ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Δόξα Δράμας παλεύει να ανέβει στις επαγγελματικές κατηγορίες, βάζοντας και πάλι τους "Μαυραετούς" στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το Sport24.gr θυμίζει για ποιους λόγους το καμάρι της πόλης είναι μια από τις ιστορικότερες επαρχιακές ομάδες της χώρας.

Είθισται για τις περισσότερες ομάδες να χρησιμοποιούμε την λέξη "ιστορική", θέλοντας να τους δώσουμε οντότητα, υπόσταση, να "βαρύνουμε" το όνομά τους και την αθλητική διαδρομή τους. Πολλές φορές γράφεται απλά για να γραφτεί. Σε άλλες περιπτώσεις όμως ισχύει σε απόλυτο βαθμό, ακόμα και αν εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο δεν διάγουν και τις καλύτερες στιγμές τους. Άλλωστε, κάθε ομάδα έχει τα πάνω της και τα κάτω της, τις καλές και τις κακές της στιγμές.

Η Δόξα Δράμας είναι μια απ' αυτές που τις λέμε ιστορικές και δεν είναι κλισέ, ούτε την αναφέρουμε έτσι απλά και μόνο για να την εξυψώσουμε. Δεν το έχει ανάγκη, μιλάνε από μόνα τους τα επιτεύγματά της και το γεγονός πως επάξια θεωρείται μια από τις θρυλικές επαρχιακές ομάδες της χώρας και ας βρίσκεται πλέον στην Γ' Εθνική, παλεύοντας να επανέλθει και πάλι στον "αφρό". Με την ελπίδα των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων να τα καταφέρει και να μπει και πάλι στο κλαμπ των μεγάλων, στα "μεγάλα σαλόνια".

Το καμάρι της πόλης, οι "Μαυραετοί" έχουν πολλούς λόγους για να υπερηφανεύονται για την ομάδα τους. Η Δόξα έχει το δικό της πολυπληθές κοινό, ασχέτως αν στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σωματεία με πολύ κόσμο από πίσω. Στην Δράμα, δε, οι ΠΑΟΚτζήδες θεωρούνται... αφεντικά. Παρ' όλα αυτά, η Δόξα Δράμας έχει πολύ λαό και το έχει αποδείξει. Πλέον, με μια διοίκηση που σφύζει από υγεία, έχει οικονομική ευρωστία και δίνει όραμα για το μέλλον, παλεύει να δυναμώσει και να γιγαντώσει το όνομα του συλλόγου.

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει για ποιους λόγους η Δόξα έχει το δική της κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορεί να μην έχει τίτλους, αλλά έχει βγάλει σπουδαίους παίκτες όπως τον τεράστιο Τάκη Λουκανίδη, έχει παίξει σε τρεις τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας και έχει πραγματοποιήσει ορισμένες εξαιρετικές πορείες. Στόχος φυσικά είναι να "γράψει" και άλλες σελίδες και να βγάλει νέες γενιές φιλάθλων που θα στηρίζουν αποκλειστικά την Δόξα Δράμας. Ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει.

Το μεγαλείο του συλλόγου είναι δεδομένο και δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Σε τέτοια μεγαλεία αναφέρεται και το "Head & Shoulders Greatness Club", μέλος του οποίου μπορείς να γίνεις στο Facebook κι από εκεί να διεκδικήσεις 1 VIP διπλό εισιτήριο στην κερκίδα της αγαπημένης σου ομάδας. Αγοράζεις Head & Shoulders, μπαίνεις στη σελίδα του στο Facebook, ανεβάζεις τα στοιχεία σου και την απόδειξη αγοράς και μπορεί να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα ζήσουν το μεγαλείο της ομάδας σου.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Δράμας ιδρύθηκε το 1918. Σύμφωνα με μια πηγή, το έναυσμα για τη δημιουργία ποδοσφαιρικού σωματείου δόθηκε μετά την φιλική αναμέτρηση μεταξύ ντόπιων Δραμινών και Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν Πηλέας και το 1919 μετονομάστηκε σε "Σύλλογο Σωματικής Αγωγής Η ΔΟΞΑ". Αρχικό σύμβολο ήταν το τριφύλλι (πάνω από κάθε φύλλο ήταν γραμμένο και ένα από τα γράμματα ΓΣΔ), το οποίο αντικαταστάθηκε στην συνέχεια από τον μαύρο αετό, γι' αυτό και το προσωνύμιο "Μαυραετοί" που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στην πόλη της Δράμας εγκαταστάθηκαν αρκετοί πρόσφυγες, ο οποίοι κατάφεραν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της ομάδας.

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ...

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της, η Δόξα αντιμετώπισε τη Καβάλα, επικρατώντας 3-0. Έκτοτε, άρχισε να καταξιώνεται στη συνείδηση των φιλάθλων του Νομού. Η Δόξα έγινε γρήγορα η πρώτη ομάδα εντός των συνόρων της πόλης και η ανάγκη δημιουργίας μιας έδρας ήταν επιτακτική. Τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος έδωσε ο διοικητής της VII μεραρχίας που είχε έδρα στη Δράμα, ο στρατηγός, Μιλτιάδης Κοιμήσης και η οικογένεια Δουμπέσα που χάρισαν στη Δόξα την έκταση όπου βρίσκεται μέχρι τώρα το γήπεδο της Δόξας και το οποίο έχει χωρητικότητα 9.000 θεατές.

Αν θες να νιώσεις σαν... βασιλιάς μέσα στο γήπεδο της αγαπημένης σου ομάδας, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς το Head & Shoulders Greatness Club στο Facebook!

... ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

Ο μεγαλύτερος πρόεδρος της ιστορίας της θεωρείται ο Αντώνης Καστρινός. Γεννημένος στην Πάτρα το 1904, έμελλε να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη γιγάντωση του ονόματος της Δόξας και να την καταστήσει μια από τις πιο δυνατές ομάδες την εποχή που ο ίδιος βρισκόταν στο πηδάλιο. Στα δικά του χρόνια, η ομάδα έζησε ιστορικές στιγμές και αδιαμφισβήτητα είναι μια από τις εμβληματικότερες μορφές του συλλόγου. Ο πρόεδρος που έκανε το όνομα Δόξα Δράμας να ταξιδέψει παντού και να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Ήταν αυτός που έστειλε τον Πάνο Μάρκοβιτς, να σπουδάσει στην Ιταλία στο Coverciano, έδρα της ιταλικής Ομοσπονδίας και η μόνη σχολή προπονητών στην Ιταλία

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε από την Πάτρα στον Αλμυρό Θεσσαλίας όπου ο πατέρας του, Βασίλειος, υπηρέτησε ως αξιωματικός της χωροφυλακής. Ο Αντώνης Καστρινός σπούδασε Νομικά. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Μακεδονία", "Ταχυδρόμος" και "Εφημερίς των Βαλκανίων". Κατά την Κατοχή υπηρέτησε στην αντίσταση. Στη Δράμα εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά το γάμο του και ήταν πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ορειβατικού Συλλόγου, της Ε.Π.Σ. Δράμας, διευθυντής της Ηλεκτρικής Εταιρείας και της τοπικής ομάδας της πόλης.

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους

Το 1959 εξελέγη Δήμαρχος Δράμας αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα, επειδή έπεσε θύμα συναλλαγής. Στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 εξελέγη βουλευτής Δράμας με την Ένωση Κέντρου. Ο Καστρινός βρέθηκε νεκρός στις 10 το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου 1964 και διαπιστώθηκε από τη νεκροψία ότι είχε υποστεί ανακοπή της καρδιάς την προηγούμενη νύχτα. Κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Την έδρα του στη Βουλή κατέλαβε ο επιλαχών, Θεοφύλακτος Παπαπαναγιώτου. Το όνομα του Καστρινού δόθηκε σε ποδοσφαιρική ομάδα Νέων της Δράμας, με το όνομα "ΔΟΞΑ Αντώνης Καστρινός".

Η ΔΟΞΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ

Η Δόξα είχε πάντα ιδιαιτερότητες ως σωματείο και γι' αυτό ξεχώριζε για το πνεύμα της, τον πολιτισμό της, το ήθος της. Όταν η ομάδα κατέβαινε στην Αθήνα για αγώνες, οι ποδοσφαιριστές επισκέπτονταν την Ακρόπολη, πήγαιναν στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ήταν η πρώτη ομάδα της χώρας που καθιέρωσε τα κοστούμια για τους ποδοσφαιριστές στις αποστολές. Από τα έσοδά της κατέβαλε μηνιαίως 600 δραχμές για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο ο Αντώνης Γεωργιάδης και ο Βασίλης Σημιτλιώτης.

Εκατοντάδες αιτήματα απευθύνονταν από κοινωνικούς, πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς συλλόγους για να ενισχύσει το έργο τους. Ακόμη και πολιτικοί κρατούμενοι, Δραμινοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκονταν στις φυλακές του Ηράκλειου και της Αίγινας 18 χρόνια, ζητούσαν τη συμπαράσταση της Δόξας για την αποφυλάκισή τους. Τα καλοκαίρια, οργάνωνε κατασκηνώσεις και έβρισκε αθλητές για τα τμήματά της. Το '50 και το '60 είχε επαφή με όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της εποχής και πολλές επαρχιακές ομάδες παρακαλούσαν για ένα φιλικό παιχνίδι με την Δόξα.

ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΜΑΥΡΑΕΤΩΝ"

Το 1933 η Δόξα συμμετείχε στους πρώτους Πανθρακικούς αγώνες και η φήμη της άρχισε να εξαπλώνεται πέρα από τα στενά όρια της πόλης. Το 1948 κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα της ευρύτερης περιοχής, ενώ η καλύτερη δεκαετία ήταν το 50', όπου η ομάδα έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της χώρας. Μεταξύ άλλων, έπαιξε σε τρεις τελικούς Κυπέλλου, όλους με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, αλλά δεν κατάφερε να κάνει δικό της ένα τρόπαιο (το 1954 έχασε με 2-0, το 1958 ηττήθηκε 5-1 και το 1959 έχασε με 2-1). Κάθε φορά έπεφτε στον γίγαντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, της ομάδας του Ολυμπιακού που είχε πάρει το προσωνύμιο "Θρύλος". Δημιουργός εκείνης της ομάδας ήταν ο αείμνηστος Νίκος Πάγκαλος. Άλλες τρεις φορές έφτασε ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης (1952, 1955, 1961) και άλλες τέσσερις ως τα προημιτελικά (1981, 1991, 1992, 1993).

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους

Από τη θέσπιση των εθνικών κατηγοριών, η Δόξα πήρε μέρος σε 21 Πρωταθλήματα Α' Εθνικής και την πρώτη της χρονιά (1959) κατέλαβε την 6η θέση που ήταν και η καλύτερή της, ενώ την σεζόν 1959-60 κατετάγη 7η. Το 1962 υποβιβάστηκε, ένα χρόνο μετά επανήλθε και τερμάτισε 11η, για να υποβιβαστεί και πάλι το 1965. Στα επαγγελματικά πρωταθλήματα συμμετείχε κανονικά από την πρώτη στιγμή, μέχρι και το 1995 όταν και γνώρισε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού στη Β' Εθνική. Επανήλθε ξανά στα μεγάλα σαλόνια την αγωνιστική περίοδο 2011-12, όπου κάτι τα διοικητικά προβλήματα, κάτι το ότι έπαιζε στο Καυτανζόγλειο, έφεραν τον υποβιβασμό και έκτοτε δεν κατάφερε να επιστρέψει.

Η Δόξα Δράμας, πέρα από τους τρεις τελικούς Κυπέλλου που προαναφέραμε, αναδείχθηκε δυο φορές πρωταθλήτρια Β' Εθνικής το 1979 και το 1988, μια φορά πρωταθλήτρια Γ' Εθνικής το 2009 και πρωταθλήτρια Δ' Εθνικής το 2003. Παράλληλα, ήταν καλύτερη επαρχιακή ομάδα της χώρας έξι φορές (1956-57,1957-58,1958-59,1959-60,1960-61,1990-91), ένας άτυπος τίτλος ανάμεσα στις ομάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής, η Δόξα είχε τρεις συμμετοχές στην τελική φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων (1957, 1958, 1959). Όλα αυτά φανερώνουν ότι δεν ήταν μια επαρχιακή ομάδα από τις... πολλές, αλλά μια απ' αυτές που είχαν πάντα τη δική τους δυναμική.

ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ

Την περίοδο 2007-08 στον Βόρειο Όμιλο της Γ' εθνικής, η Δόξα Δράμας έδωσε μόνο 6 αγώνες, και στη συνέχεια αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα. Η κατάσταση ήταν πιο οριακή από ποτέ και τα πράγματα έδειχναν μια αναστρέψιμα. Παρ' όλα αυτά, βρέθηκε σανίδα σωτηρίας, η ομάδα έλαβε μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, καθώς απορρόφησε τον Ολυμπιακό Εθνικό Βόλου και ουσιαστικά έλαβε την θέση του, αγοράζοντας το ΑΦΜ του. Μάλιστα, κατάφερε τότε να επιστρέψει στην Β' Εθνική την σεζόν 2008-09, ενώ προείπαμε ότι περίοδο 2011-2012 προβιβάστηκε στη Super League έπειτα από απουσία 16 ετών, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει στη κατηγορία και υποβιβάστηκε ξανά στη Football League παίρνοντας τη 16η θέση με μόλις 17 βαθμούς. Και σα να μην έφτανε αυτό, την περίοδο 2013-2014, υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική, στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΗΣ

Βλέποντας λίγο τους παίκτες που δόξασαν την... Δόξα, ο Τάκης Λουκανίδης είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα της. Αφού πρώτα μεγαλούργησε με την ομάδα, πήρε μετεγγραφή για τον Παναθηναϊκό, όπου έδειξε και εκεί την τεράστια αξία του και εν συνεχεία έπαιξε και στον Άρη. Άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές είναι οι Αλέκος Ναλπάντης, Σάββας Τσοκαταρίδης (ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Α' Εθνικής που σκόραρε 5 φορές σε ένα παιχνίδι το 1962 στο Δόξα Δράμας - Φωστήρας 5-0), Γ.Χ. Γεωργιάδης (έπαιξε μετά σε Παναθηναϊκό, Νιούκαστλ , ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Ηρακλής), Γ.Σ. Γεωργιάδης (έπαιξε και αυτός στον Παναθηναϊκό), Μιχάλης Ιορδανίδης, Κυριάκος Τοχούρογλου (έπαιξε και σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ) και πολλοί ακόμη.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΦ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ// ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΦ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ.ΟΡΦΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ// ΛΟΥΚΑΝΙΔΗΣ MOTION TEAM - ()

Άλλοι σπουδαίοι παίκτες της Δόξας Δράμας της δεκαετίας του '50, που θεωρείται η σημαντικότερη της ιστορίας της, είναι οι: Σάκης Διονυσιάδης, Βασίλης Ιωάννου, Νίκος Πιστικός, Κώστας Τζαφέρης, Βύρων Καραλάζος, Νίκος Νικολαϊδης, Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ, Παύλος Μποϊντάρης, Μιχάλης Τόλιος, Γιώργος Κοτρίδης, Φάνης Ιγνατίου, Πάρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Σαμλίδης και Λάμπρος Κουρουκίδης.

Επίσης, στην Δόξα έπαιξαν και παίκτες που έγιναν διεθνείς μέσω της ίδιας και όχι αγωνιζόμενοι σε άλλη ομάδα. Συγκεκριμένα οι: Τάκης Λουκανίδης (1958/10 συμμετοχές), Παύλος Γρηγοριάδης (1960/2 συμμετοχές) Τάσος Στράντζαλης (1977/1 συμμετοχή), Γρηγόρης Χαραλαμπίδης (1980/3 συμμετοχές), Γιώργος Δαύκος (1981/1 συμμετοχή), Κωσταντίνος Μελεκίδης (1992/3 συμμετοχές), Αντώνης Κασδοβασίλης (1982/1 συμμετοχή), Θόδωρος Παχατουρίδης (1987/1 συμμετοχή).

ΤΟ "ΣΗΜΕΡΑ" ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ο Γιάννης Μπύρος εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, η οποία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της. Ασχολείται με τα μάρμαρα και η εταιρεία του θεωρείται μια από τις πλέον επικερδείς. Ο όμιλος Birros Group διαχειρίζεται το λατομείο με την μεγαλύτερη ετήσια παραγωγή λευκού μαρμάρου στην Ελλάδα (Μάρμαρο Πύργων) και εδρεύει στον Νομό Δράμας. Κύριο αντικείμενο της εταιρίας είναι η εξόρυξη και εξαγωγή ογκομαρμάρων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Το λατομείο είναι άρτια οργανωμένο και εύκολα προσβάσιμο με ετήσια παραγωγική ικανότητα 200.000 τόνων ογκομαρμάρων & ξοφαριών. Διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και άριστα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και λειτουργεί υπό την επιστασία επιστημονικού προσωπικού και μεταλλειολόγων και πληροί όλες τις προυποθέσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δόξα Δράμας: Οι "Μαυραετοί" ανοίγουν πάλι τα φτερά τους

Ο άνθρωπος αυτός δίνει τα χρήματά του για την Δόξα και θέλει να την δει στα μεγάλα σαλόνια. Φέτος, η ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και συγκεκριμένα στον 1ο Όμιλο. Η ομάδα κάνει πορεία πρωταθλητισμού, βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα με μικρή διαφορά από την κορυφή και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, παλεύοντας για την άνοδο. Ο κόσμος βλέπει την προοπτική και την ελπίδα, πιστεύει στο όραμα που υπάρχει και στηρίζει την Δόξα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μεγαλουργήσει ξανά.

Σε αυτά που μπορείς κι εσύ το "παρών" και μάλιστα από VIP θέση. Πως; Αρκεί να γίνεις μέλος του Head & Shoulders Greatness Club στο Facebook και να διεκδικήσεις 1 VIP διπλό εισιτήριο στην κερκίδα της αγαπημένης σου ομάδας!

TAGS ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ