ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Παντελίδης: "Όνειρο μου να αγωνιστώ με τον Αστέρα στην Ευρώπη"

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο τεχνικός του Αστέρα, Σάββας Παντελίδης, μίλησε στον Arcadia 93,8 και έθεσε ψηλά τους στόχους για την παρουσία του στους Αρκάδες.

Ο προπονητής του Αστέρα, Σάββας Παντελίδης, παραχώρησε συνέντευξη στον Arcadia93.8 και την αθλητική εκπομπή "μπάλα κι άλλα" όπου μίλησε για τους στόχους της ομάδας του, τις προσωπικές του φιλοδοξίες αλλά και τη ζωή του στην Τρίπολη.

Μεταξύ άλλων ο έμπειρος τεχνικός αναφέρθηκε στους στόχους που έχει με την ομάδα του Αστέρα, θέτοντας ψηλά τον πήχη καθώς υποστήριξε πως θα ήθελε να αγωνιστεί με τους Αρκάδες στην Ευρώπη. Επίσης τόνισε πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην ομάδα απ' όσα περίμενε ενώ αναφέρθηκε και στη παρουσία των νεαρών ποδοσφαιριστών στον Αστέρα. Επίσης αναφέρθηκε εν γένει στην προπονητική του καριέρα αλλά και τα όσα έχει ζήσει στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την ατάκα του ότι όποιος φορά σορτσάκι είναι μαθητής και για το ποιό είναι το μυστικό του με το οποίο ως δάσκαλος άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα του Αστέρα:
"Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό παρά μόνο η σκληρή καθημερινή δουλειά. Γιατί ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και ότι μπορούμε να καταφέρουμε στο μέλλον έχει να κάνει καθαρά με την δουλειά που κάνουν τα παιδιά όλη την εβδομάδα, το ποδόσφαιρο άλλωστε ξεκινά από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο. Οτι κάνεις όλη την εβδομάδα, αυτό θα βγάλεις και στο γήπεδο την Κυριακή. Από εκεί και έπειτα ο Αστέρας είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να ενθουσιάζεται υπέρμετρα. Μιλάω μόνο για τους παίκτες βέβαια.

Επειδή δεν υπάρχει μια μεγάλη βάση παικτών που να είναι πολλά χρόνια στην ομάδα και έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα κατά καιρούς η ομάδα πρέπει να είναι ήρεμη και να μην παρασύρεται, να μένει προσηλωμένη στον στόχο της. Γι΄αυτό και το είπα αυτό. Απ' όταν ήρθα στην ομάδα είχαμε τρία άσχημα αποτελέσματα και μείναμε ήρεμοι δείχνοντας εμπιστοσύνη στα παιδιά και έτσι μπορέσαμε και το γυρίσαμε. Προσπαθώ να κρατήσω όσο χαμηλά γίνεται τους τόνους. Επιπλέον ήταν και προσωπικό βίωμα η χρήση της λέξης σορτσάκι. Στα 37 μου όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, τον επόμενο χρόνο ένοιωθα 10 χρόνια μεγαλύτερος. Όσο είσαι μέσα στο γήπεδο και παίζεις βλέπεις το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι. Γι' αυτό λοιπόν θέλει μεγάλη προσοχή η διαχείριση των παιδιών".

Για την εύκολη επικράτηση επί του Λεβαδειακού και για τα πλάνα του για τον δύσκολο αγώνα απέναντι στην Κέρκυρα:
"Η ομάδα της Κέρκυρας είναι εξαιρετική ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πάντα το ερχόμενο παιχνίδι είναι πιο δύσκολο από αυτό που πέρασε. Υπάρχουν νέες προκλήσεις και ο αντίπαλος γνωρίζοντας ότι έχουμε κάνει συνεχόμενες νίκες θα έρθει πιο υποψιασμένος και με μεγαλύτερο κίνητρο. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολος απέναντι στην Κέρκυρα".

Έχει κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων της Super League;
"Πράγματι έτσι είναι. Να εξηγήσω και τους λόγους για τους οποίους έχει συμβεί αυτό. Κανείς από τους 4 θεωρητικά μεγάλους, που αποτελούν παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις, ο καθένας για δικούς του λόγους, δεν έχει μια σταθερότητα να κάνει συνεχόμενες νίκες και πειστικές εμφανίσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι είναι από κάτω να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Βλέπουμε τον πρώτο να απέχει πολύ λίγους βαθμούς από τους από κάτω ενώ τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν 10 βαθμούς πάνω από τον δεύτερο. Αυτός είναι και ο λόγος που το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ καλό. Αν πάρουμε για παράδειγμα την δικιά μας την ομάδα πριν 3 αγωνιστικές ήμασταν προτελευταίοι και τώρα απέχουμε 2 βαθμούς από την 5αδα και 3-4 βαθμούς μακριά από τον υποβιβασμό".

Για το η ομάδα επηρεάζεται από τον μεγάλο αριθμό θεατών που έρχονται στα παιχνίδια με τους μεγάλους και τον μικρό που έρχονται με όχι τόσο εμπορικές ομάδες:
"Το να έχεις ένα γεμάτο γήπεδο σίγουρα σου φτιάχνει την ψυχολογία. Η δική μας δουλειά όμως δεν είναι να έχουμε παράπονα για το αν έρχεται κόσμος στο γήπεδο γιατί ο καθένας κρίνει το τι θα κάνει για τους δικούς του λόγους. Εμείς αρχικά θέλουμε να ευχαριστήσουμε αυτούς που είναι πάντα εκεί γιατί το να είναι εκεί μας ευχαριστεί. Η δουλειά μας είναι να παίξουμε τόσο καλά ώστε να αναγκάσουμε περισσότερους να έρχονται".

Για τους νεαρούς που έχουν ενεργό ρόλο στην ομάδα και αν αυτό είναι δικό του πλάνο:
"Δεν μπορώ να πω ότι είναι θέμα επιλογών δικών μου το ότι βρίσκονται τόσο μικρά παιδιά στο ρόστερ αλλά του πλάνου με το οποίο ξεκίνησε η ομάδα την χρονιά. Πιστέψτε με ότι μόλις ήρθα δεν είχα καταλάβει πόσο μικρός είναι ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών. Είναι όμως ευχάριστο να δουλεύεις με παιδιά που έχουν κίνητρο. Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Ευκαιρίες παίρνουν όσοι το αξίζουν. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι μικρός η μεγάλος. Πρέπει μόνος του να πάρει την ευκαιρία. Για μένα το πολύ καλό είναι ότι τα παιδιά από την δεύτερη ομάδα δείχνουν να έχουν στοιχεία και προσόντα που πιστεύω ότι θα μας απασχολήσουν σύντομα".

Θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της ομάδας την χειμερινή περίοδο;
"Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να το απαντήσω αυτό. Ακόμα και αν είχα κατασταλάξει σε κάποια πράγματα θα ήταν άτοπο να το πω τώρα δίχως να έχω κάνει κάποιες συζητήσεις με την διοίκηση".

Για το αν βρήκε αυτό που περίμενε στον Αστέρα:
"Αρχικά να πω ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε όσα είχα ακούσει για τον Αστέρα. Έχω περάσει δύσκολα σε αρκετές ομάδες με αποκορύφωνα τις καταστάσεις που βίωσα στον Ηρακλή. Έχω όμως ξεκινήσει την ποδοσφαιρική μου καριέρα από την Δ' Εθνική. Είμαι μπαρουτοκαπνισμένος με τις συνθήκες. Όταν έγινε η πρόταση από τον Αστέρα μου δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξω σε εμένα αλλά και σε όλους ότι δεν είμαι άνθρωπος ειδικών αποστολών μόνο αλλά ότι μπορώ να τα καταφέρω και με καλύτερες συνθήκες. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που ακόμα είναι στην αρχή του. Δεν κάνεις τίποτα με 3-4 νίκες. Η διάρκεια και η διαδρομή θα αποδείξουν αν μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα με την ομάδα κάτι που αποτελεί προσωπικό μου όνειρο".

Για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε στον Ηρακλή:
"Ήταν πολύ δύσκολα αυτά που βίωσα στον Ηρακλή. Ήταν όμως η υφή της ομάδας που βοήθησε την ομάδα να τα καταφέρει, αγωνιστικά τουλάχιστον. Έχει μέταλλο σαν ομάδα ο Ηρακλής. Λειτουργήσαμε σαν ομάδα μέσα στα αποδυτήρια και κάναμε όσα κάναμε. Όταν μετά τον Ηρακλή η επόμενη ομάδα σου είναι ο Αστέρας σίγουρα είναι πολιτισμικό σοκ. Αναρωτιέσαι αν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και κάνεις καιρό να συνηθίσεις την αλλαγή. Βρέθηκα από την κόλαση στο παράδεισο όσων αφορά τις συνθήκες".

Για το αν έχει όνειρο να αγωνιστεί στην Ευρώπη με τον Αστέρα:
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει τέτοια όνειρα. Απλά όταν καμιά φορά όταν έρχονται στο μυαλό μου τα σταματάω πολύ γρήγορα και λέω στον εαυτό μου ας συγκεντρωθείς καλύτερα στο παιχνίδι που έρχεται".

Θα δώσουν μεγαλύτερη δυναμική στο πρωτάθλημα οι ιστορικές ομάδες που ανακάμπτουν και προσπαθούν να επιστρέψουν στην μεγάλη κατηγορία αν αυτό γίνει πραγματικότητα;
"Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πως θα γυρίσουν οι ομάδες στα μεγάλα σαλόνια. Σίγουρα θα ήταν ευχής έργον να επιστρέψουν στην Super League ομάδες με ιστορία και κόσμο. Αυτό συνέβη και στην προηγούμενη ομάδα που ήμουν, η ομάδα γύρισε αλλά με προβλήματα. Το ζήτημα είναι πόσο υγιές είναι το πλάνο που ξεκινά για μια ομάδα από την Β' η την Γ' Εθνική ώστε να φτάσει στην μεγάλη κατηγορία. Ποιος δεν θέλει ένα πρωτάθλημα με γεμάτα γήπεδα; Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με αυτό. Τι να κάνω ένα γεμάτο γήπεδο και τον Δεκέμβρη οι παίκτες να κάνουν προσφυγές και να εξαφανίζονται από τον ποδοσφαιρικό χάρτη παίκτες, ομάδες και πλάνα; Η παρουσία τέτοιων ομάδων πάντως θα δυναμώσει το πρωτάθλημα".

Πως είναι η ζωή στην Τρίπολη;
"Αυτό που είναι πολύ σημαντικό αν είσαι σε μια ομάδα με έδρα μια πόλη σαν την Τρίπολη είναι να έχεις εσωτερικό κίνητρο. Επειδή δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από τον κόσμο, το γήπεδο δεν είναι πάντα γεμάτο και δεν υπάρχει κάποιος να σε σπρώξει τόσο πολύ πρέπει να έχεις εσωτερικό κίνητρο. Πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ. Πρέπει να έρθεις και να έχεις στο μυαλό σου τον λόγο που ήρθες, τους στόχους που θέλεις να πετύχεις και το πλάνο σου για να πετύχεις τους στόχους σου. Πρέπει να πηγάζει από εσένα αυτό και έπειτα να βγει προς τα έξω. Αν το έχεις αυτό επειδή η Τρίπολη είναι μια ήσυχη πόλη αν είσαι επαγγελματίας στο 100% υπάρχει η δυνατότητα να φτάσεις ψηλά".

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο;
"Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Έπαιζα ερασιτεχνικά και τα πήγαινα αρκετά καλά αλλά στις προτάσεις για επαγγελματικά συμβόλαια αντιδρούσα. Έγινα επαγγελματίας στον Άρη Νικαίας στα 25 μου. Αναδείχθηκα καλύτερος παίκτης στην Γ' Εθνική και πήρα μεταγραφή στην Δόξα Βύρωνα στην Β' Εθνική όπου αγωνίστηκα 6 χρόνια.

Όταν η Προοδευτική ανέβηκε στην Α' Εθνική μου έκανε πρόταση και πήγα στα 32 μου μέχρι τα 37 μου που σταμάτησα. Νομίζω ότι ήταν μια περίεργη κατάσταση, κάτι με οδηγούσε προς τα εκεί και εγώ αντιστεκόμουν στην αρχή".

Πως μπήκε η προπονητική στην ζωή σας;
"Ακόμα πιο περίεργη κατάσταση. Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο δούλευα στην Χαλκηδόνα σαν Team Manager. Αλλάξαμε προπονητή και ήρθε ο κύριος Παράσχος και μετά από κάποιες συζητήσεις που κάναμε επειδή δεν ήξερε πολλά σχετικά την ομάδα μου έκανε την πρόταση να ασχοληθώ με αυτό. Μου είπε είναι καλές οι απόψεις σου να ασχοληθείς. Τότε η Χαλκηδόνα ήταν στην Β' Εθνική. Δούλεψα 3 χρόνια σαν βοηθός του Κύριου Παράσχου και έπειτα ξεκίνησα μόνος μου. Στην αρχή δεν έβρισκα ομάδα. Ξεκίνησα στην Δ' Εθνική από τον Θρασύβουλο το 2005".

Ένα μήνυμα προς τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο;
"Πρέπει όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο να καταλάβουν ότι είναι ένα παιχνίδι. Γι' αυτό να το χαίρονται. Από τη στιγμή που γίνεται και επάγγελμα είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά γιατί κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Ακόμα, να καταλάβουν ότι καμία μέρα στο ποδόσφαιρο δεν έχει επιστροφή. Να δίνουν το 100% από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα.Έτσι θα βγαίνουν κερδισμένοι μένοντας στον στόχο τους χωρίς να απογοητεύονται γιατί το ποδόσφαιρο είναι σαν τη ζωή".

Για το τι ομάδα είναι;
"Στην Ελλάδα Αστέρας. Στο εξωτερικό παρακολουθώ τις ομάδες προπονητικά. Μου αρέσει η Ατλέτικο όπως αγωνίζεται αλλά μπορεί όταν παρακολουθώ μια ομάδα από την Ευρώπη και μου αρέσει όπως παίζει να θελήσω να μάθω κάτι από αυτήν".

TAGS ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ