ΑΕΚ

"Ζωντανή" η ΑΕΚ για το Κίεβο, 1-1 με Ντινάμο

"Ζωντανή" η ΑΕΚ για το Κίεβο, 1-1 με Ντινάμο

Η ΑΕΚ ήρθε ισόπαλη (1-1) με την Ντινάμο στο ΟΑΚΑ και θα παίξει στο Κίεβο την πρόκρισή της στους "16" του Europa League. Το γκολ της ισοφάρισης ο Αϊντάρεβιτς, Διαμαρτύρεται για δύο πέναλτι, δεν απέβαλε τον Χάρμας ο Ντελ Θέρο.

Βρέθηκε πίσω στο σκορ από την πρώτη επίσκεψη των Ουκρανών στην εστία του Μπάρκα, αλλά βρήκε τα ψυχικά κι αγωνιστικά αποθέματα να ισοφαρίσει και να διατηρήσει τις πιθανότητές της για πρόκριση στους 16 του Europa League στη ρεβάνς του Κιέβου.

Ο Τσιχανκόβ άνοιξε το σκορ για την Ντινάμο σε μια συνολικά αμυντική στιγμή αδράνειας της Ένωσης, αλλά ο Μανόλο Χιμένεθ πέρασε λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο στο ματς κι αυτός οδήγησε στην ισοφάριση.

Άλλαξε άμεσα την επιθετική εικόνα της ΑΕΚ, από τα πόδια του προήλθε η φάση, στην οποία ισοφάρισε ο Αϊντάρεβιτς. Η ομάδα της ουκρανικής πρωτεύουσας διατηρεί το προβάδισμα για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά αυτό το γκολ άλλαξε τις πιθανότητες. Κακός ο διαιτητής Κάρλος Ντελ Θέρο.

Ο Ισπανός έδειξε ακατανόητη επιείκεια στον Χάρμας (ουκ ολίγα σκληρά μαρκαρίσματα, ενώ είχε κίτρινη κάρτα), ενώ έκλεισε τα αυτιά του στις διαμαρτυρίες της Ένωσης για πέναλτι (σε δύο περιπτώσεις).

Οι "κιτρινόμαυροι" αρνούνται να χάσουν. Συνεχίζουν αήττητοι στην Ευρώπη, σε αυτή τη διοργάνωση. Πέντε ισοπαλίες και μία νίκη στον όμιλο, μία ισοπαλία και μία νίκη στα προκριματικά, μία ισοπαλία στο πρώτο ματς των 32. Η λέξη ήττα αγνοείται για την Ένωση στο Europa League της τρέχουσας σεζόν κι αυτό θα είναι ένα από τα εφόδια στην προσπάθεια πρόκρισης στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Κάρλος Ντελ Θέρο (Ισπανία)

Βοηθοί: Χουάν Γιούστε (Ισπανία), Ρομπέρτο Αλόνσο (Ισπανία)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: Χιλ Μανθάνο, Χοσέ Μαρία Σάντσεθ Μαρτίνεθ (Ισπανία)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (79' Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Λιβάγια, Κλωναρίδης (52' Χριστοδουλόπουλος), Γιακουμάκης (58' Αραούχο).

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Αλεκσάντρ Χάτσκεβιτς): Μπόικο, Κετζιόρα, Χατσερίντι, Κάνταρ, Μοροζιούκ, Σέπελιεβ, Μπουγιάλσκι, Χάρμας (78' Μπεσέντιν), Τσιχανκόβ, Ντέρλις Γκονσάλες, Ζούνιορ Μοράες (90'+1' Σαπαρένκο).

Γκολ: 80' Αϊντάρεβιτς / 19' Τσιχανκόβ

Κάρτες: 22' Λιβάγια, 45' Βράνιες / 5' Χατσερίντι, 30' Χάρμας, 71' Σέπελιεβ, 77' Μοράες.

Θυμηθείτε εδώ το live του αγώνα

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΣΙΧΑΝΚΟΒ

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Μόλις τέσσερα λεπτά, έπειτα από την έναρξή του, ο Γιακουμάκης βγήκε μπροστά αλλά δεν μπόρεσε να κοντρολάρει επιτυχημένα την μπάλα στη μονομαχία του Χατσερίντι. Στο αμέσως επόμενο λεπτό (5') κέρδισε την κίτρινη κάρτα του κεντρικού αμυντικού της ουκρανικής ομάδας και πρόσφατου μεταγραφικού στόχου του ΠΑΟΚ.

Ο Μπόικο αντέδρασε ενδεδειγμένα στην εκτέλεση φάουλ του Γκάλο στο όγδοο λεπτό κι απομάκρυνε. Ύστερα από δέκα λεπτά (18'), ο Βραζιλιάνος έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Γιακουμάκης έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Λιβάγια - έστω κι αν προσπάθησε - δεν γύρισε σωστά το σώμα του για να εκτελέσει.

Στο 20ό λεπτό, η Ντινάμο "πάγωσε" το ΟΑΚΑ. Ο Ντερλίς Γκονσάλες σε προσπάθεια από τη δεξιά πλευρά της ομάδας της ουκρανικής πρωτεύουσας "εξουδετέρωσε" τον Μπακάκη, έκανε το γύρισμα κι ο Τσιχανκόβ με πλασέ στην αδρανούσα άμυνα της Ένωσης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κι άνοιξε το σκορ.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι "κιτρινόμαυροι" προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν και να ξεπεράσουν το "σοκ" του γκολ της Ντινάμο, αλλά η τελική επιλογή ήταν πάντα κακή. Στο 31', ο Λαμπρόπουλος ζήτησε πέναλτι - ο αμυντικός της Ντινάμο τον κράτησε και τον έριξε κάτω - αλλά ο Κάρλος Ντελ Θέρο διέταξε να συνεχιστεί το ματς. Ο Μπόικο αποδείχθηκε το ίδιο συνεπής και τη δεύτερη φορά που κλήθηκε να επέμβει, στο 33ο λεπτό, στο γύρισμα του Λιβάγια.

Η μπάλα έφθασε στον Κροάτη ύστερα από την εξαιρετική προσπάθεια του Γαλανόπουλου, αλλά καθυστέρησε χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο Χάρμας να βάλει καλύτερα το σώμα του και να του πάρει και την μπάλα.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, ο Λιβάγια έπεσε στην περιοχή ύστερα από μαρκάρισμα του Χατσερίντι, οι παίκτες της ΑΕΚ ζήτησαν πέναλτι, αλλά και πάλι ο Ίβηρας είχε διαφορετική άποψη.

ΔΙΚΑΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ

Οι "κιτρινόμαυρες" διαμαρτυρίες δεν περιορίστηκαν στις δύο φάσεις (Λαμπρόπουλου - Λιβάγια) που ζήτησαν πέναλτι, αλλά και στο μαρκάρισμα του Χάρμας στον Μπακάκη (έχων ήδη μία κίτρινη, η δεύτερη θα οδηγούσε σε αποβολή τον Ουκρανό).

Λίγα λεπτά μετά από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μανόλο Χιμένεθ πέρασε τον Χριστοδουλόπουλο στη θέση του Κλωναρίδη και η ΑΕΚ άρχισε να γίνεται πιο επιθετική. Στο 57ο λεπτό, ο Έλληνας διεθνής μεσοεπιθετικός απέφυγε τον Κετζιόρα, σούταρε μέσα από την περιοχή κι αριστερά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπόικο.

Ο Γκάλο ανέλαβε την εκτέλεση φάουλ στο 72', έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του γκολκίπερ της Ντιναμο, αλλά και πάλι η αντίδρασή του ήταν εξαιρετική (απομάκρυνε σε κόρνερ).

Ομοίως και ύστερα από τρία λεπτά (75'), στο σουτ του Λιβάγια μέσα από την περιοχή. Μπορεί να μην ήταν το ίδιο καλή στο αμέσως επόμενο λεπτό (76'), αλλά η τύχη τον ευνόησε και η μπάλα έφυγε έξω (κόρνερ).

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ / EUROPA LEAGUE / AEK - DYNAMO KYIV / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ανδαλουσιάνος τεχνικός της Ένωσης εξάντλησε τις αλλαγές του στο 79ο λεπτό. Αλλά η τρίτη (και τελευταία), μάλλον ήταν... επιφοίτηση (όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος την αντίστοιχη με την είσοδο του Γιακουμάκη στο "Γ. Καραϊσκάκης" στη νίκη με ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό για το ματς της Super League Σουρωτή.

Ο Σουηδός (αλλά εσχάτως διεθνής Αλβανός) μέσος στην πρώτη του επαφή με την μπάλα - λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του - βρήκε δίχτυα και ισοφάρισε. Στο 80ό λεπτό, ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε το φάουλ, πήρε το "ριμπάουντ" μετά την κόντρα, επιχείρησε σέντρα-λόμπα και ο Αϊντάρεβιτς σε κενή εστία (ο Μπόικο είχε εξουδετερωθεί από τη σέντρα) έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Μάλιστα, η ΑΕΚ είχε ευκαιρία για νίκη κι ανατροπή. Με ποιόν άλλον; Με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Στο 87' έκανε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι ύστερα από σέντρα του Λιβάγια από τα δεξιά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Μπόικο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Και τα δύο γκολ θα μπορούσαν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το πρώτο γιατί ήλθε στην πρώτη φάση που έκανε η Ντινάμο στο ματς. Το δεύτερο γιατί διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό θα κρατήσουμε γιατί άλλαξε τις ισορροπίες πρόκρισης. Ο Αϊντάρεβιτς στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, σκόραρε. Φυσικά, αυτό δεν θα είχε γίνει εάν δεν υπήρχε αυτή η εξαιρετική έμπνευση - λόμπα του Χριστοδουλόπουλου. Αυτό το γκολ δίνει ελπίδες στην Ένωση. Το 1-1 αφήνει περιθώρια πρόκρισης μέσα στο Κίεβο.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Υπήρχαν δύσκολες φάσεις, με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπος ο Καρλος Ντελ Θέρο. Σε όλες, ο Ισπανός διαιτητής της αναμέτρησης, έκλεισε τα αυτιά του στις "κιτρινόμαυρες" διαμαρτυρίες. Χαρακτηριστικές οι δύο περιπτώσεις που η ΑΕΚ διαμαρτύρεται για πέναλτι. Στο 31ο και το κράτημα του Λαμπρόπουλο, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου με το μαρκάρισμα του Χατσερίντι στον Λιβάγια, αλλά και το μαρκάρισμα του έχοντα ήδη κίτρινη κάρτα, Χάρμας, στον Μπακάκη. Αλλά και στο 61', πάλι έδειξε επιείκεια στον Χάρμας (αυτή τη φορά σε φάουλ πάνω στον Χριστοδουλόπουλο). Ούτε στο 69', στο τράβηγμα της φανέλας του Λαμπρόπουλου δεν αποβλήθηκε ο Ουκρανός!

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Η είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο έδωσε ώθηση στην ΑΕΚ. Από τη στιγμή που μπήκε, η Ένωση έμοιαζε να έχει ξεκάθαρο πλάνο ως προς την τελική επιλογή μπροστά στην εστία του Μπόικο. Δεν είναι τυχαίο ότι η μία από τις μεγάλες "κιτρινόμαυρες" ευκαιρίες για ισοφάριση προήλθε από τα πόδια του. Η φάση της ισοφάρισης δημιουργήθηκε από τα πόδια του. Το μισό γκολ ήταν δικό του, καθώς η πορεία της μπάλας εξουδετέρωσε τον Μπόικο για να προσγειωθεί στο κεφάλι του Αϊντάρεβιτς. Αλλά και η μεγαλύτερη ευκαιρία για ανατροπή και νίκη, ανήκε πάλι στον ίδιο. Ήταν η κεφαλιά του 87ου λεπτού. Ο Λάζαρος είναι "βαρόμετρο" για την ΑΕΚ εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Μπορεί ο Τσιχανκόβ να έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας που υπερασπίστηκε ο Μπάρκας, αλλά την ασίστ έδωσε ο Ντερλίς Γκονσάλες. Ο Παραγουανός δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον Μπακάκη στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου. Σε μία από αυτές τις διελεύσεις του, μοίρασε το γκολ στον συμπαίκτη του. Ιδιαίτερα κινητικός και δραστήριος ο Νοτιοαμερικανός, ήταν με διαφορά ο καλύτερος της ομάδας του στο γήπεδο. Αντρέ Σιμόες και Ροντρίγκο Γκάλο (απ)έδειξαν ακόμη μια φορά γιατί δεν μπορούν (νομοτελειακά) να βγουν από την ενδεκάδα ούτε με... αίτηση.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η συνολικά αμυντική αντίδραση της ΑΕΚ στην πρώτη επίσκεψη της Ντινάμο, με αποτέλεσμα να έρθει το γκολ. Η Ένωση προσπάθησε να δημιουργήσει απειλητικές συνθήκες στο πρώτο ημίχρονο για την εστία που υπερασπίστηκε ο Μπόικο, αλλά η τελική επιλογή ήταν κακή, ή χειρότερη από τις εναλλακτικές. Ατομικά, ο Κλωναρίδης σίγουρα δεν μπόρεσε να θορυβήσει τους μέσους κι αμυντικούς της Ντινάμο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ