ΑΡΗΣ

Κάν'το όπως στην Περούτζια

Κάν'το όπως στην Περούτζια

Την Κυριακή συμπληρώνονται 31 χρόνια από την πιο επιβλητική ίσως εμφάνιση ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο θρίαμβος του Αρη στο “Ρενάτο Κούρι” της Περούτζια (3-0) επί της ομώνυμης ομάδας, παραμένει ακόμα και σήμερα ως μια από τις κορυφαίες στιγμές των ομάδων μας σε εκτός έδρας παιχνίδια.

Μπορεί να αποτελέσει λοιπόν την ευκαιρία για να “γιορτάσει” ο Αρης, μια ανάλογη επιτυχία απόψε στο Λεβερκούζεν, κάτι που θα του δώσει (όπως και τότε) πανηγυρική πρόκριση στον επόμενο γύρο του Europa League (η εξέλιξη του ΟΥΕΦΑ).

Και μπορεί να έχουν επιτευχθεί και άλλες σημαντικές εκτός έδρας νίκες, αλλά καμία δεν ήταν με τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση, κόντρα μάλιστα σε μια από τις καλύτερες ιταλικές ομάδες της εποχής.

Το 1-1 που είχαν αποσπάσει οι Ιταλοί στη Θεσσαλονίκη φαινόταν υπεραρκετό για την Περούτζια, αν και ο Ουρουγουανός τεχνικός του Αρη Σασσία είχε πει στους παίκτες του στα αποδυτήρια ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, στήνοντας πολύ έξυπνα την ομάδα του.

Οι “κίτρινοι” (που είχαν αποκλείσει την Μπενφίκα στον πρώτο γύρο) πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό μόλις στο 8ο λεπτό όταν ο Μπαλής με διπλή προσπάθεια μετά από φάουλ του Ορε, άνοιξε το σκορ. Ο Μαλίτσις απέκρουσε την κεφαλιά του, αλλά ο Μπαλής πήρε το “ριμπάουντ” και σκόραρε με σουτ.

Η οβίδα του Σεμερτζίδη στο 17’ (2-0) χειροκροτήθηκε και από τους Ιταλούς, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν το εξίσου όμορφο γκολ του Ζήνδρου με ατομική προσπάθεια στο 65’. Ο Ζελελίδης έφτασε κοντά στο 4-0 στο 79’ αλλά ο Μαλίτσια έσωσε την Περούτζια.

Κάν'το όπως στην Περούτζια



"Κάηκε" η Θεσσαλονίκη

Όπως διαβάζουμε στα “ΝΕΑ” της εποχής εκείνης, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα, χιλιάδες φίλοι του Αρη κατέκλυσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, πεζοί, με αυτοκίνητα, με κάθε μέσο. Στην Τσιμισκή, την Παλαιών Πατρών Γερμανού, την Κουσκούρα και στην πλατεία της Αγίας Σοφίας όλα είχαν ακινητοποιηθεί και όλα ήταν βαμένα κίτρινα.

Από όλα τα χωριά έξω από την Θεσσαλονίκη, ο κόσμος ερχόταν κατά κύματα, ενώ την επομένη κατά την άφιξη της ομάδας, οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγω ακόμα και για 10.000 κόσμο, που περίμενε να αποθεώσει τους θριαμβευτές.

Είπαμε, εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο Αρης και όλα μπορούν να συμβούν. Η μόνη ελληνική ομάδα μάλιστα που έχει να χάσει ευρωπαϊκό παιχνίδι στην έδρα της, πάνω από 40 χρόνια.

Απόψε είναι ευκαιρία να γιορτάσει ο Αρης τρεις μέρες νωρίτερα την επέτειο του άθλου στην Περούτζια (στον επόμενο γύρο αποκλείστηκε από την Σεντ Ετιέν) με μια ακόμα επιτυχία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε (στην πρώτη χρονιά του επαγγελματικού πρωταθλήματος), οι παίκτες του Αρη είχαν εισπράξει πριμ 250.000 δραχμών έκαστος.

Θυμηθείτε τον θρίαμβο των “κιτρίνων”.

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ