ΑΕΚ

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη φρίκη του πολέμου, έμαθε να προκαλεί γιατί αυτό του αρέσει. Ο νέος αμυντικός της ΑΕΚ, Όγκνιεν Βράνιες, δεν το βάζει κάτω, μάχεται, αν και δύσκολα στεριώνει κάπου.

Ο 27χρονος διεθνής Βόσνιος κεντρικός αμυντικός, Όγκνιεν Βράνιες, είναι το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ μετά τον Αστρίτ Αϊντάρεβιτς.

Είναι διεθνής 28 φορές με την εθνική Βοσνίας και μάλιστα αγωνίστηκε στην αναμέτρηση με την Εθνική Ελλάδας, για το προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Βέβαια για τους συμπατριώτες του δεν είναι και το πλέον αγαπητό πρόσωπο.

Γεννήθηκε στις 24 Οκτώβρη του 1989 στην Μπάνια Λούκα, μια από τις πόλεις τη πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που έζησαν με το χειρότερο τρόπο τη φρίκη του πολέμου, όταν ο ίδιος ήταν μόλις τριών ετών. Σήμερα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας. Τότε στον εμφύλιο πόλεμο δεν πολιορκήθηκε ή βομβαρδίστηκε, αλλά είχε την ατυχία να αποτελέσει το στρατιωτικό κέντρο των Σέρβων αυτονομιστών για την "εθνοκάθαρση".

Δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοσερβικά του αισθήματα. Το καλοκαίρι του 2015 αποκαλύφθηκε το τατουάζ του με τη "μεγάλη Σερβία". Πολλοί χρήστες των social media έβαλαν κατά του Όγκνιεν Βράνιες.

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Ο ίδιος κατάλαβε τους κινδύνους που εγκυμονούσε για τον ίδιον, αυτή η αρνητική δημοσιότητα. Άλλωστε, οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί ακόμη στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα αυτή γη των Βαλκανίων. Κάλυψε το παλιό τατουάζ με νέο... ρολόι. Τα σημάδια όμως είχαν μείνει. Τόσο, όσο οι εθνικιστές της Βοσνίας να απαιτήσουν την αποπομπή του από την εθνική ομάδα. Τόσο, όσο με πανό στο ματς απέναντι στο Βέλγιο να τον χαρακτηρίσουν ως ανεπιθύμητο ή και κάτι παραπάνω. "Κόκκινο πανί".

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

"Χτύπησε" ξανά, ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι. Και τατουάζ και τα νεύρα της κοινής γνώμης. Αυτή τη φορά χάραξε στο σώμα του το σήμα της βασιλικής οικογένειας, Λαζάρεβιτς, η οποία ηγεμόνευσε κατά το Μεσαίωνα.

Τον έχει, όμως, στο αίμα του τον τσαμπουκά. Ακόμη κι όταν δεν υφίσταται λόγος πολιτικοκοινωνικός. Ακόμη κι αν η αναμέτρηση έχει φιλικό χαρακτήρα. Για τον ίδιο, δεν υπάρχει φιλικό. Όπως στο ματς των εθνικών Βοσνίας και Ισπανίας. Σίλβα, Αθπιλικουέτα και Φάμπρεγκας δεν τον τρομάζουν. Με την απαραίτητη συνδρομή του πάντα πρόθυμου για τέτοιες περιστάσεις, Εμίρ Σπάχιτς.

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΕ

Ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από την ομάδα της γενέτειράς του (Μπάνια Λούκα), Μπόρατς. Στα τμήματα υποδομής από το 2000 έως το 2006, όταν και πήρε την προαγωγή για την πρώτη ομάδα, αγωνιζόμενος με το μεγαλύτερο αδερφό του, Στόγιαν (νυν μέσο της Λέγκια Βαρσοβίας).

Το 2008 ήρθε ένα κάλεσμα στο οποίο δεν μπορούσε να πει όχι. Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν το επόμενο σκαλοπάτι. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2009 ο Τσέντομιρ Γιανέφσκι - Σκοπιανός πρώην βοηθός τεχνικού του Τροντ Σόλιντ στον Ολυμπιακό - έδωσε τη συγκατάθεσή του για να γίνει κάτοικος Βελιγραδίου.

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Με λίγες συμμετοχές στην πρώτη σεζόν, υπήρξε συμπαίκτης στους "ερυθρόλευκους" της Σερβίας με τον Μίρνες Σίσιτς (πρώην ΑΕΛ, Λεβαδειακού, Ηρακλή, Ολυμπιακού, ΠΑΣ, ΟΦΗ και Παναιτωλικού) και τον Μάρκο Μπλάζιτς (πρώην Καλλονής και νυν Λαμίας).

Μέτρια δεύτερη χρονιά για τον Ερυθρό Αστέρα και η επόμενη σεζόν τον βρίσκει στο Κρούσεβατς, ως δανεικό στην Νάπρεντακ. Στο Βελιγράδι δεν τον εμπιστεύονται ούτε την επόμενη σεζόν (2010) και τον δίνουν ξανά δανεικό. Εκτός Σερβίας, στη Μολδαβία και τη Σερίφ Τιρασπόλ, με την οποία μέτρησε 10 συμμετοχές και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Επειδή το χούι (της τάσης για πρόκληση) δεν κόβεται, με τη Σερίφ είχε αντιμετωπίσει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ για τα προκριματικά του Champions League. Το μείγμα στα Βαλκάνια εκρηκτικό κι αυτός έβαλε ακόμη "λίγο λάδι στη φωτιά", πανηγυρίζοντας με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα.

Αφού στη γειτονική χώρα δε βλέπει "άσπρη μέρα" το παίρνει απόφαση να αποχωρήσει με προορισμό τη Ρωσία και το Κρασνοντάρ, στην οποία ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του, τον Ιανουάριο του 2011.

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Εκεί στέριωσε. Ο Σλάβολιουμπ Μούσλιν, νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Σερβίας, τον καθιέρωσε ως βασικό στο κέντρο της άμυνας. Με την Κρασνοντάρ τερμάτισε στην 9η θέση της πρώτης κατηγορίας του ρωσικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2011/12, στην 11η το πρώτο μισό της επόμενης (2012/13).

Το δεύτερο μισό τον βρήκε στον Οσετία και το Βλαντικαβκάζ. Η Αλάνια τον απέκτησε, αλλά εκεί επέστρεψε στον πάγκο. Ο Βλαντιμίρ Γκαζάεβ ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκε ως βασικό κι αποχώρησε τέτοια εποχή, το 2013.

Το 2014 τον πέτυχε στη γειτονική Τουρκία, στην Ελάζιγκσπορ. Μέτρησε 10 συμμετοχές μέχρι το τέλος της σεζόν και υπήρξε συμπαίκτης με τον Ισπανό πρώην μέσο των Άρη, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, Βιτόλο, και τον Σενεγαλέζο πρώην μέσο του "τριφυλλιού", Πάπε Σόου.

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Στην Τουρκία αντιμετώπισε τον Όσκαρ Καρντόσο. Οι δύο τους θα τα πουν ξανά στην Ελλάδα...

Η Ελάζιγκσπορ υποβιβάστηκε, αλλά ο ίδιος παρέμεινε στην Τουρκία και μετακόμισε στο Γκαζιαντέπ. Στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2014-2015 φόρεσε 11 φορές τη φανέλα της Γκαζιαντέπσπορ και άλλες 13 το πρώτο μισό της επόμενης.

Το δεύτερο μισό αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τοπ-επίπεδο, στην Ισπανία και τη La Liga. Στη Χιχόν και τη Σπόρτινγκ έμεινε και πάλι μισή σεζόν με 12 συμμετοχές, πριν επιστρέψει στη Ρωσία και την Τομ Τομσκ.

Βράνιες: Ένας μαχητής που προκαλεί και ψάχνει την "Ιθάκη"

Στην ΑΕΚ, πλέον, ψάχνει την Ιθάκη του. Η Ένωση χρειάζεται τη μαχητικότητά του εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο ίδιος χρειάζεται μια ομάδα που θα τον εμπιστευτεί. Ο ένας να κερδίσει από τον άλλον.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ