ΑΡΣΕΝΑΛ

Σαν σήμερα η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαίρου

Στις 16 Σεπτέμβρη του 1937 πραμγατοποιήθηκε η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαίρου από το BBC και ήταν μέρος της προπόνησης της Άρσεναλ και διπλό με τις ρεζέρβες της ομάδας. Τι έγραφε τότε ο Guardian.

Μία ημέρα σαν και σήμερα (16 Σεπτεμβρίου) γράφτηκε ιστορία. Το BBC μετέδωσε τηλεοπτικά ποδόσφαιρο. Ήταν προπόνηση της Άρσεναλ, και φιλική αναμέτρηση προπονητικού χαρακτήρα, με αντίπαλο τις ρεζέρβες της ομάδας του Λονδίνου.

Κατά σύμπτωση, και η πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση η οποία μεταδόθηκε ραδιοφωνικά ήταν και πάλι της Άρσεναλ. Αυτό έχει μια απλή εξήγηση. Οι εγκαταστάσεις του BBC ήταν πολύ κοντά στο γήπεδο.

Σαν σήμερα η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαίρου

Εκείνη τη μέρα του 1937, τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν προσδώσει πειραματικό χαρακτήρα στο εγχείρημα. Ο "Guardian" για παράδειγμα έγραφε εκείνη την εποχή: "Οι ποδοσφαιριστές θα παρουσιαστούν από τον Τζορτζ Άλισον, προπονητή της ομάδας. Η τηλεοπτική επίδειξη θα περιλαμβάνει τακτική, ντρίμπλες, αποκρούσεις, σουτ. Θα είναι τοποθετημένες τρεις κάμερες. Μία στην εξέδρα για γενικό πλάνο, δύο στο γήπεδο για τις λεπτομέρειες και τις συνεντεύξεις. Η μετάδοση θα σταλεί με ραδιοηλεκτρικό σήμα απευθείας στο Alexandra Palace. Εκεί βρίσκεται η έδρα του BBC".

Η μετάδοση διήρκησε μόλις 15 λεπτά. Χαρακτηριστικό είναι το σύντομο (σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα) τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC.

3.00 Francy that! - 3.30, British Movietones - 3.40 - Football at the Arsenal - 3.55, Cartoon - 4. Close. Το πείραμα πέτυχε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής.

"Η μετάδοση από το γήπεδο της Άρσεναλ έδειξε ότι ακόμη και στη μικρή οθόνη της τηλεόρασης, το ποδόσφαιρο μπορεί να προσεγγιστεί με ακρίβεια", έγραφε την επομένη ο κριτικός του Οbserver. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια, η τεχνολογία έχει "εκτοξεύσει" τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αλλά αυτή η ημερομηνία παραμένει ιστορική.

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ