ΑΕΚ

Ζήκος: "Πρωτάθλημα μας, η δημιουργία παικτών"

Ζήκος: "Πρωτάθλημα μας, η δημιουργία παικτών"
INTIME SPORTS

Ακαδημία ποδοσφαίρου της ΑΕΚ! Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του Άκη Ζήκου και των συνεργατών του, να δημιουργηθεί η πρώτη Σχολή - Ακαδημία που να δουλεύει πραγματικά σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι με τα... Ελληνικά. Διαβάστε στο Sport24.gr τα όσα είπε ο διευθυντής των Ακαδημιών κ. Ζήκος όσο και οι Δέλλας και Λυμπερόπουλος

Σε μια παρουσίαση-συζήτηση με τον Τύπο, για το πλάνο δημιουργίας Ακαδημιών της ΑΕΚ, προχώρησε η αρμόδια "ομάδα" του διευθυντή αυτής της προσπάθειας, Άκη Ζήκου. Ο παλαίμαχος άσος του δικεφάλου, συνοδεία του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών κ. Μητροτάσιο, παρουσίασαν το πλάνο που έχουν για την πρότυπη Ακαδημία ποδοσφαίρου της ΑΕΚ.

Η συζήτηση- παρουσίαση έγινε παρουσία του Τραϊανού Δέλλα και του Νίκου Λυμπερόπουλου, που όπως ήταν φυσιολογικό, τόνισαν πως θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια του Άκη για τον μεγάλο στόχο που είναι, μέσα σε λίγα χρόνια, η δημιουργία ενδεκάδας με το μεγαλύτερο μέρος να είναι από της Ακαδημίες.

Διαβάστε τα σημαντικότερα απ' όσα ανέλυσε ο Άκης Ζήκος και ο συνεργάτης του κ. Μητροτάσιος:

Οι Ακαδημίες της ΑΕΚ είναι έτοιμες να περάσουν σε νέα εποχή. Είναι έτοιμες να ακολουθήσουν επιτέλους τα Ευρωπαϊκά πρότυπα που τόσα χρόνια ακούμε στην Ελλάδα και τελικά ποτέ δεν βλέπουμε.

Μπροστάρης σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα ο Άκης Ζήκος, που μαζί με τους συνεργάτες του ζητάνε υπομονή και η ώρα της κρίσης να έρθει σε λίγα χρόνια όταν και θα πρέπει η ΑΕΚ να έχει έτοιμους παίκτες στην ενδεκάδα της.

- Η αρχική τοποθέτηση του κ. Ζήκου

«Αυτό που θέλουμε εμείς από εδώ και πέρα είναι σοβαρότητα, αξιοκρατία, εμπιστοσύνη και στήριξη», τόνισε αρχικά ο Ζήκος και συνέχισε: «Η νίκη δεν θα είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε να φτιάξουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα, αυτή θα είναι η νίκη για εμάς. Η ΑΕΚ από εδώ και στο εξής θα επιλέγει τους παίκτες που θα έχει στις Ακαδημίες της με αυστηρά κριτήρια, τα οποία δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και με τον χαρακτήρα τους.

Θέλουμε πάνω από όλα όλοι να δρουν σαν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Να έχουν ήθος. Να αποχωρούν από τις Ακαδημίες μας και να είναι ολοκληρωμένοι παίκτες, κάτι που λείπει από όλες τις ελληνικές ομάδες».

Σε ότι έχει να κάνει με τα ζητούμενα των Ακαδημιών ο Ζήκος τόνισε: «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι όλοι να είναι 100% προσηλωμένοι στη δουλειά τους. Μεταξύ μας θα πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης γιατί μόνο έτσι και με μεγάλη πειθαρχία θα πετύχουμε τους στόχους μας».

«Αυτό που κάνω εγώ αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι ότι πιο δημιουργικό έχω αναλάβει στην καριέρα μου. Θέλω και εγώ να βάλω το λιθαράκι μου στη νέα ΑΕΚ. Θέλουμε όλοι μας η μόνη που θα βγει κερδισμένη από όλο αυτό να είναι η ΑΕΚ, δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του να βγάλουμε παίκτες και να τους πουλήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζήκος.

«Χαίρομαι που θα έχω δίπλα μου τον Μπουράκι»

Ο Άκης Ζήκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Έρικ Μπουράκι λέγοντας: «Ο Μπουράκι θα βοηθάει τα παιδιά να ανεβαίνουν σιγά σιγά επίπεδο. Θα αξιολογεί όλες τους τις εξετάσεις και έτσι θα τα βοηθάει να μην έχουν τραυματισμούς. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστώ μαζί του. Ο ίδιος δεν θα μπορεί να βρίσκεται συνεχώς στην Ελλάδα, ωστόσο θα έρχεται μια εβδομάδα κάθε μήνα ώστε να «τρέχει» όλα τα θέματα που θα μας απασχολούν».

«Πάνω από όλα η δική μας έδρα»

Αναφορικά με το που θα αγωνίζονται τα τμήματα Υποδομής της ΑΕΚ ο Άκης Ζήκος υπογράμμισε: «Πάνω από όλα θέλουμε μια δική μας έδρα και ένα γήπεδο για προπονήσεις, ώστε εκεί να στεγάζονται όλα τα τμήματα της ομάδας. Ξέρουμε ότι σε αυτό θα μας στηρίξει η διοίκηση. Σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα για το τρίτο γήπεδο στα Σπάτα, το οποίο θα το χρησιμοποιούν οι Ακαδημίες της ομάδας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε άψογη συνεργασία με την πρώτη ομάδα, για αυτό άλλωστε οι πρωινές προπονήσεις μας θα γίνονται στα Σπάτα, καθώς το αντρικό τμήμα θα πηγαίνει από εδώ και στο εξής στο γκολφ της Γλυφάδας».

Μητροτάσιος: "Η ΑΕΚ θα διαλέγει τα παιδιά και όχι το αντίθετο"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, κ. Μητροτάσιος, ο οποίος ανέλυσε όλο το πλάνο και τις δομές στις οποίες θα στηριχθεί αυτό το νέο εγχείρημα.

«Το βασικό μας μέλημα είναι οι εγκαταστάσεις. Οι Ακαδημίες να έχουν τα δικά τους γήπεδα. Θα υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα προπονητών και προπόνησης εκπαίδευσης παικτών, αλλά και προπονητών. Όλοι θα περνούν από σεμινάρια. Θα υπάρχει ένα ενιαίο τμήμα σκάουτινγκ. Δεν έχει σημασία να μας παίρνει ένας άνθρωπος να μας λέει «έχω ένα ταλέντο». Θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις μας αυτό το ταλέντο. Θέλουμε να δουλεύουμε με τον κάθε παίκτη ατομικά. Ανάλογα τη θέση του να ακολουθεί ειδικές ασκήσεις".

- Σχετικά με τα τμήματα που θα χωριστούν οι ακαδημίες:

"Το πλάνο χωρίζεται σε τρία τμήματα: α) Παίκτες από 6 έως 10 ετών θα γίνεται η βασική προετοιμασία του ποδοσφαιριστής. Β) Από 11 έως 14 ετών όπου ουσιαστικά θα δημιουργούμε τον ποδοσφαιριστή. Γ) Από 14 έως 18 ετών όπου πλέον θα προπονούνται σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορούν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Με την πρώτη ομάδα θα υπάρχει μια ενιαία φιλοσοφία σε σχέση με την Κ18 και Κ17. Θα είναι ουσιαστικά αυτά τα δύο τμήματα ενιαία μαζί της".

- Για το τμήμα Scouting

"Θα κάνουμε κάποια διάφορα κάμπ σε Αθήνα, περιφέρεια και Κύπρο. Σιγά σιγά θα οργανωθεί το τμήμα στον μέγιστο βαθμό. Η εκπαίδευση των προπονητών θα είναι συνεχής με διάφορα σεμινάρια και το μότο μας που θα περνάμε σε κάθε παίκτη θα είναι: «Το ταλέντο μπορεί να κερδίζει αγώνες, αλλά η ομαδική δουλειά και η συνεχόμενη προσπάθεια κερδίζουν πρωταθλήματα».

Δέλλας: "Η πρώτη ομάδα, είναι τα κεραμίδια ενός σπιτιού. Θέλουμε να φτιάξουμε τις βάσεις"

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Ακαδημιών της ΑΕΚ πήρε το λόγο ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος τόνισε ότι η ομάδα χτίζεται από την αρχή και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει γερές βάσεις από τα τμήματα Υποδομής της.

«Ο χρόνος που μας δόθηκε ήταν λίγος και το γνωρίζαμε. Τα άτομα τα οποία έχουν επιλεχθεί είναι αξιόλογα και πάνω από όλα είναι γνώστες του αντικειμένου.

Η ΑΕΚ χτίζεται από την αρχή και δεν μπορούμε να χτίσουμε ξεκινώντας από τα κεραμίδια, πρέπει να ξεκινήσουμε από τις βάσεις», τόνισε αρχικά ο Τράι και συνέχισε:

- Για την ενημέρωση στα παιδιά τι σημαίνει ΑΕΚ

«Πάνω από όλα θέλουμε στις Ακαδημίες να υπάρχει ήθος και πειθαρχία. Αυτό που θέλω εγώ να γίνεται είναι να μοιράζεται σε όλους τους παίκτες που θα αγωνίζονται στην ομάδα ένα φυλλάδιο στο οποίο θα αναγράφεται η ιστορία του συλλόγου. Πρέπει να γνωρίζουν πάνω από όλα σε ποια ομάδα αγωνίζονται».

- Αναφορικά με το τι ζητάει ο ίδιος από τις Ακαδημίες ο Κολοσσός της ΑΕΚ τόνισε:

«Δεν είναι εύκολο αυτό που πάμε να κάνουμε. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Χρειαζόμαστε στήριξη από όλους. Από τους οπαδούς, τους δημοσιογράφους, τους γονείς, από όλους».

«Η ομάδα παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική λειτουργεί άκρως επαγγελματικά. Εμείς με τη σειρά μας θα βοηθάμε και θα στηρίζουμε συνεχώς τις Ακαδημίες. Θέλουμε τα παιδιά να έρθουν στα Σπάτα. Θέλουμε να τους δίνουμε στόχους. Να βλέπουν την πρώτη ομάδα να προπονείται και να θέλουν και αυτοί να μπουν κάποια μέρα στα ίδια αποδυτήρια. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά», τόνισε καταλήγοντας ο Τραϊανός Δέλλας.

- Για τους νυν νεαρούς παίκτες της πρώτης ομάδας

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο προπονητής της Ένωσης πήρε ξανά το λόγο, πάνω στις συζητήσεις που γίνονταν, και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 10 παίκτες από της Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Δεν γνωρίζω αν θα συνεχίσουν όλοι, αλλά σίγουρα έχουν το μέλλον μπροστά τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε όλοι σας είναι ότι η ΑΕΚ πλέον δεν είναι στην SuperLeague, αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική και αυτό μας δημιουργεί πολλά προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε».

Λυμπερόπουλος: "Μια ελληνική ΑΕΚ με παίκτες από τις ακαδημίες της"

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μίλησε κατά την παρουσίαση των Ακαδημιών και τόνισε ότι στόχος της ΑΕΚ είναι κάποια στιγμή να στηρίζεται σε Έλληνες ποδοσφαιριστές που θα προέρχονται από τα τμήματα υποδομών της.

«Προσωπικά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό κομμάτι μετά την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ είναι οι Ακαδημίες της. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και πιστεύω ότι μπορούμε. Ακούμε πολλά χρόνια τώρα ότι όλες οι ομάδες θέλουν να φτιάξουν καλές Ακαδημίες, εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε τα λόγια μας πράξεις», τόνισε αρχικά ο Νίκος Λυμπερόπουλος και συνέχισε:

- Για τον στόχο που πρέπει να έχει η ΑΕΚ

«Θέλουμε στο μέλλον η ΑΕΚ να στηρίζεται στα δικά της παιδιά. Να έχουμε μια 11άδα στην οποία θα αγωνίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τα σπλάχνα της ΑΕΚ γίνεται. Έλληνες βγαλμένοι από τις Ακαδημίες μας. Θέλουμε να αγωνίζονται και να ιδρώνουν τη φανέλα που φοράνε. Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο της ομάδας κοντά μας. Εμείς είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας και για αυτό θα τα καταφέρουμε», τόνισε καταλήγοντας ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ