ΑΕΚ

"Τρελαίνεται ο Χιμένεθ, αν νιώθει ότι τον αδικούν"

"Τρελαίνεται ο Χιμένεθ, αν νιώθει ότι τον αδικούν"
EUROKINISSI

Ο δημοσιογράφος, Χουάν Μανουέλ Αβιλα Γιορέντε, ο οποίος έζησε τονΧιμένεθ, γνωρίζει όσο λίγοι τον προπονητή της ΑΕΚ μέσα και έξω από τα γήπεδα. Διαβάστε αποκαλυπτικά στοιχεία στο ΕΘΝΟΣΠΟΡ του Σαββάτου.

Το πάθος τον συνοδεύει από την στιγμή που άρχισε να... μπουσουλάει. Το ποδόσφαιρο, βεβαίως, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ειδικά από τη στιγμή κατά την οποία, υπηρέτησε για περισσότερα από 15 χρόνια τα χρώματα της ομάδας που αγαπούσε από μικρό παιδί. Της Σεβίλλης. Αρχικά στα φυτώρια, στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα, με αντίστοιχη διαδρομή και στο κομμάτι της προπονητικής.

Ο δημοσιογράφος Χουάν Μανουέλ Αβιλα Γιορέντε, ο οποίος έζησε τον Μανόλο Χιμένεθ αρχικά ως φίλαθλος την εποχή που έπαιζε μπάλα και στη συνέχεια ως ρεπόρτερ της εφημερίδας «ABC», γνωρίζει όσο λίγοι τον προπονητή της ΑΕΚ και το πρόσωπό του εντός και εκτός των γηπέδων.

Ανατρέχοντας στη παρελθόν μέσω της μνήμης αλλά και του αρχείου του, δεν συναντά περιστατικά που να θυμίζουν αυτό της χειρονομίας στο ντέρμπι της Λεωφόρου, επισημαίνοντας ότι «ουδέποτε είχε προβλήματα, είτε με τους φιλάθλους της ομάδας του, είτε με αυτούς των αντιπάλων».

Ως προπονητής, άλλωστε, ο Χιμένεθ αποβλήθηκε επί ισπανικού εδάφους όντας στο τιμόνι της Σαραγόσα, τον Απρίλιο του 2012 και σε αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Οπως ανέφερε ο Βάσκος διαιτητής Χαβιέρ Τουριένθο Αλβαρεθ στο φύλλο αγώνα, τον είχε αποβάλει επειδή διαμαρτυρόταν έντονα, ευρισκόμενος πάντως εντός του επιτρεπόμενου χώρους μπροστά από τον πάγκο του.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Χιμένεθ πλησίασε τον ρέφερι στην φυσούνα και του είπε: «Πιστεύω στην εντιμότητά σου, αλλά θεωρώ ότι είσαι άνθρωπος μνησίκακος, είσαι μνησίκακος». Τότε είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό από δύο αγώνες.

«Ο Μανόλο τρελαίνεται αν νιώθει ότι τον αδικούν» εξηγεί ο Αβιλα Γιορέντε, ο οποίος βίωσε ως παρατηρητής μια τέτοια κατάσταση για τον Χιμένεθ, όταν άρχιζαν οι συγκρίσεις με τον Χουάντε Ράμος. Επί θητείας του τελευταίου, η Σεβίλλη άρχιζε να σαρώνει τους τίτλους και να γράφει τις πιο «χρυσές» σελίδες της σύγχρονης (και όχι μόνο) ιστορίας της. Ο Χιμένεθ ανέλαβε την εποχή της (φυσιολογικής) κάμψης, οι παροικούντες το «Σάντσεθ Πιθχουάν» είχαν καλομάθει στις επιτυχίες και το... ανάθεμα έπεφτε πάνω στον Μανόλο, παρ' ότι παραμένει μέχρι και σήμερα ο άνθρωπος με τις περισσότερες συμμετοχές με την φανέλα της ομάδας (354). Ενα σύμβολο της ιστορίας της.

«Το να διαδεχθείς τον Χουάντε Ράμος μετά από τόσο πετυχημένη θητεία, με πέντε τίτλους σε 15 μήνες (!), ήταν κάτι πολύ δύσκολο και ο Τύπος τον συνέκρινε συνεχώς με τον Ράμος. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί καλά αυτή την ένταση», επισημαίνει ο Ισπανός δημοσιογράφος, εστιάζοντας στο πρόσωπο του Μιγέλ Μορίγια, ο οποίος στην πρώτη θητεία του Χιμένεθ στην ΑΕΚ ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου, με την ιδιότητα του ψυχολόγου.

«Εκείνη την εποχή ήταν επικεφαλής των ψυχολόγων στη Σεβίλλη και τον συμβούλευε για το πως να ελέγχει τα όποια ξεσπάσματά του», συμπληρώνει ο Αβιλα Γιορέντε για τον Ισπανό τεχνικό, ο οποίος άφηνε τις (ελεγχόμενες πάντα) εκρήξεις για την αίθουσα Τύπου, αφού είχε λεκτικές αντιπαραθέσεις με δημοσιογράφους. Δεν χώνευε εύκολα την κριτική, επεδίωκε να δίνει υπερβολικά πολλές εξηγήσεις στην διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπαίνει ενίοτε σε επικίνδυνα «χωράφια», δίνοντας την ευκαιρία σε δημοσιογράφους να τον βάζουν ακόμα περισσότερο στην... πρίζα.

Υπήρξαν, βεβαίως, και αρκετοί δημοσιογράφοι και άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος που τον συμβούλευαν, όπως και ο Μορίγια, να κλείνει τα αυτιά του, να μην ασχολείται με όσα γράφει ο Τύπος και να κοιτάζει το πως να κάνει την δουλειά του όσο μπορούσε καλύτερα. Πολλές φορές, όμως, το εκρηκτικό ταμπεραμέντο που αναμφίβολα διαθέτει ο προπονητής από το Αραάλ, κυριαρχούσε επί μιας πιο ψύχραιμης προσέγγισης της κατάστασης.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ