ΑΕΚ

Το αίνιγμα Μπαρμπόζα

Το αίνιγμα Μπαρμπόζα
INTIME SPORTS

Ο Μπαρμπόζα στην πρώτη χρονιά του στην ΑΕΚ, τον ρόλο του ηγέτη δεν τον πήρε, αλλά δείγματα της κλάσης του έδωσε. Και η αλήθεια είναι πως ο Πορτογάλος αποτελεί ένα αίνιγμα ενόψει της νέας σεζόν.

Έστω και αν πέρυσι το καλοκαίρι δεν έσπευσαν οπαδοί της ΑΕΚ στο Ελ Βενιζέλος για να υποδεχθούν τον Έλντερ Μπαρμπόσα, τηρουμένων των αναλογιών ήταν μια μεταγραφή "αεροδρομίου". Παίκτης με συμμετοχές στο Champions League και προερχόμενος από γεμάτη σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, έστω και σε μικρομεσαία ομάδα, δεν θα ερχόταν εύκολα για να παίξει στην Β’ Εθνική. Ο Μπαρμπόζα στην πρώτη χρονιά του στην ΑΕΚ, τον ρόλο του ηγέτη δεν τον πήρε, αλλά δείγματα της κλάσης του έδωσε. Και η αλήθεια είναι πως ο Πορτογάλος αποτελεί ένα αίνιγμα ενόψει της νέας σεζόν.

Ασιστ, γκολ και "ζωγραφιές"

Προφανώς οι φετινές απαιτήσεις από τον Μπαρμπόζα ήταν αυξημένες. Οι αριθμοί του όμως, φανερώνουν πως ο Πορτογάλος εξτρέμ βοήθησε σημαντικά την ΑΕΚ να κάνει την δουλειά της στην φετινή σεζόν. Ο Μπαρμπόζα μοίρασε οκτώ ασίστ στο πρωτάθλημα και ακόμα τρεις στο κύπελλο. Και ήταν ο δεύτερος με τις περισσότερες τελικές πάσες στο ρόστερ της ΑΕΚ, πίσω από τον Μάνταλο. Ενώ εκτός από τα 11 γκολ που… μοίρασε σε συμπαίκτες του, ο ίδιος ο Πορτογάλος έστειλε και πέντε φορές την μπάλα στα δίχτυα. Όλες για το πρωτάθλημα. Πάντως εκτός από τα γκολ και τις ασίστ, ο Μπαρμπόζα έδωσε σε παιχνίδια δείγματα της κλάσης του και της τεχνικής του κατάρτισης. Με πιο χαρακτηριστικά το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ και αυτό με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Ο εκνευρισμός και η έλλειψη συγκέντρωσης

Εκτός από τα γκολ και τις ασίστ, αν υπήρχε η δυνατότητα να κρατηθεί στατιστικό για τα σκληρά μαρκαρίσματα, ο Μπαρμπόζα θα ήταν αυτός που μετρούσε τις περισσότερες κλωτσιές αντιπάλου από κάθε άλλον παίκτη της ΑΕΚ. Είναι γεγονός πως ο Πορτογάλος από τα πρώτα κιόλας ματς της σεζόν, "έφαγε" πολύ ξύλο. Και σ’ αυτές τις συνθήκες δεν προσαρμόστηκε σχεδόν ποτέ. Μάλιστα τις περισσότερες φορές, τα πρώτα δυνατά μαρκαρίσματα τον εκνεύριζαν και τον έκαναν να χάσει το μυαλό του και την συγκέντρωση του στο γήπεδο. Κάτι που επηρέαζε και την αγωνιστική του εικόνα. Και αυτό συνέβη σε πολλά παιχνίδια.

Οι δυο θέσεις

Η φυσική θέση του Μπαρμπόζα είναι στο άκρο της επίθεσης και κυρίως στο αριστερό. Και σ’ αυτή την θέση τον χρησιμοποίησε τις περισσότερες φορές φέτος ο Δέλλας. Ωστόσο ο τεχνικός της ΑΕΚ δοκίμασε τον Πορτογάλο και στον άξονα. Το έκανε για πρώτη φορά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν ο Μάνταλος απουσίαζε με την εθνική ομάδα. Το επανέλαβε και στα τελευταία ματς των πλέι οφ. Και η αλήθεια είναι πως ο Μπαρμπόζα έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις ενός ελεύθερου ρόλου στον άξονα.

Ζητείται σταθερότητα

Το μεγάλο ζήτημα της φετινής παρουσίας του Μπαρμπόζα, ήταν τα (μεγάλα) σκαμπανεβάσματα) στην απόδοση του. Και φυσικά το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη σεζόν, είναι η σταθερότητα. Είναι δεδομένο πως ο Πορτογάλος έχει και την κλάση αλλά και την εμπειρία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μια ανταγωνιστικής ΑΕΚ σε επίπεδο Suer League. Αλλά προφανώς θα πρέπει να ανεβάζει επίπεδο, σε σχέση με φέτος, την αγωνιστική του προσφορά στην ομάδα. Και σ’ αυτό εξάλλου, ποντάρει και ο Δέλλας.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ