ΑΕΚ

Το προφίλ του Χουάν Κάλα

Το προφίλ του Χουάν Κάλα
Μόλις έχει πετύχει το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν (Μάλαγα, 10-4-2010)

Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του Χουάν Κάλα. Μιλάνε για τον νέο παίκτη της ΑΕΚ οι Άλβαρεθ και Μαρτίνεθ, προπονητές του σε Σεβίγια και Καρταχένα και ο Χάβι Μπάρας, συμπαίκτης του στη Σεβίγια. Διαβάστε τη γνώμη του Άλβαρο Παλόμο, δημοσιογράφου της τοπικής «Estadio Deportivo» (pics & videos)

Ο Χουάν Κάλα είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του με στατιστικά, φωτογραφίες και βίντεο από την καριέρα του.

Διαβάστε την ανάλυση του Αντόνιο Άλβαρεθ, προπονητή του Κάλα στη Σεβίγια, καθώς και την άποψη των Χάβι Μπάρας, συμπαίκτη του στη Σεβίγια, Χουάν Μαρτίνεθ, τεχνικού της Καρταχένα και Άλβαρο Παλόμο, δημοσιογράφου της «Estadio Deportivo».

Η ΑΕΚ προχώρησε στην απόκτηση μέσω δανεισμού του Χουάν Κάλα από τη Σεβίγια, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την αμυντική γραμμή. Ο Ισπανός από τη Σεβίλλη αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας και αποτέλεσε διακαή πόθο του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος τον γνωρίζει πολύ καλά από την εποχή που ήταν προπονητής στη Σεβίγια Ατλέτικο και την πρώτη ομάδα της Σεβίγια.

Το Sport24.gr παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του 21χρονου Κάλα. Δείτε φωτογραφίες από την καριέρα του στο photostory και διαβάστε την πορεία του στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Όπως πάντα, θα ξεκινήσουμε με την άποψη των «ειδικών». Μιλούν στο Sport24.gr ο Αντόνιο Άλβαρεθ, προπονητής του Κάλα στη Σεβίγια (2010), ο Χουάν Μαρτίνεθ, προπονητής του στην Καρταχένα (2010-11), ο Χάβι Μπάρας, συμπαίκτης του Χουάν στη Σεβίγια και ο Άλβαρο Παλόμο, δημοσιογράφος της αθλητικής εφημερίδας «Estadio Deportivo».

Για το photostory πατήστε εδώ .

Ο Αντόνιο Άλβαρεθ μιλάει στο Sport24.gr για τον Κάλα

Ο Αντόνιο Άλβαρεθ υπήρξε προπονητής του Κάλα στη Σεβίγια από τον Μάρτιο του 2010, όταν διαδέχτηκε τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ομάδας του Νερβιόν, μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν. Το Sport24.gr επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε τη γνώμη του για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

« Ο Χουάν είναι ένα καταπληκτικό παιδί, σα χαρακτήρας αλλά και σαν επαγγελματίας. Συγκεντρώνει πολλά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν έναν αξιόλογο ποδοσφαιριστή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κάλα δεν έχει ολοκληρωθεί ως παίκτης, αφού είναι ακόμα μικρός και εξελίξιμος. Όμως η πορεία του δείχνει ότι αφομοιώνει γρήγορα, ότι έχει όρεξη να βελτιωθεί και ότι αγαπάει αυτό που κάνει. Μαζί μου αγωνίστηκε σε κάποια παιχνίδια και απέδειξε ότι εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες.

Το προφίλ του Χουάν Κάλα
Ο Αντόνιο Άλβαρεθ σε προπόνηση της Σεβίγια. Τελευταίος στη σειρά ο Κάλα (23-8-2010)

Ο Αντόνιο Άλβαρεθ σε προπόνηση της Σεβίγια. Τελευταίος πίσω ο Κάλα (2010)

Είναι πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και χειρίζεται σωστά τη μπάλα κάτω, ενώ προωθείται στα κόρνερ και τα στημένα με εξαιρετικές επιθετικές ικανότητες. Κάποιες φορές που τον χρησιμοποίησα είτε αριστερά είτε δεξιά, επίσης ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Η παρουσία του Μανόλο θα τον βοηθήσει πολύ, εγώ από τη μεριά μου του εύχομαι καλή τύχη σε αυτή την καινούργια ευκαιρία που του δίνεται, ώστε να κάνει ακόμα ένα άλμα στην καριέρα του».

Ο Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ μιλάει στο Sport24.gr για τον Κάλα

Ο Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ, εδώ και λίγες μέρες τεχνικός της Λεβάντε, ήταν ο προπονητής του Κάλα την περασμένη σεζόν στην Καρταχένα. Μιλήσαμε μαζί του και μας είπε την άποψή του για τον πρώην παίκτη του.

« Ο Κάλα είναι κατά τη γνώμη μου ένα καταπληκτικό ταλέντο. Όλη την περσινή χρονιά που τον είχα μαζί μου στην Καρταχένα, με βοήθησε πολύ στην εφαρμογή της τακτικής μέσα στο γήπεδο, αφού είναι πολύ καλός στο να διαχειρίζεται τους κινδύνους που πλησιάζουν την περιοχή. Είναι σχεδόν αλάνθαστος στο ψηλό παιχνίδι, πειστικός με τη μπάλα κάτω και επικίνδυνος στις προωθήσεις του. Δεν θέλω να πω περισσότερα, χαίρομαι που θα τον έχει πάλι κοντά του ο Μανόλο και είμαι σίγουρος ότι στην Ελλάδα θα ωριμάσει ακόμα περισσότερο ποδοσφαιρικά».

Ο Χάβι Μπάρας μιλάει στο Sport24.gr για τον Κάλα

Ο Χάβι Μπάρας είναι τερματοφύλακας της Σεβίγια και υπήρξε συμπαίκτης του Κάλα στην πρώτη ομάδα αλλά και στη Σεβίγια Ατλέτικο. Το Sport24.gr μίλησε μαζί του τηλεφωνικά και ο Χάβι ανέλυσε το αγωνιστικό στιλ του Χουάν Κάλα.

« Πρόκειται για έναν ακούραστο εργάτη μέσα στο γήπεδο αλλά και στις προπονήσεις. Ο Χουάν είναι χαμηλών τόνων παιδί και αγαπητός στα αποδυτήρια και την κερκίδα. Δεσπόζει στο ψηλό παιχνίδι, έχει καταπληκτικό άλμα και πανέξυπνες τοποθετήσεις στα στημένα, του αρέσει να προωθείται και μπορεί να σκοράρει με ευκολία αν και αμυντικός. Δεν είναι από τους παίκτες που σουτάρουν τη μπάλα χωρίς να σκεφτούν, μόνο και μόνο για την διώξουν από την περιοχή. Ξέρει να πασάρει κοντά και μακριά με άνεση, ενώ είναι καλός στα ένας εναντίον ενός όταν αμύνεται.

Ο Μανόλο τον γνωρίζει πολύ καλά από τις ακαδημίες και τη Σεβίγια Ατλέτικο, άλλωστε αυτός του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει με την πρώτη ομάδα. Η παρουσία του Χιμένεθ αλλά και των υπόλοιπων του τεχνικού τιμ, με τους οποίους έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών, θα βοηθήσουν τον Χουάν να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα. Άλλωστε του αρέσει να είναι ανταγωνιστικός και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί πρώτη επιλογή του Μανόλο. Από την πλευρά μου, εύχομαι να του πάνε όλα καλά, να πάρει χρόνο συμμετοχής και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να κάνει κάποια στιγμή το όνειρό του πραγματικότητα, που δεν είναι άλλο από το να θριαμβεύσει στη Σεβίγια».

Ο Άλβαρο Παλόμο μιλάει στο Sport24.gr για τον Κάλα

Ο Άλβαρο Παλόμο είναι δημοσιογράφος της αθλητικής εφημερίδας της Σεβίλλης, «Estadio Deportivo». Το Sport24.gr ζήτησε και τη δική του άποψη για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

« Ο Χουάν Τόρες Ρουίθ Κάλα είναι ένας νέος, ταλαντούχος αμυντικός, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Σεβίγια με τον Μανόλο Χιμένεθ, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις και αποδεικνύοντας ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής με πολλές αρετές. Είναι γρήγορος, ελέγχει με άνεση και αποτελεσματικότητα το ψηλό παιχνίδι, ενώ είναι αρκετά επικίνδυνος όποτε προωθείται στην αντίπαλη περιοχή. Πέρυσι δεν έπεισε την ομάδα του ότι είναι ακόμα έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στο Νερβιόν, οπότε δόθηκε δανεικός στην Καρταχένα της Σεγούντα Ντιβισιόν, όπου είχε μια αξιοπρόσεκτη παρουσία, χωρίς όμως να φτάσει το υψηλό επίπεδο που είχε επιδείξει στη Σεβίγια, όταν είχε σκοράρει 3 φορές σε 5 συμμετοχές.

Η καλή σχέση που διατηρεί με τον Μανόλο Χιμένεθ και η φιλοδοξία του να αποδείξει στον Μόντσι ότι έχει τις ικανότητες να αγωνιστεί κάποια στιγμή με τη Σεβίγια, μπορούν να μετατρέψουν τον προορισμό της Ελλάδας σε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Κάλα, που μπορεί να προσφέρει τόσο στο κέντρο της άμυνας, όσο και στα δύο άκρα. Ο Χιμένεθ τον γνωρίζει όσο κανείς άλλος και μπορεί να τον μετατρέψει σε βασικό στέλεχος της ΑΕΚ. Νομίζω ότι ο Κάλα διαθέτει την ποιότητα για να προσθέσει σταθερότητα και λύσεις στην άμυνα των Ελλήνων».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΧΟΥΑΝ ΚΑΛΑ

Μια ποδοσφαιρική οικογένεια

Ο Juan Torres Ruiz γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1989 στην κωμόπολη Λεμπρίχα της Ανδαλουσίας, 80 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σεβίλλης. Μεγάλωσε μέσα σε ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό περιβάλλον, αφού πολλά μέλη της οικογένειάς του είχαν άμεση σχέση με το άθλημα. Ο πατέρας του, Χουάν Κάλα, αγωνίστηκε στη Σεβίγια και σε ομάδες της Β’ και Γ’ Κατηγορίας της Ισπανίας, ο θείος του Πάκο είναι προπονητής, ο θείος του Πέπε έπαιξε στην τοπική Αντονιάνο και ένας ακόμα θείος του, ο Πεπίτσι Τόρες υπήρξε παίκτης της Μπέτις, της Κόρδοβα και της Χερέθ. Έτσι λοιπόν ο μικρός Χουάν πολύ γρήγορα βρέθηκε στα τσικό της Αντονιάνο, τοπικής ομάδας της Λεμπρίχα, με προπονητή τον θείο του, Πάκο Κάλα.

Το προφίλ του Χουάν Κάλα
Από παιχνίδι της Λεβάντε με τη Σεβίγια Ατλέτικο στη Βαλένθια (Σεγούντα Ντιβισιόν, 28-9-2008)

Από παιχνίδι της Λεβάντε με τη Σεβίγια Ατλέτικο στη Βαλένθια (Σεγούντα Ντιβισιόν, 28-9-2008)

Ξεχώρισε γρήγορα και στα 12 χρόνια του μετακόμισε στις ακαδημίες της Σεβίγια. Το 2007 ο Μανόλο Χιμένεθ (προπονητής τότε στη Σεβίγια Ατλέτικο, τη δεύτερη ομάδα της Σεβίγια), τον πήρε κοντά του, αν και ηλικιακά ανήκε ακόμα στους Νέους και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στην Σεγούντα Ντιβισιόν. Την ίδια χρονιά (2007-08) ο Κάλα έφτασε με την ομάδα των Νέων μέχρι τον τελικό του Copa del Rey Juveniles και κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Μπαρτσελόνα με το τελικό 2-0 (28-6-2008) και συμπαίκτες τους Μπερνάρδο και Ρόδρι, που αποτελούν επίσης μεταγραφικούς στόχους της ΑΕΚ.

Ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της Σεγούντα Ντιβισιόν, η παραίτηση του Χουάντε Ράμος από τη Σεβίγια, έφερε τον Χιμένεθ στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ συνέχισε να παρακολουθεί την εξέλιξη του νεαρού Κάλα και το καλοκαίρι του 2008 τον πήρε στην προετοιμασία της Σεβίγια (ο μόνος από την ομάδα των Νέων). Ο Χουάν που ήδη είχε κληθεί στην Εθνική Ισπανίας U19, υπέγραψε εκείνο τον Ιούλιο το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο μέχρι το 2012, με τον σύλλογο να τοποθετεί τη ρήτρα αποδέσμευσης στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Στα μέσα της σεζόν 2008-09 τραυματίστηκε στο γόνατο (ρήξη χιαστών) και έμεινε εκτός δράσης για 5 μήνες.

Το προφίλ του Χουάν Κάλα
Το ντεμπούτο του Κάλα με την πρώτη ομάδα της Σεβίγια απέναντι στην Ρέιντζερς (Τσάμπιονς Λιγκ, 9-12-2009)

Το ντεμπούτο του Κάλα με την πρώτη ομάδα της Σεβίγια απέναντι στην Ρέιντζερς (Τσάμπιονς Λιγκ, 9-12-2009)

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2009 (και ενώ συνέχιζε να αποτελεί μέλος της Σεβίγια Ατλέτικο), έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Ο Χιμένεθ του εμπιστεύτηκε μια θέση στη βασική ενδεκάδα στο ματς του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Ρέιντζερς και ο Κάλα έζησε την ατμόσφαιρα του Σάντσεθ Πιθχουάν στη νίκη με 1-0 επί των Σκωτσέζων. Δυο μήνες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2010, ο Χουάν αγωνίστηκε για πρώτη φορά και στην Πριμέρα Ντιβισιόν, στη «Ρομαρέδα» με αντίπαλο τη Σαραγόσα. Τρεις μέρες μετά, πήρε το βάπτισμα του πυρός και στο Copa del Rey, στο επεισοδιακό ματς με τη Χετάφε, όπου αποβλήθηκε ο Χιμένεθ, παίρνοντας όμως την πρόκριση για τον τελικό.

Γκολ σε 3 σερί ματς με ρεκόρ και στο βάθος... Μπάρτσα!

Ο Αντόνιο Άλβαρεθ που τον Μάρτιο του 2010 διαδέχτηκε τον Χιμένεθ στον πάγκο της Σεβίγια, εμπιστεύτηκε με τη σειρά του τον Κάλα και του έδωσε ευκαιρίες. Στις 10 Απριλίου ο Χουάν πέτυχε το πρώτο του γκολ σε αγώνα της Πριμέρα Ντιβισιόν, στη νίκη (1-2) επί της Μάλαγα στη «Ροσαλέδα». Τρεις μέρες αργότερα, στις 13, ο Κάλα σκόραρε και πάλι, αυτή τη φορά εναντίον της Βαγιαδολίδ, για να ολοκληρώσει το σερί του στις 17, απέναντι στη Σπόρτινγκ του Χιχόν, σημειώνοντας ένα από τα τρία τέρματα της ομάδας του στο τελικό 3-0. Έτσι έγινε ο πρώτος αμυντικός στην ιστορία του συλλόγου που πετυχαίνει γκολ σε τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές της Πριμέρα.

Το προφίλ του Χουάν Κάλα
Ο Κάλα σκοράρει στη Μάλαγα και πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν (10-4-2010)

Ο Κάλα σκοράρει στη Μάλαγα και πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν (10-4-2010)

Οι συνεχόμενες πολύ καλές εμφανίσεις του σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του, προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών ισπανικών συλλόγων με σημαντικότερο αυτό της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν στο σημείο να συζητούν ακόμα και την πληρωμή της ρήτρας, όμως ο Κάλα προτίμησε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ντελ Νίδο για να συζητήσουν την επέκταση του συμβολαίου του με την ομάδα του Νερβιόν. Τελικά οι δυο πλευρές συμφώνησαν για δυο ακόμα χρόνια, μέχρι το 2014 και η ρήτρα αποδέσμευσης ανέβηκε στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Δανεικός στην Καρταχένα και πίκρα στο twitter

Το καλοκαίρι του 2010, Μόντσι και Άλβαρεθ, ύστερα από συζητήσεις που είχαν, συμφώνησαν να παραχωρήσουν δανεικό τον Κάλα στην Καρταχένα για τη σεζόν 2010-11, θέλοντας να τον «ψήσουν» ακόμα περισσότερο στα γήπεδα της Σεγούντα Ντιβισιόν. Ο Χουάν αγωνίστηκε σε 25 ματς (βασικός στα 23) με τα εξής στατιστικά: 1959 λεπτά, 3 γκολ, 11 κάρτες και 2 αποβολές. Η ομάδα του τερμάτισε στην 13η θέση (ανάμεσα σε 22) με 56 βαθμούς (16 νίκες, 8 ισοπαλίες και 18 ήττες). Με τη λήξη της σεζόν, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του και επέστρεψε στη Σεβίλλη.

Το προφίλ του Χουάν Κάλα
Ο Κάλα με τη φανέλα της Καρταχένα εναντίον της Μπαρτσελόνα Β (12-2-2011)

Ο Κάλα με τη φανέλα της Καρταχένα εναντίον της Μπαρτσελόνα Β (12-2-2011)

Στις 13 Ιουνίου πέρασε από τα γραφεία της Σεβίγια στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» για να συναντηθεί με τον Μόντσι και να συζητήσουν για το μέλλον του. Ο τεχνικός διευθυντής πού είχε ήδη μιλήσει με τον καινούργιο προπονητή, Μαρθελίνο, του ανακοίνωσε ότι δεν υπολογίζεται ούτε για τη σεζόν 2011-12 και πως θα πρέπει να βρει ξανά ομάδα για να πάει δανεικός. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Σεβίλλη μας μεταφέρουν ότι ο Κάλα εκνευρίστηκε πολύ με την ανακοίνωση του Μόντσι, αφού ήθελε – και πίστευε ότι μπορούσε – να συνεχίσει την καριέρα του με την πρώτη ομάδα της Σεβίγια. Στο μήνυμά του στο twitter το μεσημέρι της ίδιας μέρας, δεν έκρυψε την πίκρα του για τον αποκλεισμό του, απευθυνόμενος στους σεβιγίστας.

Ο ΧΟΥΑΝ ΚΑΛΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

- Ο Κάλα έχει ύψος 1.86 και βάρος 80 κιλά. Αγωνίζεται στη θέση του σέντερ μπακ και το καλό του πόδι είναι το δεξί.

- Έχει αγωνιστεί επαγγελματικά σε 3 ομάδες μέχρι σήμερα: Sevilla Atletico (2007-10), Sevilla FC (2009-10) και FC Cartagena (2010-11).

- Έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες της Ισπανίας: την Segunda División (2007-09 & 2010-11), την Segunda B (2009-10) και την Primera División (2009-10).

- Έχει 5 συμμετοχές στην Primera (3 γκολ), 56 στην Segunda (4 γκολ) και 15 στην Segunda B. Συνολικά δηλαδή έχει παίξει σε 76 ματς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

- Έχει 3 συμμετοχές στο ισπανικό Κύπελλο και 1 συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

- Έχει 450 συνολικά λεπτά συμμετοχής στα 5 ματς που έχει παίξει στην Primera División και 3.256 λεπτά συμμετοχής στα 56 ματς που έχει παίξει στη Segunda División.

- Στα 61 παιχνίδια που έχει παίξει σε Primera και Segunda División, ο Κάλα έχει δεχτεί 15 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες.

- Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Ισπανίας (Sevilla FC, 2010)

Βίντεο: Γκολ του Κάλα εναντίον της Μάλαγα (10-4-2010)

Βίντεο: Εκπληκτικό γκολ του Κάλα εναντίον της Βαγιαδολίδ (13-4-2010)

Βίντεο: Γκολ του Κάλα εναντίον της Σπόρτινγκ Χιχόν (17-4-2010)

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ