ΑΕΚ

Χιμένεθ: "Έχω δώσει τα χέρια με τον πρόεδρο"

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (Eurokinissi Sports)
Χιμένεθ EUROKINISSI SPORTS

Ο Χιμένεθ έδωσε σε ισπανικό ΜΜΕ, μεγάλη συνέντευξη για την ΑΕΚ, το μέλλον του, ταplayoffsκαι το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί ο Μανόλο Χιμένεθ να μην έχει καθίσει σε πάγκο ισπανικής ομάδας εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της πατρίδας του, παραμένει ψηλά. Γι αυτό και οι Ισπανοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα πεπραγμένα του Χιμένεθ στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ.

Εξ ου και η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε ο Ανδαλουσιάνος στο « laparadinha.com». Και μίλησε για την ΑΕΚ, το μέλλον του, το χαμένο κύπελλο και ταplayoff, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χιμένεθ

Για το εάν νιώθει απογοήτευση μετά την ήττα από τον Πανιώνιο:
«Ήταν ένα δύσκολο ματς. Είχαμε λίγες μέρες ξεκούρασης, όπως όλες οι ομάδες. Ο Πανιώνιος ήρθε για να παίξει άμυνα, έβαλε 11 παίκτες πίσω από την μπάλα κι έπειτα από ένα δικό μας κόρνερ έβγαλε αντεπίθεση και σκόραρε. Από εκεί και πέρα προσπαθήσαμε. Ήταν ένα από τα παιχνίδια που ξέρεις πως πρέπει να πετύχεις το… κρίσιμο γκολ για να κερδίσεις. Ήταν ένα κακό παιχνίδι από εμάς καθώς δεν βρίσκαμε τον τρόπο για να πληγώσουμε τον Πανιώνιο».

Για την διακοπή στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ και το επόμενο παιχνίδι κόντρα στους πράσινους:
«Φαίνεται πως θα αποφασίσουν ήττα του Παναθηναϊκού με σκορ 3-0 λόγω των όσων συνέβησαν. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ενώ στην μάχη για το Champions League παλεύουν οι καλύτερες ομάδες, εκτός του Ολυμπιακού. Είναι μία δύσκολη κατάσταση καθώς όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσικής κατάστασης. Κάναμε ένα καλό δεύτερο γύρο, φτάσαμε την τέταρτη θέση κι αυτό ως έναν βαθμό το “πληρώνουν” τώρα οι παίκτες».

Για το εάν είναι ρεαλιστικός στόχος το Champions League:
«Μια μεγάλη ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις ευκαιρίες που τις δίνονται. Στον πρώτο γύρο είχαμε λίγους βαθμούς, στον δεύτερο ήμασταν πιο… ομάδα και γι’αυτό πήραμε περισσότερους πόντους, ενώ φτάσαμε και στον τελικό του Κυπέλλου τον οποίο χάσαμε. Για όλα αυτά χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε αρκετούς πόντους απόσταση για να φτάσουμε στον στόχο μας αλλά και αρκετές ομάδες από πάνω μας.

Για όλα αυτά υπάρχει εξήγηση στην φανέλα που φοράμε. Το διάστημα αυτό προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε πλεονέκτημα. Από εδώ και πέρα πρέπει να πάρουμε την πρώτη θέση στα πλέι-οφ, η οποία θα μας δώσει την δυνατότητα να παίξουμε στο Champions League».

Για το εάν η κατάληψη της πρώτης θέσης θα βοηθήσει στο να ξεχαστεί η απώλεια του Κυπέλλου:
«Όχι είναι διαφορετικό το ένα με το άλλο. Μια κακή μέρα στο Κύπελλο μπορεί να σε αφήσει εκτός συνέχειας. Εμείς φτάσαμε στον τελικό με τον ΠΑΟΚ αλλά είχαμε την ατυχία με τις αποφάσεις των διαιτητών. Ήταν ένας κακός τελικός, καμία ομάδα δεν έπαιξε καλά και πιθανότατα πηγαίναμε για παράταση και ίσως πέναλτι.

Στο τέλος, μετά το σοβαρό λάθος του διαιτητή, μας έμειναν δύο ή τρία λεπτά. Ήταν μια αποτυχία, όλα θα μπορούσαν να συμβούν και γυρίσαμε σελίδα. Γι’αυτό πρέπει να πηγαίνεις παντού καλά και να κυνηγήσεις τα πάντα. Οι μεγάλες ομάδες αυτό πρέπει να κάνουν».

Για το εάν πίστευε πως η σεζόν θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι όταν ανέλαβε την ομάδα:
«Λόγω των κακών αποτελεσμάτων η ψυχολογία των παικτών δεν ήταν καλή και αυτή η κατάσταση συνέπεσε με την άφιξή μου. Σίγουρα χρειαζόταν και δουλειά όμως το βασικότερο ήταν να βρουν οι παίκτες μου ξανά τους εαυτούς τους. Πλέον έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και ελπίζω να το διατηρήσουν ύστερα από την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει».

Για το εάν πιστεύει πως την επόμενη χρονιά θα μπορέσει κάποια ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο φέτος έκλεισε αρκετά η ψαλίδα:
«Ναι το πιστεύω. Γίνεται προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα και να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Ελπίζω οι προσπάθειες των ανθρώπων που δουλεύουν πάνω σε αυτό να αποδώσουν καρπούς και να μην δούμε έναν… μονόλογο μιας ομάδας. Όταν λέω ότι το θεωρώ πιθανό, αναφέρομαι πάντα σε αγωνιστικά πλαίσια».

Για τις αλλαγές που συνάντησε στην ΑΕΚ κατά την δεύτερη θητεία του:
«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Η ΑΕΚ με ενθουσίασε αφού έκανε μεγάλη προσπάθεια για να με προσλάβει τότε μετά την Σεβίλλη. Την πρώτη χρονιά τερματίσαμε 3οι και πήραμε το Κύπελλο. Την δεύτερη όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά αλλά μετά αποχώρησε η διοίκηση. Δουλεύαμε αλλά δεν πληρωνόμασταν και η ομάδα συνέχιζε να προσπαθεί. Μετά υποσχέθηκαν πως όλα θα έφτιαχναν.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε, ήμασταν πρώτοι όμως η κατάσταση δεν άλλαζε και είχα πάρει απόφαση να αποχωρήσω. Φυσικά δεν μπορώ να χρεώσω κάτι στους παίκτες μου από την στιγμή που η διοίκηση δεν είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μετά ήρθε ο υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική. Στη συνέχεια η ομάδα πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη, αναγεννήθηκε κι επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία και η ΑΕΚ έγινε ξανά η ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας. Μια ομάδα με φιλοδοξίες που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο μέρα με τη μέρα».

Για το εάν στην ΑΕΚ θα υπάρξουν, εκτός του Ντίντακ, κι άλλοι Ισπανοί παίκτες εφόσον συνεχίσει στον πάγκο:
«Καταρχήν να σας πω πως υπάρχει μια κατ’αρχήν συμφωνία. Δεν είναι επίσημο, όμως έχω δώσει τα χέρια με τον πρόεδρο. Τώρα πρέπει να μιλήσω με τον ατζέντη και τον δικηγόρο μου για να κλείσουμε τα πάντα. Σίγουρα θέλω να έχω μια ανταγωνιστική ομάδα με φιλοδοξίες. Μιλώντας στην ποδοσφαιρική γλώσσα θα έλεγα πως θέλω μια ομάδα πεινασμένη που να παλεύει για όλα. Αυτό σίγουρα δεν σου διασφαλίζει ότι θα νικάς συνέχεια, όμως σου δίνει σίγουρα περισσότερες πιθανότητες. Σε αυτό το πρότζεκτ σίγουρα υπάρχουν παίκτες από την Ισπανία που γνωρίζω. Εγώ φυσικά δεν κλείνω την πόρτα σε κανέναν που θέλει να έρθει και να βοηθήσει, αν τύχει και είναι Ισπανός και τον ξέρω φυσικά και θα είναι καλοδεχούμενος».

Για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα:
«Αυτό για να το μάθεις, πρέπει να το ζήσεις, δεν αρκεί να το δεις. Σε όποιον κι αν μιλήσεις για ελληνικό ντέρμπι το πρώτο πράγμα που φαντάζεται είναι τα καπνογόνα. Στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα υπάρχει μπόλικο πάθος και φυσικά οι Αρχές και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να διοργανώνουν τα παιχνίδια με στόχο την πιο ειρηνική ατμόσφαιρα.

Εδώ για παράδειγμα βρίσκομαι σε έναν σύλλογο που δεν υπάρχουν συμπάθειες απέναντι σε άλλο. Έτσι το επίπεδο δυσκολίας στο πρωτάθλημα είναι υψηλό. Δεν έχει την ποιότητα του ισπανικού, υπάρχει όμως ποιότητα, ενώ οι ομάδες παίζουν στην μέγιστη δυνατή ένταση. Εδώ δεν υπάρχει γκρι, υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο. Αν νικάς είσαι ο καλύτερος, εάν χάνεις είσαι ο χειρότερος, δεν υπάρχει κάτι στην μέση».

Για το πώς του συμπεριφέρονται οι οπαδοί, κυρίως εκτός γηπέδου:
«Σε καλωσορίζουν γεμάτοι πάθος, σε κάνουν να νιώθεις ζεστά, σε προστατεύουν, σε αγαπούν. Έτσι συνεχίζεις να τα δίνεις όλα. Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν είσαι σωστός επαγγελματίας και δεν δίνεις τα πάντα για την ομάδα σου, θα δεχτείς κριτική, θα σε γιουχάρουν αλλά μέχρι εκεί. Στον δρόμο οι Έλληνες είναι φιλικοί, σου δείχνουν αγάπη και σεβασμό. Δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα στην Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανος που έζησα διάφορες εμπειρίες, γνώρισα πολλές κουλτούρες ανθρώπων και πρέπει να σας πω ότι οι Έλληνες είναι πολύ κοντά με τους Ισπανούς. Το ίδιο ισχύει και για την χώρα».

Σε τι γλώσσα συνεννοείται στην Ελλάδα:
«Σίγουρα όχι ελληνικά. Είναι περίπλοκα. Πολλοί από τους Έλληνες που ξέρω εδώ έχουν την τάση να μαθαίνουν ισπανικά. Αλλά πάνω απ’ όλα, έχουν καλό επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας».

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ