ΑΕΛ

Όταν η Ελλάδα κόπηκε στα δυο για τον... Τσίγκοφ

Όταν η Ελλάδα κόπηκε στα δυο για τον... Τσίγκοφ

Η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή να τιμωρήσει την ΑΕΛ με -4 βαθμούς για την υπόθεση ντόπινγκ του Βούλγαρου άσου, Γκιόργκι Τσίγκοφ, συσπείρωσε τον κόσμο της θεσσαλικής πόλης που βγήκε στους δρόμους στις 16/3/88 (VIDEOS).

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Μαρτίου 1988. Απέμεναν επτά αγωνιστικές για το φινάλε του πρωταθλήματος και η Λάρισα ήταν πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα. ο αθλητικός δικαστής, Βασίλης Ανδρόνικος αποφάσισε να μηδενίσει την ΑΕΛ για την υπόθεση ντόπινγκ του Βούλγαρου άσου, Γκιόργκι Τσίγκοφ, προκαλώντας την οργή των φίλων των "βυσσινί" και γενικότερα του θεσσαλικού κόσμου.

Χιλιάδες καμμένα λάστιχα στους δρόμους, χιλιάδες άνθρωποι με μηχανάκια, αυτοκίνητα στην εθνική οδό, μαγαζιά κλειστά και δημόσιες υπηρεσίες με κατεβασμένα ρολά. Αυτό επικρατούσε στην πόλη, όταν γνωστοποιήθηκε ότι αφαιρούνται από την ομάδα τέσσερις βαθμοί βάσει της ερμηνείας του άρθρου 32 του ΚΑΠ, το οποίο προέβλεπε τιμωρία και της ομάδας σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής της βρισκόταν ντοπαρισμένος.

Πέρασε έλεγχο ο Τσίγκοφ αν και δεν ήταν στην κλήρωση

Ο Γκιόργκι Τσίγκοφ, είχε βρεθεί θετικός στην ουσία "κοδεΐνη". Όλα ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου του 1987, όταν η ΑΕΛ νίκησε στο Αλκαζάρ τον Παναθηναϊκό με 2-1 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Στο 67ο λεπτό, μπήκε στον αγώνα ο Βούλγαρος, περνώντας ως αλλαγή στη θέση του Ζιώγα. Μετά το τέλος του ματς, κλήθηκε να περάσει από τον καθιερωμένο έλεγχο ντόπινγκ, αν και είχε δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα. Και εξηγούμαστε...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, μετά τον αγώνα είχαν κληρωθεί για να περάσουν από αντιντόπινγκ κοντρόλ οι Καραπιάλης, Αθανασίου της ΑΕΛ και οι Μπατσινίλας, Γεωργακόπουλος του Παναθηναϊκού. Ξαφνικά όμως τίθεται θέμα εξέτασης ενός ακόμα ποδοσφαιριστή, τον οποίο θα επέλεγαν οι δύο ομάδες, κάτι επιτρεπόταν από τους κανονισμούς, αλλά ποτέ δεν είχε συμβεί.

Έτσι, επιλέχθηκαν ο Τσίγκοφ από την ΑΕΛ και ο Βλάχος από τον Παναθηναϊκό. Στις 30 Ιανουαρίου του 1988 ανακοινώθηκε ότι ο Τσίγκοφ ήταν ντοπέ στην παραπάνω ουσία που θεωρείται "ναρκωτική" και χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση του βήχα.

Η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή και η έφεση

Στις 16 Μαρτίου 1988, στις 12:55, ο Αθλητικός Δικαστής, Βασίλης Ανδρόνικος, ανακοινώνει την ποινή: 1) στον ποδοσφαιριστή Γκ. Τσίγκοφ την ποινή αποκλεισμού από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα για δύο χρόνια, ανακαλώντας συγχρόνως το δελτίο της αθλητική και επαγγελματικής του ιδιότητας,

2) στην ΠΑΕ Λάρισα

α) ποινή μηδενισμού στον αγώνα της 27.12.1987 με την ομάδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας, τον οποίο κερδίζει η αντίπαλη ομάδα με τέρματα 2-0 και 2 βαθμούς και

β) ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

Τόσο η ΠΑΕ Λάρισα, όσο και ο Τσίγκοφ είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός 48 ωρών και η διοίκηση δεν έχασε χρόνο, καταθέτοντας προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή στις 13:30. Η ποινή αυτή έφερνε στην πρώτη θέση του πίνακα την ΑΕΚ. Το βράδυ της 16ης Μαρτίου στους δρόμους βρέθηκαν περίπου 5.000 άτομα, αλλά τις επόμενες ημέρες έγινε το αδιαχώρητο. Στις 11:00 το πρωί της επομένης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου το παρών δίνουν 50.000 κόσμος. Η χώρα παρέμεινε κομμένη στα δύο για πέντε ημέρες.

Η στιγμή της δικαίωσης στις 21 Μαρτίου

Το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1988, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σωτήρη Αλημίση, τροποποίησαν την παράγραφο 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ, σύμφωνα με την οποία αντικαθίσταται η ποινή αφαίρεσης βαθμών και μηδενισμού της ομάδας, με σοβαρά χρηματικά πρόστιμα εφόσον α) αποδειχτεί από τη διαδικασία ότι ο σύλλογος τελούσε εν γνώσει της παράβασης του παίκτη ή β) βρεθούν θετικοί σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και οι δύο ποδοσφαιριστές που κληρωθούν να δώσουν δείγμα. Με την απόφαση αυτή, η ΑΕΛ ανακτούσε τους τέσσερις βαθμούς που της είχαν αφαιρεθεί και στο τέλος κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα!



TAGS ΑΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ