ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Περιμένοντας την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι

Περιμένοντας την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι

Απομένουν 40 ημέρες μέχρι την 1η Ιανουαρίου, όταν ο Μέσι θα μπορεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα με οποιαδήποτε ομάδα το μέλλον του. Όλα όμως δείχνουν ότι ο Αργεντίνος θα συνεχίσει στη Μπαρτσελόνα. Οπότε, γιατί έχει αργήσει τόσο πολύ η υπογραφή του;

Στις 5 του περασμένου Ιουλίου, οι ισπανικές αθλητικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με κεντρική είδηση στα πρωτοσέλιδά τους, την ανανέωση του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι μέχρι το 2021. Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ των Ισπανών δημοσιογράφων. Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν γεγονός και απέμενε μόνο το τυπικό του πράγματος, δηλαδή η δημοσίευση της φωτογραφίας του Λέο να βάζει την υπογραφή του και να επισημοποιεί έτσι και τυπικά την συνέχιση της συνεργασίας του με τους "μπλαουγκράνα". Από τότε έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες, όμως ο Αργεντινός δεν έχει καθίσει ακόμα στο τραπέζι για να υπογράψει και να βάλει τέλος στην αγωνία των culés που βλέπουν τις μέρες να περνούν και τον Ιανουάριο να πλησιάζει επικίνδυνα. Και αυτό, διότι από την πρωτοχρονιά και μετά, ο Μέσι θα έχει πλέον κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA, να συζητήσει με οποιονδήποτε σύλλογο για το μέλλον του, αφού το τωρινό του συμβόλαιο λήγει στις 30 Ιουνίου του 2018.

Από τη μια, η διοίκηση παραμένει ψύχραιμη και καθησυχάζει όσους ανησυχούν, λέγοντας ότι η υπογραφή είναι τελείως τυπική και πως το νέο συμβόλαιο του Λέο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Από την άλλη, οι φίλαθλοι δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η - έστω και τυπική - ολοκλήρωση αυτού του σίριαλ, κάτι που δεν είχε συμβεί σε καμία από τις προηγούμενες επτά ανανεώσεις στο συμβόλαιο του Μέσι. Αυτό που ακούγεται και γράφεται περισσότερο, είναι πως με αυτή την τακτική το "10" της Μπαρτσελόνα θέλει να σιγουρευτεί ότι η διοίκηση του συλλόγου θα εξασφαλίσει μια πλήρως ανταγωνιστική ομάδα, η οποία θα διεκδικεί όλους τους τίτλους, εντός και εκτός Ισπανίας. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Καταλονίας εκείνες που δεν τον "αφήνουν" να βάλει ακόμα την υπογραφή του. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι δεν υφίσταται το παραμικρό πρόβλημα και πως αργά ή - το πιθανότερο - γρήγορα, ο Αργεντίνος θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

Αυτοί οι τελευταίοι μάλιστα, δεν δείχνουν να ανησυχούν για τον Ιανουάριο, αφού πιστεύουν ότι ο Μέσι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει με κανέναν άλλο σύλλογο και πως μοναδική του πρόθεση είναι να συνεχίσει στην τωρινή του ομάδα. Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου σε κάθε ευκαιρία, δηλώνει πως οι δυο πλευρές τα έχουν βρει σε όλα από τον Ιούλιο και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Η αλήθεια είναι πως και τα τρία συμβόλαια, έχουν ήδη υπογραφεί. Εξηγούμαστε: υπάρχουν τρία διαφορετικά συμβόλαια, το ένα αφορά τη συμφωνία του Μέσι και της Μπαρτσελόνα για την συνεργασία με την Fundación Messi (το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Αργεντίνου), η οποία έχει υπογραφεί από τον Ματίας, τον αδερφό του Λέο. Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά τα δικαιώματα εικόνας του παίκτη και το έχει ήδη υπογράψει ο Χόρχε, πατέρας του Μέσι. Και τέλος, έχουμε το τρίτο συμβόλαιο, το πιο σημαντικό, εκείνο της "εργασίας", το οποίο επίσης έχει υπογράψει ο Χόρχε Μέσι, ως νόμιμος πληρεξούσιος του γιου του. Τι απομένει; Δίπλα στις υπογραφές των Μπαρτομέου και Χόρχε Μέσι, να βάλει και ο Λέο τη δική του.

Περιμένοντας την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι

Η έβδομη και πιο πρόσφατη μέχρι σήμερα ανανέωση του συμβολαίου του Μέσι. Ο Λέο και ο Μπαρτομέου δίνουν τα χέρια μετά τις υπογραφές (19/5/2014) Photo: FC Barcelona

Ο ίδιος ο Μπαρτομέου εξηγεί ότι και τα τρία συμβόλαια βρίσκονται σε ισχύ και έχουν ήδη ελεγχθεί από την εφορία, αφού υπογράφηκαν στις 30 Ιουνίου, άρα υπάγονται στον οικονομικό σχεδιασμό της περασμένης σεζόν. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και απομένει μόνο το "πρωτόκολλο της τελευταίας υπογραφής". Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα διαρρέει εδώ και καιρό ότι δεν υπάρχει λόγος να πιέσουν τον Μέσι να βγάλει την περίφημη φωτογραφία, αφού το ζήτημα είναι τυπικό. Επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα ακουγόταν από επίσημα χείλη ότι όλα ήταν θέμα ημερομηνιών, ότι δηλαδή οι συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας ήταν εκείνες που εμπόδιζαν στην ουσία το τελετουργικό της υπογραφής, κάτι όμως που δεν ίσχυσε στις προηγούμενες επτά ανανεώσεις του παίκτη. Χαρακτηριστική της αγωνίας των φίλων της Μπαρτσελόνα, είναι και η επιστολή που απηύθυνε πριν λίγες μέρες μέσω της El País, στον πρόεδρο του συλλόγου, ο διάσημος Καταλανός τραγουδοποιός Τζουάν Μανουέλ Σεράτ. Στη στήλη του, ο Σεράτ, μέλος της Μπαρτσελόνα, εξέφρασε την ανησυχία του για την μέχρι σήμερα στασιμότητα στο θέμα, κάνοντας ευθείες αναφορές στην υπόθεση του Νεϊμάρ και την άσχημη κατάληξή της για τους "μπαλουγκράνα".

Ο Μπαρτομέου, για να τον καθησυχάσει, επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, δίνοντάς του λεπτομέρειες σχετικά με τα συμβόλαια, τα οποία - επανέλαβε για μια ακόμα φορά - βρίσκονται ήδη σε ισχύ. Ο πρόεδρος της Μπάρτσα αποκάλυψε την συνομιλία του με τον Σεράτ, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Καταλανική Ακαδημία Γαστρονομίας και Διατροφής, συμπληρώνοντας στην ομιλία του, ότι ελπίζει αυτή να μην είναι η τελευταία ανανέωση συμβολαίου με τον Μέσι, αφού θεωρεί σίγουρο πως ο παίκτης θα πάρει μέρος και στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και θέλει να τον δει να το κάνει αγωνιζόμενος ακόμα με τη φανέλα των "μπλαουγκράνα". Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του συλλόγου, Τζουσέπ Βίβες, σε πρόσφατη ερώτηση δημοσιογράφων, αν ο Μέσι θα παραμείνει στην Μπαρτσελόνα ως το τέλος της καριέρας του, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Η πρόθεση του Μπαρτομέου και της διοίκησης, είναι το θέμα να έχει τελειώσει πριν τις 23 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί το πρώτο clásico της σεζόν στο "Μπερναμπέου", αφού στη συνέχεια οι παίκτες θα φύγουν για διακοπές και δεν θα υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί το τελετουργικό πριν την Πρωτοχρονιά.

Περιμένοντας την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo με τίτλο "Ανανεώθηκε" στις 5 Ιουλίου 2017

Πριν λίγες μέρες, ένας δημοσιογράφος της Mundo Deportivo, ο Μιγκέλ Ρίκο, μεταξύ αστείου και σοβαρού, έδωσε τη δική του "πιθανότητα" για την ημερομηνία της υπογραφής. Αναρωτήθηκε αν θα ήταν ένας πετυχημένος συνδυασμός, να ολοκληρωθεί το τελετουργικό την ημέρα που ο Μέσι θα βραβευτεί με το Χρυσό Παπούτσι ως πρώτος σκόρερ τη σεζόν που μας πέρασε. Πότε θα γίνει αυτό; Μα αύριο, Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου! Λέτε; Το σίγουρο είναι, ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο αυξάνονται και οι αρθρογραφίες στον καταλανικό Τύπο και μαζί τους μεγαλώνει και το αίσθημα ανασφάλειας για το τί θα γίνει τελικά. Βλέπετε, κανείς στη Βαρκελώνη δεν μπορεί - ούτε και θέλει - να φανταστεί μια Μπαρτσελόνα χωρίς τον Μέσι. Πάντως όλοι ξεκινούν από κάτι που θεωρείται δεδομένο, ότι δηλαδή αν ο Μέσι αποφασίσει να φύγει, αυτό θα γίνει αποκλειστικά με δική του απόφαση και όχι επειδή από πίσω θα βρίσκεται κάποια ομάδα που θα θέλει να τον αγοράσει, όπως έγινε δηλαδή στην περίπτωση του Νεϊμάρ με την Παρί. Αλλά ακόμα και αν θελήσουμε να εικάσουμε πιθανούς ενδιαφερόμενους, πέραν του γεγονότος ότι είναι ελάχιστες οι ομάδες που θα μπορούσαν να τον αγοράσουν και να τον πληρώσουν, ο ίδιος ο Αργεντίνος μάλλον θα τις απέρριπτε όλες εκτός ίσως από μια.

Αφήνοντας αυτόματα εκτός εξίσωσης κάθε πιθανό προορισμό εκτός Ευρώπης (αφού κανένας σύλλογος από Ασία και Αμερική δεν θα κάλυπτε τις αγωνιστικές φιλοδοξίες του Μέσι), βλέπουμε ότι και στη δική μας ήπειρο, οι ομάδες με χρήματα για μια τέτοια κίνηση, είναι ελάχιστες. Η Μπάγερν από τη Γερμανία, η Παρί από τη Γαλλία, οι δυο Μάντσεστερ άντε και η Τσέλσι από την Αγγλία και η λίστα έκλεισε (αφήσαμε εκτός τη Ρεάλ για ευνόητους λόγους). Γρήγορα-γρήγορα αποκλείουμε την Μπάγερν και την Παρί, αφού ούτε το γερμανικό, ούτε και το γαλλικό πρωτάθλημα θα συγκινούσαν τον Λέο, οπότε απομένει η Πρέμιερ. Στην Γιουνάιτεντ και στην Τσέλσι δεν θα έβρισκε την "θαλπωρή" και την "προστασία" που του προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια οι "μπλαουγκράνα", κάτι που θα μπορούσε να του δώσει μόνο η Σίτι, λόγω της παρουσίας εκεί του Πεπ Γουαρδιόλα, του Τσίκι Μπεγκιριστάιν και του Φεράν Σοριάνο. Όλα αυτά βέβαια, τα αναφέρω μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού ο Μέσι δεν έχει δείξει ποτέ ότι θα ήθελε να φύγει από την Μπαρτσελόνα. Και η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Αργεντίνος θα συνεχίσει εκεί.

Περιμένοντας την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι

Λιονέλ Μέσι και Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου πριν δυο μήνες (29/9/2017)

Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα από τον καταλανικό σύλλογο. Μια από αυτές λέει ότι ο Μέσι έχει ήδη εισπράξει μεγάλο μέρος από το πριμ ανανέωσης, το οποίο μάλιστα πηγές μέσα από τη διοίκηση ισχυρίζονται πως ξεπερνάει κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε ακουστεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Και βέβαια, το γεγονός ότι ήδη έχει υπογραφεί το συμβόλαιο για τα δικαιώματα εικόνας, είναι ακόμα ένα στοιχείο ότι όλα βαίνουν καλώς. Και το λέμε αυτό, διότι μεγάλο μέρος αυτών των δικαιωμάτων ανήκει στη Μπαρτσελόνα, κάτι που σημαίνει ότι αν έφευγε ο παίκτης για άλλη ομάδα, θα είχαμε το σουρεαλιστικό σενάριο, ο Μέσι να αγωνίζεται για παράδειγμα στη Σίτι και η Μπάρτσα να εκμεταλλεύεται την εικόνα του! Αν πράγματι υπήρχε ο παραμικρός δισταγμός για την παραμονή του στη Βαρκελώνη, τότε δεν θα είχαν υπογραφεί τα "παράπλευρα" συμβόλαια. Έτσι κι αλλιώς, όλα αυτά τα χρόνια ο Λέο δεν δέχτηκε ποτέ να ακούσει προτάσεις άλλων ομάδων, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές τέτοιες. Και αν υπάρχει κάτι για το οποίο κανείς δεν αμφιβάλλει, είναι ότι ο Μέσι - σε αντίθεση με τον Νεϊμάρ - έχει ταυτιστεί 100% με την Μπαρτσελόνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπαρτομέου πηγαίνει ακόμα παραπέρα σε ότι αφορά στην παραμονή του Λέο. Θέλει να του προσφέρει πολύ σύντομα ένα καινούργιο συμβόλαιο, αντίστοιχο με εκείνο που υπέγραψε πρόσφατα ο Αντρές Ινιέστα. Πρόκειται για μια συμφωνία "εφ' όρου ζωής", σύμφωνα με την οποία το συμβόλαιο του Μέσι θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, με απόφαση του ίδιου. Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση των culés θέλει να δείξει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη της στον κορυφαίο παίκτη που πέρασε ποτέ από την ομάδα της και βέβαια, στη συνέχεια, όταν σταματήσει από την αγωνιστική δράση, θα του προταθεί να συνεχίσει την σχέση του με τον σύλλογο από οποιοδήποτε πόστο κρίνει ο ίδιος σκόπιμο και οπωσδήποτε ως πρεσβευτής της Μπαρτσελόνα σε όλο τον κόσμο, όπως αυτή τη στιγμή ο Ροναλντίνιο. Ο Μέσι είναι σύμβολο των "μπλαουγκράνα" και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από όλους, διοίκηση και φιλάθλους. Είναι προφανές, ότι πέρα από συμβόλαια, διαπραγματεύσεις και υπογραφές, ανάμεσα στις δυο πλευρές υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το συναισθηματικό στοιχείο, αφού και ο ίδιος έχει αποδείξει πολλές φορές την αφοσίωσή του στην Μπάρτσα, αλλά και η ομάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για εκείνη είναι το σημαντικότερο "περιουσιακό" της στοιχείο.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΙ

Περιμένοντας την υπογραφή του Λιονέλ Μέσι

Η έκτη ανανέωση του συμβολαίου του Μέσι (7/2/2013)

Περιμένοντας τις εξελίξεις και το πότε θα πέσει η σημαντικότερη υπογραφή στην όγδοη κατά σειρά ανανέωση του συμβολαίου του με την απαραίτητη ιστορική φωτογραφία, ας θυμηθούμε τις προηγούμενες επτά φορές που ο Μέσι έφτασε σε συμφωνία με τους "μπλαουγκράνα" για να συνεχίσει την καριέρα του στη Βαρκελώνη. Αφού θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου του 2000, τότε που ο Τσάρλι Ρεσάκ έγραψε το πρώτο συμβόλαιο του Λέο πάνω σε μια χαρτοπετσέτα, η πρώτη ανανέωση έγινε πέντε χρόνια αργότερα, το 2005, όταν ο Μέσι ήταν 18 ετών. Το συμβόλαιό του επεκτάθηκε μέχρι το 2010 και ο ίδιος απέκτησε όλα τα δικαιώματα του παίκτη της πρώτης ομάδας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οδήγησε την "αλμπισελέστε" στην κατάκτηση του Μουντιάλ U20 στην Ολλανδία. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς (2005), ο Λαπόρτα, ανήσυχος από το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει διάφοροι σύλλογοι μετά τα όσα έκανε ο Λέο σε εκείνο το τουρνουά, του αύξησε τις απολαβές, ανάλογες πλέον με εκείνες ενός καλά αμοιβόμενου παίκτη της Πριμέρα Ντιβισιόν. Η τρίτη ανανέωση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007, λίγο πριν το χατ-τρικ του απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το συμβόλαιο επεκτάθηκε μέχρι το 2014 και μπήκε ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Την επόμενη χρονιά, με την έλευση του Γουαρδιόλα στον πάγκο των "μπλαουγκράνα", ήρθε η τέταρτη ανανέωση (2008) με τριπλασιασμό των αποδοχών του Μέσι, οι οποίες έφτασαν τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, το 2009, και αφού είχε επιτευχθεί το τρεμπλ, είχαμε καινούργια επέκταση μέχρι το 2016, αύξηση ετήσιων αποδοχών στα 10.5 εκ. ευρώ και νέα ρήτρα αποδέσμευσης στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012, η έκτη ανανέωση ανέβασε τις αποδοχές του στα 12 εκ. ευρώ. Η έβδομη και τελευταία μέχρι σήμερα ανανέωση του συμβολαίου του Μέσι, έγινε το 2014, λίγο πριν ο Αργεντίνος φύγει για το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το συμβόλαιο επεκτάθηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και οι αποδοχές έφτασαν τα 20 εκ. ευρώ ετησίως. Πάντως, από το 2016 και μετά, εν αναμονή νέας συμφωνίας (αυτή για την οποία μιλάμε στο σημερινό κείμενο), οι αποδοχές του Μέσι σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού από τα 20 απογειώθηκαν στα 39.4 εκ. ευρώ το χρόνο! Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, η ρήτρα αποδέσμευσης στο νέο του συμβόλαιο, θα κυμαίνεται από 300 μέχρι 350 εκ. ευρώ. Όλα αυτά βέβαια, θα επιβεβαιωθούν ή μάλλον πιο σωστά, θα αποσαφηνιστούν, μόλις πέσει η πολυπόθητη υπογραφή στην όγδοη ανανέωση και ένατο συνολικά συμβόλαιο του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο. Έμειναν 40 ημέρες μέχρι την 1η Γενάρη. Ίσως το θέμα τελειώσει νωρίτερα, ίσως και αργότερα, η λογική πάντως λέει ότι Μέσι και Μπαρτσελόνα θα συνεχίσουν μαζί.

Πηγές: As, Mundo Deportivo, Sport, mundod.lavoz.com.ar, cdf.cl

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ