ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τσάβι: "Θα έπαιρνα πίσω τον Άλβες, είναι το καλύτερο μπακ στον κόσμο"

FC Barcelona's Daniel Alves, from Brazil, left, reacts after scoring with his teammate Xavi Hernandez against Levante during a Spanish La Liga soccer match at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 18, 2013. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Daniel Alves, from Brazil, left, reacts after scoring with his teammate Xavi Hernandez against Levante during a Spanish La Liga soccer match at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 18, 2013. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Τσάβι, πρώην άσος και αρχηγός της Μπαρτσελόνα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε ότι ο ίδιος θα έπαιρνε πίσω στην Βαρκελώνη τον Άλβες ενώ τόνισε πως η Ντιμπάλα και Βεράτι είναι καλή προοπτική για την Μπάρτσα.

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Τσάβι με τον πρώην αρχηγό και άσο της Μπαρτσελόνα να μιλάει στο Goal.com λίγο πριν τις αναμετρήσεις με την Γιουβέντους.

Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής ο οποίος παίζει πλέον στο Κατάρ απάντησε για πάνω από 30 λεπτά σε ερωτήσεις των αναγνωστών της ιστοσελίδας σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε LIVE μέσω Facebook.

O Τσάβι όταν ρωτήθηκε για το ποιον παίκτη θα έπαιρνε από την Γιουβέντους με αφορμή τις αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα δεν δίστασε να σημειώσει πως θα επέλεγε τον Άλβες ο οποίος κακώς έφυγε από την Βαρκελώνη σύμφωνα με τον 35χρονο Ισπανό. Φυσικά αναφέρθηκε και στον Ντιμπάλα χαρακτηρίζοντας τον ως μια καλή προοπτική για το μέλλον για την πρώτην ομάδα του ενώ υποστήριξε πως ο Μάρκο Βεράτι θα ήταν ο ιδανικός να καλύψει το κενό που είχε αφήσει ο ίδιος.

Δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τον Μέσι τον οποίο χαρακτήρισε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Επίσης τόνισε ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της προπονητικής, είπε ότι καμία άλλη ομάδα δεν θα μπορούσε να φτάσει σε μια ανατροπή όπως αυτή που έκανε η Μπαρτσελόνα κόντρα στην Παρί και ξεχώρισε τρία παιχνίδια στην καριέρα του ως τα καλύτερα.

Τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Παίρνεις κάποια μαθήματα ως προπονητή, θεωρείς ότι είσαι έτοιμος να αναλάβεις την Μπαρτσελόνα (σ.σ. γέλια);
"Όχι, όχι ακόμα. Βλέπω ότι μου αρέσει η προπονητική, μου αρέσει να είμαι στο γήπεδο, να βοηθάω τους νέους παίκτες, να αναλύω το παιχνίδι. Είμαι τρελός για το ποδόσφαιρο, είναι το πάθος μου. Τώρα μαθαίνω πολλά από τον Felix Sanchez ο οποίος είναι προπονητής στην εθνική ομάδα του Κατάρ U23. Μπορώ επίσης να δω την δουλειά μου μέσω της ακαδημίας της Aspire την διαφορά στην μεθοδολογία του κάθε προπονητή.

Μαθαίνω πως να οργανώνω μια ομάδα επειδή το να παίζεις είναι διαφορετικό από το να προπονείς την ομάδα. Μπορώ να δω ότι δεν είναι εύκολο αλλά από την άλλη το ευχαριστιέμαι. Πιστεύω ότι το μέλλον μου θα είναι σαν επαγγελματίας στον πάγκο".

Έχεις μια σίγουρη ημερομηνία για το πότε θα αρχίσεις να προπονείς;
"Δεν ξέρω, δεν έχω αποφασίσει ακόμα το πότε θα αποσυρθώ σαν παίκτης. Νομίζω ότι θα παίξω σίγουρα για ακόμη μια χρόνια. Ήδη έχω ανανεώσει το συμβόλαιο μου με την Al-Sadd για έναν ακόμα χρόνο. Στην ηλικία των 38, έχω την αίσθηση πως η επόμενη χρονιά θα είναι η τελευταία της επαγγελματικής μου καριέρας. Τον επόμενο χρόνο θα πάω στην Μαδρίτη όπου θα μπορέσω να πάρω το δίπλωμα του προπονητή το οποίο δεν το έχω ακόμα.

Όταν δεν θα μπορώ να παίξω πλέον ποδόσφαιρο θα σκέφτομαι περισσότερο ως προπονητής και θα είναι ενδιαφέρον να μπορώ να βοηθώ και να προπονώ μια νέα γενιά ποδοσφαιριστών. Δεν ξέρω ακόμα αν θα είναι στο Κατάρ ή στην Μπαρτσελόνα αλλά φαντάζομαι ότι θα γίνω προπονητής σίγουρα".

Άν μπορούσες να διαλέξεις ένα ματς από την καριέρα σου ποιο θα ήταν το αγαπημένο;
"Πιθανότατα το 5-0 κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης ή ένας από τους δυο τελικούς για το Champions League κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γιατί το να παίζεις έναν τελικό και να νιώθεις ότι είσαι τόσο ανώτερος από τον αντίπαλο σου δεν είναι εύκολο. Συνήθως οι τελικοί αυτοί κρίνονται στην παράταση ή στα πέναλτι αλλά στους δυο τελικούς κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 στη Ρώμη και το 2011 στο Γουέμπλεϊ ήμασταν κατά πολύ ανώτεροι από τους αντίπαλους μας. Βασικά δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να κοιτάμε το πως θα περάσει η ώρα και να απολαύσουμε το ποδόσφαιρο που παίζαμε. Οπότε θα διάλεγα αυτά τα τρία παιχνίδια".

Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης με τον οποίο έχεις παίξει αντίπαλος;
"Έχω παίξει κόντρα σε αμέτρητους ποδοσφαιριστές από μεγάλες ομάδες όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης. Ήμουν τυχερός να παίξω κόντρα στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Σίγουρα όμως ήμουν επίσης τυχερός να παίξω συμπαίκτης με τους καλύτερους τόσο στην Μπαρτσελόνα όσο και στην εθνική Ισπανίας. Οπότε αυτό είναι κάτι που θα με συνοδεύει μετά το τέλος της καριέρας μου".

Η Μπαρτσελόνα είχε προβλήματα να βρει έναν παίκτη που να σε αντικαταστήσει και ο οποίος να παίζει στην θέση σου. Ποιος θεωρείς θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα στο υψηλότερο επίπεδο;
"Θεωρώ ότι ο Ράκιτιτς παίζει συνήθως στην θέση μου ή υπάρχουν νέοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ντένις Σουάρες ο οποίος μπορεί να παίξει εκεί επίσης αλλά δεν είναι τόσο το να βρεις έναν αντικαταστάτη ίσως πρέπει να βρεις έναν παίκτη που θα παίζει διαφορετικά απ' ότι εγώ και για αυτό η Μπαρτσελόνα συνεχίζει να κατακτά τίτλους χωρίς εμένα και χωρίς άλλους σημαντικούς παίκτες που έχουν φύγει. Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουν σπουδαία αποτελέσματα χρησιμοποιώντας παίκτες με διαφορετικά προφίλ, όπως ο Ράκιτιτς ο οποίος θεωρώ ότι τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά".

Υπάρχει κάποιος Άγγλος ποδοσφαιριστές που σου αρέσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
"Υπάρχει μια σπουδαία γενιά από Άγγλους ποδοσφαιριστές που έρχονται. Εξαιρετικά σπουδαία γενιά. Στην Τότεναμ για παράδειγμα υπάρχουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, στην Λίβερπουλ. Για παράδειγμα ο Λαλάνα είναι πολύ καλός, ο Ερικ Ντάιερ, ο Ντέλε Άλι, ο Στέρλινγκ, ο Βάρντι, ο Στόουνς. Υπάρχει μια πολύ καλή γενιά νομίζω για την Αγγλία που μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα".

Μιλώντας για την Γιουβέντους ποιος θεωρείς ότι θα είναι ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής κόντρα στην Μπαρτσελόνα;
"Θα έλεγα ότι για μένα ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους είναι ο Ντιμπάλα. Σίγουρα υπάρχει και ο Ιγκουαϊν ο οποίος μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή αλλά πιστεύω ότι ο Ντιμπάλα είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο ταλέντο στην Γιουβέντους".

Ποιος παίκτης της Γιουβέντους θεωρείς ότι είναι τόσο καλός για να παίξει στην Μπαρτσελόνα;
"Σίγουρα θα έπαιρνα πίσω τον Ντάνι Άλβες. Αποφάσισε να φύγει αλλά για μένα είναι το καλύτερο δεξί μπακ στον κόσμο αυτή τη στιγμή και λείπει πολύ από την Μπαρτσελόλα. Επίσης ο Ντιμπάλα θα είναι μια εξαιρετική προοπτική για την Μπαρτσελόνα στο μέλλον. Αλλά είναι δύσκολο γιατί η Μπαρτσελόνα ήδη έχει τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και είναι δύσκολο να βελτιώσει την αρχική της ενδεκάδα τώρα. Ωστόσο και η Γιουβέντους έχει μια σπουδαία ομάδα. Θα είναι ένα δύσκολο ζευγάρι και για τις δυο ομάδες. Θα έλεγα ότι η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί αλλά η Γιουβέντους μπορεί να τους βάλει πολύ δύσκολα".

Και ο Μπουφόν όχι;
"Ο Μπουφόν σίγουρα ναι. Αλλά ο Μπουφόν πρακτικά είναι στο τέλος της καριέρας του. Μαζί με τον Κασίγιας και μερικούς ακόμη είναι ανάμεσα στους καλύτερους γκολκίπερ του αθλήματος. Είναι ένας ιστορικός γκολκίπερ αλλά τώρα είναι 39 ετών οπότε λογικά βαδίζει προς το τέλος της καριέρας του η οποία όμως είναι άξια θαυμασμού όπως επίσης και το γεγονός ότι ακόμα παίζει στο υψηλότερο επίπεδο".

Δεν θεωρείς πως μπορούμε να δούμε δυο αναμετρήσεις που να περιλαμβάνουν μία επίσης μεγάλη ανατροπή;
"Ελπίζω πως όχι επειδή ήδη ίδρωσα πάρα πολύ τότε. Μετά το 4-0 στο Παρίσι αυτό που έγινε ήταν απίστευτο, απίστευτο. Αν ήταν να στοιχηματίσω στην "επιστροφή" της Μπάρτσα θα ήταν δύσκολο για μένα, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία πιθανότητα, δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία του Champions League να παίρνεις την πρόκριση μετά το 4-0 στον πρώτο αγώνα. Ποτέ ξανά. Μόνο η Μπαρτσελόνα μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα, έτσι δεν είναι;".

Είχες πίστη ότι θα μπορούσε η Μπαρτσελόνα να πάρει την πρόκριση μετά το 4-0;
"Ίσως στην παράταση αλλά πίστευα ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Για να είμαι ειλικρινής πρέπει να πω ότι αν ήμουν άνθρωπος που έπαιζα στοίχημα δεν θα πόνταρα τα λεφτά μου στην πρόκριση της Μπαρτσελόνα. Αλλά είδαμε ότι η Μπαρτσελόνα είναι ικανή για τα πάντα. Πάνω απ' όλα κυρίως για την επιθετική γραμμή που έχει με τους Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες".

Μιλώντας για την Παρί Σεν Ζερμέν αρκετοί λένε ότι ο Μάρκο Βεράτι θα μπορούσε να παίξει πολύ καλά στην θέση σου στην Μπαρτσελόνα. Θεωρείς ότι θα ήταν καλός για αυτούς;
"Θα ήταν το ιδανικό για την Μπαρτσελόνα. Ο Ράκιτιτς σίγουρα κάνει σπουδαία δουλειά, θεωρώ ότι έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα. Ίσως κάνει την δουλειά που είναι λιγότερο φανερή και δεν την αξιολογεί τόσο πολύ ο κόσμος. Αλλά και ο Βεράτι έχει επίσης το ταλέντο να παίξει στην Μπαρτσελόνα χωρίς αμφιβολία. Επίσης πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά στον τρόπο παιχνιδιού που έπαιζα εγώ".

Πότε κατάλαβες ότι ο Μέσι θα γινόταν θα γινόταν ένας παίκτης Παγκοσμίου επιπέδου;
"Από την στιγμή που είδα τον Μέσι να κάνει για πρώτη φορά προπόνηση. Όταν τον είδα πρώτη φορά είχα ήδη ενημερωθεί από τους ανθρώπους της ομάδας Νέων ότι θα έκανε μαζί μας προπόνηση ένας Αργεντινός που έκανε απίστευτα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε για προπόνηση μαζί μας μπορούσες να το δεις ότι ήταν διαφορετικός. Ήταν έναν παίκτης που μπορούσε να ντριμπλάρει πανεύκολα, που έβλεπε το παιχνίδι μπροστά του, που μπορούσε να περάσει τον οποιοσδήποτε. Που επίσης είχε σπουδαία προσωπικότητα και "κότσια" και ένα πολύ καλό σουτ επίσης. Ο "Λέο" είχε σε μεγάλο βαθμό όλες τις απαιτήσεις του παιχνιδιού και τα έκανε όλα στην εντέλεια.

Μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι ο Μέσι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε ως ένας εξωπραγματικός ποδοσφαιριστής αλλά στην διάρκεια της πορείας του βελτιώθηκε και άλλο και αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα ο καλύτερος που μπορούμε να δούμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά εγώ θα πάω και άλλο πίσω και θα πω ότι είναι ο καλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου".

Πλησιάζει και το "Clasico". Θεωρείς ότι τώρα που η Μπαρτσελόνα έχει χάσει κάποια παιχνίδι θα έχει την ίδια σημασία;
"Ναι θα είναι ένα παιχνίδι "κλειδί" σίγουρα. Το "Clasico" πάντα είναι ιδιαίτερο ματς παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη διεξαχθεί τα τρία-τέταρτα της La Liga. Θα είναι πολύ σημαντικό για την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, ίσως περισσότερο για την Μπαρτσελόνα καθώς αν νικήσουν θα μειώσουν και άλλο την διαφορά. Αλλά απ' την άλλη αν χάσουν, λογικά θα χάσουν και το πρωτάθλημα. Θα είναι καθοριστικό. Το αποτέλεσμα του "Clasico" θα δείξει ποιος θα κερδίσει τον τίτλο".

Photo credits: (AP Photo/Manu Fernandez)

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ