ΑΕΚ

Το μοντέλο Πογέτ

Το μοντέλο Πογέτ
INTIME SPORTS

Τόσο στο φιλικό με τη Κ20 όσο και σε κάθε προπόνηση, φανερώνεται το μοντέλο παιχνιδιού που θέλει να επιβάλει στην "δική του" ΑΕΚ, ο Γκας Πογέτ.

Είχε υπογράψει μόλις το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ, όταν για πρώτη φορά ο Γκας Πογέτ υποστήριξε πως η δική του ομάδα θα αρχίσει να φαίνεται μετά την διακοπή του πρωταθλήματος για τις εθνικής ομάδες.

Το επανέλαβε ο Ουρουγουανός και μετά το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής (8/11) με τον Αστέρα Τρίπολης. Και παρόλο που ο Πογέτ ήδη είχε βάλει στο πρόγραμμα το τριήμερο ρεπό, είχε φτιάξει στο μυαλό του ένα πλάνο αλλαγών στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ.

Αλλαγές που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τόσο μέσα από τις προπονήσεις, όσο και στο φιλικό με την ομάδα Κ20. Η ΑΕΚ έχει αρχίσει ήδη να δουλεύει πάνω στο αγωνιστικό πλάνο Πογέτ και τοSport24 το αναλύει.

Ένας "κόφτης"

Μέχρι τώρα, ακόμα και στα δυο πρώτα παιχνίδια του Ουρουγουανού τεχνικού στον πάγκο της ομάδας, η ΑΕΚ είχε ένα σχήμα με δυο αμυντικούς μέσους. Ο Πογέτ όμως σκοπεύει να το αλλάξει. Για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά κυρίως στο φιλικό με την Κ20, ο Ουρουγουανός τεχνικός εφάρμοσε σύστημα που είχε μόνο ένα "κόφτη" μπροστά στα δυο στόπερ.

Και αυτό ο Πογέτ θέλει να το μονιμοποιήσει. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να έχει πιο απελευθερωμένους τους δυο εσωτερικούς μέσους. Και κυρίως θέλει η πρώτη πάσα για την ανάπτυξη του παιχνιδιού να πηγαίνει είτε στον παίκτη που θα αγωνίζεται στην θέση του "κόφτη", είτε στο ένα από τα δυο στόπερ.

Όσο για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Πογέτ για τον ρόλο του αμυντικού χαφ, αυτός θα είναι ένας εκ των Σιμόες ή Γιόχανσον.

Χωρίς "δεκάρι"

Στις άμεσες αλλαγές που ετοιμάζει ο Πογέτ, φαίνεται να είναι και η κατάργηση του ρόλου του κλασικού "δεκαριού" στο σχήμα. Εκείνο που έδειξε ο Ουρουγουανός τεχνικός στο φιλικό με την Κ20, είναι πως σκοπεύει να δουλέψει πολύ στο δημιουργικό κομμάτι και με τους δυο εσωτερικούς μέσους στο σύστημα, αλλά ακόμα και με τους δυο εξτρέμ που μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα.

Μπορεί δηλαδή επί της ουσίας το μοντέλο Πογέτ να μην έχει καθαρόαιμο επιτελικό μέσο, αλλά έχει δυο ή ενδεχομένως και περισσότερους δημιουργικούς μέσους. Είτε πάει στο 4-3-3 που δοκίμασε στο φιλικό, είτε στο 4-1-4-1 που πάντα έχει στο μυαλό του ο τεχνικός της ΑΕΚ.

Αδιάκοπο τρέξιμο

Ένας από τους βασικούς στόχους όλων των ασκήσεων που κάνει ο Πογέτ στις προπονήσεις, είναι να μάθουν οι ποδοσφαιριστές του να κινούνται αδιάκοπα μέσα στο γήπεδο. Και με την μπάλα και χωρίς την μπάλα στα πόδια τους. Αυτό ζητούσε ο Ουρουγουανός τεχνικός και στο φιλικό.

Είναι από τις βασικές αρχές του αγωνιστικού μοντέλου που θέλει να επιβάλει ο Πογέτ, το αδιάκοπο τρέξιμο και των έντεκα ποδοσφαιριστών που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο.

Ένας έχει πάντα την μπάλα και όλοι οι υπόλοιποι κινούνται στο γήπεδο για να ανοίξουν χώρους αλλά και για να πάρουν την μπάλα. Και αυτό είναι κάτι που ο Πογέτ περιμένει απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές του, σ’ όποια θέση και αν παίζουν, να το έχουν ως βασική αρχή στο παιχνίδι τους.

Τα πρόσωπα

Ο Πογέτ έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στις αλλαγές που θέλει να επιβάλλει στο αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ. Επίσης ήδη έχει αρχίσει να αποκτά ξεκάθαρη εικόνα για το υλικό που διαθέτει η ομάδα.

Και από την προσεχή εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη (12/11) γίνεται η τελευταία προπόνηση πριν το τριήμερο ρεπό, θα αρχίσει ο τεχνικός της ΑΕΚ να "κουμπώνει" τους παίκτες, με τις αλλαγές στο σχήμα. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να κάνει την τρέχουσα εβδομάδα, λόγων των πολλών απουσιών.

Οι μεταγραφές

Είναι δεδομένο πως από την στιγμή που ο Πογέτ έχει αποφασίσει για το πως θέλει να λειτουργεί στο γήπεδο η δική του ΑΕΚ, θα περιμένει να διαπιστώσει ποιοι από το υπάρχον μπορούν να υπηρετήσουν το αγωνιστικό μοντέλο του. Και ανάλογα με τις διαπιστώσεις, θα προκύψουν και οι εισηγήσεις για την μεταγραφική ενίσχυση.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ