γέμιζε από την αρχή αυτής της περιπέτειας, στη Γ' Εθνική, ακόμη και στα ματς τον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας, τον Δωτιέα Αγιάς, την Κύμη, τον Ρήγα Φεραίο και τον Πυργετό. Ακόμη και το... "όνειρο" της συμμετοχής στη Football League έμοιαζε ως κάτι απλησίαστο.

Ακόμη και η συμμετοχή στη δεύτερη κατηγορία, ήταν στόχος που επιτεύχθηκε τη σεζόν 2013-2014 (με 66 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αχιλλέα Νεοκαισάρειας με 62). 'Η μήπως όχι; Η τελευταία φορά που βρέθηκε κοντά στην πρώτη κατηγορία ήταν το... 1968.

Τότε, για την 25η αγωνιστική η Λαμία υποδέχθηκε τα Τρίκαλα για το ντέρμπι κορυφή της Β' Εθνικής. Τα Τρίκαλα ήταν στην 1η θέση και η Λαμία στη 2η. Με νίκη η Λαμία θα έπαιρνε το πάνω χέρι στην υπόθεση του τίτλου. Παρά το γρήγορο προβάδισμα με 2-0 από το 20ό,η αναμέτρηση έληξε με 2-2, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλοί να είναι αυτοί που πανηγύρισαν εν τέλει.

Κλείνει η ιστορική παρένθεση. Η πρώτη χρονιά της Football League (2014-2015) βρίσκει την ομάδα της Φθιώτιδας να είναι στο γκρουπ των ομάδων που διεκδικούν την είσοδό τους στα playoffs.

FOOTBALL LEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÏÖÇ (ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁËÁÌÉÙÔÇÓ / Eurokinissi Sports)
FOOTBALL LEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÏÖÇ (ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁËÁÌÉÙÔÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τότε που η Stoiximan.gr Football League ήταν χωρισμένη σε δύο ομίλους. Στον ίδιο όμιλο με ιστορικές ομάδες, όπως η ΑΕΛ και ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός Βόλου.

Η συμμετοχή του Χουσεΐν Μουμίν στο ματς με την Αναγέννηση Καρδίτσας κρίνεται αντικανονική κι αυτό αφήνει τους Φθιωτούς αρκετά πίσω. Εν τέλει χάνουν το τρένο της... εισόδου στα playoffs ανόδου από τη Football League στη Super League.

Και μετά έρχεται η δεύτερη χρονιά. Με τσακισμένα τα φτερά από την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα διαδοχικής ανόδου, η Λαμία ξεκινά τη σεζόν με τον Γιώργο Βαζάκα και την τελειώνει με τον Δημήτρη Σπανό.

Κάτι λείπει, όμως, και πάλι. Η συγκομιδή βαθμών μακριά από τη Φθιώτιδα πενιχρή, η άνοδος αδύνατη καθώς την ίδια ώρα ΑΕΛ και Κέρκυρα έχαναν βαθμούς σπάνια και σε σποραδικές έδρες. Τερματίζει στην πέμπτη θέση με 59 βαθμούς.

Τρίτη και... φαρμακερή λέει ο θυμόσοφος λαός. Όπως και την πρώτη - έτσι και στην τρίτη - η σεζόν ξεκινά με τον Μπάμπη Τεννέ. Τον πρωτομάστορα των ανόδων. Όπως και η πρώτη έτσι και η τρίτη παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

FOOTBALL LEAGUE / ÁÑÇÓ - ËÁÌÉÁ (MOTION TEAM)
FOOTBALL LEAGUE / ÁÑÇÓ - ËÁÌÉÁ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Δύο ομάδες ιστορικές, ορμώμενες εκ Γ' Εθνικής είναι αποφασισμένες να ανέβουν. Είναι ο Άρης, είναι ο ΟΦΗ. Στο ίδιο πρωτάθλημα υπάρχει κι ο Απόλλων Σμύρνης και τα Τρίκαλα.

Οι Φθιωτοί ξεκινούν το πρωτάθλημα ευρισκόμενοι σε θέση (βάσει προγνωστικών) πέμπτου κι έκτου φαβορί. Είναι αποφασισμένοι να τα διαψεύσουν και τα καταφέρνουν. Ξεκινούν σιωπηλά. H πρεμιέρα είναι νωθρή, νωχελική και φεύγουν με την ισοπαλία από την Πιερία (0-0 με Αιγινιακό).

Ακολουθούν πέντε σερί "τρίποντα". Μερικά εύκολα (εντός έδρας με Κισσαμικό και Παναλευσινιακός, εκτός με Χανιά και Καλλονή), άλλα "δια πυρός και σιδήρου" (εντός με Τρίκαλα και Καλλιθέα, αμφότερα με 1-0)

Τις πρώτες ημέρες του Γενάρη, έρχεται η πρώτη "ανώμαλη προσγείωση" στο Αίγιο και η ήττα από τον Παναιγιάλειο για να υπενθυμίσει σε όλους τη δύσκολη φύση του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας. Η ηρεμία αποκαθίσταται με τις νίκες επί των Αχαρναϊκού και Αγροτικού Αστέρα.

Κι έπειτα ακολουθούν τα ντέρμπι. Πρώτο στο "Γεντί Κουλέ" με Όμο και Ντουρμισάι να "σφραγίζουν" την απόδραση από την έδρα του ΟΦΗ (1-2). Όλοι οι πρωταγωνιστές της ομάδας της Φθιώτιδας ανάγουν μέσα από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο Sport24.gr αυτό το ματς, σε εκείνο που τους έδωσε την πίστη ότι μπορούν να φθάσουν στο "θαύμα".

Έπειτα, έρχεται η ήττα στη Ριζούπολη (1-0) από τον Απόλλωνα Σμύρνης, δεύτερη στο πρωτάθλημα. Και μετά το κατάμεστο ΔΑΚ Λαμίας υποδέχεται τον Άρη. Ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης πετυχαίνει το μοναδικό και νικητήριο γκολ της αναμέτρησης. Όπως, παραδέχεται κι ο ίδιος στο Sport24.gr σε εκείνον τον πανηγυρισμό του βγήκε όλη η ένταση. Η ένταση μιας χρονιάς.

Νικητήριο, γιατί έβαλε και το χέρι του ο Λουίτζι Τσενάμο με την σωτήρια επέμβασή του σε εκτέλεση πέναλτι στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Η σεζόν κυλά κατά τον ίδιο τρόπο. Απόλλων και Λαμία προπορεύονται.

Έρχεται και η "κοιλιά". Η "λευκή" ισοπαλία στην Ελευσίνα, η ήττα από τα Τρίκαλα στη Θεσσαλία. Ο Άρης πλησιάζει στους τρεις βαθμούς και η άμαθη σε... πρωταθλητισμό ομάδα της Λαμίας, αναγκάζεται να μάθει να κολυμπήσει στα... βαθιά.

Ο ΑΟΤ νικά και τον Άρη στην έδρα και η βαθμολογική απόσταση των έξι βαθμών αποκαθίσταται. Το τρένο της ανόδου έχει μπει στις... ράγες του.

Όλα "σφραγίζονται" στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη. Το 0-0 καλύπτει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων και ο προβιβασμός "κλειδώνει".

Μέσα σε όλη αυτή τη σεζόν, το ΔΑΚ έζησε ένδοξες στιγμές. Όπως το sold-out στο ματς με την ΑΕΚ - για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας - σε μια εικόνα μαγική. Εκεί, όπου "σφραγίστηκε" η πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η παρέα της Λαμίας που έγραψε ιστορία

Ίσως αυτό να ήταν και το "όπλο" της ομάδας του Μπάμπη Τεννέ. Η έδρα! Αήττητη στο "σπίτι" της. Μόλις δύο ομάδες έφυγαν χωρίς ήττα από τη Λαμία για τη Stoiximan.gr Football League της φετινής σεζόν. Ο ΟΦΗ κι ο Απόλλων Σμύρνης.

Ναι, και η άμυνα. Σε 33 ματς πρωταθλήματος, Πίτκας και Τσενάμο είδαν την εστία τους να παραβιάζεται μόλις δέκα φορές. Η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, μπροστά από τους Απόλλωνα Σμύρνης και Άρη.

Ο λόγος στους πρωταγωνιστές! Το Sport24.gr βρέθηκε στη Λαμία και μίλησε με τον "αρχιτέκτονα" της ομάδας, Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος πανηγυρίζει την έκτη άνοδο από δεύτερη σε πρώτη κατηγορία στην καριέρα του, τον αρχηγό και "κέρβερο" της άμυνας, Ανέστη Αναστασιάδη, ο οποίος μετά τον Παναιτωλικό και την Καλλονή γεύεται ακόμη μια άνοδο, τον "φύλακα - άγγελο" Βαγγέλη Πίτκα, τα "μηχανάκια", Σουλεϊμάν Όμο,Μάρκο Μπλάζιτς και Μιχάλη Αυγενικού, τον mr goal και assist Ανδρέα Βασιλόγιαννη, τον made in Brazil, Βάντερσον, τον rookie, Κώστα Μπουλούλη, τον new entry, Λευτέρη Ματσούκα.

Φυσικά, δεν είναι μόνον αυτοί. Ο Λουίτζι Τσέναμο, οι εγγυήσεις Παναγιώτης Σπυρόπουλος εκ δεξιών, οι Ιορδάνης Παπαργυρίου και Σταύρος Πεταυράκης εξ' αριστερών, οι πανταχού παρόντες Στρατής Βαλιός, Δημήτρης Κοτσώνης και Τάσος Χριστοφιλέας, οι Τζόκις και Αντρέ Ρόσα στη μεσαία γραμμή και φυσικά ο Ανδρέας Καραγιάννης ο οποίος ουκ ολίγες φορές με τα γκολ του έβγαλε το "φίδι από την τρύπα". Ο Φιορίν Ντουρμισάι των σημαντικών γκολ και της σταθερά καλής παρουσίας μαζί με τον Δημήτρη Φερφελή, ο οποίος όποτε κλήθηκε δήλωσε "παρών".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:

TAGS ΛΑΜΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ