ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Χάβος: "Να μη θέλουν να παίξουν με τον Αστέρα"

Χάβος: "Να μη θέλουν να παίξουν με τον Αστέρα"
REPORTER IMAGES

Ο Μάκης Χάβος εξήγησε στους εκπροσώπους του Τύπου που κάλυψαν το βασικό στάδιο προετοιμασίας του Αστέρα στην Ολλανδία, το πλάνο του για τη νέα σεζόν.

Ήρθε στην Τρίπολη την περυσινή σεζόν. Αλλά, η φετινή είναι διαφορετική. Είναι η πρώτη σεζόν που ξεκινά την προετοιμασία των Αρκάδων. Ο Μάκης Χάβος καλείται να επαναφέρει τους "κιτρινομπλέ" στις υψηλές θέσεις. Στο κυνήγι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Ο τεχνικός του Αστέρα, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, που κάλυψαν το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας στο Όοστερμπεεκ της Ολλανδία. Το Sport24.gr ήταν εκεί κι άκουσε τον Μάκη Χάβο να αναλύει το πλάνο του για την ομάδα που θέλει να βλέπει στο γήπεδο.

- Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα της παραμονής στην Ολλανδία, πώς πήγαν τα πράγματα, τι αποκομίσατε από την παρουσία των παικτών σας εδώ;

"Από το πρώτο που θέλω να ξεκινήσω και πρέπει να πούμε είναι ότι γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έχουν κάνει τα παιδιά. Δούλεψαν 100% επαγγελματικά σε όλες τις προπονήσεις. Ερχόμενοι εδώ στην Ολλανδία, ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε αρκετή έμφαση στις πρωινές προπονήσεις, στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Οι απογευματινές προπονήσεις αναλώθηκαν πολύ περισσότερο στα κομμάτια τα τακτικά, όπως θέλαμε να δουλέψουμε. Δίνοντας όμως το τελευταίο φιλικό νομίζω ότι ήδη δείξαμε στα δύο προηγούμενα φιλικά, κάποια κομμάτια και κάποιες προπονήσεις να βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Σταδιακά ανεβάζουμε και αυξάνουμε την ένταση όσον αφορά τον χρόνο των παικτών που έχουν να πάρουν στο παιχνίδι, έτσι ώστε να έχουμε καταλήξει στον κορμό της ομάδας σιγά-σιγά και φτάνοντας στην Ελλάδα να κάνουμε ακόμη 2 φιλικά παιχνίδια".

- Ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα χρονιά;

"Ο στόχος της ομάδας είναι να παίξει καλό και ποιοτικό ποδόσφαιρο. Να είμαστε πάρα πολύ καλοί και στις πέντε φάσεις του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα οπωσδήποτε να ξαναεπιστρέψει η ομάδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια, εκεί όπου ανήκει. Το σίγουρο είναι ότι θα διεκδικήσουμε το Κύπελλο και την κατάκτησή του".

- Είστε ικανοποιημένος από τις επιλογές και από την απόδοση των ποδοσφαιριστών στην προετοιμασία;

"Έτσι όπως το είχαμε σχεδιάσει το πλάνο μας, έτσι λειτουργούμε μέχρι τώρα. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολη η εύρεση ενός επιθετικού με το στιλ και τα χαρακτηριστικά που θέλαμε. Εγώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το υλικό και τα παιδιά δουλεύουν πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα μπορεί να χρειαστούμε και δεύτερο παίκτη. Έχουμε ακόμα το χρόνο να τον μπολιάσουμε μέσα στην ομάδα. Αυτό που επείγει είναι να μπορεί να μπει ο παίκτης στα τακτικά κομμάτια. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, τα παιδιά το έχουν καταλάβει και από την περσινή χρονιά, ότι θα δουλεύουμε όλοι στο 100%. Θα προσπαθήσουμε να αναγκάσουμε τις ομάδες να μην θέλουν να παίξουν με τον Αστέρα".

Χάβος: "Να μη θέλουν να παίξουν με τον Αστέρα"
REPORTER IMAGES

- Θα βρίσκονται στις επιλογές σας παιδιά από τις Ακαδημίες; Θα πάρουν χρόνο συμμετοχής;

"Θέλει υπομονή, οπωσδήποτε. Είναι σημαντικό ότι ήρθαν πολλά παιδιά μαζί μας. Είναι σημαντικό ότι την φετινή χρονιά πρέπει να "χτίσουμε" σε αυτά τα παιδιά. Δεν μπορείς από την μια ημέρα στην άλλη, να βάλεις τα παιδιά να παίξουν. Χρειάζεται ένα πλάνο και χρόνος οπωσδήποτε. Είμαι ευχαριστημένος από την ποιότητα που έχουν σαν παίκτες, είμαι ευχαριστημένος από τα εργομετρικά που έχουν. Πρέπει να δώσουν έμφαση ειδικά σε κάποια κομμάτια, τακτικά, έτσι ώστε δουλεύοντας οι Ακαδημίες με τον σύγχρονο τρόπο και την μορφή που πρέπει να έχει η πρώτη ομάδα, να δουλεύουν όλοι στο 100%, όπως κάνουμε εμείς. Σε όλες τις προπονήσεις και στα κομμάτια της δύναμης και της φυσικής κατάστασης, έτσι ώστε να έρχονται τα παιδιά έτοιμα και να μπορούν να ξέρουν και τη θέση, να ξέρουν και να μπορούν, να παίξουν στην πρώτη ομάδα του Αστέρα. Είναι σημαντικό για μένα μια ομάδα να παράγει παίκτες. Βλέπουμε ότι μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όπως είναι η Μπαρτσελόνα, η Άρσεναλ και αγοράζουν παίκτες αλλά και παράγουν".

- Στις προηγούμενες ομάδες που έχετε δουλέψει, αρέσκεστε σε συστήματα όπως 4-2-3-1 και στο 4-1 με ένα αμυντικό χαφ και δύο ποδοσφαιριστές μπροστά από το "6άρι". Είδαμε ότι στην Ολλανδία, δοκιμάζετε και τα δύο συστήματα. Ποιο θεωρείτε ότι ταιριάζει περισσότερο στο τωρινό ρόστερ της ομάδας;

"Είναι σημαντικό μια ομάδα να μπορεί να είναι ευέλικτη, να μπορεί να παίζει τουλάχιστον δύο, μην προσθέσω και τρίτο σχηματισμό. Αλλά επειδή η ομάδα αποτελείται από πολλά καινούρια πρόσωπα, γι' αυτό και ίσως ξεκινήσαμε λίγο πρόωρα την προετοιμασία και βάλαμε κάποια κομμάτια όσον αφορά το φαγητό και στην Τρίπολη που διαμένουμε και κάναμε προπονήσεις για να "δέσουν" γρήγορα. Νομίζω ότι το 4-2-3-1, όπως λέγεται, είναι το πιο ασφαλές κομμάτι όσον αφορά τους αμυντικούς μηχανισμούς και την πίεση ψηλά. Και 4-3-3 όπως είπατε με ένα αμυντικό χαφ, για μένα ίσως μπορεί να αποδώσει καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα μπορεί να κρύβει κάποιες παγίδες όσον αφορά την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Θεωρώ ότι επειδή όπως σας είπα, είναι πολλά τα νέα πρόσωπα και επειδή η ομάδα να μπορεί να παίρνει και ψυχολογία και εμπιστοσύνη στον εαυτό της, είναι καλό στην αρχή να ξεκινήσουμε με δύο αμυντικά χαφ και βλέποντας στην πορεία και δουλεύοντας και τους δύο μηχανισμούς, αν κάτι δεν βγει, δεν λειτουργεί σωστά να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι στην διάρκεια του παιχνιδιού".

- Εχετε στο μυαλό σας την 11άδα των επίσημων αγώνων, έχετε καταλήξει σε κάποιο κορμό;

"Από όταν τέλειωσε η περσινή χρονιά, προσπαθούσα με τα παιδιά που ξέραμε ότι θα μείνουν στο ρόστερ, κάνοντας κάποια κομμάτια τακτικά είτε με κατοχή μπάλας είτε με ανάπτυξη, να βάζω παιδιά τα οποία θα ήταν στην Ολλανδία. Αν με ρωτάς τι θα χρειαζόμασταν για τις μεταγραφές, κάνοντας ένα πλάνο αργότερα, είπαμε ότι θα ήταν λίγο θαμπό τι θα χρειαζόμασταν σε κάποιες θέσεις και κάποιες προσθαφαιρέσεις που θα γίνονταν. Θεωρώ ότι ο προπονητής σίγουρα έχει πάντα τις βασικές του επιλογές, ήδη από το ξεκίνημα της πρώτης ημέρας πρέπει να αρχίζεις να χτίζεις τον κορμό, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό γιατί όπως σας είπα είναι σημαντικό ότι είχαμε και έχουμε να χτίσουμε μια καινούρια ομάδα. Άρα ο προπονητής πρέπει να έχει τον κορμό των 8-10 παικτών οπωσδήποτε. Στην διαδρομή ή στην πορεία αυτά αλλάζουν ανάλογα τον αριθμό των παικτών, γιατί υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι χωρούν ορισμένοι από αυτούς ή στον ένα ή στον άλλο σχηματισμό. Εγώ από όλα τα παιδιά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και θέλω να πιστεύω ότι με την έλευση του φορ, η ομάδα θα είναι πλήρης".

Χάβος: "Να μη θέλουν να παίξουν με τον Αστέρα"
REPORTER IMAGES

- Υπάρχουν επιλογές των παικτών για τα δύο συστήματα; Αποτελεί στοίχημα η χρήση του Κουρμπέλη στα στόπερ;

"Κοιτάξτε είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να παίξουν σε παραπάνω από μία θέση. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, βλέπουμε ότι ο Μασεράνο ήταν από τα καλύτερα αμυντικά χαφ στον κοσμο και στην Μπαρτσελόνα παίζει σαν στόπερ. Σίγουρα δεν είναι καλό να αλλάζεις τους παίκτες συνεχώς θέση. Βέβαια πρέπει να έχουν στάνταρ θέση, σε ένα παιχνίδι. Αλλά σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα να μην έχεις ένα παίκτη και ευτυχώς στον Αστέρα έχουμε ποδοσφαιριστές που θεωρώ ότι μπορούν να παίξουν και αμυντικό χαφ αλλά και στόπερ. Ο Κουρμπέλης απο΄εκεί ξεκίνησε, ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει με χαρακτηριστική άνεση και στόπερ και αμυντικό χαφ, ο Ιγκλέσιας είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει υπερβάλλοντα ζήλο και δύναμη στο παιχνίδι του, είναι ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου και μπορεί να παίξει και στόπερ, έτσι πιστεύω, αυτό έχει δείξει στην προετοιμασία. Είναι σημαντικό ότι στην συζήτηση που έκανα μαζί του, του αρέσει και τον ενδιαφέρει. Μάλιστα μου εκμυστηρεύθηκε ότι έκατσε το καλοκαίρι και είδε παιχνίδια στόπερ, όσον αφορά την θέση αυτή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει και ανταπόκριση από τον ίδιο τον παίκτη. Στον άξονα οπωσδήποτε, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί έχουμε παιδιά τα οποία και ήταν στο περσινό ρόστερ, γνωρίζουν τον τρόπο δουλειάς και είναι σημαντικό ότι φέτος είναι αρκετά βελτιωμένοι, όσον αφορά το τακτικό κομμάτι".

- Πώς θα συνεχιστεί η προετοιμασία αλλά και ποιες είναι οι σκέψεις σας για την έναρξη του πρωταθλήματος;

"Έχουμε άλλα δύο φιλικά παιχνίδια, είναι σημαντικό ότι με τα κομμάτια της φυσικής κατάστασης, το ρόστερ σχεδόν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί. Θα δουλέψουμε σε κάποια κομμάτια τακτικά, όσον αφορά την πίεση ψηλά όσον αφορά κάποιες φάσεις του παιχνιδιού και κάποιες παραμέτρους που έχουν. Είναι καλό ότι έχοντας και τα δύο φιλικά, με δύο ομάδες Α' Εθνικής να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε και πλέον οι πιο "βασικοί" παίκτες να πάρουν ακόμα περισσότερο χρόνο συμμετοχής, έτσι ώστε στο τελευταίο φιλικό που έχουμε κανονίσει αρκετοί ποδοσφαιριστές να πάρουν 90λεπτο. Oι προπονήσεις δεν θα είναι όλες διπλές στην Τρίπολη. Θεωρώ ότι στην πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό η ομάδα θα είναι έτοιμη για να πάμε και να διεκδικήσουμε τη νίκη".

- Είστε ένας προπονητής που χτίζετε την ομάδα σας από την άμυνα. Πιστεύετε ότι η ομάδα όπως είναι τώρα χρειάζεται προσθήκες στην άμυνά της ή είστε ικανοποιημένος από τους παίκτες που έχετε; Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης είναι αν από το περσινό ρόστερ της ομάδας έφυγαν κάποιοι ποδοσφαιριστές που θα σας ήταν απαραίτητοι;

"Για το πρώτο σκέλος εμείς χτίσαμε την ομάδα από τον τερματοφύλακα. Στο αμυντικό μας κομμάτι είμαστε υπερπλήρεις. Έχουμε παιδιά που μπορούν να παίξουν από αμυντικά χαφ, στόπερ. Έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε τέσσερα στόπερ συν ένας πέμπτος που είναι μικρός σε ηλικία και προσπαθούμε να τον φτιάξουμε. Και στις άκρες είμαστε καλά, θεωρώ ότι δεν έχουμε πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι. Επίσης με τους τερματοφύλακες είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, έχουμε τα τρία παιδιά που μπορούν να παίξουν ανά πάσα στιγμή, έχουμε και τους δύο μικρούς για το μέλλον που δουλεύουν με τον κ. Μουντάκη. Για το δεύτερο σκέλος, δεν θέλω να γυρίζω πίσω. Για κάποια παιδιά που βοήθησαν πάρα πολύ τον Αστέρα, όπως και ο Αστέρας τους βοήθησε, ίσως είχε κλείσει ο κύκλος τους. Γιατί μερικές φορές στο ποδόσφαιρο είτε ο ποδοσφαιριστής κουράζει την ομάδα είτε η ομάδα κουράζει τον ποδοσφαιριστή. Το νέο και το φρέσκο αίμα, συν τη χρονιά που πέρυσι ήταν αποτυχημένη, φέρνει πάντα κάτι καινούριο".

Χάβος: "Να μη θέλουν να παίξουν με τον Αστέρα"
REPORTER IMAGES

- Πολλά παιδιά είναι νέα και ταλαντούχα. Βλέπετε κάποια παιδιά να στελεχώνουν την Εθνική ή να αγωνίζονται και στο εξωτερικό;

"Όλα τα παιδιά που είναι εδώ μαζί μας, έχουν περίσσιο ταλέντο. Στις Εθνικές ομάδες δεν μας λείπει κάτι σε αυτές τις ηλικίες. Όταν μπαίνουν στο μεταίχμιο και πάνε στην Κ20 και στην πρώτη ομάδα, αρχίζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο να χάνεται το τρένο και το μέτρο. Το πρωτάθλημα Κ20 δεν είναι ανταγωνιστικό. Είναι σημαντικό να χτίζουμε από φέτος για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε τυχεροί στον Αστέρα γιατί έχουμε παιδιά όπως είναι ο Τσιώλης, όπως είναι ο Νάτσης, που έχουν εξαιρετικό ταλέντο και ποιότητα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που όπως λέμε, γεννήθηκαν ποδοσφαιριστές. Σίγουρα παίζει ρόλο η προπόνηση και η διαπαιδαγώγηση που πρέπει να δώσουμε εμείς, με πρώτο εμένα. Το περιβάλλον είναι υγιέστατο, είναι σημαντικό ότι είναι εδώ και θα είναι μεγάλη χαρά να αφήσω κάτι. Όταν ο προπονητής φεύγει από μια ομάδα, εκτός από τις επιτυχίες γιατί όλοι μας κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, είναι να αφήσει έργο. Θα είμαι ευτυχισμένος αν κάποια από τα παιδιά αυτά παίξουν και διακριθούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

- Πώς θα θέλατε να σας θυμάται ο κόσμος της Τρίπολης, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Επίσης, πολλοί λένε ότι αυτή η ομάδα θυμίζει Μπαρτσελόνα ή Αρσεναλ. Εσείς παίρνετε στοιχεία από μεγάλα κλαμπ;

"Πολλοί θέλουμε να αντιγράψουμε την Μπαρτσελόνα, αλλά Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να γίνουμε. Είναι σε πάρα υψηλό επίπεδο. Με παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς, που δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία, συν τα τακτικά κομμάτια. Πάντα πρέπει να κλέβουμε κάτι από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι να μπορεί το ρόστερ που έχεις να ανταποκριθεί σε αυτά που ονειρεύεσαι και φαντάζεσαι. Πάντα, όμως, με δουλειά μέσα στο γήπεδο".

- Νιώθετε τυχερός που είστε στον Αστέρα, σε μια ομάδα που έχει λύσει όλα τα προβλήματα και έχει δύο ιδιοκτήτες που της προσφέρουν τα πάντα;

"Το σκέφτομαι πολλές φορές και λέω συνεχώς δόξα τω Θεώ. Γιατί για έναν προπονητή είναι ευλογία να είναι προπονητής στον Αστέρα. Το ευχάριστο για εμένα ήταν ότι είχα ξαναπεράσει από την ομάδα, έστω ως βοηθός προπονητή. Είχα δεθεί με την ομάδα, με τους ανθρώπους, αγάπησα τον Αστέρα. Κρατήσαμε επαφή στο πέρασμα του χρόνου. Είναι σημαντικό να είσαι σε μια ομάδα με μεγάλη αγάπη".

TAGS ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ