ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Βαλβέρδε "διώχνει" οκτώ παίκτες από την Μπαρτσελόνα

FC Barcelona's Arda Turan reacts after scoring a goal against Hercules during their Copa del Rey, Spain's King's Cup soccer match at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Wednesday, Dec. 21, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Arda Turan reacts after scoring a goal against Hercules during their Copa del Rey, Spain's King's Cup soccer match at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Wednesday, Dec. 21, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Οκτώ ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην Μπαρτσελόνα, δεν θα συνεχίσουν στο "Καμπ Νόου", αφού ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν τους υπολογίζει για τη νέα εποχή του συλλόγου.

Η αλλαγή σελίδας στην Μπαρτσελόνα με την πρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε στην τεχνική ηγεσία οδηγεί και σε μία απαραίτητη εκκαθάριση του ρόστερ. Ποδοσφαιριστές που ήταν δανεικοί και δεν υπολογίζονται ή άλλοι που φόρεσαν τη φανέλα των Καταλανών φέτος, αλλά δεν απέδωσαν ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το "Καμπ Νόου".

Το ρεπορτάζ της " Marca" κάνει λόγο για οκτώ ποδοσφαιριστές που θα "κόψει" ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού από το ρόστερ της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οκτώ ποδοσφαιριστές που θα επιχειρηθεί να φέρουν έσοδα ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να προχωρήσει απρόσκοπτα σε ενίσχυση, αλλά και που θα συρρικνώσουν το μισθολογικό κόστος.

Σε αντίθεση με την περσινή περίοδο, όμως, όταν έφυγαν ως ελεύθεροι ο Ντάνι Άλβες για τη Γιουβέντους και ο Σάντρο Ραμίρεθ για τη Μάλαγα, αυτήν τη φορά οι διοικούντες την ομάδα θα προσπαθήσουν να διώξουν τους παίκτες που πραγματικά δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι τη νέα σεζόν.

ΟΙ "ΑΝΩΔΥΝΕΣ" ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Η Μπαρτσελόνα είναι στην... ευχάριστη θέση να διώξει ορισμένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή τους. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή του Βέλγου στόπερ Τόμας Βερμάλεν, τον οποίο... ξεφορτώθηκε πέρυσι στη Ρόμα ως δανεικό, αλλά φέτος επιστρέφει.

Οι Καταλανοί έδωσαν 19.000.000 ευρώ για να αποκτήσουν το 2014 τον αρχηγό της Άρσεναλ, ο οποίος σε δύο σεζόν στη Βαρκελόνη αγωνίστηκε μόλις 21 φορές, λόγω αλλεπάλληλων τραυματισμών. Το συμβόλαιό του λήγει το 2019, ωστόσο οι Καταλανοί θέλουν να τον παραχωρήσουν με κάθε τρόπο.

BATE's Mikhail Gordeichuk, left fights for the ball with Barcelona's Thomas Vermaelen during the Champions League Group E soccer match between FC Barcelona and BATE Borisov at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Nov. 4, 2015. (AP Photo/Emilio Morenatti)
BATE's Mikhail Gordeichuk, left fights for the ball with Barcelona's Thomas Vermaelen during the Champions League Group E soccer match between FC Barcelona and BATE Borisov at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Nov. 4, 2015. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Ομοίως ο Ζερεμί Ματιέ, ο οποίος αποκτήθηκε το ίδιο καλοκαίρι έναντι 20.000.000 ευρώ από τη Βαλένθια για να καλύψει και τα στόπερ και το αριστερό άκρο της άμυνας, ωστόσο η απόδοσή του ήταν κάκιστη, με συνέπεια πέρυσι να περιοριστεί σε 16 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Σε ηλικία 33 ετών, βρίσκεται κι αυτός εκτός πλάνων και αναμένεται να αποχωρήσει, με το συμβόλαιό του να λήγει το επόμενο καλοκαίρι.

Ο 26χρονος Ντόουγκλας Περέιρα αγοράστηκε κι αυτός το καλοκαίρι του 2014 από τη Σάο Πάουλο έναντι 4.000.000 ευρώ, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο, με την ελπίδα στο άμεσο μέλλον να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του, Ντάνι Άλβες, στο δεξί άκρο της άμυνας. Φευ. Ο Βραζιλιάνος αποδείχθηκε πως δεν διέθετε σε καμία περίπτωση την ποιότητα του Άλβες, έμεινε πιο πίσω στην ιεραρχία ακόμα και από τον Αλέις Βιδάλ και πέρυσι αγωνίστηκε δανεικός στην Σπόρτινγκ Χιχόν, ωστόσο και αυτός είναι αναλώσιμος.

Ο 28χρονος Τζόρντι Ματίπ βρίσκεται από το 2014 στην πρώτη ομάδα, ωστόσο συμπεριλήφθηκε αρκετές φορές ακόμα και νωρίτερα σε αποστολές. Ο Καταλανός τερματοφύλακας πήρε μόλις τέσσερις ευκαιρίες όλο αυτό το διάστημα και γενικότερα δεν υπολογίζεται παρά μόνο ως τρίτος, θέση που είθισται να καταλαμβάνει μέλος της Μασία. Στις 30 Ιουνίου μένει ελεύθερος και δεν θα προταθεί νέα συνεργασία.

ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ

Οι τελευταίες "φουρνιές" της Μασία δεν παράγουν ποδοσφαιριστές επιπέδου Μπαρτσελόνα, όπως έχουν καταλάβει καλά πλέον και στον σύλλογο, με συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός. Τόσο για την αλλαγή δεδομένων, όσο και για το μέλλον των παικτών που "ξέμειναν" στην πρώτη ομάδα, αλλά δεν διαθέτουν την ικανότητα γι' αυτό.

Ένας τέτοιος παίκτης είναι ο Μουνίρ ελ Χανταντί, ο 21χρονος επιθετικός, ο οποίος παραχωρήθηκε πέρυσι δανεικός στη Βαλένθια, στο πλαίσιο της αγοράς του Πάκο Αλκάθερ. Από τη στιγμή που δαπανήθηκαν 30.000.000 ευρώ για τον τελευταίο, το μέλλον του νεαρού δεν είναι ευοίωνο στο "Καμπ Νόου". Η Βαλένθια δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς 12.000.000 ευρώ κι έτσι η Μπαρτσελόνα ψάχνει ομάδα να τον δανείσει, ή να τον πουλήσει με όρο επαναγοράς, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Ντένις Σουάρεθ.

FC Barcelona' s Munir El Haddadi applauds after scoring his goal against SD Eibar, during the Spanish La Liga soccer match between SD Eibar and Barcelona, at Ipurua stadium, in Eibar, northern Spain, Sunday, March 6, 2016. (AP Photo/Alvaro Barrientos
FC Barcelona' s Munir El Haddadi applauds after scoring his goal against SD Eibar, during the Spanish La Liga soccer match between SD Eibar and Barcelona, at Ipurua stadium, in Eibar, northern Spain, Sunday, March 6, 2016. (AP Photo/Alvaro Barrientos AP

Ο 21χρονος Σέρτζι Σαμπέρ κάποτε θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ισπανία, ωστόσο από νέο "αστέρι" του κέντρου της Μπαρτσελόνα, βρέθηκε δανεικός στην ουραγό Γρανάδα, όπου είχε μία σεζόν που γρήγορα θα λησμονηθεί. Στόχος των "μπλαουγκράνα" είναι νέος δανεισμός σε ομάδα της Primera Division, ώστε να πάρει κι άλλα λεπτά συμμετοχής, αλλά ακόμα πιο ανταγωνιστικά.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΣΟΔΑ

Οι έξι ποδοσφαιριστές θα φύγουν από την Μπαρτσελόνα χωρίς ιδιαίτερο όφελος για τον σύλλογο. Αντιθέτως, υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές τους οποίους ο Βαλβέρδε δεν τους έχει ανάγκη και τους οποίους οι "μπλαουγκράνα" μπορούν να τους πουλήσουν και να αποκομίσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώτος εξ αυτών είναι η πιο λογική περίπτωση, ο Αρντά Τουράν. Στα 30 του πλέον, ο Τούρκος διεθνής δεν δικαιώθηκε για την επιλογή του να αφήσει την Ατλέτικο για να διεκδικήσει Champions League με την Μπαρτσελόνα, αφού πολύ πιο κοντά στην κατάκτηση του τροπαίου έφτασε η πρώην ομάδα του.

Ο Τουράν μετράει 55 συμμετοχές σε δύο σεζόν και 15 γκολ, ωστόσο στα περισσότερα παιχνίδια είτε δεν συμπλήρωσε 90λεπτο είτε μπήκε ως αλλαγή, αφού η τριπλέτα Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ είναι αδιαπραγμάτευτη και στο 4-3-3 του Λουίς Ενρίκε δεν είχε χώρο στο κέντρο.

FC Barcelona's Arda Turan celebrates after scoring during Copa del Rey, quarter final, second leg soccer match between FC Barcelona and Real Sociedad at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Thursday, Jan. 26, 2017. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Arda Turan celebrates after scoring during Copa del Rey, quarter final, second leg soccer match between FC Barcelona and Real Sociedad at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Thursday, Jan. 26, 2017. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Το συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 (έστω κι αν ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 2016 λόγω της τιμωρίας που είχε επιβληθεί από τη FIFA στην Μπαρτσελόνα) λήγει τον Ιούνιο του 2020, με συνέπεια να υπάρχει ακόμα αγοραστική αξία για τον ποδοσφαιριστή.

Οι Καταλανοί δεν περιμένουν τα 34.000.000 ευρώ που έδωσαν στους "ροχιμπλάνκος" για να τον αποκτήσουν, ωστόσο σίγουρα θα στοχεύουν σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να τον παραχωρήσουν και εν τέλει να μην βγουν χαμένοι από αυτήν την επένδυση.

Η περίπτωση του Κριστιάν Τέγιο είναι διαφορετική. Ο 25χρονος δεξιός εξτρέμ έδειξε καλό πρόσωπο ως δανεικός στη Φιορεντίνα πέρυσι, ωστόσο η μεταπωλητική αξία του δεν είναι μεγάλη, διότι μένει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι. Παρ' όλα αυτά, από τη στιγμή που ο Βαλβέρδε δεν τον χρειάζεται, αναμένεται να βγει στην... αγορά και να αποφέρει κι αυτός κάποιο ποσό στα ταμεία του συλλόγου.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ