ΑΡΣΕΝΑΛ

Είκοσι χρόνια από την παρουσίαση Βενγκέρ στην Άρσεναλ

Είκοσι χρόνια από την παρουσίαση Βενγκέρ στην Άρσεναλ

Ο Αρσέν Βενγκέρ παρουσιάστηκε μια ημέρα σαν και σήμερα πριν από 20 χρόνια από την Άρσεναλ, αλλάζοντας την ιστορία των "gunners" και επιβάλλοντας μια διαφορετική φιλοσοφία στο Νησί.

Στις 16 Σεπτέμβρη, η Άρσεναλ ανακοίνωνε την πρόσληψη του 46χρονου (τότε) Αλσατού τεχνικού, Αρσέν Βενγκέρ. Έχοντας εργαστεί σε Νανσί, Μονακό και Γκράμπους Έιτ στην Ιαπωνία το "Arsene Who?" ακούστηκε από τα χείλη των Άγγλων δημοσιογράφων.

Παρουσιάστηκε έξι ημέρες αργότερα, μια ημέρα σαν και σήμερα δηλαδή πριν από 20 χρόνια. Στις 22 Σεπτέμβρη του 1996. Μετά από 20 χρόνια είναι στην ίδια θέση. Σε διαφορετικό γήπεδο, βέβαια, μιας και το "Emirates" πήρε τη θέση του "Highbury".

Το "Arsene, who" έδωσε τη θέση του στο "Arsene knows" αν και πάντα υπήρξε προσφιλής στόχος των βρετανικών media για κριτική, αλλά και τα τελευταία χρόνια των οπαδών της ίδιας του της ομάδας για γκρίνια. Για το ποδόσφαιρο που άλλαξε στο Νησί, για τα επιτεύγματά του, για την κουλτούρα του, ο Βενγκέρ είναι ξεχωριστός.

Με τους "gunners" κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Premier League ( 1997–98, 2001–02, 2003–04), έξι Κύπελλα (1997–98, 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2013–14, 2014–15) κι έξι Community Shields (1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015).

Είκοσι χρόνια από την παρουσίαση Βενγκέρ στην Άρσεναλ

Ο Βενγκέρ γιορτάζει το νταμπλ του 1998

Ένας εκ των παραπάνω τίτλων έμελλε να είναι ιδιαίτερος για τον έναν εκ των μακροβιότερων προπονητών σε μια ομάδα. Στις 15 Μάη του 2004, ο Άρσεν Βενγκέρ κατακτούσε το τρίτο του πρωτάθλημα με την ομάδα του Λονδίνου και το έκανε αήττητος, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ για την Premier League.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με εντός έδρας νίκη απέναντι στην Έβερτον με 2-1, ακολούθησαν άλλα τρία τρίποντα με Μίντλεσμπρο (0-4), Άστον Βίλα (2-0) και Μάντσεστερ Σίτι (1-2), για να έρθει η πρώτη γκέλα με την Πόρτσμουθ (1-1). Κινδύνεψε με ήττα απέναντι σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ο Φαν Νίστελροοι απέτυχε να σκοράρει με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό), Φούλαμ, Λέστερ, Μπόλτον, Έβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (αυτή τη φορά στο "Highbury") αλλά τη γλίτωσε.

Οι 90 βαθμοί πιστώνονται στους παίκτες που είχε η ομάδα εκείνη την περίοδο προεξάρχοντος του Τιερί Ανρί, αλλά πρώτα και πάνω από όλα στον "αρχιτέκτονα" των "The Invincibles".

Είκοσι χρόνια από την παρουσίαση Βενγκέρ στην Άρσεναλ

Οι "The Invincibles": Όλοι μαζί

Αλλά δεν είναι μόνο οι τίτλοι με την Άρσεναλ, οι οποίοι προσέδωσαν στον Βενγκέρ το εγνωσμένο του στάτους. Ανακυρήχθηκε τρεις φορές ως προπονητής της σεζόν στην Premier League (1998, 2002, 2004) ενώ του απονεμήθηκε δύο φορές το αντίστοιχο βραβείο από το LMA. Το 2002 και το 2004 το δημοφιλές βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, "BBC", τον ανακήρυξε σε προσωπικότητα της χρονιάς και το 2006 μπήκε στο Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μάλλον λογικά βάσει των ανωτέρω επιτευγμάτων, το IFFHS τον έχρισε ως προπονητή της δεκαετίας (2001-2010), αν αναλογιστεί κανείς ότι έλαβε την τιμητική διάκριση του προπονητή του μήνα στην Premier League για 15 διαφορετικούς μήνες.

Τι έχει να απαντήσει στους επικριτές εντός κι εκτός γηπέδων, ο 66χρονος Γάλλος τεχνικός; Ότι την επόμενη σεζόν της πρόσληψής του κατέκτησε το νταμπλ, όπως και τη σεζόν 2001-2002.

Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, οι Λονδρέζοι "έτρεξαν" σερί 21 ματς δίχως να γνωρίσουν την ήττα. Καθιέρωσε την Άρσεναλ στο Champions League. Ανελλιπής η παρουσία των "gunners" στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από το 1997-1998, το παράπονο μπορεί να είναι ότι αν κι έφθασε στον τελικό δεν μπόρεσε ποτέ να κατακτήσει το τρόπαιο.

Παντός καιρού, πασών των συνθηκών, ο Βενγκέρ έχει την Άρσεναλ στο Champions League. Ο Αρσέν δεν είναι ένας απλός τεχνικός, είναι manager. Παράλληλα με το αγωνιστικό κατάφερε να μην αμελήσει και τον οικονομικό τομέα, αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας ακριβά παίκτες ο Νικολά Ανελκά.

Είκοσι χρόνια από την παρουσίαση Βενγκέρ στην Άρσεναλ
© GETTY IMAGES SPORT

Αρσέν Βενγκέρ και Τιερί Ανρί: Σχέση Στοργής

Κάτι που διευκόλυνε και την κατασκευή του νέου γηπέδου, "Emirates", εξοικονομώντας σημαντικά ποσά. Έπειτα, νέοι ποδοσφαιριστές, τους οποίους "μεγάλωσε" ηλικιακά και κυρίως ποδοσφαιρικά.

Σεσκ Φάμπρεγκας, Ματιέ Φλαμινί, Νικολά Ανελκά, Άαρον Ράμσεϊ και Τίο Γουόλκοτ είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με τη λίστα βεβαίως να είναι μακροσκελής. Στην ανωτέρω κατηγορία θα μπορούσε να ενταχθεί ο Τιερί Ανρί, αλλά είναι μια κατηγορία μόνος του. Με 226 γκολ σε 380 ματς στην Premier League, ο Ανρί ήρθε στην Άρσεναλ από τη Γιουβέντους και απλά ο Βενγκέρ τον "εκτόξευσε". Ανρί δε γίνεται χωρίς Βενγκέρ, όπως βέβαια και το αντίστροφο.

Τα χρόνια έχουν περάσει, ο Βενγκέρ είναι σταθερά εκεί αλλά δέχεται περισσότερη γκρίνια από όσο άλλοτε. Η απουσία από την κορυφή της Premier League, οι πορείες που σταματούν πάντα κάπου στο Champions League, οι επιτυχημένες κι αποτυχημένες μεταγραφές.

Ο ίδιος προτιμά να κλείνει τα αυτιά του στις κριτικές. Και να συνεχίζει με όσους τον ακολουθούν πιστά. "Arsene knows"...

Οι 20 κορυφαίες μεταγραφές του σύμφωνα με την Daily Mail:

1. Τιερί Ανρί

2. Σολ Κάμπελ

3. Πατρίκ Βιεϊρά

4. Σεσκ Φάμπρεγκας

5. Νικολά Ανελκά

6. Μαρκ Όφερμαρς

7. Κολό Τουρέ

8. Αλέξις Σάντσες

9. Ρόμπιν φαν Πέρσι

10. Φρέντι Λιούνγκμπεργκ

11. Γενς Λέμαν

12. Ρομπέρ Πιρές

13. Πετρ Τσεχ

14. Λοράν Κοσιελνί

15. Μεσούτ Εζίλ

16. Λαουρέν

17. Σιλβέν Βιλτόρ

18. Σάντι Καθόρλα

19. Ζιλμπέρτο Σίλβα

20. Εμανουέλ Πετί

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ