ΑΕΚ

Τζεμπούρ, ο 11ος!

Τζεμπούρ, ο 11ος!
Τζεμπούρ INTIME SPORTS

Το Sport24.gr ανατρέχει στο παρελθόν και θυμίζει σε ποιους ποδοσφαιριστές άφησε η ΑΕΚ ανοιχτή την πόρτα της επιστροφής στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Από τον Ντανιέλ Μπατίστα στον Ραφίκ Τζεμπούρ και στις τρεις θητείες του Δέλλα.

Ο πρώτος αποστάτης που επέστρεψε: Το καλοκαίρι του 1995 ο Ντανιέλ Μπατίστα βρήκε ανοιχτή την αγκαλιά της ΑΕΚ η οποία του συγχώρεσε τη φυγή του για τον Ολυμπιακό τρία χρόνια νωρίτερα. Ο επιθετικός από το Κάπο Βέρντε αγωνίστηκε συνολικά σε επτά σεζόν με τη φανέλα της Ένωσης, γράφοντας 167 συμμετοχές και 75 γκολ. Παρέμεινε αγαπητός στο κοινό της Ένωσης διότι τα χρόνια που αγωνίστηκε στο μεγάλο αντίπαλο ήταν ταπεινός, ενώ όταν επέστρεψε δήλωσε ότι «ήταν λάθος μου που έφυγα».

- Ο μάγος της Σεβίλης: Για το ποδόσφαιρο της δεκαετίας του 1990 ήταν ακόμα πρωτόγνωρες τέτοιες καταστάσεις. Ισπανική ομάδα να ενδιαφερθεί για Έλληνα ποδοσφαιριστή; Κι όμως το μαγικό αριστερό πόδι του Βασίλη Τσιάρτα είχε ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και είχε ταξιδέψει ως την Ανδαλουσία. Το καλοκαίρι του 1996 ο Τσιάρτας πήρε μεταγραφή στη Σεβίλη. Τέσσερα χρόνια μετά (2000) φόρεσε ξανά τα κιτρινόμαυρα για να αγωνιστεί ακόμα τέσσερις σεζόν με αυτά. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με την ΑΕΚ παίζοντας σε 257 επίσημα ματς και σκοράροντας 101 γκολ!

- Ο πιο άτυχος της ιστορίας των φευγάτων: Δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει ο Χρήστος Κωστής, ίσως το μεγαλύτερο αυθεντικό ποδοσφαιρικό ταλέντο που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια. Ύστερα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, τρεις εγχειρήσεις και δίχως να φορέσει εν τέλει ποτέ τη φανέλα της Άντερλεχτ λόγω του φρικιαστικού τραυματισμού του, ο Κωστής στάθηκε στα πόδια του ξανά το 2000 αλλά πλέον ήταν κάποιος άλλος. Προσπάθησε στα 28 του να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με την ΑΕΚ, όμως ήταν πλέον αργά.

- Μπροστά από την εποχή του: Ο Βασίλης Μπορμόκης υπήρξε ένας ιδιαίτερα μοντέρνος για την περίοδο που αγωνίστηκε πλάγιος μπακ. Φουλαριστός από επιθετικές αρετές, με ικανότητα στο σκοράρισμα και στην τελική πάσα, λιγότερο αποτελεσματικός κατά κάποιο τρόπο ανασταλτικά. Μετά από τέσσερα χρόνια στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 1997 άνοιξε για εκείνον η πόρτα της Αγγλίας. Δεν κατάφερε να στεριώσει στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, πήγε στον ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι του 2002 σήμανε η ώρα της επιστροφής. Έπαιξε στην Ένωση για επιπλέον δύο σεζόν και συνολικά φόρεσε τη φανέλα της σε 164 ματς σκοράροντας 17 φορές.

- Γύρισε ως... Κολοσσός! Με τρόπο περιπετειώδη έφυγε από την ΑΕΚ (το Γενάρη του 2002 και αφού είχε μια... ξακουστή διχογνωμία με τον Ψωμιάδη όσον αφορά στα οφειλόμενα) για να αγωνιστεί στην ιταλική Περούτζια. Όταν πλέον επέστρεψε το καλοκαίρι του 2005 ήταν καταξιωμένος ως πρωταθλητής Ευρώπης αλλά και με καλή καριέρα στη Ρόμα. Τον Ιούνιο του 2008 έκοψε εκ νέου τους δεσμούς του με την Ένωση καθώς θεωρήθηκε μεγάλος ηλικιακά από τον Δώνη. Επέστρεψε εκ νέου το 2010 και είχε τεράστια συμβολή στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 2011. Έπαιξε σε 124 παιχνίδια και βρήκε δίχτυα 10 φορές με τη φανέλα της Ένωσης.

Ο πρώτος φιναλίστ τελικού Τσάμπιονς Λιγκ: Ίσως για πολλά χρόνια ακόμα ο Άκης Ζήκος θα μνημονεύεται ως ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (2004 με τη Μονακό απέναντι στην Πόρτο). Επέστρεψε στην ΑΕΚ τον Ιούνιο του 2006 και έκλεισε σε αυτήν την σπουδαία καριέρα του δύο χρόνια αργότερα, έχοντας αγωνιστεί σε 202 επίσημα παιχνίδια και πετύχει 9 τέρματα.

- Τουλάχιστον πήρε κάτι... Αν στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρχε ισονομία, είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Λυμπερόπουλος θα είχε στο παλμαρέ του κάμποσους παραπάνω τίτλους από το μοναδικό κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε με την ΑΕΚ το 2011. Το μεγαλύτερο παράσημο στην καριέρα του ωστόσο, είναι η αναγνώριση από όλο το ποδοσφαιρικό κοινό για το ήθος και την αφοσίωσή του στο άθλημα που υπηρέτησε επαγγελματικά για 18 σεζόν! Με τη φανέλα της Ένωσης αγωνίστηκε σε επτά από αυτές σκοράροντας συνολικά 102 τέρματα. Είναι ο σκόρερ της πρώτης νίκης στην ιστορία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ (2006, 1-0 τη Λιλ).

- Το... φυντάνι από την Καλαμάτα: Οδεύοντας προς τη συμπλήρωση του 39ου έτους της ηλικίας του, ο Νίκος Γεωργέας επιθυμεί να συνεχίζει για επιπλέον μία σεζόν. Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για τη 15η στην καριέρα του ως παίκτης της ΑΕΚ και αφού μεσολάβησε το μονοετές πέρασμά του από τη Βέροια. Ως σήμερα ο Φούλης έχει παίξει σε 307 επίσημα παιχνίδια με την Ένωση και έχει σκοράρει δύο φορές.

Ο σέξι Μπρούνο: Προς το τέλος της σημαντικής καριέρας του, ο Τσιρίλο επέστρεψε στην ΑΕΚ για να βοηθήσει στην προσπάθεια της Γ' Εθνικής. Δεν υπήρχε για εκείνον θέση στις επόμενες κατηγορίες, παρόλα αυτά θα μνημονεύεται πάντοτε από τους φίλους της ομάδας για την επιθυμία του να αγωνίζεται με τη φανέλα της και το δέσιμο που απέκτησε μαζί της. Εν συνόλω έπαιξε σε 77 ματς και σκόραρε 4 φορές.

- Ο παλίκαρος Παυλής! Μία ξεχωριστή ενότητα μόνος του. Γύρισε στην ΑΕΚ κόντρα στις ιατρικές προβλέψεις, με κίνδυνο την υγεία του, για να βοηθήσει στην προσπάθεια παραμονής αρχικά και ακολούθως μικρότερες κατηγορίες. Το έκανε με παλικαριά μέχρι που έπρεπε να λυγίσει ξανά και να αποχωριστεί το ποδόσφαιρο. Θα είναι πάντοτε ένας ήρωας της κιτρινόμαυρης ιστορίας. Έλειψε από το 2010 ως το 2012, περιπλανώμενος σε Εθνικό Αστέρα, Κηφισιά και Καβάλα.

- Τρομοκρατική επιστροφή: Πεντέμισι χρόνια μετά τη φυγή του, ο Τζεμπούρ επιστρέφει στην Ένωση για να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, δηλαδή από τις 72 επίσημες εμφανίσεις και τα 24 γκολ με τις οποίες τις συνόδευσε. Ασφαλώς οι απαιτήσεις είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες...

Στο αφιέρωμα δεν συμπεριελήφθησαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δόθηκαν δανεικοί και επιστρέφοντας έπαιξαν (ξανά ή για πρώτη φορά σε επίσημα ματς) με την ΑΕΚ, όπως οι τερματοφύλακες Γιάννης Αραμπατζής, Θοδωρής Μοσχονάς και Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, ο κεντρικός χαφ Αντώνης Ρίκκα, ο δεξιός μπακ Σωκράτης Τσουκαλάς, ο αριστερός μπακ Μιχάλης Τσαμουρλίδης και άλλες παλαιότερες και νεότερες περιπτώσεις.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ