ΑΕΚ

Τσιγκρίνσκι: "Το γήπεδο θα είναι η αλήθεια μας"

Τσιγκρίνσκι: "Το γήπεδο θα είναι η αλήθεια μας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λίγο πριν την πρώτη σέντρα της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι μίλησε για την ΑΕΚ, τους στόχους της, την ετοιμότητας της και τους προπονητές που είχε.

Για την ΑΕΚ ο στόχος με τον οποίο μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα είναι ένας και ξεκάθαρος. Να το κατακτήσει. Αυτός ο στόχος, ήταν και ο βασικός λόγος που ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι πριν από περίπου τρεις μήνες, επέλεξε την ΑΕΚ για να συνεχίσει την καριέρα του.

Αν θα το πετύχει, όπως ο ίδιος Ουκρανός στόπερ τονίζει, θα φανεί στο γήπεδο. "Αυτός θα είναι καθρέφτης μας, εμείς θα πάμε για νίκες σ’ όλα τα ματς", λέει ο Τσιγκρίνσκι σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο match programme του εναρκτήριου παιχνιδιού με την Ξάνθη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ουκρανός στόπερ:

Νμίτρο, η ΑΕΚ είναι έτοιμη να μπει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά στη μέχρι τώρα πορεία της στα δύο ευρωπαϊκά ματς και στα φιλικά, έχει δείξει κάποια στοιχεία και κάποιες δυνατότητες.

"Είναι δύσκολο να κρίνεις μια ομάδα που έχει παίξει μόνο δύο επίσημα ματς. Ωστόσο, θεωρώ ότι σε αυτούς τους δύο αγώνες με τη Σεντ Ετιέν επιβεβαιώθηκε ότι η ΑΕΚ είναι σε καλό δρόμο. Ξέρω ότι ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος που δεν προκριθήκαμε, αλλά όλοι είδαν ότι σε αυτούς τους δύο αγώνες δεν πέρασε η καλύτερη ομάδα. Είναι δύσκολο να πεις ότι έπαιξε καλά όταν έχεις χάσει, όμως όλοι είδαμε ότι η ομάδα είναι σε καλό επίπεδο. Θα έπρεπε και να είχαμε προκριθεί, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις λογική".

-Έχεις συμπληρώσει ήδη δύο μήνες στην Ελλάδα. Ήδη θα έχεις διαμορφώσει μια πρώτη εντύπωση για το πού έχεις έρθει...

"Είναι πολύ καλή η πρώτη εντύπωση. Είμαι στην ομάδα μόνο δύο μήνες, αλλά από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι έχω έρθει σε ένα μεγάλο και σοβαρό κλαμπ, με συμπαίκτες που με δέχτηκαν πολύ καλά και που όλο αυτό το διάστημα επιβεβαιώνουν πόσο καλοί ποδοσφαιριστές και καλοί επαγγελματίες είναι. Επίσης, μιλάμε για μια ομάδα που ήδη έχει έναν κορμό εδώ και κάποια χρόνια και αυτό γίνεται αντιληπτό μέσα στο παιχνίδι. Βλέπεις ότι οι ποδοσφαιριστές συνεννοούνται μέσα στο παιχνίδι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εκεί καταλαβαίνεις ότι μια ομάδα κτίζεται σωστά. Δεν είναι απλό να φέρεις 6-7 ποδοσφαιριστές και να τους εντάξεις σε μια ομάδα, αν αυτή δεν έχει σωστές βάσεις".

-Για την ΑΕΚ ως σύλλογο τι εικόνα έχεις;

"Σε ό,τι αφορά την οργάνωση και τις συνθήκες, μόνο θετικά έχω βρει. Το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα είναι νέο και με όλες τις προδιαγραφές, ενώ ο σύλλογος είναι πάντα σε ετοιμότητα να λύσει κάθε πρόβλημα. Πραγματικά, νιώθω ότι δουλεύω σε ιδανικό περιβάλλον".

-Πέρασες πολλές περιπέτειες με τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια. Πώς είναι να νιώθεις ξανά ότι είσαι βασικός και να παίζεις συνεχώς;

"Είναι ωραία η αίσθηση, διότι είναι αλήθεια είναι ότι την τελευταία τριετία είχα ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και δεν είχα αγωνιστεί αρκετά. Αν σε κάποια διαστήματα ένιωθα καλά και έπαιζα σε 2-3 ματς μέχρι να νιώσω και πάλι ότι πονάω και να ξαναβγώ από την ομάδα, δε θεωρώ ότι αυτό ήταν επιστροφή στη δράση. Προσπαθούσα και δούλευα πολύ, αλλά τα αποτελέσματα δεν έρχονταν. Όλο αυτό, όμως, με έκανε πιο δυνατό ως άνθρωπο, αν και δεν ήταν ευχάριστο. Μαθαίνεις, όμως, μέσα από τέτοιες δυσκολίες να εκτιμάς αυτά που έχεις. Τώρα πια απολαμβάνω κάθε στιγμή και κάθε προπόνηση. Ήταν και από άλλη άποψη χρήσιμες εκείνες οι περίοδοι εκτός δράσης. Όσο καιρό έμενα εκτός, δεν δούλευα μόνο σε φυσική κατάσταση, αλλά προσπαθούσα και να αναλύω το παιχνίδι ως θεατής. Ήταν μια ευκαιρία να ωριμάσω πνευματικά, να αναπτύξω την αντίληψή μου σχετικά με το παιχνίδι. Άρχισα να σκέφτομαι πιο οργανωτικά και αναλυτικά και νομίζω ότι μου έκανε καλό".

-Εκτός από την αγωνιστική δράση ως βασικός, θα σου έχει λείψει και η κατάκτηση τίτλων με αυτή την ιδιότητα...

"Οι τίτλοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην καριέρα του ποδοσφαιριστή. Αλλά και για τους οπαδούς. Όσο πιο πολλούς κερδίζεις, τόσο περισσότερους θες να κατακτήσεις. Αυτή η αίσθηση δεν λείπει ποτέ. Γι' αυτό και επέλεξα την ΑΕΚ, επειδή ξέρω ότι είναι μια φιλόδοξη ομάδα που ήδη έχει επιστρέψει στους τίτλους με το Κύπελλο Ελλάδας".

-Στόχος για το πρωτάθλημα που αρχίζει;

"Στόχος είναι πηγαίνουμε παντού για να νικήσουμε. Μόνο το γήπεδο θα είναι η αλήθεια για το τι μπορούμε να κάνουμε. Εγώ βλέπω ότι είμαι σε μια ομάδα που μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο. Αρκεί να βγούμε και να το δείξουμε στο γήπεδο".

-Στον αγώνα με τη Σεντ Ετιέν ήρθες για πρώτη φορά σε επαφή τον κόσμο της ΑΕΚ και τον είδες να γεμίζει σχεδόν όλο το κάτω διάζωμα του Ολυμπιακού Σταδίου. Τι αίσθηση σού προκάλεσε αυτό;

"Ήταν εξαιρετική η αίσθηση να βλέπεις 30 χιλιάδες οπαδούς. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο της ΑΕΚ και είναι εντελώς διαφορετικό να σου το περιγράφουν από το να ζεις".

-Και να είσαι έτοιμος να το δεις ακόμα πιο γεμάτο το ΟΑΚΑ στα ντέρμπι, με 50 και 60 χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ.

"Χαίρομαι που το ακούω και δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι άλλη αίσθηση να σηκώνεις τα μάτια σου προς την εξέδρα και να βλέπεις μια τόσο μεγάλη «στρατιά» οπαδών να σε στηρίζει. Είναι μεγάλο κίνητρο η αγάπη του κόσμου και οι γεμάτες εξέδρες".

-Τέτοιες εμπειρίες είχες παντού στην καριέρα σου και ειδικά στην Μπαρτσελόνα. Αλήθεια, πώς ήταν εκείνος ο ένας χρόνος (2009-10) και πόσο πολύτιμη είναι η εμπειρία που "κουβαλάς" από τότε;

"Αυτός ο ένας χρόνος στην Μπαρτσελόνα ήταν σχολείο. Πανεπιστήμιο θα έλεγα. Θυμάμαι κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε αγώνα. Ήμουν στο τοπ επίπεδο δημιουργίας ομάδας. Μετά από εκείνη την εμπειρία, ξέρω κάθε στιγμή –όπου κι αν παίζω- ποιος είμαι και τι πρέπει να διορθώσω ως ποδοσφαιριστής".

-Ήσουν προσωπική επιλογή του Πεπ Γκουαρντιόλα. Είναι στ' αλήθεια κάτι τόσο εξαιρετικός αυτός ο άνθρωπος;

"Δεν είναι σωστό να συγκρίνεις τους προπονητές, αλλά ναι, ο Πεπ ήταν κάτι ιδιαίτερο. Και με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου στη Σαχτάρ δούλεψα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του. Ο Γκουαρντιόλα είναι ένας άνθρωπος με πάθος για τη δουλειά του και με μεγάλη επιθυμία για επιτυχία. Από τις 7 το πρωί είναι στο γραφείο του και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Είναι ένας προπονητής που κερδίζει το σεβασμό με τις γνώσεις του και όχι με τις φωνές. Αλλά είναι και ένας άνθρωπος που κάθε στιγμή ξέρει, καταλαβαίνει και αφουγκράζεται τι χρειάζεται η ομάδα του και κάθε ποδοσφαιριστής".

-Με τον νυν προπονητή σου, τον Τιμούρ Κετσπάγια, ποια η σχέση σου; Είσαι ο μόνος από τους ποδοσφαιριστές που μιλάει ρώσικα. Μιλάτε καθόλου;

"Ο προπονητής μιλάει καλά αγγλικά και έτσι τον καταλαβαίνουμε όλοι. Μπορεί να ξέρουμε και οι δύο ρώσικα, αλλά αυτό δε θα γίνει ποτέ στην προπόνηση ή στα αποδυτήρια. Στο γραφείο του και στο ξενοδοχείο σε ιδιωτικές συζητήσεις, μπορεί να μιλήσουμε και στη γλώσσα που ξέρουμε".

-Η άποψή σου για τον προπονητή;

"Έχω πολύ καλή άποψη. Είναι κι αυτός ένας προπονητής που προσπαθεί να κερδίσει το σεβασμό της ομάδας με τη δουλειά του. Επίμονος και τελειομανής. Γίνεται δουλειά σε πολύ υψηλό επίπεδο".

Photo Credits: Action Images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ