ΑΕΚ

Χέμεθ στο Sport24.gr: "Περιμένω Λιβάγια και Αραούχο στην προετοιμασία"

Χέμεθ στο Sport24.gr: "Περιμένω Λιβάγια και Αραούχο στην προετοιμασία"

Ο τεχνικός της Λας Πάλμας, Πάκο Χέμεθ, ξεκαθαρίζει στο Sport24.gr ότι περιμένει τους επιθετικούς της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάγια και Σέρχιο Αραούχο, στη θερινή προετοιμασία. Τι λέει για το βάρος του Εμάνουελ Εμενίκε, τον Όσκαρ Γκαρθία και τον Πίτι.

Ο Μάρκο Λιβάγια πέτυχε το μοναδικό γκολ νίκης (1-0) της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Super League Σουρωτή. Μαζί με τον Σέρχιο Αραούχο οδηγούν την Ένωση στην κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αμφότεροι, ωστόσο, ανήκουν στη Λας Πάλμας, από την οποία τους απέκτησε με τη μορφή δανεισμού τη θερινή μεταγραφική περίοδο του 2017. Για τον Κροάτη έχει τεθεί οψιόν αγοράς ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για το επόμενο καλοκαίρι (με το πέρας του δανεισμού), ενώ για τον Αργεντινό δεν έχει τεθεί.

Το Sport24.gr συνομίλησε με τον τεχνικό της ισπανικής νησιωτικής ομάδας, Πάκο Χέμεθ, με αφορμή την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Μπαρτσελόνα και του ζήτησε τις σκέψεις του για τους δύο "κιτρινόμαυρους".

SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο 47χρονος Ισπανός ξεκαθαρίζει ότι τους περιμένει στην προετοιμασία το καλοκαίρι, διευκρινίζει την τοποθέτησή του για τον "Τσίνο" κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασής του και πλέκει το εγκώμιο αμφοτέρων.

"Υπολογίζουμε σε Λιβάγια και Αραούχο. Είναι δύο εξαιρετικοί παίκτες. Δεν ήταν εδώ, όταν ήρθα εγώ. Δεν ξέρω το λόγο που δεν ήταν εδώ, δεν ξέρω το λόγο που έφυγαν το καλοκαίρι. Είναι δύο μεγάλοι επιθετικοί, δύο μεγάλοι παίκτες, ανήκουν στη Λας Πάλμας και τους περιμένω".

Τους περιμένω, να τους δω, να τους κρινω

"Αυτό που είπα τότε ήταν ότι δεν χρειαζόμασταν αυτού του τύπου τους παίκτες. Πράγματι, δεν ήθελα τέτοιου είδους παίκτη. Αλλά, σε εκείνο το διάστημα. Εάν είμαι τεχνικός της Λας Πάλμας, θέλω τον Αραούχο το καλοκαίρι στην ομάδα. Έχω δει αρκετά ματς της ΑΕΚ, αλλά όχι από κοντά. Δεν το έχω καταφέρει. Έχω δει από την τηλεόραση.

Πρέπει να έρθουν, πρέπει να έρθουν. Τους περιμένω στην προετοιμασία. Να τους δω, να τους κρίνω κι αν είναι έτσι όπως είναι τώρα θα αποτελέσουν σημαντικότατα στοιχεία για την ομάδα".

Ο Εμενίκε ήρθε σε κακή κατάσταση

Η "ουνιόν" απέκτησε κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2018 τον Νιγηριανό φορ, Εμάνουελ Εμενίκε, με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό. Ο Χέμεθ παραδέχεται ότι ο Αφρικανός έφθασε στα Κανάρια Νησιά με περιττό βάρος, αλλά τονίζει του απομένει ακόμη να χάσει ένα κιλό για να επανέλθει σε καλή φυσική κατάσταση.

"Είναι ένα παιδί που ήρθε σε κακή κατάσταση. Με περιττό βάρος, μήνες χωρίς να παίξει, από τραυματισμό στο γόνατο. Βελτιώθηκε πολύ, έχει δουλέψει πολύ. Δεν είναι ακόμη στο επίπεδο να παίξει. Δεν ξέρω εάν φταίει η προηγούμενη ομάδα του γι' αυτό. Για την ακρίβεια θέλει να χάσει ένα κιλό ακόμη. Ένα κιλό και θα είναι έτοιμος".

Χέμεθ στο Sport24.gr: "Περιμένω Λιβάγια και Αραούχο στην προετοιμασία"

Στην Ελλάδα και τη Super League Σουρωτή βρίσκονται ακόμη δύο συμπατριώτες του. Ο ένας είναι συμπατριώτης του τεχνικός του Ολυμπιακού, Όσκαρ Γκαρθία. Ο άλλος, ο μέσος της Λαμίας, Πίτι, με τον οποίον συνυπήρξαν στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Ποια είναι η γνώμη του;

"Ο Πίτι είναι μεγάλος παίκτης με απίστευτη ποιότητα. Απίστευτη τεχνική. Έχει το γκολ, έχει την ασίστ, τη σέντρα. Εξαιρετικό παιδί. Είχα την τύχη να τον προπονήσω στη Ράγιο και ήταν πολύ σημαντικός για εμάς. Έπαιζε εξτρέμ. Παρά το γεγονός ότι έχει φθάσει 36 ετών, τα καταφέρνει άψογα. Είναι από τους παίκτες που λέμε "το έχει", "ξέρει μπάλα". Ο Όσκαρ είναι ένας προπονητής που έχει πολύ καλό όνομα στην Ισπανία. Γενικά οι Ισπανοί προπονητές έχουν καλό όνομα γι' αυτό και τους ψάχνουν στο εξωτερικό".

Ανέλαβε μια mission impossible και θέλει να την κάνει possible. Ήδη, η "ουνιόν" έχει παρουσιάσει βελτίωση (τώρα με 20 βαθμούς σε 26 ματς βρίσκεται στην 18η θέση). Γιατί ν' αναλάβει ένας προπονητής μια ομάδα... σχεδόν καταδικασμένη να υποβιβαστεί;

"Μου αρέσουν οι δύσκολες περιπέτειες. Είναι δύσκολη αποστολή. Αλλά, οι δύσκολες αποστολές είναι και ωραίες. Απαιτούν πολλά σε προσωπικό επίπεδο κι εγώ αυτό δεν τ' αλλάζω με τίποτα. Μου αρέσει. Και μάλιστα, πολύ.

Χέμεθ στο Sport24.gr: "Περιμένω Λιβάγια και Αραούχο στην προετοιμασία"

Πάντα υπάρχει η σκέψη για το ρίσκο. Πάντα υπάρχει ο ενδοιασμός, αν θα λειτουργήσει καλά το πρότζεκτ ή όχι. Αντικειμενικά, έλαβα μια αμφιλεγόμενη απόφαση. Αλλά, πάντα στη ζωή μου πήγαινα εκεί που με οδηγούσε το σώμα μου και το μυαλό μου. Εκεί, όπου αισθανόμουν πιο άνετα. Γι' αυτό και πήγα στη Λας Πάλμας".

Θεωρείται από τους πιο εξελίξιμους προπονητές της γενιάς του. Ήταν στο "κατώφλι" της εθνικής Ισπανίας, αλλά τελικά επελέγη ο Τζουλέν Λοπετέγκι ως ομοσπονδιακός τεχνικός της "φούρια ρόχα". Είναι από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της ισπανικής προπονητικής σχολής. Το σύστημα αποφασίζει τους παίκτες, ή οι παίκτες το σύστημα; Είναι φύσει επιθετική η ισπανική ποδοσφαιρική "κοσμοθεωρία";

"Όταν έχεις αποφασίσεις να αγωνίζεται με ένα συγκεκριμένο σύστημα, πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Από την άλλη, ο ποδοσφαιριστής είναι από τη φύση της δουλειάς υποχρεωμένος να προσαρμόζεται στην εκάστοτε διάταξη. Οι ομάδες αλλάζουν δύο και τρεις προπονητές σε μία σεζόν. Ο ποδοσφαιριστής δεν έχει επιλογή από το να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του καθενός. Όταν έχεις πλούσιο ρόστερ, έχεις και περισσότερες επιλογές.

Νομίζω ότι είναι λίγο άτοπο να ισχυριζόμαστε ότι οι Ισπανοί παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Παίζουμε ποδόσφαιρο κατοχής. Νομίζω ότι η ισπανική προπονητική σχολή ταυτίστηκε με την πορεία της εθνικής ομάδας.

Αυτή η δουλειά απαιτεί διαρκή μάθηση. Εγώ, προσωπικά διαβάζω και μελετώ συνέχεια. Όχι μόνο προπονητές της Primera, αλλά και προπονητές στις ομάδες Νέων. Μπορείς να μάθεις, ακόμη κι από αυτούς που νομίζεις ότι γνωρίζεις περισσότερα".

Κάναμε σχεδόν τέλειο παιχνίδι με την Μπάρτσα

Όσο για την ισοπαλία (1-1) με την Μπαρτσελόνα, η οποία αναθέρμανε προσωρινά το ενδιαφέρον στη La Liga; Ο Πάκο Χέμεθ αποκαλύπτει τον τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού: "Νομίζω ότι ξεπεράσαμε τις δυνατότητές μας απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Πρέπει να το κάνεις, αν θέλει να σταματήσεις μια τέτοια ομάδα. Δεν αφήσαμε την Μπάρτσα να παίξει ανοικτά. Αν δείτε σε όλα τα ματς σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ. Με εμάς, έμεινε σε αυτό. Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι για τα δεδομένα μας. Κυρίως σε αμυντικό πλάνο".

Χέμεθ στο Sport24.gr: "Περιμένω Λιβάγια και Αραούχο στην προετοιμασία"

Η Μπαρτσελόνα οδεύει στην κατάκτηση του τίτλου χωρίς... αντίπαλο. Ο τεχνικός της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε, πριν το ματς του "Camp Nou" υποστήριξε ότι "είναι αδύνατον για μια ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα, εάν δεν είναι η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ". Γιατί η Μπέρνλι και η Γουότφορντ μπορούν να νικήσουν τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ και γιατί η Χετάφε, η Ζιρόνα δεν μπορούν να το κάνουν; Που οφείλεται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των δύο πρωταθλημάτων;

"Η La Liga χρειάζεται βελτίωση ως προς την ανταγωνιστικότητα. Κι αυτή η βελτίωση έρχεται από τα έσοδα. Τα χρήματα την καθορίζουν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν αφαιρέσεις οικονομική/αγοραστική δύναμη από τους μεγάλους και τη δώσεις στους μικρούς. Γι' αυτό βλέπετε αυτό που βλέπετε στην Premier League. Ομάδες μικρές κάνουν ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης. Παίρνουν χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τα δαπανούν σε μεταγραφές".

Μίλησα με δυο-τρεις ομάδες από την Ελλάδα

Το όνομά του βρέθηκε στα ελληνικά πρωτοσέλιδα, ως υποψήφιος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ελληνικών ομάδων ουκ ολίγες φορές. Αλήθεια, βρέθηκε κοντά στη χώρα μας;

"Μετά την αποχώρησή μου από τη Γρανάδα, μίλησα με δυο-τρεις ομάδες από την Ελλάδα. Δεν θα σου πω ποιες. Μίλησαν μαζί μου, αλλά δεν συμφωνήσαμε. Δεν έγινε, αλλά το αφήνω ανοικτό για το μέλλον. Θα μου άρεσε να δουλέψω στην Ελλάδα".

Photo credits: Eurokinissi, UD Las Palmas (Oficial)

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ