ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Μουκάμ: "Ο πρόεδρος του Αστέρα έφτιαχνε την ενδεκάδα"

Μουκάμ: "Ο πρόεδρος του Αστέρα έφτιαχνε την ενδεκάδα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης, Ερβέν Μουκάμ παραχώρησε συνέντευξη σε γαλλική ιστοσελίδα και αποκάλυψε πως ο πρόεδρος των "Αρκάδων" επιλέγει την ενδεκάδα, ενώ κατήγγειλε ρατσιστικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της ομάδας!

Σε σοβαρότατες καταγγελίες προχώρησε ο πρώην άσος του Αστέρα Τρίπολης, Ερβέν Μουκάμ σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική ιστοσελίδα " footballski.fr" για το ελληνικό πρωτάθλημα και τους Αρκάδες.

Ο Καμερουνέζος μεσοεπιθετικός τόνισε πως ο πρόεδρος του συλλόγου έφτιαχνε την ενδεκάδα, έκανε λόγο για "κλίκες" μέσα στα αποδυτήρια, κυρίως απ' τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές, ενώ κατήγγειλε ρατσιστικές συμπεριφορές στα αποδυτήρια της ομάδας.

Θυμίζουμε πως ο 22χρονος άσος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 απ' την ομάδα της Τρίπολης, μετρώντας τη πρώτη σεζόν 25 συμμετοχές και 3 γκολ. Όμως, την επόμενη σεζόν ο χρόνος του περιορίστηκε αισθητά, αφού έπαιξε 14 ματς, κυρίως ως αλλαγή, πετυχαίνοντας 2 τέρματα.

Μουκάμ: "Ο πρόεδρος του Αστέρα έφτιαχνε την ενδεκάδα"

"Στη δεύτερη σεζόν υπήρξε αλλαγή προπονητή και στον καινούργιο άρεσα περισσότερο. Έβλεπε τις αρετές μου και γι’ αυτόν πραγματικά ήμουν κάποιος στον οποίο μπορούσε να υπολογίζει. Ποτέ δεν μου έβαλε ερωτηματικά. Το ίδιο και για άλλους παίκτες της ομάδας που δεν έπαιζαν, αν και είχαν ποιότητα. Νομίζω ότι έκανα καλές εμφανίσεις. Αλλά εντάξει, θα σας εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη.

Ήταν το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ, το οποίο χάσαμε με 2-0. Θα ξεκινούσα βασικός, αλλά όχι, διότι έπρεπε να βάλει έναν Αργεντινό στην θέση μου! (σ.σ. αναφέρεται στο τελευταίο παιχνίδι του Τερεζόπουλου στον πάγκο του Αστέρα) . Κάπως έτσι γινόταν. Ο κόουτς μου το εξήγησε όπως μπορούσε, εγώ το κατάλαβα και το δέχθηκα. Σεβάστηκε το γεγονός ότι ήρθε να μου εξηγήσει την επιλογή του.

Στη συνέχεια με έβαλε στο ημίχρονο. Θυμάμαι ήταν το τελευταίο του ματς στο τιμόνι της ομάδας και το γεγονός ότι στην ανάπαυλα έβαλε εμένα αντί για έναν άλλο Αργεντινό, πιθανώς και να του κόστισε τη θέση του στο επιτελείο της ομάδα. Απολύθηκε αμέσως μετά το τέλος του ματς. Πριν από αυτό με έβαζε. Μου είχε εμπιστοσύνη. Είχαμε μία πραγματικά καλή σχέση, γιατί ήξερε τι μπορούσα να κάνω. Ήταν ο μόνος που μου έδινε εμπιστοσύνη".

Οι Αργεντινοί έπαιζαν μόνο μεταξύ τους

Σε ερώτηση για το αν το πρόβλημα του Αστέρα ήταν ο πρόεδρος, απάντησε: "Για μένα, ναι. Το πρόβλημα στο σύλλογο ήταν ότι ο πρόεδρος ολοκληρωτικά, 100%, αποφάσιζε για την ενδεκάδα. Ο πρόεδρος έφτιαχνε την ομάδα και μετά υπήρχαν… πιόνια, που διοικούσαν. Όλος ο κόσμος το ξέρει, ακόμα κι ο κόουτς! Κάθε φορά που ένας καινούργιος ερχόταν έλεγε: «Εγώ αποφασίζω εδώ». Όταν υπάρχει ένας κανονικός προπονητής, όπως συμβαίνει στην Γαλλία, την Αγγλία, την Γερμανία ή το Βέλγιο, ο καλύτερος παίζει. Ίσως υπάρχουν διαφορές στην συμπεριφορά, όμως αυτό δεν είχε να κάνει με την περίπτωση μου. Δεν ήταν οι καλύτεροι αυτοί που έπαιζαν. Ήταν περισσότερο: βάζουμε μέσα τους Αργεντινούς και μετά βλέπουμε με ποιους θα τους πλαισιώσουμε.

Όταν έπαιξα στο πρώτο μου φιλικό μας, αυτό με σόκαρε: Οι Αργεντινοί έπαιζαν μόνο μεταξύ τους. Δεν μας έβλεπαν καν. Εγώ σοκαρίστηκα κι από κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν έτσι γίνεται στην Ελλάδα, αλλά όταν ήρθα μπήκα στα αποδυτήρια -ακόμα και στην Γαλλία όταν το κάνεις πρέπει να πεις καλημέρα σε όλο τον κόσμο- και χαιρέτησα όλο τον κόσμο. Και κάποιοι μου έδωσαν το αριστερό χέρι (γελάει). Όταν το βλέπεις αυτό στην Γαλλία σε σοκάρει και λες: «τι έλλειψη σεβασμού είναι αυτή;» Καλύτερα να μην με χαιρετίσεις, αν είναι να το κάνεις έτσι. Ίσως να είναι ο δικός τους τρόπος…

Στα αποδυτήρια έβλεπες τα πάντα. Στα αριστερά έχεις όλους τους Αργεντινούς. Στην άκρη, φάτσα στην είσοδο, έχεις τους Έλληνες. Δίπλα σε μία ακόμα γωνιά ήμασταν εμείς οι Αφρικανοί με τους Βραζιλιάνους. Τέλος στα αριστερά των αποδυτηρίων έβλεπες τους Ιταλούς, τους Σέρβους, τους Ρουμάνους κι όλους αυτούς. Πραγματικά υπήρχαν κλίκες που αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν σε ένα γκρουπ. Όταν έπαιξα στο πρώτο μου φιλικό πραγματικά με χτύπησε. Οι Αργεντινοί έπαιζαν μόνο μεταξύ τους. Είναι μία πραγματικότητα. Δεν λέω ότι εξαιτίας αυτού δεν πέτυχα εκεί, γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι, αλλά αυτό ήταν μία πραγματικότητα".

Για την απόφασή του να λύσει το συμβόλαιο με τον Αστέρα: "Ναι ήταν ξεκάθαρο. Έλυσα το συμβόλαιο μου για να μπορέσω να ενταχθώ κάπου αλλού. Ήταν απλό. Χρειαζόμουν ένα χαρτί για να μπορέσω να πάω κάπου για δοκιμή. Μπήκα στο γραφείο του Γιώργου Μποροβήλου. Του λέω: «Ακούστε θέλω ένα χαρτί για να μπορέσω να πάω να δοκιμαστώ». Αυτός νόμιζε ότι είχα ακόμα 5 χρόνια συμβόλαιο, ενώ αυτός μου είπε δώσει τριετές. Μου απαντάει: «Γιατί δεν λύνεις το συμβόλαιό σου;

Θα σου πληρώσουμε το τελευταίο μηνιάτικο και φεύγεις. Έτσι μπορείς να πας όπου θέλεις». Του είπα ότι αυτό δεν γινόταν. Μου απάντησε ότι αν έμενα εκεί δεν θα έπαιζα, ούτε θα με άφηναν να προπονηθώ με την ομάδα. Στην κατάσταση μου είπα ότι έπρεπε να πάρω το ρίσκο. Το να σπάσω το συμβόλαιο μου τους πήρε τρεις ώρες. Όλα τα χαρτιά τα είχαν έτοιμα. Μπορούσα πια να φύγω και πήρα το ρίσκο. Κάπως έτσι, έφυγα για το Βέλγιο".

Ένας μαύρος παίκτης έπεσε θύμα ρατσισμού

Για τα κρούσματα ρατσιστικών συμπεριφορά στο εσωτερικό του Αστέρα: "Υπήρχαν αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Θα δώσω δύο ξεκάθαρα παραδείγματα, για να καταλάβει ο κόσμος. Την πρώτη χρονιά υπήρχε ένα πρόσωπο στα αποδυτήρια -ένας μαύρος παίκτης- ο οποίος έπεσε θύμα ρατσισμού. Τι έγινε; Η ομάδα άρχισε να λέει πως είναι κατά του ρατσισμού, ποστάροντας πράγματα παντού στα social media.

Εμείς οι μαύροι είμαστε cool τύποι, ειδικά αυτοί που ήταν την πρώτη χρονιά. Ένα περιστατικό όπως αυτό όταν συμβαίνει σε άλλο σύλλογο στην Γαλλία, στην Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού, ανεξάρτητα από το πόστο του στον σύλλογο, αυτός που το κάνει απολύεται. Ο ρατσισμός είναι κάτι σημαντικό. Στη Γαλλία τιμωρείται ακόμα και με φυλάκισης. Αυτός που το έκανε εδώ, τιμωρήθηκε με μία εβδομάδα αποκλεισμό και μετά επέστρεψε στην ομάδα, σαν να μην έτρεχε τίποτα κι όλα καλά!

Μετά υπάρχει ένα άλλο παράδειγμα. Κάποια στιγμή πήρα το αυτοκίνητο μου για να μεταφέρω εκτάκτως την γυναίκα μου στην Αθήνα, διότι είχε προβλήματα με το στομάχι της. Πήγα να δω ένα Γάλλο γιατρό εκεί. Την επόμενη μέρα πάω στην προπόνηση και μου λένε; "Που πήγες με το αμάξι; Είδαμε την πινακίδα σου". Απάντησα ότι έπρεπε να μεταφέρω την γυναίκα μου. Σύμφωνοι έγινε κατά την διάρκεια της νύχτας, αλλά στις 10 το πρωί ήμουν εκεί στην προπόνηση.

Μου απαντάνε: "Και ποιος το αποδεικνύει αυτό που λες;". Ο γιατρός μου έστειλε ένα φάκελο αλλά με απέκλεισαν για περισσότερες από 15 ημέρες. Όταν επέστρεψα στην προπόνηση έφτιαξαν δύο ομάδες και δεν ήμουν ούτε στην μία ούτε στην άλλη, ειδικά όταν ήμασταν πολλά άτομα στην προπόνηση. Ήμουν στην πρώτη μου χρονιά και μετά έτσι ήταν όλο τον καιρό. Αυτό γινόταν για να δώσουν έμφαση στην αξία του κάθε παίκτη στα μάτια του προέδρου. Για μένα ήταν πραγματικά άδικο. Ακόμα και οι Έλληνες, ήταν μαζί μας, τους τιμωρούσαν όπως εμάς, σε αντίθεση με τους Αργεντινούς. Οι Έλληνες μπορούσαν να κάνουν λάθη δύο φορές, εμείς μία, αλλά οι Αργεντινοί…

Υπάρχει ένας παίκτης, που δεν θέλω να κατονομάσω. Σκόραρε τρία γκολ και έπαιξε καμιά τριανταριά ματς, ίσως περισσότερα. Ήταν απίστευτο. Έλεγα στον εαυτό μου: "Πρέπει να είσαι έτοιμος, γιατί με αυτά που κάνει, κάποια στιγμή θα σου δοθεί η ευκαιρία".

Για το αν υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ανέφερε: "Πολύ σπάνια. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσεις για κάτι τέτοιο. Ήταν τυπικοί. Από αυτή την πλευρά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για έναν απ' τους συλλόγους που μπορείς να πας στην Ελλάδα και να είσαι σίγουρος ότι θα πληρωθείς".

Για επίλογο, έδωσε μία συμβουλή: "Αν έπρεπε να δώσω μία συμβουλή στους νέους ποδοσφαιριστές που δοκιμάζονται στην Ελλάδα θα ήταν να είναι πολύ προσεκτικοί επειδή πιθανότατα θα δουν πράγματα που δεν θα έβλεπαν σε άλλους συλλόγους. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά επειδή δεν θα είναι εύκολο. Είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Παρ' όλα αυτά, παραμένει μία εμπειρία. Είτε καλή, είτε κακή".

Η απάντηση του Αστέρα

Μέσω του υπευθύνου επικοινωνίας της η ΠΑΕ Αστέρας έδωσε την εξής απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο Ερβέν Μουκάμ:

Μουκάμ: "Ο πρόεδρος του Αστέρα έφτιαχνε την ενδεκάδα"
TAGS ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ