ΑΕΛ

Κλείνει το AEL FC Arena!

Κλείνει το AEL FC Arena!
INTIME SPORTS

Στην απόφαση να αναστείλουν τη λειτουργία του "AEL FC Arena" κατέληξαν η διοίκηση της ΠΑΕ Λάρισα και η εταιρεία "Γήπεδο Λάρισα ΑΕ", που διαχειρίζεται το νεότευκτο γήπεδο.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι Θεσσαλοί αποδίδουν την απόφαση αυτή στο γεγονός ότι η Πολιτεία δεν δεσμεύεται για την επιστροφή του ΦΠΑ, ύψους 7.5 εκ. ευρώ, αλλά και στο γεγονός ότι η εταιρεία "ΕΡΓΟ3", που συμμετείχε ως υπεργολάβος στην κατασκευή, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία έγινε δεκτή, με συνέπεια να μην είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις ελλείψεις και τις κακοτεχνίες που υπάρχουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι από την Πολιτεία δεν ζητήθηκε η άμεση εκταμίευση των χρημάτων, αλλά μία κατά νόμο βεβαίωση επιστροφής του ΦΠΑ και γίνεται λόγος για άνιση μεταχείριση σε σχέση με έργα που κατασκευάζονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επισημαίνεται επίσης ότι η εταιρεία έχει αποστείλει εξώδικο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κοινοποιείται και στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η "Γήπεδο Λάρισα ΑΕ" καταλήγει διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, ώστε να αποκατασταθούν οι ελλείψεις και να διορθωθούν οι κακοτεχνίες και ζητά την έμπρακτη υποστήριξη των φιλάθλων και των πολιτών της Λάρισας, ώστε το γήπεδο να παραδοθεί εκ νέου προς χρήση.

Η ανακοίνωση:

« Το 2008 η εταιρία μας απέκτησε από η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μέσω του σωματείου της Αθλητικής Ενωσης Λάρισας, το δικαίωμα να ανεγείρει σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΓΓΑ στη Λάρισα, συγκρότημα αθλητικών, ψυχαγωγικών και εμπορικών χρήσεων. Με βάση νομοθετική ρύθμιση και τις σχετικές συμβάσεις, η εταιρία μας διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος αυτού για 50 χρόνια. Μετά την περίοδο αυτή, το γήπεδο και όλο το συγκρότημα θα περιέλθουν δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο.

Δαπανήσαμε περισσότερα από 42 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του έργου και, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, κατορθώσαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας να φιλοξενήσουμε αφιλοκερδώς εκδηλώσεις και αθλήματα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι συγκεκριμένοι Αγώνες δεν θα διεξαχθούν -τελικά- στην Ελλάδα.

Για την επένδυση αυτή στηριχθήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις και την ενίσχυση ιδιωτικών τραπεζικών κεφαλαίων. Δεν λάβαμε την παραμικρή κρατική χρηματοδότηση, ενίσχυση ή οποιουδήποτε άλλου είδους συνδρομή, παρά τις συνεχείς μεγαλόστομες υποσχέσεις.

Στην προσπάθειά μας είχαμε την ηθική συμπαράσταση των Λαρισαίων και των Θεσσαλών ευρύτερα, που μας έδινε κουράγιο και μας όπλιζε με υπομονή. Όμως, παράλληλα, είχαμε να αντιπαλέψουμε πολύ ισχυρούς "αντιπάλους".

1ον: Τα εργολαβικά συφέροντα

2ον: Τη διαφθορά και τη διαπλοκή στο χώρο του ποδοσφαρου

3ον: Τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών

Συγκεκριμένα, το έργο ανέλαβε να κατασκευάσει μια κοινοπραξία αποτελούμενη από Λαρισαίους εργολάβους και μια τεχνική εταιρία της Βόρειας Ελλάδας, την ΕΡΓΟ3, που ανέλαβε υπεργολαβικά μεγάλο μέρος του έργου. Οι Λαρισαίοι μόχθησαν για το έργο. Δυστυχώς όμως η υπεργολάβος εταιρία ΕΡΓΟ3 αποδείχθηκε όχι μόνο ανεπαρκής στην κατασκευή του έργου, αλλά και μεθόδευσε τον πλουτισμό της μέσω της εργολαβίας σε βάρος του έργου, της εταιρίας μας και δεκάδων υπεργολάβων και προμηθευτών της, Λαρισαίων και μη. Μολονότι η εταιρία μας εξόφλησε πλήρως το τίμημα της εργολαβίας, η ΕΡΓΟ3 εγκατέλειψε το έργο ημιτελές, με σωρεία κακοτεχνιών και ελλείψεων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και το χειρότερο, άφησε ανεξόφλητες υποχρεώσεις της προς δεκάδες προμηθευτές και υπεργολάβους της, που υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια.

Θέσαμε ως όρο για την συνέχιση των εργασιών, την άμεση πληρωμή των οφειλομένων στους Λαρισαίους εργαζόμενους και επαγγελματίες. Η ΕΡΓΟ3 αρνήθηκε να το πράξει, φρόντισε να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα με αποτέλεσμα να αναστείλει την είσπραξη των εγγυητικών επιστολών που κάλυπταν το έργο. Ως αποτέλεσμα αυτού, η εταιρία μας είναι υποχρεωμένη είτε να πληρώσει δεύτερη φορά ήδη πληρωμένες εργασίες και υλικά, είτε να αναζητήσει πόρους για να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και ελλείψεις της ΕΡΓΟ3. Αυτοί οι πόροι δεν υπάρχουν πλέον.

Στο όλο πρόβλημα προστέθηκαν και οι μεθοδεύσεις σε βάρος της ομάδας μας, όπως αποκαλύφθηκαν με την υπόθεση των "στημένων" αγώνων, που είναι σε πλήρη εξέλιξη και μας δικαιώνει.

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα, αποτελεί για εμάς το "τέρας" της κρατικής γραφειοκρατίας. Υφιστάμεθα επώδυνες συνέπειες που διακινδυνεύουν την ίδια την επένδυση και τη λειτουργία του γηπέδου, από την αναποτελεσματικότητα και τη γραφειοκρατική νοοτροπία υπηρεσιών του δημοσίου.

Η εταιρία μας έχει δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ του έργου, που έχουμε καταβάλει στο δημόσιο, ύψους περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να μας επιστρέψει το συγκεκριμένο ποσό, όπως έπραξε στην πανομοιότυπη περίπτωση του γηπέδου «Γ.Καραϊσκάκης». Και δεν το πράττει.

Δηλώσαμε στις αρμόδιες αρχές ότι με δεδομένη την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, θα αρκούσε για την επείγουσα χρηματοδότηση του έργου, η κατά νόμον βεβαίωση επιστροφής του ΦΠΑ, χωρίς εκταμίευση του επιστρεφόμενου ποσού. Ακόμα και αυτό το ευνοϊκό για το δημόσιο αίτημα, δεν ικανοποιήθηκε.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς το δημόσιο επιφυλάσσει διαφορετική και άνιση μεταχείριση, ανάλογα με το αν κάποιο έργο κατασκευάζεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, ή τη Λάρισα. Για έργα πανομοιότυπα που κατασκευάζονται για τον ίδιο σκοπό και εξυπηρετούν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.

Εδώ και έναν χρόνο παλεύουμε να συνεννοηθούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αυτονόητο. Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να αποστείλουμε εξώδικο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, που κωφεύει, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στην εταιρία μας και την πόλη της Λάρισας, αδιαφορώντας για τους περίπου 120 εργαζομένους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Κοινοποιήσαμε το εξώδικο στον υπουργό κ. Βενιζέλο, για να λάβει γνώση του προβλήματος και της ανεπάρκειας -αν μη τι άλλο- των υπηρεσιών του Υπουργείου του.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε από 31 Ιουλίου και μέχρι νεωτέρας τη λειτουργία του AEL FC ARENA και του συγκροτήματος στο οποίο εντάσσεται.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση των φίλων της ομάδας μας. Στον ενδιάμεσο χρόνο θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων ώστε να αποκαταστήσουμε τις κακοτεχνίες της ΕΡΓΟ3, να συμπληρώσουμε τις πολλαπλές ελλείψεις που απειλούν την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και να διασώσουμε τις απειλούμενες θέσεις εργασίες.

Πρωταρχικός στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε το έργο στο φίλαθλο κόσμο της πόλης μας. Οι δυνάμεις μας δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τη διαφθορά μέρους του ποδοσφαίρου που αντιμάχεται κάθε τι υγιές και αληθινό, ούτε τα εργολαβικά συμφέροντα που δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά στο κέρδος, ούτε την αναλγησία και γραφειοκρατία των υπηρεσιών που "πνίγουν" την ιδιωτική πρωτοβουλία και κάθε επένδυση στον τόπο μας. Θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, πλάι στους φιλάθλους και τους συμπολίτες μας, παρά το μέγεθος της αδικίας και της άνισης συμπεριφοράς που υφιστάμεθα.

Αναμένουμε την έμπρακτη υποστήριξη προς την ΑΕΛ και το AEL FC ARENA, μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του ελληνικού λαού».

TAGS ΑΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ