ΑΕΚ

Τρία σχήματα στο μικροσκόπιο

Τρία σχήματα στο μικροσκόπιο
Πογέτ INTIME SPORTS

Τρία διαφορετικά συστήματα δοκίμασε ο Γκας Πογέτ στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή και ο Ουρουγουανός σκοπεύει να τα βάλει και τα τρία στο… μικροσκόπιο για να αποφασίσει ποιο ταιριάζει καλύτερα στην ΑΕΚ.

Σ’ ένα ματς που η ΑΕΚ χρειαζόταν οπωσδήποτε να επιστρέψει στις νίκες μετά από μια ισοπαλία και μια ήττα και που ο Γκας Πογέτ είχε απόλυτη ανάγκη να κάνει… σεφτέ στα «τρίποντα», το μόνο που μετρούσε ήταν το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Εξ ου και το πλατύ χαμόγελο ευτυχίας του Ουρουγουανού μετά το τέλος του ματς και οι σφιγμένες γροθιές και οι αγκαλιές.

Πάντως εκτός από την πρώτη του νίκη ως προπονητής της ΑΕΚ, ο Πογέτ επέστρεψε από την Κομοτηνή και με πολύ υλικό προς μελέτη και επεξεργασία. Τρια διαφορετικά συστήματα άλλωστε επιστράτευσε μέσα σ’ ένα 90άλεπτο ο Ουρουγουανός. Και μπορεί να αποδείχθηκε αποτελεσματικό για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά προφανώς και είναι κάτι που δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται σε κάθε παιχνίδι. Ο Πογέτ θέλει να βρει έναν σχηματισμό που θα αποτελέσει την βάση της δικής του ΑΕΚ. Και όπως φάνηκε στην Κομοτηνή, ο Ουρουγουανός έχει βάλει τρεις σχηματισμούς στο… τραπέζι. Θα τους περάσει από το μικροσκόπιο του και θα κάνει την επιλογή του.

Το 4-3-3

Στο διάστημα της διακοπής ο Πογέτ δούλεψε με τους ποδοσφαιριστές του ένα ιδιότυπο 4-3-3. Με τους εξτρέμ να έχουν έναν πολύ ελεύθερο ρόλο, από τα άκρα μέχρι και τον άξονα. Με τον σχηματισμό αυτόν ξεκίνησε η ΑΕΚ και το παιχνίδι στην Κομοτηνή. Στα θετικά της εφαρμογής του συστήματος, το γεγονός πως έδωσε εύρυθμη λειτουργία στο επιθετικό κομμάτι. Άνοιξε χώρους στην αντίπαλη άμυνα τους οποίους εκμεταλλεύτηκε υποδειγματικά ο Γιόχανσον στη φάση του πρώτου γκολ, έδωσε ευχέρεια κινήσεων στον Μπουονανότε και τον Μπαρμπόσα. Στα αρνητικά, τα κενά που παρουσίασε στην άμυνα και η δυσκολία που έβαλε στον Σιμόες (ως μοναδικός κόφτης) να καλύψει όλους τους χώρους μπροστά στα στόπερ.

Το 4-2-3-1

Όταν ο Πογέτ είδε πως το 4-3-3 «έμπαζε» αμυντικά και πως η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην πίεση του αντιπάλου, επιστράτευσε ξανά το γνωστό και κλασικό 4-2-3-1. Στα θετικά ήταν, η βοήθεια που έδωσε ο Γιόχανσον στον Σιμόες στις θέσεις των αμυντικών χαφ και η ισορροπία που επανήλθε στη μεσαία γραμμή. Στα αρνητικά πως και πάλι σ’ αυτό το σχήμα ο Μπουονανότε έπρεπε να «κολλήσει» στα άκρα. Και επίσης είναι έτσι κι αλλιώς ένα σύστημα, που έχει φανεί από την αρχή της σεζόν που εφαρμόζεται, πως έχει συγκεκριμένες αδυναμίες.

Το 3-5-2

Ήταν η έκπληξη που έκανε ο Πογέτ στην Κομοτηνή. Δεν είχε δουλέψει καθόλου στο συγκεκριμένο σχήμα, αλλά το επιστράτευσε για να «κλειδώσει» το τρίποντο. Και όντως η ΑΕΚ δεν δέχθηκε ούτε φάση. Η τριάδα στην άμυνα, είναι μια ιδέα που είχε και ο Δέλλας. Προφανώς από τα περίπου 20 λεπτά που εφάρμοσε αυτό το σχήμα ο Πογέτ στην Κομοτηνή, δεν μπορεί να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα αν ταιριάζει στην ομάδα. Πάντως ο Άρθο ενδεχομένως να μπορεί καλύτερα ως λίμπερο, με δυο στόπερ μπροστά του. Ενώ και ο Γκάλο (που όμως είναι σε κακό αγωνιστικό φεγγάρι) και ο Μπακάκης (που πλέον είναι έτοιμος για την επιστροφή) και ο Ντίντακ και ο Σοϊλέδης, μπορούν να καλύψουν όλη την πλευρά σ’ ένα τέτοιο σχήμα. Από εκεί και πέρα είναι ένα ερωτηματικό πως μπορεί να διαμορφωθεί η μεσαία γραμμή αλλά και το δίδυμο της επίθεσης.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ