ΑΕΚ

Το αριστερό μου πόδι

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÅÊ-ÇÑÁÊËÇÓ / SUPERLEAGUE / AEK-IRAKLIS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÅÊ-ÇÑÁÊËÇÓ / SUPERLEAGUE / AEK-IRAKLIS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αριστερός μπακ... Μια πονεμένη ιστορία ετών για την ΑΕΚ. Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταπιάνεται με τις περιπέτειες των τελευταίων δέκα ετών, ξεκινώντας από τον Αρουαμπαρένα και καταλήγοντας στον νεοαποκτηθέντα Βραζιλιάνο.

Αριστεροί μπακ υπήρξαν πολλοί. Ωστόσο ακόμα το μυαλό ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω, αναγνωρίζοντας τον Μιχάλη Κασάπη ως τον τελευταίο που άφησε το στίγμα του και πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα με τον Δικέφαλο της κιτρινόμαυρης φανέλας.

Όχι ότι δεν υπήρξαν σπουδαίοι έκτοτε... Οι Αρουαμπαρένα και Χουανφράν ήταν σπουδαία ονόματα αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν κατάφεραν να διαγράψουν καριέρα ετών και να βοηθήσουν ουσιαστικά στην ομάδα, ενώ οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων απεδείχθησαν ημίμετρα.

Το Sport24.gr θα καταπιαστεί με την τελευταία δεκαετία των αριστερών μπακ της Ένωσης η οποία ακόμα ψάχνει εκείνον που θα κατακτήσει τη μονιμότητα και θα δώσει τη σταθερότητα που απαιτείται σε μια θέση που σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, είναι από τις πλέον δύσκολες στο ποδόσφαιρο.

ÓÏÕÐÅÑ ËÉÃÊÁ / ÐÁÏ-ÁÅÊ / SUPERLEAGUE / PANATHINAIKOS-AEK
ÓÏÕÐÅÑ ËÉÃÊÁ / ÐÁÏ-ÁÅÊ / SUPERLEAGUE / PANATHINAIKOS-AEK ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2007-08 (Αρουαμπαρένα - Μπούρμπος): Ο Ροδόλφο Μάρτιν Αρουαμπαρένα (ο επονομαζόμενος και «Βάσκος») αφίχθη στην Αθήνα κουβαλώντας στις βαλίτσες του μια σπουδαία καριέρα (219 ματς, 11 γκολ) με την ισπανική Βιγιαρεάλ και μια εξίσου μεγάλη νωρίτερα με τους Μπόκα Τζούνιορς (178 ματς, 11 γκολ).

Εδώ απογοήτευσε... Αγωνίστηκε σε μόλις 16 ματς πρωταθλήματος (και σε 9 ευρωπαϊκά), χάνοντας τη θέση του στο δεύτερο γύρο από τον Χρήστο Μπούρμπο ο οποίος ήταν ο βασικός στην πορεία που χάρισε στην ΑΕΚ τον άτυπο τίτλο της «πρωταθλήτριας των γηπέδων».

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÅÊ-ÇÑÁÊËÇÓ / SUPERLEAGUE / AEK-IRAKLIS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÁÅÊ-ÇÑÁÊËÇÓ / SUPERLEAGUE / AEK-IRAKLIS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2008-10 (Χουανφράν - Καράμπελας): Εκείνο το καλοκαίρι αφίχθη ακόμα ένας παίκτης με επιτυχημένη πορεία στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ποδοσφαιριστής ο οποίος στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε αγωνιστεί 11 φορές με την εθνική ανδρών της Ισπανίας. Ο Χουανφράν Γκαρσία αγωνίστηκε για ενάμιση έτος στην Ένωση, όμως συνέπεσε με την αρχή των ετών της παρακμής που ακολούθησαν και απαξιώθηκε.

Απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο του 2010 ως αποτυχημένος (μάλιστα μετά από διαδοχικά επεισόδια με τον Μπάγεβιτς, τότε τεχνικό της ομάδας) για να δοθεί φανέλα βασικού στο νεοαποκτηθέντα τότε Νίκο Καράμπελα. Στην πορεία βρήκε την τελευταία Ιθάκη του στη Λεβάντε αγωνιζόμενος εκεί για έξι σεζόν, μέχρι τα 40 του και γράφοντας 172 συμμετοχές! Αυτός που τον έλεγαν τελειωμένο...

Το αριστερό μου πόδι

Σεζόν 2010-11 (Καράμπελας - Νταντόμο): Ως διεθνής με την εθνική Ουρουγουάης και με γεμάτες σεζόν στη Σέρο του Μοντεβιδέο, αφίχθη στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, περίπου προς το τέλος της καλοκαιρινής προετοιμασίας ο Κλαούντιο Νταντόμο. Αριστερός μπακ με δύναμη και ικανοποιητική τεχνική κατάρτιση, του άρεσε να ανεβαίνει και να συμμετέχει επιθετικά, άλλωστε στην πατρίδα του σκόραρε με συχνότητα για αριστερός μπακ.

Ο Μπάγεβιτς είχε άλλα σχέδια και τον «τελείωσε» με συνοπτικές διαδικασίες (το Γενάρη του 2011 πήγε στον Εργότελη, όπου τραυματίστηκε σοβαρά) για να συνεχίσει με το Νίκο Καράμπελα ο οποίος άλλωστε είχε αποκτηθεί από τον Άρη μετά από δική του επιμονή. Να σημειωθεί απλά ότι ο Νταντόμο, επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του έπαιξε στη Ρίβερ Πλέιτ (2012-13), ενώ παραμένει ενεργός ποδοσφαιριστής.

Το αριστερό μου πόδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2011-12 (Καράμπελας - Εγγλέζου): Τη φανέλα στο σπίτι του πήρε τη σεζόν εκείνη ο Νίκος Καράμπελας καθώς αρχικώς ο Χιμένεθ και ακολούθως ο Κωστένογλου, ουδέποτε αμφισβήτησαν την ανωτερότητά του απέναντι στους «μνηστήρες» της θέσης. Άλλωστε ο μοναδικός κανονικός αριστερός μπακ στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Σλοβενίας ήταν ο 18χρονος τότε Νίκολας Εγγλέζου από την Κύπρο.

Ο Καράμπελας έπαιξε σε 36 ματς εκείνη τη σεζόν και στις ελάχιστες φορές που χρειάστηκε να απουσιάσει, χρησιμοποιήθηκαν αριστερά (εκ περιτροπής) οι Γεωργέας και Κοντοές.

Το αριστερό μου πόδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2012-13 (Κοντοές - Τσουμάγκας): Στην αφετηρία της καταστροφικής χρονιάς μέσω της οποίας η ΑΕΚ οδηγήθηκε στη ντροπή των μικρότερων κατηγοριών, ο Γιάννης Κοντοές επιστρατεύτηκε (εκτός των άλλων) σε ρόλο αριστερού μπακ, μέχρι να κυνηγήσει με τη διαδικασία της προσφυγής την ελευθερία του, κάτι που εν τέλει πέτυχε.

Τον Ιανουάριο του 2013 αφίχθη στην Ένωση ο Τάσος Τσουμάγκας προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, ήταν από τους ελάχιστους διασωθέντες στα ματς της απόλυτης παρακμής και κέρδισε την παραμονή του στην εποχή Μελισσανίδη, καθώς πολλοί πίστεψαν ότι θα εξελιχθεί σε αριστερό μπακ αρκετών ετών.

Το αριστερό μου πόδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2013-14 (Τσουμάγκας - Πεταυράκης): Πολύ γρήγορα ο Τσουμάγκας έχασε τη θέση του βασικού, αν και η αλήθεια είναι ότι αυτό συνέβη λόγω διαδοχικών μυϊκών τραυματισμών. Ο Πεταυράκης άρπαξε την ευκαιρία, δημιουργώντας με τη σειρά του προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτές που εν τέλει έπρεπε να υπάρξουν για εκείνον, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Το αριστερό μου πόδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2014-15 (Σοϊλέδης - Πεταυράκης): Μοιράστηκαν τη σεζόν της Β’ Εθνικής (21 ματς ο πρώτος, 22 ο δεύτερος) καθώς ο Σοϊλέδης έχασε το πρώτο μισό της, μένοντας εκτός δράσης για περίπου 7 μήνες λόγω μιας ιδιότυπης βαριάς θλάσης. Όταν επέστρεψε απεδείχθη πολύ ανώτερος του Πεταυράκη και κέρδισε το συμβόλαιο παραμονής στην ομάδα της επιστροφής στη Σούπερ Λίγκα, καθώς είχε προαποφασιστεί ότι μόνο ο ένας εκ των δύο θα είχε πραγματικές ευκαιρίες στη Σούπερ Λίγκα.

Το αριστερό μου πόδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2015-16 (Ντίντακ - Σοϊλέδης): Ο Δέλλας εκκίνησε τη σεζόν με τον Σοϊλέδη βασικό, παρά το «βαρύ» βιογραφικό του Ισπανού ο οποίος το 2011 αποκτήθηκε από τη Μίλαν με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε σε μόλις ένα ματς, καθώς περιφερόταν ως δανεικός σε ομάδες της Ισπανίας.

Γρήγορα ο Βιλά μπήκε στην ενδεκάδα και παρά το αρχικώς προβληματικό ξεκίνημα, σταδιακά άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή του και «κούμπωσε» πολύ καλά στην ανασταλτικά δομημένη φιλοσοφία του Πογέτ, προκειμένου η ΑΕΚ να παίρνει αποτελέσματα. Το τελείωμα ήταν πολύ δυνατό καθώς ήταν εκ των κορυφαίων της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια, με εξαιρετικά ματς στο θεσμό του Κυπέλλου.

Το αριστερό μου πόδι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σεζόν 2016-17 (Ντίντακ - Ντίας - Βινίσιους): Το δυνατό φίνις του Ντίας ξεγέλασε πολλούς, ειδικά εκείνους που πίστεψαν ότι η ομάδα χρειαζόταν έναν υποφερτό αριστερό μπακ για δεύτερη λύση και όχι έναν που θα έβαζε δύσκολα στον Ισπανό και θα διεκδικούσε θέση βασικού. Με κριτήρια φθήνιας, επελέγη ο Ουρουγουανός Ντίας, από τη 14η ομάδα της πατρίδας του, βάσει της τότε βαθμολογικής κατάστασης.

Δεν έπεισε κανέναν εκ των προπονητών με τους οποίους συνεργάστηκε και μοιραία ο Ντίντακ πήρε όλο το βάρος των συμμετοχών επάνω του. Λίγο η κούραση, λίγο ο εφησυχασμός, ο Ισπανός άρχισε να παραπαίει. Κι έτσι ήρθε η στιγμή για μια νέα προσθήκη. Ο Βραζιλιάνος Βινίσιους είναι εδώ, για να διεκδικήσει θέση βασικού, σύμφωνα πάντα με όσα στην ΑΕΚ ισχυρίζονται.

Πάντως το τελευταίο επίσημο ματς της καριέρας του, ο Ντε Φρέιτας το έδωσε πέρυσι με τη φανέλα της ελβετικής Ζυρίχης. Συγκεκριμένα στις 25/5/2016 (Ζυρίχη - Βαντούζ 3-1, με μία δική του ασίστ), δηλαδή πριν από περίπου 8 μήνες.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ