ΑΙΓΑΛΕΩ

H πτώση του Αιγάλεω

H πτώση του Αιγάλεω
Αιγάλεω - Λάτσιο INTIME SPORTS

Σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 2004, το Αιγάλεω κρατούσε στο 2-2 τη Λάτσιο στη Ριζούπολη, στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και το ''Σίτι'' αγωνίζεται στο τοπικό; Το Sport24.gr θυμάται...

Τη σεζόν 2004-2005 το Αιγάλεω συμμετείχε στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην πρώτη παρουσία της ιστορίας του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς σε διπλές αναμετρήσεις απέκλεισε την τουρκική Γκεντσλερμπιρλιγκί.

Στον όμιλο τα δεδομένα αποδείχθηκαν πολύ δύσκολα, καθώς η αθηναϊκή ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες ομάδες: Τη Μίντελσμπρο, την Παρτίζαν, τη Λάτσιο και τη Βιγιαρεάλ. Το παιχνίδι με τους ''λατσιάλι'' αποδείχθηκε ιστορικό, από τη στιγμή που το ''Σίτι'' στη Ριζούπολη απέσπασε 2-2 και εξασφάλισε τον πρώτο του -και τελευταίο του- βαθμό στο γκρουπ.

Ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 2004, όταν η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ παραχωρούσε την πολύ τιμητική ισοπαλία απέναντι στον σύλλογο της Ρώμης. Από τότε το Αιγάλεω πέρασε πολλά και σήμερα μετέχει στην α' κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών. Το Sport24.gr ξετυλίγει το κουβάρι και καταγράφει τα όσα βίωσαν οι ''κυανόλευκοι'' φτάνοντας στο σημείο αυτό.

Ιστορικός βαθμός με Λάτσιο

Το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 2004 το Αιγάλεω έβαζε φρένο στη Λάτσιο. Το 2-2 σηματοδοτούσε τον αποκλεισμό των Ιταλών από τη συνέχεια του ΟΥΕΦΑ, ενώ παράλληλα ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία του αθηναϊκού συλλόγου.

H πτώση του Αιγάλεω
Αιγάλεω - Λάτσιο INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Χλωρός στο 9' έβαζε μπροστά την ομάδα των δυτικών προαστίων, αλλά δύο γκολ του Μούτσι (13', 36') τοποθέτησαν τους ''μπιανκοσελέστι'' σε ρόλο οδηγού. Στο 54' ο Αγρίτης έγραφε το τελικό 2-2. Τα μόλις 1354 εισιτήρια που κόπηκαν, αλλά και οι αποδοκιμασίες του κόσμου σε βάρος του μεγαλομετόχου Θωμά Μητρόπουλου αμαύρωσαν την αναμέτρηση.

Αιγάλεω (Στεφάν Ντεμόλ): Κλιάεβιτς, Παπουτσής, Τσάτσος, Ψωμάς, Λιαπάκης, Σκοπελίτης (46’ Μπάρκογλου), Φωτάκης (76’ Χατζής), Χρήστου, Χλωρός, Μακρής, Μανουσάκης (46’ Αγρίτης).

Λάτσιο (Ντομένικο Κάζο): Περούτσι, Όσκαρ Λόπεζ, Νταμπό, Ντι Κάνιο (68’ Πάντεφ), Σέζαρ, Μανφρεντίνι (66’ Ιντσάγκι), Μούτσι, Όντο, Λιβεράνι (74’ Φιλιπίνι Α.), Κόουτο, Σέριτς.

Η δήλωση Ντεμόλ για ''στημένα''

Στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ τα πήγε μια χαρά. Κατέλαβε την 6η θέση, με έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ. Μερικά χρόνια μετά, βέβαια, ο Βέλγος προπονητής παραχώρησε μια συνέντευξη που προκάλεσε αίσθηση, αλλά... άγγιξε λίγους.

H πτώση του Αιγάλεω
Ντεμόλ INTIME SPORTS

Μιλώντας στην ιστοσελίδα ''Sportwereld'' θυμήθηκε το πως απολύθηκε από το Αιγάλεω εκείνη την αγωνιστική περίοδο: ' 'Η πρώτη ομάδα που προπόνησα στην Ελλάδα ήταν το Αιγάλεω. Τον Δεκέμβριο ήμασταν 4οι και πηγαίναμε για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ο πρόεδρος τότε ήρθε και μου είπε: Το μπάτζετ είναι μεγάλο, είμαστε τέταρτοι, έχεις κερδίσει πολλά. Αν θέλεις να πληρώνονται οι παίκτες θα πρέπει να "κανονίσουμε" κάποια ματς. Θα σου πω από πριν αν πρέπει να κερδίσουμε ή να χάσουμε. Φυσικά και αρνήθηκα. Την επόμενη μέρα μου έβγαλαν εισιτήρια για το Βέλγιο, λέγοντας μου πως πρέπει να μάθω τον ελληνικό τρόπο''.

Βολές κατά Μητρόπουλου

Παρά την έξοδό του Αιγάλεω στην Ευρώπη, οι σχέσεις οπαδών και Θωμά Μητρόπουλου δεν ήταν καλές. Ο τότε ιδιοκτήτης ήταν στο... στόχαστρο για τον ''αλαζονικό'' τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τις τύχες του συλλόγου.

H πτώση του Αιγάλεω
Μητρόπουλος INTIME SPORTS

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό «Active» και η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2004 έκανε σαφή την αντίληψή του: ' 'Το αύριο του Αιγάλεω αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τον κόσμο του Αιγάλεω. Αν αποδείξουν με τη συμπεριφορά τους ότι είναι ώριμοι να έχουν μία τέτοια ομάδα -και αυτή τη στιγμή δεν το έχουν αποδείξει- τότε το Αιγάλεω θα πάει πολύ ψηλά. Θα κάνει κι άλλη υπέρβαση. Διαφορετικά θα χαμηλώσει και θα πάει στο πραγματικό του μέγεθος. Το σημερινό Αιγάλεω δεν αντικατοπτρίζει την πόλη του Αιγάλεω. Το σημερινό Αιγάλεω αντικατοπτρίζει μόνο εμένα προσωπικά. Αυτό που απαιτείται είναι αυτή η ομάδα να φύγει από τις πλάτες τις δικές μου και να πάει στις πλάτες όλων των Αιγαλεωτών. Αν αυτό δεν γίνει, μέλλον δεν βλέπω''.

Η αρχή της πτωτικής πορείας

H πτώση του Αιγάλεω
Ζαλγκίρις INTIME SPORTS

Ξανά στην Ευρώπη το Αιγάλεω, με τη συμμετοχή του στο Ιντερτότο. Αυτή τη φορά η αθηναϊκή ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί, καθώς επήλθε ο αποκλεισμός από τη λιθουανική Ζαλγκίρις Βίλνιους (ήττα 1-3 στο Γιάννης Παθιακάκης και νίκη 2-3 στη Λιθουανία). Με προπονητές κατά σειρά Λευτέρη Πιστόλη, Γιώργο Βαζάκα και Γιώργο Χατζάρα, το «Σίτι» στο πρωτάθλημα τερματίζει στη 10η θέση με 33 βαθμούς. Κάπου εκεί άρχιζε η φθίνουσα πορεία.

Υποβιβασμός στη Β' Εθνική

H πτώση του Αιγάλεω
Καλογερόπουλος INTIME SPORTS

Το 2006-2007 το Αιγάλεω με Γιώργο Χατζάρα στην τεχνική ηγεσία δεν κάνει καλή σεζόν. Κόβει προτελευταίο το νήμα στη νεοσύστατη Σούπερ Λίγκα και επέρχεται ο υποβιβασμός στη Β' Εθνική. Η παρουσία του Δημήτρη Καλογερόπουλου, πρώην προέδρου της ΠΑΕ, στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, αλλά και η συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπων της ομάδας, στενών συνεργατών των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ, προκαλεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση (ΠαΣοΚ, ΣΥΝ και ΚΚΕ), που θεωρεί ότι η ομάδα αβαντάρεται σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Η περιβόητη συγχώνευση με τον Ηλυσιακό

Την αγωνιστική περίοδο 2007-2008 το Αιγάλεω έχει πάρει για τα καλά την... κάτω βόλτα. Στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής ισοβαθμεί στην τρίτη θέση από το τέλος με Ολυμπιακό Βόλου και Καστοριά, αλλά είναι εκείνο που παίρνει τελικά την άγουσα για την τρίτη κατηγορία, λόγω χειρότερου συντελεστή. Το καλοκαίρι του 2008, αμέσως δηλαδή μετά τον υποβιβασμό, οι αδερφοί Μητρόπουλοι αγόρασαν από τους τότε ιδιοκτήτες, Χριστοβασίλη και Μαρκάκη, την ΠΑΕ Ηλυσιακός, προκειμένου να την μετονομάσουν σε ΗΑΟ Αιγάλεω, με έδρα το "Στ. Μαυροθαλασσίτης".

H πτώση του Αιγάλεω
Συγκέντρωση INTIME SPORTS

Πράγματι, τη σεζόν 2008-2009, η ΠΑΕ Ηλυσιακός αγωνίστηκε στο γήπεδο του Αιγάλεω με απόφαση της Ένωσης ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών Β'-Γ' Εθνικής, κατόπιν παραχωρητηρίου, το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008, με εντολή του τότε δημάρχου Αιγάλεω. Το επίμαχο αυτό έγγραφο στη συνέχεια ανεκλήθη με το αιτιολογικό ότι λόγω θέρους δεν ήταν δυνατόν να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω για να το εγκρίνει. Ο Ηλυσιακός αγωνίστηκε χωρίς διακριτικά σήματα, κάτι που οδήγησε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να του επιβάλει πρόστιμο. Όσο για το Αιγάλεω, αγωνιζόταν αρχικά στο γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου επίσης με διαφορετικά χρώματα (ροζ-μαύρο), παρά την αρνητική απόφαση της ΕΕΑ για τη μετονομασία της ομάδας.

Έγκριση συγχώνευσης και αντιδράσεις

Την Κυριακή 9 Αυγούστου 2009, και ύστερα από συνεχείς αναβολές, η ΕΕΑ ενέκρινε με πλειοψηφία 5-3, παρά την αρνητική εισήγηση του προέδρου της κ. Κουτελιδάκη, την συγχώνευση των δυο ΠΑΕ δι' απορροφήσεως της μίας (Ηλυσιακός) από την άλλη (Αιγάλεω) με το διακριτικό τίτλο "ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ". Το χρώματα της νέας ομάδας ήταν μπλε-άσπρο και η έδρα της το δημοτικό στάδιο ''Σταύρος Μαυροθαλασσίτης''. Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση αυτή, η ομάδα υπέστη έναν ακόμη υποβιβασμό, από τη Β' στη Γ' Εθνική κατηγορία, το 2010. Όλα αυτά και ενώ η διοίκηση του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού αμφισβήτησε ως παράνομη την απόφαση της συγχώνευσης και για το λόγο αυτό κατέφυγε στην ΕΕΑ. Η τελευταία, απέρριψε ως απαράδεκτη την κρούση για ακύρωση της συγχώνευσης τον Φεβρουάριο του 2010 και ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για το ζήτημα από το ΣτΕ, στο οποίο επίσης προσέφυγε ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός.

H πτώση του Αιγάλεω
Οπαδοί INTIME SPORTS

Αντίθετοι κάθετα και οι οπαδοί των δύο ομάδων. Στο Αιγάλεω συστάθηκε ''συντονιστική επιτροπή για τη σωτηρία της ομάδας''. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες (ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω, συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, συνεντεύξεις Τύπου κ.τ.λ.) πέτυχε να αναγνωρισθεί επίσημα από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω σαν κίνηση πολιτών και να εξουσιοδοτηθεί ομόφωνα από αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 19-3-2009 να αναζητήσει μια διάδοχο κατάσταση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Αιγάλεω. Από την πλευρά του ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός και ο σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του αντιτάχθηκαν σθεναρά, ενώ ερωτήματα για το θέμα είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνω από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Γιάννη Δημαρά, Γρηγόρη Ψαριανό και Αθανάσιο Πλεύρη. Στο αγωνιστικό σκέλος, τη σεζόν 2008-2009 το Αιγάλεω παίζει στη Γ' Εθνική, τερματίζει προτελευταίο, αλλά με τη συγχώνευση με την ομάδα των Ιλισίων την επομένη θα έπαιζε στη Β' Εθνική.

Πώς κατέληξε η υπόθεση

Μπορεί το ''Σίτι'' να έπαιξε στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας τη σεζόν 2009-2010, αλλά η σεζόν ήταν καταστροφική, καθώς ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τελευταία θέση. Στις 15 Ιουνίου 2010 ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός ανακοίνωσε ότι η εισήγηση προς το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ήταν ακυρωτική για την υπουργική απόφαση που αφορούσε στη συγχώνευση της ΠΑΕ Ηλυσιακός με την ΠΑΕ Αιγάλεω. Το Αιγάλεω απάντησε κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να διαλύσει την ομάδα που ονομάζεται ''Ηλυσιακός'' και προειδοποίησε τους διοικούντες του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού να προετοιμαστούν για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής. Δήλωση συμμετοχής στη Γ' Εθνική της περιόδου 2010-2011 δεν υπεβλήθη, με αποτέλεσμα μετά από έκτακτη συνεδρίαση, στις 13-08-2010, να επέλθει υποβιβασμός στην Δ’ Εθνική κατηγορία, και οι αδερφοί Μητρόπουλοι να αποχωρήσουν.

Στον ίδιο όμιλο της ίδιας κατηγορίας μετείχαν τα ποδοσφαιρικά τμήματα τόσο του Α.Ο. Ηλυσιακού όσο και του Αιγάλεω Α.Ο. Τον Μάρτιο του 2011 το ΣτΕ εξέδωσε τελικά την απόφασή του, βάσει της οποίας η συγχώνευση ακυρώθηκε και τυπικά. Τι σήμαινε αυτό; Ότι η περίοδος 2009-2010 λογίζεται σαν να μην υπάρχει για την ομάδα του Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια της οποίας αγωνίστηκε στη θέση του Ηλυσιακού στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Στα μέσα Σεπτεμβρίου το 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Ηλυσιακός επιστρέφει στη Football League 2, καταλαμβάνοντας τη θέση που παράνομα του αφαιρέθηκε με τη συγχώνευση του Αυγούστου 2009.

Ανάκαμψη και παραμονή στη Δ' Εθνική

H πτώση του Αιγάλεω
Γράφας INTIME SPORTS

Καθήκοντα προέδρου Ερασιτέχνη Αιγάλεω Α.Ο. ανέλαβε επίσημα ο δημοτικός υπάλληλος Γιώργος Τριδήμας. Προπονητής προσλήφθηκε ο Θωμάς Γράφας (γιος του παλαιού διεθνή ποδοσφαιριστή Δημήτρη Γράφα). Η ομάδα έκανε πολύ άσχημη πορεία, αλλά με τις κινήσεις ενίσχυσης του Ιανουαρίου ήρθε ανάκαμψη και τελικά το ''Σίτι'' έφτασε στην κατάληψη της τρίτης θέσης της τελικής βαθμολογίας.

Τρίτη θέση και παραμονή στο Περιφερειακό

H πτώση του Αιγάλεω
Βαζέχα INTIME SPORTS

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Γιανναράκης ανέλαβε τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος, διαδεχόμενος τον Γιώργο Τριδήμα. Προπονητής ξανά ο Θωμάς Γράφας, ο οποίος έπειτα από ορισμένα ανεπιτυχή αποτελέσματα αποχώρησε για να τον αντικαταστήσει ο Θωμάς Κουρκούνας. Στη 1 Μαρτίουν 2012 ανέλαβε ο Κριστόφ Βαζέχα, με τον οποίο η συνεργασία λύθηκε στις 13 Ιουνίου 2012. Το Αιγάλεω καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον Η' όμιλο του Περιφερειακού πρωταθλήματος, πίσω από Φωστήρα και Κηφισιά.

Άνοδος στη Γ' Εθνική

H πτώση του Αιγάλεω
Λουτσιάνο INTIME SPORTS

Συνολικά τρεις προπονητές άλλαξε το Αιγάλεω στη σεζόν 2012-2013. Αρχικά Μάρκος Μαυρομάτης, εν συνεχεία Πάρης Βάλβης και ακολούθως Λουσιάνο ντε Σόουζα. Η αθηναϊκή ομάδα κερδίζει τον τίτλο του πρωταθλητή στον 8ο όμιλο του Περιφερειακού και ανέβηκε στη νέα Γ' Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία της περιόδου 2013-2014. Ήταν μάλιστα φιναλίστ για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του κυπέλλου της ΕΠΣΑ, αλλά ηττήθηκε από την Κηφισιά, με σκορ 4-3 στα πέναλτι.

Αλλαγές προπονητών και πρόεδρος Κούγιας

Φτάσαμε στη σεζόν 2013-2014. Πολλά τα οικονομικά προβλήματα του Αιγάλεω και αλλεπάλληλες αλλαγές προπονητών στη Γ' Εθνική. Από τον Λουτσιάνο ντε Σόουζα στους Γιώργο Αθανασιάδη, Γιώργο Σουρλή, Μανώλη Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Μανδραφλή. Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου του 2014 ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Γιανναράκης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του, για να ανακαλέσει την απόφασή του και να παραιτηθεί εκ νέου, στις 4 Μαρτίου.

H πτώση του Αιγάλεω
Κούγιας INTIME SPORTS

Ο υποβιβασμός δεν αποφεύχθηκε και ενώ τα μεγάλης έκτασης επεισόδια στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ, σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό, στιγμάτισαν τη σεζόν. Στις 11 Ιουνίου του 2014, σε ανοιχτή συνέλευση, πάρθηκε απόφαση να προκηρυχθούν νέες αρχαιρεσίες, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014. Από αυτές προέκυψε το νέο 15μελές διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου (για την τριετία 2014-2017), το οποίο την επόμενη ημέρα (Σάββατο 21 Ιουνίου 2014) συγκροτήθηκε σε σώμα, με πρόεδρο τον Αλέξη Κούγια.

Η πρόταση Κούγια, η παραίτηση και η παραμονή στο τοπικό

Κατόπιν πρότασης του νέου διοικητικού συμβουλίου, οι φίλαθλοι του Αιγάλεω στις 1 Ιουλίου 2014 κλήθηκαν να αποφασίσουν δια ψηφοφορίας σε ποια κατηγορία επιθυμούν να αγωνιστεί το ποδοσφαιρικό τμήμα. Το 57,62% τάχθηκε υπέρ της επιλογής βάσει των καθαρά αγωνιστικών αποτελεσμάτων της περιόδου 2013-14, δηλαδή στην Α΄κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών. Δύο μέρες μετά ο Κούγιας δηλώνει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα, αλλά επισημαίνει ότι σκοπεύει να δηλώσει και δεύτερη ομάδα του Αιγάλεω στο πρωτάθλημα της Football League, παράλληλα με εκείνη που θα αγωνίζεται στην Α' τοπική κατηγορία.

H πτώση του Αιγάλεω
Πυρένης INTIME SPORTS

Την Τετάρτη 27 Αυγούστου δηλώνει ότι αποχωρεί από την προεδρία της ομάδας, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Νωρίτερα, στις 3 Ιουλίου ανακοινώθηκε η πρόσληψη του νέου προπονητή Χρήστου Τάσση. Στις 29 Οκτωβρίου ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Τάκης Μανδραφλής ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με τον Χρήστο Τάσση και στις 5 Νοεμβρίου του 2014 την ομάδα ανέλαβε ο Άγγελος Πυρένης.

TAGS ΑΙΓΑΛΕΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ