ΑΕΛ

Η ΑΕΛ δεν τρώει γκολ με Τσιώλη

Η ΑΕΛ δεν τρώει γκολ με Τσιώλη
Τσιώλης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΛ επί της παρουσίας του Σάκη Τσιώλη στην άκρη του πάγκου της όχι απλά δεν έχει χάσει αλλά δεν έχει δεχθεί και γκολ με αποτέλεσμα να φιγουράρει στην κορυφή της Football League οδεύοντας προς τη Super League.

Η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα και με αυτή τη λογική ο Σάκης Τσιώλης οδηγεί την ΑΕΛ στη Super League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου στη λογική του σήματός της. Το "σούζα το αλογάκι" ενστερνίζεται πλήρως στην επόμενη μέρα της παρουσίας του Ράτκο Ντόστανιτς.

Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός αποδεχόμενος την κρούση πρόταση του ισχυρού άνδρα της θεσσαλικής ΠΑΕ είχε μέσα του την εξής λογική. Να βγάλει σε πέρας την ιερή υποχρέωση που αναλάμβανε. Να επιστρέψει η ΑΕΛ υπό τις οδηγίες του εκεί που πραγματικά αξίζει να είναι. Στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας από όπου απουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Τσιώλης όταν αναλάμβανε τη τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ στις 24 Φεβρουαρίου, σχεδόν δύο μήνες πριν, η ομάδα του "κάμπου" βρισκόταν στη 3η θέση πίσω από τους Απόλλων Σμύρνης και Κέρκυρα μετά το τελευταίο παιχνίδι του Ντόστανιτς. Το εντός έδρας με τον Παναιγιάλειο στο AEL FC Arena όπου η ήττα με 1-2 αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Σέρβου τεχνικού στην άκρη του πάγκου της ομάδας.

Μία ήττα που έριξε την ΑΕΛ στην 3η θέση. Εκτός δηλαδή των δύο πρώτων που ισοδυναμούν και με τα εισιτήρια της ανόδου στη Super League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Η επιστροφή του στους πάγκους συνδυαζόταν με μία ακόμη πρόκληση στην προπονητική του καριέρα. Ενδεχομένως και την μεγαλύτερη δεδομένου ότι επέστρεφε στην ομάδα του. Αυτή όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά τιμώντας και με το παραπάνω τη φανέλα της στο δρόμο προς την κατάκτηση των δύο της τίτλων. Του πρωταθλήματος του 1988 και του Κυπέλλου του 1985.

Επί της παρουσίας του ο Τσιώλης αν και όχι ο πιο αμυντικογενής τεχνικός έχει οδηγήσει την ΑΕΛ σε 6 νίκες και 1 ισοπαλία αλλά και δύο ξεκούραστες νίκες επί των Εργοτέλη και Ολυμπιακού Βόλου που έχουνε αποσυρθεί από το πρωτάθλημα της Football League με 3-0. Κι όσο για τα υπόλοιπα εφτά παιχνίδια; Περιλάμβαναν πέντε συνεχόμενες νίκες με 1-0, σκορ που φανερώνει ότι δεν ήταν εύκολες, την εκτός έδρας ισοπαλία στο ντέρμπι κορυφής στην Κέρκυρα με 0-0 και το 3-0 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας.

Αυτό σημαίνει πως στα εφτά παιχνίδια που διεξήχθησαν επί της παρουσίας του Τσιώλη στην άκρη του πάγκου της η ΑΕΛ δεν έχει δεχτεί γκολ με ρεκόρ 8-0 και συνολικά με τα δύο παιχνίδια που δεν χρειάστηκε να διεξαχθούν 14-0. Το μηδέν παθητικό και κατ΄ επέκταση τα κατεβασμένα ρολά επί της παρουσίας του Γεννάδιου Ξενοδόχοφ κάτω από τα δοκάρια αλλά και της συνολικής αμυντικής λειτουργίας έχει σαν αποτέλεσμα τη στιγμή αυτή η θεσσαλική ομάδα να διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Αυτή 11 γκολ παθητικό, στα 20 παιχνίδια επί της παρουσίας του Ντόστανιτς, αφήνοντας πίσω της τους Απόλλων Σμύρνης και Κισσαμικό με 13. Δύο ομάδες που τις κέρδισε στο AEL FC Arena με 1-0 με τα δύο κατά σειρά πρώτα πέναλτι που κέρδισε από την αρχή της χρονιάς σε όλες τις υποχρεώσεις της. Σε Football League και Κύπελλο Ελλάδος.

Μετά το χωρίς διεξαγωγή τρίποντο εκτός έδρας επί του Εργοτέλη με 3-0 η ΑΕΛ παρέμενε στην 3η θέση αφήνοντας πίσω της και την 21η αγωνιστική της Football League. Μία εβδομάδα μετά η ώρα της αλήθειας για τον Τσιώλη. Επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο των "βυσσινί" κόντρα στον πρωτοπόρο Απόλλων Σμύρνης στις 5 του Μάρτη στο AEL Fc Arena. Δικαιολογημένο το άγχος του αλλά η νίκη θα έρθει με 1-0 με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μίλαν Μπόγιοβιτς γα την 22η αγωνιστική και σκαρφάλωμα στη 2η θέση.

Ακολουθεί το δεύτερο τρίποντο χωρίς διεξαγωγή εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού Βόλου με 3-0 για την 23η αγωνιστική που συνδυάζεται με επιστροφή στην κορυφή μέχρι σήμερα, μετά τις δύο απώλειες που είχανε οι Κέρκυρα (σ.σ. εκτός έδρας από τον Πανσερραϊκός στις Σέρρες με το 2-2) και Απόλλων Σμύρνης (σ.σ. εντός έδρας από τον Παναιγιάλειο με το 1-1). Μία εβδομάδα μετά στις 20 του Μάρτη στο AEL Fc Arena δεύτερο τρίποντο και πάλι με 1-0 με το εκ νέου εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπόγιοβιτς για την 24η αγωνιστική. Στον Εύοσμο κόντρα στον Αγροτικό Αστέρα το τρίτο συνεχόμενο 1-0 στις 26 του Μάρτη έρχεται από τον πρώτο σκόρερ της ομάδας τον Ματθαίο Μαρουκάκη για την 25η αγωνιστική.

Το 1-0 τείνει να γίνει συνήθεια για την ΑΕΛ επί της παρουσίας του Τσιώλη. Ίδιο σκορ και στα επόμενα δύο εντός έδρας παιχνίδια για την 26η και 27η αγωνιστική. Στις 2 του Απρίλη με την Καλλιθέα στο AEL Fc Arena με το γκολ του Νίκο Βαρέλα και μία εβδομάδα μετά στις 10 Απριλίου το αυτογκόλ του Γ. Λαμπρόπουλου μετά από τη σέντρα του Βασίλη Κουτσιανικούλη φέρνει τη νίκη επί της Παναχαϊκής. Σε ένα παιχνίδι όπου ο Μαρουκάκης στο 88΄ αστόχησε στο πέναλτι που εκτέλεσε υπό τις αποδοκιμασίες των φιλάθλων της ομάδας και το 5 στα 5 με σκορ 1-0 είναι γεγονός.

Ακολουθεί το ντέρμπι κορυφής στην Κέρκυρα με την ΑΕΛ να μην δέχεται και πάλι γκολ αλλά και να μην σκοράρει για πρώτη φορά επί της παρουσίας του Τσιώλη. Το 0-0 είναι το τελικό σκορ για την 28η αγωνιστική αλλά μία εβδομάδα μετά στην 29η αγωνιστική η θεσσαλική ομάδα επιστρέφει στις νίκες με το 3-0 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας με τα δύο γκολ του Μανώλη Ροβίθη και αυτό του Μαρουκάκη από την προσπάθεια του πρώτου. Πλέον οι "βυσσινί" καλούνται αύριο στο θεσσαλικό ντέρμπι στα Τρίκαλα να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία τους επί της παρουσίας του Τσιώλη για 8ο ή για 10ο παιχνίδι παραμένοντας στην κορυφή της Football League μετά και την 30η αγωνιστική.

Πως όμως επιτεύχθηκε αυτό το σερί με την εστία της ΑΕΛ να παραμένει ανέπαφη από την πρώτη μέρα της παρουσίας του έμπειρου Καρδιτσιώτη τεχνικού; Πως για εφτά παιχνίδια δεν έχει δεχθεί γκολ με αποτέλεσμα ο Ξενοδόχοφ να μην έχει χρειαστεί να μαζέψει τη μπάλα από την εστία του; Εκτός της παρουσίας του Ξενοδόχοφ στη θέση του βασικού τερματοφύλακα κάτι ανάλογο συνέβη με το δύο από τα τέσσερα μέλη του αμυντικού καρέ.

Το ένα πρόκειται για τον Μπόρισλαβ Γιοβάνοβιτς που αποτέλεσε την κολώνα του κεντρικού διδύμου έχοντας δίπλα του στα έξι από τα εφτά παιχνίδια της παρουσίας του Τσιώλη τον Δημήτρη Κομεσίδη στη θέση του οποίου ο Ντόστανιτς εμπιστευόταν τον Χρήστο Κοντοχρήστο. Εξαίρεση του παρτενέρ του Γιοβάνοβιτς μόνο στο τελευταίο παιχνίδι στο 3-0 επί της Αναγέννησης Καρδίτσας όπου ήταν ο Άγγελος Βέρτζος. Κι όσο για το δεύτερο έχει να κάνει με τον αριστερό μπακ και την παρουσία του Μανώλη Μονιάκη που διατήρησε τη θέση του.

Κι όσο για τη θέση που είχε τις περισσότερες εναλλαγές ήταν αυτή του δεξιού μπακ. Στα δύο πρώτα παιχνίδια ο Μανώλης Νικολακάκης, που στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είχε βρεθεί ουσιαστικά εκτός ομάδας και παρέμεινε. Στο επόμενο ο Χρήστος Κοντοχρήστος και στα δύο επόμενα ο Βασίλης Ρέντζας με τον Τσιώλη να κάνει πιο επιθετικογενές το σύνολό του και στο ντέρμπι κορυφής στην Κέρκυρα ο Άγγελος Βέρτζος και στο τελευταίο εκ νέου ο Ρέντζας. Πλέον απομένει να φανεί ποια θα είναι η εικόνα του αμυντικού καρέ της ΑΕΛ στο εκτός έδρας παιχνίδι στα Τρίκαλα καθώς όλα δείχνουν ότι θα απουσιάσουν οι Γιοβάνοβιτς και Βέρτζος λόγω ενοχλήσεών του.

Εκτός πάντως από το αμυντικό καρέ ο Τσιώλης είναι αλήθεια ότι έχει περάσει τη φιλοσοφία του και στις άλλες δύο γραμμές της ΑΕΛ στον αγωνιστικό χώρο. Της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές του να μην γυρνάνε τόσο πίσω όσο να παραμένουν ψηλά και να πιέζουν στο κυνήγι του γκολ της νίκη που δεν το βρήκανε μόνο στο νησί των Φαιάκων. Και αν και η ΑΕΛ παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας της Football League πέντε στροφές πριν από το τέλος της κούρσας της στις τάξεις των "βυσσινί" γνωρίζουν πολύ καλά το πόσους βαθμούς χρειάζονται για να πετύχουν το στόχο της ανόδου. Αν και δεν το λένε στα αποδυτήριά τους ήδη πιστεύουν πως έχουνε εξασφαλίσει το ένα από τα δύο εισιτήρια.

TAGS ΑΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ