ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Πού είναι τώρα οι θριαμβευτές του Μονάχου;

Πού είναι τώρα οι θριαμβευτές του Μονάχου;

Η Γιουβέντους ψάχνει τη νίκη στην "Allianz Arena" για να πετάξει εκτός συνέχειας του Champions League τη Μπάγερν. Ποιοί ήταν όμως οι παίκτες που της χάρισαν την πρώτη και μοναδική ευρωπαϊκή της νίκη στο Μόναχο κόντρα στους Βαυαρούς;

Το βράδυ της Τετάρτης συγκρούονται στο Μόναχο Μπάγερν και Γιουβέντους, με τα προγνωστικά να είναι σαφώς υπέρ της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα μετά το 2-2 στο Τορίνο αφού η "βέκια σινιόρα" θέλει μόνο νίκη (εκτός αν φέρει ισοπαλία από 3-3 και πάνω) για να περάσει αυτή στα προημιτελικά.

Αν θέλει πάντως να έχει ένα ματς-πιλότο που να της δώσει έμπνευση αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο της 3ης Νοεμβρίου του 2004, όταν νίκησε με 1-0 τη Μπάγερν στη βαυαρική πρωτεύουσα με το χρυσό γκολ του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο στο 90' (πήρε το ριμπάουντ μετά από ασταθή απόκρουση του Καν σε σουτ του Ιμπραχίμοβιτς και έκανε το "4 στα 4" για τους Τορινέζους στη φάση των ομίλων) και πανηγύριζε την πρώτη -και μοναδική μέχρι σήμερα- εκτός έδρας νίκη της επί της Μπάγερν.

Πού είναι τώρα οι θριαμβευτές του Μονάχου;

Έντεκα χρόνια και μερικούς μήνες αργότερα, η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA θέλησε να "φρεσκάρει" τη μνήμη στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, παρουσιάζοντας μία ομαδική φωτογραφια της "Γιούβε" στο φινάλε εκείνου του ιστορικού για εκείνην ματς και καταγράφοντας τη μετέπειτα πορεία 7 παικτών που είχαν συμβάλλει σε εκεινη την επιτυχία.

Δείτε τους:

Πού είναι τώρα οι θριαμβευτές του Μονάχου;

1. Τζανλούκα Τζαμπρότα

Ο Τζαμπρότα, ένας winger που μετατράπηκε σε φουλ-μπακ, άφησε την Γιουβέντους για την Μπαρτσελόνα έχοντας βοήθησει πρώτα την Ιταλία να κατακτήσει το Μουντιάλ του 2006 ανοίγοντας το σκορ στο 3-0 απέναντι στην Ουκρανία στα προημιτελικά. Έπαιξε για δύο σεζόν στην Μπάρτσα και τέσσερις στην Μίλαν, με την οποία κατέκτησε το σκουντέτο τη σεζόν 2010-11. Ο Τζαμπρότα τελείωσε την καριέρα του στην δεύτερη κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2013-14, όταν έπαιξε σε τρία ματς με την Κιάσο πριν γίνει προπονητής. Απολύθηκε τον Απρίλιο, εργάζεται τώρα ως τηλεσχολιαστής στην ελβετική τηλεόραση.

2. Τζανλούκα Πεσότο

Διεθνής 22 φορές με την εθνική Ιταλίας και κάτοχος Champions League με την Γιουβέντους τη σεζόν 1995-96, ο αριστερός μπακ ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2006 αλλά συνέχισε να εργάζεται για τη Γιουβέντους ως μέλος του προπονητικού επιτελείου. Ο καλλιεργημένος Πεσότο -του οποίου οι αγαπημένοι συγγραφείς είναι οι Άρθουρ Σοπενχάουερ και Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και έχει για αγαπημένο βιβλίο τον Μικρό Πρίγκηπα- ανέλαβε δουλειά στα τμήματα υποδομής της Γιουβέντους το 2009.

3. Μανουέλε Μπλάζι

Ο εργατικός μέσος άφησε τη Γιουβέντους το 2006 και συνέχισε να παίζει στη Serie A για αρκετά χρόνια, φορώντας μεταξύ άλλων τις φανέλες των Νάπολι, Φιορεντίνα και Παλέρμο. Μετά από δύο σεζόν στη Serie B με τη Βαρέζε, μετακόμισε στην Ινδία το 2015 για να παίξει για την Τσεναϊγίν, μία ομάδα που καθοδηγούταν από τον Ιταλό πρώην αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι. Η ομάδα του κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Super League της Ινδίας τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον Μπλάζι να αγωνίζεται 90 λεπτά στην καθοριστική νίκη με 3-2 απέναντι στην ομάδα του Ζίκο, Γκόα.

4. Λιλιάν Τουράμ

Ο σπουδαιός Γάλλος αμυντικός αποχώρησε από τη Γιουβέντους το 2006, μετά την ήττα της Γαλλίας από την Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ του 2006 στα πέναλτι, και πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του στη Μπαρτσελόνα. Πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου με τη Γαλλία, το 2008 ίδρυσε το ίδρυμα με την ονομασία "Lilian Thuram", που έχει αφοσιωθεί στη μάχη κατά του ρατσισμού.

5. Τζανλουίτζι Μπουφόν

Μετά το θεαματικό του ντεμπούτο στην Πάρμα στα 17 του χρόνια, κρατώντας την ισχυρή τότε Μίλαν σε ισοπαλία 0-0- ο Μπουφόν δεν κοίταξε ποτέ πίσω. "Ήξερα ότι ήμουν ξεχωριστός τερματοφύλακας. Έμεινα προσγειωμένος αλλά δεν είμαι ανόητος", δήλωσε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της UEFA ο Μπουφόν. Στα 19 του χρόνια, ο Μπουφόν είχε κατακτήσει το Κύπελλο UEFA και είχε γίνει διεθνής ενώ όταν υπέγραψε στη Γιουβέντους το 2001 έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους τερματοφύλακες. Μετά από 15 χρόνια, έξι πρωταθλήματα Ιταλίας και ένα Μουντιάλ, ο Μπουφόν είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική Ιταλίας και συνεχίζει.

6. Έμερσον

Ο Έμερσον, με το προσωνύμιο "Puma" για το στιλ του πάνω στο χορτάρι, άφησε τη Γιουβέντους για την Ρεάλ Μαδρίτης το 2006 και κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα στη μοναδική σεζόν που έπαιξε στη La Liga υπό τις οδηγίες του πρώην προπονητή του σε Ρόμα και Γιουβέντους, Φάμπιο Καπέλο. Κατόπιν έπαιξε για δύο χρόνια στη Μίλαν πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην πατρίδα του με τη Σάντος. Τηλεσχολιαστής κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010, δούλεψε για κάποιο διάστημα ως μέλος του προπονητικού επιτελείου του Βαντερλέι Λουσεμπούργο στην Γκρέμιο ενώ από το 2011 ασχολείται με την ποδοσφαιρική ακαδημία που έφτιαξε στην Πελότα της Βραζιλίας.

7. Φάμπιο Καναβάρο

Ο Καναβάρο, τελευταίος αμυντικός που κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του. Ήταν αρχηγός της εθνικής Ιταλίας που θριάμβευσε στο Μουντιάλ του 2006 φτάνοντας τότε τις 100 συμμετοχές ενώ αποχώρησε από τη διεθνή σκηνή το 2010 έχοντας 136 ματς στην εθνική ομάδα. Κατέκτησε επίσης το Κύπελλο UEFA με την Πάρμα το 1999 έχοντας αφήσει την πατρίδα του, τη Νάπολη, και πήρε δύο τίτλους με τη Ρεάλ Μαδρίτης ανάμεσα στις δύο θητείες του στη Γιουβέντους. Αυτή τη στιγμή είναι προπονητής στην Αλ-Νασρ της Σαουδικής Αραβίας μετά την παρουσία του στον πάγκο της Γκουανγκζού στην Κίνα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον αγώνα της 3ης Νοεμβρίου του 2004:

ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Σανιόλ (46' Γκέρλιτς (63' Σολ), Λούσιο, Ρ. Κόβατς, Φρινγκς, Μακάι, Μπάλακ, Πισάρο, Σαλιχάμιτζιτς (92' Γκερέρο), Χάργκριβς, Σβάινσταϊγκερ

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Πεσότο, Έμερσον, Ιμπραχίμοβιτς, Ντελ Πιέρο, Νέντβεντ, Καμορανέσι, Τζαμπρότα, Μπλάζι, Τουράμ, Καναβάρο

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ